Шопското востание против Бугарите 1878 година

Член од
9 мај 2008
Мислења
146
Поени од реакции
2
Ето едно истинско шопско в'стание: Нишкото б'лгарско :vozbud: в'стание 1841 година.

"Из Проучване на Жером Адолф Бланки за Нишкото в'стание от 1841 г.
...Колкото по-нав'тре прониквахме в скритите в горските дебри села, толкова по-јасно се виждаше д'лбокото отчајание, което бе обхванало жителите им. Обитавани от чисто христијанско население, тези села бјаха станали обект на јаростта на арнаутите, които дебнеха б'лгарите на хајки, подобно на ловци, преследвашти плјачката си."

http://212.39.92.39/e/prosveta/istoria_11/31.4.html
А топлишката буна срешту бугарската окупациjа през првата светска воjна да знаеш и што са учинили бугарите там во поморавието.

Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Битуше брат, многу погрешен однос имаш кон Шопите и Торлаците!!

Очигледно е дека сме сродни. Но дури и да потекнуваат Шопите од античките Македонци (што е веројатно но дискутабилно), никако не смееме да се однесуваме кон нив на начин на кој што ги третираат во Бугарија!!

Шопите и Торлаците имаат посебен идентитет и традиции кои ние мораме да ги почитуваме!!

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
Битуше брат, многу погрешен однос имаш кон Шопите и Торлаците!!

Очигледно е дека сме сродни. Но дури и да потекнуваат Шопите од античките Македонци (што е веројатно но дискутабилно), никако не смееме да се однесуваме кон нив на начин на кој што ги третираат во Бугарија!!

Шопите и Торлаците имаат посебен идентитет и традиции кои ние мораме да ги почитуваме!!

Oд причина што во еден дел имам шопско потекло , донекаде ми се познати културните навики, традицијата и менталитетот на тој народ.

Aко се споредуваат со соседните етноси пага во очи дека по тие критериуми шопите се најблиску до македонците. за жал поради отсуство на посериозни истражувања не може да се каже ништо поконкретно за нивното потекло.

Член од
20 март 2009
Мислења
100
Поени од реакции
2
Шопите се делат условно на "бели шопи" -пернишко, брезнишко и "црни шопи"- софијско. Областта с центар Брезник (Перник, Радомир) се нарича Граово.
Брка македонци през 1650 година мој (таткови) прадедо е дошал от Србија и е создал семејство во Перник, другија ми прадедо е от Кукуш. Дошал е во Софија през 1913 година со млада жена. Мои дедовци и баби су родени во Бугарија. ја сум роден во Перник и се мислам за бугарин. Кажете ми според вашата историја какав сам-бугарин, србин, македонец или шоп. Мислам дека вашата историја сега е пална анархија. Требе да турите ред во историата си. Дотогава читајте и учете бугарската историја като наиблизка. Маи президентот Петар Стојанов беше рекал, че Македониа е наиромантичната част от бугарската историа.

Член од
19 март 2009
Мислења
64
Поени од реакции
3

Со други зборови президентот „др“ Петар Стојанов беше рекал: „Желбите ни беа едно, но, не` издаваат антрополошките црти на лицето.“

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Аjде да си припамтиме как во бивша Jгославиja един историчар беше направил глупоста да напише истото и да направи србско-шопски речник.След неколко години сам започна да вели друго.
Ако Шопите не се чувствуваха бугари,немаше да се бранат Софиja(като столица на кнjaжество Бугариja) со сите средства.
Тезата дека шопите са различен народ е повеке от смешна и цинична.

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Oд причина што во еден дел имам шопско потекло , донекаде ми се познати културните навики, традицијата и менталитетот на тој народ.

Aко се споредуваат со соседните етноси пага во очи дека по тие критериуми шопите се најблиску до македонците. за жал поради отсуство на посериозни истражувања не може да се каже ништо поконкретно за нивното потекло.

Па и јас тоа го велам. Шопите и торлаците се најблиски до Македонците, ако не се и асли Македонци. Имаат скоро идентичен јазик, култура и традиции како и Македонците, со поголеми разлики на јазикот, културата, менталитетот и традициите од Србите и Бугарите :toe:

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Македонеро, имаш слушнато ЕТНОГРАФСКА ГРУПА.

Мијаците дали се Македонци?

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.488
Поени од реакции
1.863
Јас сум Мијак и Македонец сум.

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Јас сум Мијак и Македонец сум Влавче. И баш ми е гајле за тие твои карти
Штом се прашаш како е можно Шоп да биде Бугар, јас те прашав дали може Мијк да биде Македонец.

Тоа се вика етнографска група, дел од една поголема група луѓе - народ.
Дали сум појасен?

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.488
Поени од реакции
1.863
Ne si jasen zatoa sto site Mijaci se del od makedonskiot narod:toe:

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Ne si jasen zatoa sto site Mijaci se del od makedonskiot narod:toe:

Е тоа е и со Шопите. Порано и тие беа дел од бугарскиот народ, сега веќе едни се дел од македонскиот, други од српскиот, а некои си останаа тоа што беа.

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.488
Поени од реакции
1.863
Ako bile del od bugarskiot narod zosto togas bi krenale vostanie protiv svojot narod? :tapp:

Член од
20 октомври 2008
Мислења
216
Поени од реакции
6
Во ворска со српските опити за анексиране на западните бугарски земи:

Да не забораваме дека точно шопските ополченски дружини, добровочески чети, кони жандарми и полкови (како Први пешадиски софиски полк a.k.a Шопскиот полк) беа првите што го "посрешнаа:smir:" српското нападение на Бугариjа во 1885 г. - Десетици илјади души.

BTW, "Прва пешадиска софиска дивизиjа" освен Железната дизвизиjа се вика и "Шопската дивизиjа".

Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Е тоа е и со Шопите. Порано и тие беа дел од бугарскиот народ, сега веќе едни се дел од македонскиот, други од српскиот, а некои си останаа тоа што беа.
Шопите не билe ниту пак се дел од Бугарскиот народ од едноставна причина што се работи за два различни народa.

...не е имало никакво в'стание.Аз с'м от Софија и с'м шоп. Шопите са б'лгари(македонци).Това е
Божидар Димитров признава:

" Како голем дел од софиските селани се префрлија на нивна (српска) страна, србите дојдоа и во Сливница. Со тоа нивно распрснување по селата, причинија анархија во софискиот округ.

Најпосле кога виде губернаторот (руски) дека и заптиите (полицајците бугарско-руски) кои се испраќаа од Софија по селата, почнаа да ги врзиваат (апсат), селаните (шопите) и да ги предаваат на српските војници, кои пак ги препраќаа под стража во Пирот, тогаш стана сериозна таа дрска постапка на селаните и србите.

Губернаторот нареди на член од окружниот совет со окружниот началник, да разнесат 'пассови' по селата, кои кога ќе дојдат србите , да им покажат, да не ги задеваат, но гољаците (шопите) и глупаците срби тоа и не го гледаа, но напредуваа да ги заземат селата кои потпаѓаат под Софија..."

Како што гледаме, Шопите се бореле против Бугарите во 1878 г. и не сакале да влезат во државата на бугарите бидејќи не се Бугари. Шопите ги апселе бугарските полицајци и ги предавале на србите, кои пак ги праќале на заточение во Пирот.

Не џабе рекле софиски округ е шопска област, иако во 1878 година во Софија била воглавно турски град.

Kajgana Shop

На врв Bottom