што знаете за атлантида изгубениот град, дали навистина постоел, или е мит, ко демек тоа било совршено општество, незнам многу многу за оваа тема, затоа да видиме нешто поучно од вас
Jas ko sto znam Atlantida bil kontinent a ne grad!? :nesvest:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
што знаете за атлантида изгубениот град, дали навистина постоел, или е мит, ко демек тоа било совршено општество, незнам многу многу за оваа тема, затоа да видиме нешто поучно од вас
Абре Атлантида не била остров туку континент....и за прв пат не ја спомнал Платон туку за тоа се зборува во многу култури пред него.....на пр Египетската,Нордијската,Азтешката....
Jas ko sto znam Atlantida bil kontinent a ne grad!? :nesvest:[/qu
isceznuvanjeto na atlantida e povrzano so bermudskiot triagolnik! kako so znam...:wink:
Пред некое време гледав на документарец на дискавери со еден тип археолог или нешто сл. кој верува дека граѓаните на атлантида го пренеле целото свое знаење во египет , колку е точно којзнае , али типон верува дека све што донеле тие луѓето на атлантис или атлантида сеедно , сето свое знаење го скриле во или под сфингите :Ѕ И дека фактички им пренеле дел од своето знаење на египјаните .. Имаше кажуваа и некоја поврзаност на градењето на пирамидите дека тие им помогнале на египјаните со градењето со помош на некој нивни машини , но египетските историчари и египтолози одрекуваат и биле навредени од оваа теорија , велат дека нема тоа благе везе , оти и египјаните биле доволно паметна цивилазација и не им требало никој да им пренесува знаење...
Точно е дека во египет незнам точно каде и во која пирамида или слично имало нешто некои си записи во врска со атлантида ... Но се друго се само претпоставки..
И владата на египет не одобрувала да се започнат откопуванја под сфингите каде што се верува дека имало некои подземни ходници тунели и нешто така ...
И покрај се ни останува само да си фантазираме за атландтида и за напредната цивилзација бидејки изгледа дека уште долго време ке остане само мит и легенда
![]()
![]()
Осекам жестоки расправи за атлантида,горан продолжи....
(и читај на тема дудлање):smir::smir:
Атлантида не постоела. Не постојат никакви материјални докази или историски податоци за неа. Таа е најверојатно измислена земја (како Утопија или Лилипут или Елдорадо) со која некои филозофи или писатели сакаа да дадат некое свое видување или мисли за општествено уредување, политички систем, државна организација авантури...
За Атлантида пишува платон и вели дека била голема поморска сила која војувала освојувала. Нема нигде ни еден запис или доказ за такво нешто.
Можеби тоа е само во твојот ум што не би сакал мојот ум да собере твојот ум со такво примитивно размислување.
А околу дека е езмислена е измислена бидејки Атлантида е синоним на големо вселенско летало.