A ovde si sega dobro korigiral deka: БОГ = АЛЛАХ toa e pravo.
Isus Hristos poslanik Prorok.
Muhammed a.s isto poslanik Prorok.
не ! Исус Христос е Личност НЕМАТЕРИЈАЛНА (така објаснува библија )
во библија пишува дека пророк е биолошкиот човек Емануил
а Личноста Исус Хрстос е Господ ( личноста која ја оформил порокот Емануил)
( види и моја тема претскажаниот Пророк Емануил)
.
.
муслиманите сметааат дека Мухамед е последниот пророк
православие католицизам протестантизам сметаат дека Исус бил последниот пророк
и дека негде прочитале дека нема да има повеќе пророци
..
ШТО НАВИСТИНА КАЖУВА БИБЛИЈАТА
Евангелие по Лука16:16 ”Законот и ПРОРОЦИТЕ беа (минато свршено време ) до Јована. Оттогаш се проповеда Евангелието за Божјото Царство, и секој насила влегува во него.
ЗНАЧИ СТАРОЗАВЕТНИТЕ ПРОРОЦИ СИ ЈА ОДИГРАЛЕ СВОЈАТА УЛОГА
.
.
.
Марко: 6:4 А Исус им рече: „Пророк не е без чест, освен во својот роден крај, и меѓу своите роднини и во својата куќа.” --- ЕВЕ ПРОРОКОТ ЕМАНУИЛ ЗА СЕБЕ СИ КАЖУВА ДЕКА Е ПРОРОК
.
11:32 Но, ако речеме од луѓето?’ Се боеја од народот, зашто сите сметаа дека Јован беше навистина ПРОРОК ..
Лука: 1:76 А ти, младенче, ќе се наречеш ПРОРОК на Сèвишниот, зашто ќе одиш пред Господа, за да Му ги приготвиш Неговите патишта, -- ЕВЕ ДЕКА ЈОВАН БИЛ И ПРОРОК
4:24 Тогаш им рече: „ Вистина ви велам, дека ниеден ПРОРОК не е примен во својата родина.--- ПРОРОКОТ ЕМАНУИЛ (ИСУС ХРИСТОС ) ЗА СЕБЕ
7:16 И страв ги опфати сите, и Го славеа Бога и велеа: „Голем ПРОРОК се јави меѓу нас” и „Бог го посети Својот народ.”
7:26 Туку, што излеговте да видите? Пророк ли? Да, ви велам и повеќе од ПРОРОК!
7:28 Ви велам: меѓу родените од жени никој ПРОРОК не е поголем од Јована;.
.
.
.
ЗНАЧИ ПРВИОТ НОВОЗАВЕТЕН ПРОРОК Е ЈОВАН А ПОТОА (ВТОРИОТ е ) ПРОРОКОТ ЕМАНУИЛ - (ИСУС ХРИСТОС ).
.
ДАЛИ ИМАЛО ДРУГИ ПОТОА ?.
.
Дела апостолски
11:27 Во тие денови ПРОРОЦИ од Ерусалим слегоа во Антиохија.
13:1 Во Антиохиската црква имаше ПРОРОЦИ и учители: Варнава, и Симеон наречен Нигер, па Луциј Киринеец, Манаин, кој беше воспитан заедно со четворовласникот Ирод, и Савле.
15:32 Јуда пак и Сила, кои и самите беа ПРОРОЦИ, ги тешеа и ги утврдуваа браќата со многу зборови..
.
.
ЗНАЧИ СТАРОЗАВЕТНИТЕ ПРОРОЦИ СИ ЈА ОДИГРАЛЕ УЛОГАТА И НА СЦЕНА СТАПИЛЕ
НОВОЗАВЕТНИТЕ ПРОРОЦИ