Ќе се рестартира Велешка топилница

• Креатор на темата Креатор на темата ITK
  • Време на започнување Време на започнување

ITK

Член од
10 октомври 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
51
Велешката топилница конечно доби нов газда. Скопската компанија „Метрудхем“ го уплати износот од еден милион и 250 илјади евра, со што е платена целата сума од 2 милиона и 250 илјади евра за велешката топилница.

Иако од компанијата нема официјална потврда, велешкиот суд ја потврди информацијата дека „Метрудхем“ ги уплатил парите. Новиот градоначалник на Велес го поддржува мислењето на повеќето велешани и се противи на рестартирањето на топилницата.
„Мојот личен став е недвосмислен. Јас сум против рестартирањето на топилницата. Мислам и дека големото мнозинство на граѓани на Велес го делат истото мислење. Би почекал да добиеме уште еднаш официјална информација околу тоа“, изјави градоначалникот на Велес, Горан Петров, градоначалник на Велес.

Велешките еколошки организации претходно обвинуваа за криминална продажба на топилницата.

Тие се против влезот на скопски „Метрудхем“ бидејќи компанијата има планови да го рестартира најголемиот индустриски загадувач на Балканот, со што би ја продлабочиле еколошката агонија на Велес.
„Повторно ги повикуваме доверителите, купувачите, сопствениците, бидејќи ние не ги познаваме, да ги обесхрабриме да не ја пуштаат во функција топилницата, бидејќи повторно ќе се соочат со големи проблеми од граѓаните во нашиот град“, вели Ангелче Гушев, „Зелена коалиција“.
На последниот седми по ред тендер за продажба на топилницата учествуваше и турската фирма „Јалим“ која наместо рестартирање на топилницата планираше на тоа место да гради трговски центар, но советот на доверители ја дисквалификуваше бидејќи уплатиле сто евра помалку од потребната сума.
Претставници на турската компанија тогаш изјавија дека се жртви на однапред смислено сценарио бидејќи скопската компанија „Метрудхем“ која ја купи топилницата е фирма ќерка на швајцарски „Минеко“, компанија која поседува 60 проценти од побарувањата во велешката топилница.

Ете ни Велешани...не ми е криво за возрасните си заслужија криво ми е за децата што ке се труат

Јас не верувам дека ќе се рестартира. За тоа треба пари, а сироти нови газди им требаше пет месеци да доплатат 250 илјади евра. За рестартирање на самата фабрика ќе треба сигурно 4 пати повеќе од вкупната уплатена сума само за да се рестартира при тоа да не се прави потребниот ремонт и да се додадат потребните нови филтри за дА се задоволат новитес тандарди кои се донесени .
Фабриката најверојатно ќе се исече и продадена делови или како старо железо.
Трагично е само што да им ја дадеа на турците барем ќе се изградеше нешто на нејзино место вака нема ништо.

шо знаат нека и праат ....
ако јавно кажат дека ќе ја рестартираат или тајно започнат тоа да го прават ...
ја гарантирам дека цел Велес ќе им отиде у двор у топилница и ќе ја запалат ... па нека не тужат цел град нека не затворат ....

а ако ја сечат нека ја сечат ...
и турците ќе ја исечеа па ќе градеа ...
и овие нека сечат па белким ќе градат нешто ... се е подобро од рестартација ...
btw. околу насловот на темава ... никој не кажа дека ќе се рестартира туку само дека официјално веќе е продадена ...

шо знаат нека и праат ....
ако јавно кажат дека ќе ја рестартираат или тајно започнат тоа да го прават ...
ја гарантирам дека цел Велес ќе им отиде у двор у топилница и ќе ја запалат ... па нека не тужат цел град нека не затворат ....

а ако ја сечат нека ја сечат ...
и турците ќе ја исечеа па ќе градеа ...
и овие нека сечат па белким ќе градат нешто ... се е подобро од рестартација ...
btw. околу насловот на темава ... никој не кажа дека ќе се рестартира туку само дека официјално веќе е продадена ...

Новиве газди кажаа дека ПЛАНИРААТ да ја рестартираат..па ќе видиме што ќе биде. Сепак турците ќе беа многу подобар избор мислам дека требаше нешто ко трговски да градат ? Поправете ме ако грешам..

Новиве газди кажаа дека ПЛАНИРААТ да ја рестартираат..па ќе видиме што ќе биде. Сепак турците ќе беа многу подобар избор мислам дека требаше нешто ко трговски да градат ? Поправете ме ако грешам..

ќе правеа турците некој трговски ... нешто како Глобал у Струмица така нешто ....
факт е дека ги заебаа за смешни 100 евра од милионска гаранција паднаа на тендер ... наместена работа ...

со самата продажба од железото се зборуваше дека ќе земат повеќе пари од сумата која ја платија за купување ...
тешко дека ќе ја рестартираат туку така ....
ќе им требаат огромни суми на пари да вложат ...
затоа шо печките веќе се ако не се лажам неупотребливи поради долгото неработење ...

но и да сакаат нема да можат да ја ресетираат ... ЦЕЛ ВЕЛЕС нема да дозволи - Факт.

шо сакаат нека и праат ...
откако ќе ја исечат и распродадат како старо железо која опција вероватно е и единствена у моментов ... потоа ќе видиме шо ќе праат ... ако не ја продадат како парцела :)

И ај кажете ми еве ако им се дадеше на турците и ако се отвореше велешки глобал? Кој продавници ке се отвореа, кој пари ги иаме ние па за да створи трговија и да се вртат парите? Ке беше пропаднат објект, и ништо повеќе.
На секој чекор гледаш дуќанот се издава, сите шо отворија по 6 месеци или година затвораат, се е жими газов. Да не зборуваме па за после нов мост, нема отворен дуќан, на сите има налепница со огромни букви, дуќанот СЕ ИЗДАВА. За жал.. Струмица е друго, Велес е друго. Се е отепано тука. Нема иднина.

И ај кажете ми еве ако им се дадеше на турците и ако се отвореше велешки глобал? Кој продавници ке се отвореа, кој пари ги иаме ние па за да створи трговија и да се вртат парите? Ке беше пропаднат објект, и ништо повеќе.
На секој чекор гледаш дуќанот се издава, сите шо отворија по 6 месеци или година затвораат, се е жими газов. Да не зборуваме па за после нов мост, нема отворен дуќан, на сите има налепница со огромни букви, дуќанот СЕ ИЗДАВА. За жал.. Струмица е друго, Велес е друго. Се е отепано тука. Нема иднина.

Абе порано во скопје имаше еден трговски(+2,3 што се преставуваа како такви)и сите викаа нема место за сите и ако се отвори некој нов ќе значи затварење на старите. Ама види сега се отвараат трговски секој чекор и пак сите работат и функционираат.

:tapp::tapp:
толку си плиток ...

Ама тоа е Скопје. Скопје е држава спрема Велес. Ој види го оној трговскиот" карши уред да видиш дека има над 7-8 дуќана што се издаваат, од кои 6 работат, со се кладилницата. Кај бугарската амбасада ист е случајот. И пази сега, овие 2 шо ги набројав се на среде град, ами па која будала ке оди до топилница да купува. Единствено нешто што може да се изгради таму е нова населба, али не знам кој ке има маде да се пресели таму на тоа место.
Сепак ја сум за рестартирање, барем ке живне малце градот и ке има пари.

Ама тоа е Скопје. Скопје е држава спрема Велес. Ој види го оној трговскиот" карши уред да видиш дека има над 7-8 дуќана што се издаваат, од кои 6 работат, со се кладилницата. Кај бугарската амбасада ист е случајот. И пази сега, овие 2 шо ги набројав се на среде град, ами па која будала ке оди до топилница да купува. Единствено нешто што може да се изгради таму е нова населба, али не знам кој ке има маде да се пресели таму на тоа место.
Сепак ја сум за рестартирање, барем ке живне малце градот и ке има пари.

Не сум бил во Велес со години, ама се сеќавам дека е голем колку една населба во Скопје. Па сега кога јас може да патувам за да отидам на кафе во трговски секој втор ден за велес не би требало да биде проблем.
Инаку може ќе живне градот ама не и здравјето на граѓаните па сега велес треба да одлучи што и е побитно животот и здравјето или парите.

Се ти е поврзано. Колку семејства останаа без скршен денар после затворањето на топилницата? Колку деца останаа гладни?
Со добри филтри и организација која ке се грижи за тоа, ке нема загадување, никој ке нема проблеми со здравјето а пари ке има. За се се има решение ако се сака.

Се ти е поврзано. Колку семејства останаа без скршен денар после затворањето на топилницата? Колку деца останаа гладни?
Со добри филтри и организација која ке се грижи за тоа, ке нема загадување, никој ке нема проблеми со здравјето а пари ке има. За се се има решение ако се сака.

Грешка си нема. Таква фабрика не смееше воопшто да се изгради во град. Затоа и е ставен на сите листи како град во кој е опасно да се живее. последиците ќе се чуствуаат со генерации во иднината и никој не го негира тоа.
А ако се надеваш дека ќе се купат вистински квалитетни филтри кои одат и по над 20 милиони долари за навистина да се даде заштита тогаш си се излажал. па не можеа купувачите да соберат 250 илјади долари за да ја докупат фабриката. За самиот рестарт ќе треба да се дадат десетици милиони долари. По десет години незагреани печки загадувањето ќе биде дури и драстично поголемо. Прашањето е само колку дефектни деца уште ќе треба да се родат за да се превземе нешто.

индустриски капацитет кој влева околу 120 милиони евра мислам дека треба да работи Т.Е-додека цените на оловото беа највисоки тогаш нашата индустрија спиесе(еве примерот со бакарот јака)и сега било стетно АМАН...јасно е ама јасно е и ДА НЕ РАБОТИ 30 ГОДИНИ пак ке остане иста концентрација на кадиум и олово...знаци ова е шпозитивно и колку толку ке ја раздвизи насата сјебана економија а и редно време е револуционерниот град да заживее.

индустриски капацитет кој влева околу 120 милиони евра мислам дека треба да работи Т.Е-додека цените на оловото беа највисоки тогаш нашата индустрија спиесе(еве примерот со бакарот јака)и сега било стетно АМАН...јасно е ама јасно е и ДА НЕ РАБОТИ 30 ГОДИНИ пак ке остане иста концентрација на кадиум и олово...знаци ова е шпозитивно и колку толку ке ја раздвизи насата сјебана економија а и редно време е револуционерниот град да заживее.

Како тоа мислиш 120 милиони. И уште нешто по која цена ти мислиш дека треба да се дозволи тоа. И ме интересира колку луѓе треба да заболат и колку дефектни деца треба да се родат за да биде премногу за парите кои ќе се добијат. Само ме интересира дали си ти од Велес ? И дали треба да се прашаат Велешани за овој проблем.
Загадување во велес има и преку почвата но сепак најголемото загадување доаѓаше од воздухот. А мора да се земе во предвид и дека топилницата загадуваше два пати повеќе од предвиденото.

Како тоа мислиш 120 милиони. И уште нешто по која цена ти мислиш дека треба да се дозволи тоа. И ме интересира колку луѓе треба да заболат и колку дефектни деца треба да се родат за да биде премногу за парите кои ќе се добијат. Само ме интересира дали си ти од Велес ? И дали треба да се прашаат Велешани за овој проблем.
Загадување во велес има и преку почвата но сепак најголемото загадување доаѓаше од воздухот. А мора да се земе во предвид и дека топилницата загадуваше два пати повеќе од предвиденото.

многу се интересирас.тоа е добро,инаку јас сум роден во велес и 11 години живеев таму а и чат пат навракам....само некако многу ми звуци ова по која цена тоа да се дозволи-бидејки цената ја знаат велесани...еве ке ти казам оригинална локација на топилница е злетовски регион близу наогалистата а и пониски тросоци-верувај биле два пати повеке од дозволеното АМИН прасај ги лугето што живеат близу окта па дали и тие имаат проблеми-ако споредиме кај оката тие се рециси 10-кратно поизразени отколку тие во велес а и секако сакаме ЕУ треба стандарди-нека средат со филтрација па нека работат

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom