- Член од
- 30 април 2009
- Мислења
- 795
- Поени од реакции
- 91
Malku kontradiktorno? Kako imalo vernici, ako za vera ne se zboruvalo?
за вера "нетреба да се зборува" туку да се врува
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Malku kontradiktorno? Kako imalo vernici, ako za vera ne se zboruvalo?
за вера "нетреба да се зборува" туку да се врува
Харалампие мислам се викаше или така некое чудно име. А ај сега ти вака христијански не заведено дади еден спротивен пример и настан, па макар да се работело и за поклонување на една свеќа од поп која колку да потстетам е забрането да се купува надвор од црквата и покрај тоа што е два пати поевтина.
Размисли добро за примерот кој ти го побарав? Дали има црквата некоја организација која им помага на сиромашните? Дали има отворено некои народни кујни? Дали прават поповите бесплатни посети до болниците за да г посетат болните и немоќните затоа што тие не можат да дојдат до нив?
Не ми философирај. На друго се однесува таа моја изјава.
Како ако била забранета верата имало верници? Исто било и тогаш. Јас сум родена во комунизмот и крстена сум и моите секој Велигден ме носеа во црква и се крстиме пред легнување на вечер и викаме поп да ни крсти вода за празници и куќата ни е осветена од поп. И сето тоа.. замисли.. во Комунизмот кој забранува верување во Бога!
Ѓаволска работа, наклевети па повлекувај се, така испадна твојава работа. Но, нејсе, свеќи Црквата произведува и продава за да може материјално да опстане. Тоа на нечестивиот не му се допаѓа, но Црквата мора да постои и си го решава проблемот за да не падне ниско и да моли за да биде уценувана.
Има и ирганизација има и народни кујни - кај живееш, бе, ти? Како да не си наша крв, како да не си оттука? Зар овие работи не ги знаеш?!
Многу често, болните ги посетуваат, ги исповедаат и ги причестуваат со причесна кога се приготвува на Велики Четврток, наречена - Запасни дарови! Тоа го прават и по домаќинства, завоти, старски домови и по здравствени установи.
Знам дека ова не му одговара на „мленталниот склоп“, но што да е прави, тоа е вистината.
Не ја тупи.
Алелуја за укинувањето на веронауката.
Ѓаволска работа, наклевети па повлекувај се, така испадна твојава работа. Но, нејсе, свеќи Црквата произведува и продава за да може материјално да опстане. Тоа на нечестивиот не му се допаѓа, но Црквата мора да постои и си го решава проблемот за да не падне ниско и да моли за да биде уценувана.
Има и ирганизација има и народни кујни - кај живееш, бе, ти? Како да не си наша крв, како да не си оттука? Зар овие работи не ги знаеш?!
Многу често, болните ги посетуваат, ги исповедаат и ги причестуваат со причесна кога се приготвува на Велики Четврток, наречена - Запасни дарови! Тоа го прават и по домаќинства, завоти, старски домови и по здравствени установи.
Знам дека ова не му одговара на „мленталниот склоп“, но што да е прави, тоа е вистината.
Е добро де што се лутиш дедоми во затвор лежеел од кумунистите иако бил комунист зашто го однел таткоми да го крсти у црква и што е тука чудно верата опстојува и кога е забранета кој може да ти ја забрани мислата и верата. незнам зошто се чудиш?
Знаеш ли што напиша?!
Алелуја (славете Го Бога) за укинувањето на веронауката!
Што да се прави со вакви луѓе?!?!?!
Епа како сега да си кажеш јасно и гласно баш и не можеше. После тоа се попушти (крајот на 70-тите), случајно поклопувајќи се со тивкото заминување на Тито од политичката сцена. Дома да, но надвор не се збореше за вера. Посебно вака како сега што пишуваме. Всушност не можеше за многу работи да се збори како овие што се по форумиве инаку... клавир.Malku kontradiktorno? Kako imalo vernici, ako za vera ne se zboruvalo?
Вон школо, но муабетот беше за одземање на времето на детето. Инаку за плаќањето не кажаа ништо за тоа кој требаше финансиски да ги издржува овие предавања. Дали од буџет, од нас родителите или дел црквата ќе покрие, тоа не беше јасно кажано.Ne ucat balet i manekenstvo vo skolo, toa se vonskolski aktivnosti. Ne plaka drzavata za casovi po manekenstvo i balet.
И татко ми бил комунист и ме крстил и не го однел никој во затвор.. Јас не знам зосто дедо ти бил в затвор, ама сигурно не оти го крстил татко ти.
Епа како сега да си кажеш јасно и гласно баш и не можеше. После тоа се попушти (крајот на 70-тите), случајно поклопувајќи се со тивкото заминување на Тито од политичката сцена. Дома да, но надвор не се збореше за вера. Посебно вака како сега што пишуваме. Всушност не можеше за многу работи да се збори како овие што се по форумиве инаку... клавир.
Вон школо, но муабетот беше за одземање на времето на детето. Инаку за плаќањето не кажаа ништо за тоа кој требаше финансиски да ги издржува овие предавања. Дали од буџет, од нас родителите или дел црквата ќе покрие, тоа не беше јасно кажано.
Да токму за тоа ај може погрешно се изразив бил во притвор една недела па за казна како можело член на КПМ да оди во црква и да крсти дете не бил добар пример за останатите комунисти. А инаку бил подкажан на властите од комшиите.
Човекот- дедо ми сега има 91 година носител е на партизанска споменица и т.н да главам и затоа и го казнуваат ти што мислеше ке го чешлаат.
Епа и ти не ги ’чешлаш’ хомосекусалците.. а зборуваме за право на изразување...
Прилично сум сигурен дека така се викаше.
А за ова хуманитарниве акции прв пат слушам. Вајда оти ги нема. Или вопшто не се под покровителство ан црквата туку ја користат веќе видената тактика да се собира дополнително апри од верниците и аз процент наплата да се организира. Не знам. Инаку ако сакате ќе ви дадам листа на вистински хуманитарни организации кои функционираат без проблем без да наплаќаат за своите услуги.
Фала богу од тие пари не се купуваат џипови и хотели.:baeh:
Значи, лудилото функционира. Безбожниците, по примерот на „матрицата“ комунистичка, клеветат и судат. Па најдоа џипови и хотели ама го најдоа и крадецот! Зошто не им ги „скратите маките“ на властите и бидете сведок за ѓаволштините што ги изнесувате без страв од Бога за клеветење, за лажење! Ја знаеш народната - кој лаже и краде. Значи, ти си крадец, можеби вака треба да ти биде и никот - крадец.
Пораката на Евангелието Христово е, што дава твојата десница да не знае левата. Ова строго го практикувале сите кои се заљубиле во Божествената наука на Христа Бога. Многумина за таа наука и пострадале.
Затоа Црквата не зема тапан и да ги известува чедата Христови за тоа што го прави. Но, на човекоубиецот му се потребни факти.
Биди ми поздравен и не плукај нагоре, ќе се плукнеш во образ, ако веќе до сега не си го направил!!!
Каде е тука кеветењето. Немаат хотели во сопственост. немаат џипови. Немаат луксуз. Или сме затупени па не можеме да го видиме тоа. Ти одлучи си.
А никој од нашиве попови не настрадал за таа наука. Туку напротив добар дел од нив и имаат пробано да не продадат на србите и бугарите ама тоа е.
Се согласувам со тоа дека бог или исус пропагирал скромоност, ама тешко дека црквата денес, а и кога било во нејзината историја била скромна напротив сосема спротивното. Секогаш се користела за лични пропаганди и за профит.
Овае веќе видено и чуено од сектантите (лажните учители), па индиректно плукаме по Црквата која е „виновна“ што низ историјата го јакнела патриотизмот, ги воспитувала генерациите, ги чувала и хранела и борците и патриотите од клеветници и изроди, му давала душа на својот народ. Се разбира, „грешката“ е во Бога што ни испраќал Негови угодници (св. ап. Павле, св. Еразмо, св. Клирил, св. Методиј, св. Климент, св. Наум, св. Прохор (Пчински), св. Јован (Рилски), св. Гаврил (Лесновски), св. Јоаким (Осоговски).... да му ги отворат очите на овој слеп народ за и тој да прогледа и да Му се поклони на Творецот, но наместо благодарност и поклон до земја, овде има неблагодарни плукачи и викачи, но Господ никому нема да му остане должен!