Машина за производство на енергија

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Сега засега доволно е да се поработи (во последно време и се работи) на зголемување на степенот на корисно дејство кај моторите со внатрешно согорување со оглед на тоа дека има се уште голем простор за негово зголемување. Односно да се зголемува односот помеѓу вложената погонска и добиената корисна енергија.

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Небо бе, абе мобилниот ти може да работи на 0.8, 1.8 и 2.4 GHz (не ме земајте сериозно за бројките). 802.11 стандардот т.е. безжичните мрежи работата на фреквенција од 2.4 GHz. Што е толку чудно мајката?
И да, се користат тие фреквенции пошто таму загубите се мнооогу мали. Користењето на повисоки фреквенции е секогаш под знак прашалник поради тоа што се со поголеми моќности а со тоа и поштетни кон човековото здравје.

Озбилно. Што не е јасно тука. Радио бранот е електромагнетен бран, ама не целата фамилија на електромагнетни бранови. Чиста специјализација.

А?
Ај референцирај се. Молам.
Некој напиша дека електричната енергија не се пренесува преку радио бранови, туку, електромагнетни бранови со различни карактеристики од радиобрановите... а и како капак на се додаде дека покрај фрекфенцијата, тоа дали некој е.м. бран е радио бран, зависи и од неговата амплитуда.
Јас само докажав дека не е така.

А за линкот, додадов две точки.. без две точки линкот би бил:
http://en.wikipedia.org/wiki/Radio_waves
ок е сега?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Некој напиша дека електричната енергија не се пренесува преку радио бранови, туку, електромагнетни бранови со различни карактеристики од радиобрановите... а и како капак на се додаде дека покрај фрекфенцијата, тоа дали некој е.м. бран е радио бран, зависи и од неговата амплитуда.
Јас само докажав дека не е така.

А за линкот, додадов две точки.. без две точки линкот би бил:
http://en.wikipedia.org/wiki/Radio_waves
ок е сега?
За човек кој неколку пати има изјавено дека го неќе македонскиот јазик ништо чудно што погрешно си прочитал и разбрал.:toe:

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
ЗДРАВО-Абре не го пљукајте човекот пред време.. може ќе му успее ова што го зборува па после ќе се каете. Ми се свиѓа што размислува широко, а не е затворен како сите останати Македонци, без самодоверба. Или подржете го сложно или ќутете си, не за џабе рекле "Тишината е златна".ПОЗДРАВ :vozbud:
Камо да успее... сигурен сум дека многу експерти од тука ќе му помогнат и ќе тврдат дека цело време му биле од помош туку...

Агора... си се вратил а :)

Stefan Spasovski

Mister Birokrat
Член од
18 февруари 2006
Мислења
92
Поени од реакции
2
Дај боже.. Ама треба да го подржиме, па нека се покака или нека биде дворски шут ко што спомна некој погоре, ако вака ги приземјуваме сите Македонски умови ќе стагнираме и нема да видиме ни п од просперитет.

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
За човек кој неколку пати има изјавено дека го неќе македонскиот јазик ништо чудно што погрешно си прочитал и разбрал.:toe:
-кај тоа тврди дека неможе.....Тесла тоа и го остварил...ако мислиш на масовно пренесување, проблемот е повеќе економски, регистрирањето на потрошеното и наплаќањето т.е. големи се можностите за кражба.
-сончевата светлина не е радиобран.....
-радио бран????????..да не мислиш како браново движење? И радио бранот е само едно осцилаторно (браново) движење в во одреден спектар на фреквенции, амплитуди и бранови должини кое е носител на одредена количина електромагнетна енергија.
-радијација= зрачење
-регистриран во меѓугалактички простор.....со што, со кој инструмент.....
-гравитација.....се победува и со доволна брзина на движење...другиот начин е да имаш маса поголема од земјината (ова важи за на земјата)

Ова вака крајно упростено....
Амм... за првото.. да, погрешно имав прочитано, се работело за светлината како енергија, а не за електричната енергија и нејзиното пренесување во форма на е.м. енергија...
А за капакот, немам погрешно прочитано... хехе... или имам? ( не најдов каде имам погрешно сфатено за амплитудите.. ако мислиш дека има што да видам, покажими... или мислиш дека не сум во право околу тоа дека секој бран со радио фрекфенција е радио бран, без разлика на неговата амплитуда? )

Камо да успее... сигурен сум дека многу експерти од тука ќе му помогнат и ќе тврдат дека цело време му биле од помош туку...

хехе...
цело време орбитирам околу кајгана.. но темава ме привлече и да напишам нешто :smir:

Член од
25 декември 2008
Мислења
867
Поени од реакции
79

ЗДРАВО-хахахахахаСлушај стварно долго се смеам ама има и зошто.Се вратив кога и бев приклучен,ама синот да проверел нешто за него.Ве почитувам за муабетите бидејќи сите ги проследив,а богами за некои тврдења за мене -им препорачувам на истите да се напијат малку вода ,за да ја голтнат или исплукаат лагата бидејќи нее добро така.А во врска со другото ваше размислување сите сте топ.Можам на многу да полемизирам ,но не му се мешам во неговата фрекфренција ,бидејќи не знам до колку и до каде му е брановата должина.Јас стојам морално и матерјално позади мојата тема и кон сите мои теми на форумот.Е сега може некои физички појмови или изрази да ги погрешам-на пр.притисокот и вакумот се кинетичка енергија,сосе се другото што го створиле тој притисок или вакум,,а механичка енергија е осовината или вретеното што се врти,а на него се друго што е за струја или друго,но во суштина знаете за што зборуваме.за нај моќната машина на иднината ,или во целост сотемата.Верувам дека овој одговор ќе послужи за многу ваши претходни прашања ,но ако требе повелете ,па колку смеам и можам ќе одговорам.За федерите ќе заборавев да кажам.Да ,но како -за вас мистерија за мене вистина.ПОЗДРАВ НА СИТЕ И ДЕБАТИРАЈТЕ СО СРЕДЕНИ МИСЛИ. :uvo::nesum::nenene: :helou:

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Еден прост пример

По што се разликуваат елементите од низата

y= f(x) = n sin x каде n=1,2,3.........k
wtf... амплитуда..?
Која ти е поентата?

Член од
25 декември 2008
Мислења
867
Поени од реакции
79
Еден прост пример

По што се разликуваат елементите од низата

y= f(x) = n sin x каде n=1,2,3.........k
ЗДРАВО-Преведи ми ги ознаките,па да видам дали има нешто за мене .ПОЗДРАВ

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
ЗДРАВО-Преведи ми ги ознаките,па да видам дали има нешто за мене .ПОЗДРАВ
Нема врска ова со твоето.....ова само за агора беше.... кој малку ја подзаборавил математиката....и основите во тригонометријата

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Eве графици за функциите:ace: pre-wrap; } f(x) = sin(x), f(x) = 2sin(x) , f(x) = 3sin(x)...
Фрекфенцијата и брановата должина се исти, различни се само амплитудите:
http://rapidshare.com/files/228862901/Screenshot.jpg.html
Е сега врати се кај брановото движење или кај електромагнетните бранови и дај физичко толкување за значењето на големината на амплитудата...не мора овде да постираш.....ти лично потсети се!

Член од
25 декември 2008
Мислења
867
Поени од реакции
79
Дај боже.. Ама треба да го подржиме, па нека се покака или нека биде дворски шут ко што спомна некој погоре, ако вака ги приземјуваме сите Македонски умови ќе стагнираме и нема да видиме ни п од просперитет.
ЗДРАВО-Многу експерти почнаа да си ги чешаат главите,ех што би сакал да посматрате од страна кога разговарам со такви.Ајде каде се,туку викаат јас не смеам јадам леб од оваа.Но кога веќе ја знаат вистината како им е сладок.Што неме побијат или да ми помогнат или да ме тужат.Кога разговарам со нив 5 патента му фрлам на маса,што јас сум будала нели-срамота и греота за нас обичните.Ај сега кога им поднесам нова пријава за друг принцип нека ми мрднат ако можат.,не можат го имам во целост совладано проектот,сакам да ми најдат забелешка за да ме оспорат но неможат.ПОЗДРАВ

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom