LGBT-популацијата и современиот свет

• Креатор на темата Out Boy
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
L

Liberation

Гостин
Португалија дозволи геј-бракови

Португалија стана осмата земја во светот што го изедначи истополовиот брак на исто законско ниво со традиционалниот. Во петокот (8 јануари 2010), по тричасовна расправа, португалскиот парламент го усвои законот кој беше предложен од владејачката левица на Премиерот Жозе Сократес. Законот го поддржаа сите левичарски партии, а десничарите гласаа против.

Сепак, законот не дозволува посвојување, а ќе биде разгледан уште еднаш од парламентарната комисија, за допрецизирање на некои одредби, по што се очекува така доработен финално да биде изгласан од парламентот, најверојатно пред посетата на папата Бенедикт, закажана за мај годинава.

Донесувањето на законот мина без некои поголеми јавни негодувања. Според Сократес, законот е донесен за да ја исправи триесет годишната неправда врз хомосексуалците, со оглед на тоа дека хомосексуалноста во државата е легализирана уште во 1982 година.

-“Јас, како и сите ние овде, припаѓаме на генерацијата луѓе која не се гордее со досегашниот третман кон хомосексуалците“ -изјави Сократес пред пратениците. “Истополовите бракови се признаени во многу земји, а ќе се признаат уште во многу други. Во тоа не се сомневам“ -изјави премиерот.

За разлика од настаните во соседна Шпанија, кога во 2005 година ваквиот закон предизвика јавни демонстрации, во Португалија се’ помина само со негодувања од страна на немоќната конзервативна десница. Законот беше донесен во атмосфера во која некои партии од Левиот блок и Зелената партија бараа проширување на законските одредби и во сегментот на посвојување деца.

Католичката Црква одби да го коментира донесувањето на Законот, со образложение дека тоа е “одговорност на Парламентот“. Неодамнешните истражувања покажуваат дека 49,5% од Португалците негативно се изјасниле во врска со истополовите бракови, во однос на 45,5% кои ги поддржуваат.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Аут бој саоволно го напушти форумот.
Аут бој си се врати на првичниот ник Liberation, кој би знаел зошто и се надевам дека нема да бидеме педери и да го банираме.

Португалија стана осмата земја во светот што го изедначи истополовиот брак на исто законско ниво со традиционалниот. Во петокот (8 јануари 2010), по тричасовна расправа, португалскиот парламент го усвои законот кој беше предложен од владејачката левица на Премиерот Жозе Сократес. Законот го поддржаа сите левичарски партии, а десничарите гласаа против.
Се повеќе педери низ европските земји издвојуваат право да бидат мизерни како и останатите во брак.
Можеме да очекуваме дека после многу години, внукот на Кочо и неговиот партнер ќе ја добијат битката да бидат сликани на насловна на Вест како првиот геј капл во Македонија.

Zodiak DJ

♥ I feel you... Anyway ♥
Член од
8 август 2009
Мислења
286
Поени од реакции
21
Некако мислам дека Аут Бој ради темава си отиде од Кајгана :toe:
И јас мислам... :toe: Ама кој да знае... И не само тоа што тој си замина... Имам чуство како многу работи да се изменија на кајганава... :tapp:

Аут бој си се врати на првичниот ник Liberation, кој би знаел зошто и се надевам дека нема да бидеме педери и да го банираме.

А од кај знаеш дека баш тој е...? Ова отвара многу простор за сомневање... За што мислам дека многумина ќе се запрашаат колку им се почитува приватноста на Кајгиво... Или праиш некои финти како многумина други и чепкате по приватните работи или по ИП адреси?? Ако е така кажете барем јавно нека се знае... и онака некои од администраторите/модераторите темите ги држат поради лична садисфакција...

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
И јас мислам... :toe: Ама кој да знае... И не само тоа што тој си замина... Имам чуство како многу работи да се изменија на кајганава... :tapp:
Да. Ти регистриран си во август и навистина можеш во срцето да ја почуствуваш промената која настанала во изминативе месеци.
Кајгана не е толку геј френдли место ко што беше, нели?
Порано си зборувавме, си се тешевме и гушкавме?

Не заебавај, прај муабет на темава.
А таа е дека иако има држави во светов кои се согласуваат и институционализираат девијантности ко хомосексуалност, има такви и кои не го прават тоа и дел од нив е и Македонија.
Дали некогаш мозокот на луѓето во земјава ќе е до толку испран за да прифатиме хомо гадотии?
Не, додека сме живи не.
Ете, Фокус врз тема на ниво.

А од кај знаеш дека баш тој е...?
сам си го имаше тоа кажано.

Zodiak DJ

♥ I feel you... Anyway ♥
Член од
8 август 2009
Мислења
286
Поени од реакции
21
Да. Ти регистриран си во август и навистина можеш во срцето да ја почуствуваш промената која настанала во изминативе месеци.
Кајгана не е толку геј френдли место ко што беше, нели?
Порано си зборувавме, си се тешевме и гушкавме?

Не заебавај, прај муабет на темава.
А таа е дека иако има држави во светов кои се согласуваат и институционализираат девијантности ко хомосексуалност, има такви и кои не го прават тоа и дел од нив е и Македонија.
Дали некогаш мозокот на луѓето во земјава ќе е до толку испран за да прифатиме хомо гадотии?
Не, додека сме живи не.
Ете, Фокус врз тема на ниво.

сам си го имаше тоа кажано.
Хомо гадотии?? Од кај го ископа ова??? Ако тебе ти се гади да гледаш хомосексуалци не значи дека и на сите... И мене ми е гадно да јадам жаба у кинески, па ти го праиш тоа или некој друг... и сега?? Дај не тропај само колку да потпалуваш омраза... Кој рекол дека држави во светот институционализирале девијантности ко хомосексуалноста???

Хомосексуалноста не е девијантна појава... Ако убаво одиш и следиш наназад дури и пред новата ера... А како шо верувате во Александар Македонски, така и јас верувам во него ама и во неговата хомосексуалност... Ама иако хомосексуалец човекот направил врвни достигнувања... значи не бил гадотија... Бил паметен, храбар и колку толку без неговото сексуално образование се трудел да се осознае...

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Хомо гадотии?? Од кај го ископа ова??? Ако тебе ти се гади да гледаш хомосексуалци не значи дека и на сите...
На сите освен на 2-3% педери им е гадно. Ако и на тебе не ти е гадно, види, можеби си дел од нив или си женско. Тие се потолерантни. Забавно им е два кура да гледаат. исто ко на нас машките две пички.
Но не поради хомо признавање, туку поради тоа што се две.

Не разбирам за што тоа зборвите...
Ама сеедно, многу сте ми интересни и редовно ве читам.

СЛОВЕНИЈА ГО ЛЕГАЛИЗИРА ГЕЈ-БРАКОТ.
Супер за словенците. Така се гради просперитетна држава.
Ако не се признаат педерите нема ни инвестиции нит ништо да имаме.

мала шега..

Педерите нека си одржуваат некоја надеж.
Мада јас мислам дека попрво ќе се најде лек за педерлукот него да се најде разбирање за нивната болест во Македонија.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Osobeno sega koga konecno pocnuva so DPMNE da se vrakaat vistinskite tradicionslji risjanski semejni i sekakvi vrednosti moi bea potisnuvani po Balkanskite vojni i za vreme na diktaturata na komunizmot!

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Osobeno sega koga konecno pocnuva so DPMNE da se vrakaat vistinskite tradicionslji risjanski semejni i sekakvi vrednosti moi bea potisnuvani po Balkanskite vojni i za vreme na diktaturata na komunizmot!
:pos2::pos2:

Гарфилд да не ти го проби пасвордот некој за оваа мудрост вмровска?

Болни се само човековите умови кој не прифаќаат ништо поразлично од себе си.Од таквите умови ние сме на ова дереџе.Додаток на тој комплекс на висока вредност е лицемерието.Да се топиш со маж,а да плукаш по нив од позиција е право за на бесилка!

А од кај знаеш дека баш тој е...? Ова отвара многу простор за сомневање... За што мислам дека многумина ќе се запрашаат колку им се почитува приватноста на Кајгиво... Или праиш некои финти како многумина други и чепкате по приватните работи или по ИП адреси?? Ако е така кажете барем јавно нека се знае... и онака некои од администраторите/модераторите темите ги држат поради лична садисфакција...
Без крими филмови друже.
Тоа е лична претпоставка на Никола.Дупли јузери не се дозволени,има механизам преку кој се пронаоѓаат.Особено ако некој решил сам да се банира,а потоа да отвори нов ник,дефинитивно нема да му се прегледа низ прсти.
По приватни работи не смее никој да чепка,казниво е со закон,тоа не е играчка.

И да напоменам,Кајгана била и ќе остане место каде толеранцијата кон различните групи е на највисоко ниво.Тоа ги вкулучува и хомосексуалците,а ако некој мисли дека со напишани 100 поста против нив сменил општа слика,дефинитивно се лаже.

Член од
8 јануари 2010
Мислења
134
Поени од реакции
1
Хомо гадотии?? Од кај го ископа ова??? Ако тебе ти се гади да гледаш хомосексуалци не значи дека и на сите... И мене ми е гадно да јадам жаба у кинески, па ти го праиш тоа или некој друг... и сега?? Дај не тропај само колку да потпалуваш омраза... Кој рекол дека држави во светот институционализирале девијантности ко хомосексуалноста???

Хомосексуалноста не е девијантна појава... Ако убаво одиш и следиш наназад дури и пред новата ера... А како шо верувате во Александар Македонски, така и јас верувам во него ама и во неговата хомосексуалност... Ама иако хомосексуалец човекот направил врвни достигнувања... значи не бил гадотија... Бил паметен, храбар и колку толку без неговото сексуално образование се трудел да се осознае...
а ти би сакал ли да го видиш син ти во геј-брак?
И да хомосексуалноста е девијантна појава..

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
а ти би сакал ли да го видиш син ти во геј-брак?
И да хомосексуалноста е девијантна појава..
А што ако несакаш,а сепак го видиш?
Може ли така по желба да се формираат карактерите на децата и да посакам мојот син да биде премиер?Ако имаш некоја формула,дај шитни ја наваму...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Za zal, se
zaboravaat nestata Leandra, se gleda tesnogrado, se gleda od prizma na profit i prodavanje!
Se zaborava deka ima nesto koe e povisoko postaveno od prazno deklakiranje! Se zaboravaAt vistinskite vredonsti! Prijatelite se prodavaat za kvazinacela! Se prepravame, a vo imeto na zlatnoto tele - profitot, parata, strebroljupstvoto!

No, pravdi bogu, da, tuka ima barem Tolerancija so golemo T!
Na najvisoko nivo!

Za vtoriot citat! Ne, bog e vo mene'!
Jas resv konecno svoeto vistnsko lice da go pokazam!
Dosta se prepravav deka sum toleranten!
Lgbt se devijacija, rak rana na prirodata i protivni na Bozjata rec!
A bog se znae i se gleda!
leandra напиша:
Без крими филмови друже.
Тоа е лична претпоставка на Никола.Дупли јузери не се дозволени,има механизам преку кој се пронаоѓаат.Особено ако некој решил сам да се банира,а потоа да отвори нов ник,дефинитивно нема да у се прегледа низ прсти.
По приватни работи не смее никој да чепка,казниво е со закон,тоа не е играчка.

И да напоменам,Кајгана била и ќе остане место каде толеранцијата кон различните групи е на највисоко ниво.Тоа ги вкулучува и хомосексуалците,а ако некој мисли дека со напишани 100 поста против нив сменил општа слика,дефинитивно се лаже.
:pos2::pos2:

Гарфилд да не ти го проби пасвордот некој за оваа мудрост вмровска?

Болни се само човековите умови кој не прифаќаат ништо поразлично од себе си.Од таквите умови ние сме на ова дереџе.Додаток на тој комплекс на висока вредност е лицемерието.Да се топиш со маж,а да плукаш по нив од позиција е право за на бесилка!

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
А што ако несакаш,а сепак го видиш?
Може ли така по желба да се формираат карактерите на децата и да посакам мојот син да биде премиер?Ако имаш некоја формула,дај шитни ја наваму...
Абе за некоја година со напредокот во генетиката вакви муабети ќе станат беспредметни.
Како прво, ќе може да се претпостави дали детето ќе ти биде геј па да можеш да го абортираш ако имаш желба.
После тоа, ќе има генетска терапија за веќе возрасен геј, да може, ако сака или му е наложено од системот, да се преобрати во хетеро.
Ќе се смееме на муабетиве во иднина.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Bog ke najde resenie!
Duri i za abominacijata koja ja komentirame!

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Za vtoriot citat! Ne, bog e vo mene'!
Jas resv konecno svoeto vistnsko lice da go pokazam!
Dosta se prepravav deka sum toleranten!
Lgbt se devijacija, rak rana na prirodata i protivni na Bozjata rec!
A bog se znae i se gleda!
Погоре споменав поврзување на вмро идеологија и лицемерие,мислам дека настана поклопување.

Абе за некоја година со напредокот во генетиката вакви муабети ќе станат беспредметни.
Како прво, ќе може да се претпостави дали детето ќе ти биде геј па да можеш да го абортираш ако имаш желба.
После тоа, ќе има генетска терапија за веќе возрасен геј, да може, ако сака или му е наложено од системот, да се преобрати во хетеро.
Ќе се смееме на муабетиве во иднина.
Ова е се убаво,само со многу „ ќе “.
Живи били па видели.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom