Каде е топката на децата?

• Креатор на темата Креатор на темата Zaphod Beeblebrox
  • Време на започнување Време на започнување
А што ? На 13/14 год треба жмурка да играме пред зграда или ластик ? :kesa:

ластикот го спомнав за помалите ,а вие „постарите„ :) бркајте дечковци не е проблем то, само не мора цел ден на мсн или на хи5 или на фејсбук да си ја бараш сродната душа :)

Е и јас пред некој ден помислив на ова.

Кога јас бев дете, значи кога имав 5-6 па се до времето кога наполник 14-15, во паркчето кај мене позади зграда немаше трева пошо ние секој ден игравме фудбал и ја оравме, а денес се е зелено, мирно, никој не игра.
Ми текнува и дека секој втор ден бевме на кош и игравме баскет, па се лутеа комшии пошо сме лупале со баскетот и тако даље. Сега ни тоа го нема.

Навистина ми е жал што денешнава дечурлаана (6-14 години) не знае да се дружи, туку цело време виси пред компјутер. :nesum:

Kaj мене пред зграда децава богами не се толку напредни. Секое сабалје од 9 сатот ги слушам кај шо пиштат и се караат, се смеат и такви работи.
Ама тоа дека има и некои од таквите што се затвораат, има.
Наместо да се дружат и изградат како личности тие се затвориле пред компјутер уште од 8 години само што ја научиле азбукана и ќе играат игри.
Несфатливо нешто..

Кај мене во маало е традиција со топка да си...само другариве малце потфрлија ама јас упорен сум цело време им викам фудбал...некогаш коа ќе видам некои деца 4-5 години како во интернет кафе мајките ги оставаат сами ми се темни...море дај му топка подобро нека шутира надвор...понекогаш за да им укажам на малите дека спортот е здрав ќе поиграм со нив 15-20 минути...сеа за сеа добро е...

ластикот го спомнав за помалите ,а вие „постарите„ :) бркајте дечковци не е проблем то, само не мора цел ден на мсн или на хи5 или на фејсбук да си ја бараш сродната душа :)

Оф леле мори мајко,што ако седам на мсн,хи5 или facebook тоа значи дека си ја барам сродната душа? :icon_eek: Ти знаеш дека цел свет знае за facebook,хи5 и мсн ? И што ? Си ја бараат сродната душа ? :tapp: А ина4е мислам дека нема на форумов зачленети МАЛИ деца па да им кажуваш да играат ластик :smir: Не дека сум голема,ама брука е ОГРОМНА во ова време сега да играм жмурки или брканица пред зграда...Излези малку надвор,види во каков свет живееме...:smir:

Оф леле мори мајко,што ако седам на мсн,хи5 или facebook тоа значи дека си ја барам сродната душа? :icon_eek: Ти знаеш дека цел свет знае за facebook,хи5 и мсн ? И што ? Си ја бараат сродната душа ? :tapp: А ина4е мислам дека нема на форумов зачленети МАЛИ деца па да им кажуваш да играат ластик :smir: Не дека сум голема,ама брука е ОГРОМНА во ова време сега да играм жмурки или брканица пред зграда...Излези малку надвор,види во каков свет живееме...:smir:

значи на крајот се се сведва да на то ... излези малку надвор :smir:

Јас мислам дека сака само да ти кажи дека на 13 години подобро би било да се забавуваш, баш во тие години кога почнуваш да се развиваш и да запознаваш нови пријателства отколку да седиш на мсн.
Јас(иако не сум баш нешо поголема од тебе) секогаш кога и да ми се пружи шанса излегвам, компјутеров на моменти многу ме замара т.е. во последно време не седам подолго од два саати.
:smir:

Јас мислам дека сака само да ти кажи дека на 13 години подобро би било да се забавуваш, баш во тие години кога почнуваш да се развиваш и да запознаваш нови пријателства отколку да седиш на мсн.
Јас(иако не сум баш нешо поголема од тебе) секогаш кога и да ми се пружи шанса излегвам, компјутеров на моменти многу ме замара т.е. во последно време не седам подолго од два саати.
:smir:

точно така ...

За вас поголемите зборам:tapp:

Ти пишав погоре, и јас имав компјутер и нет од млади години па пак 24/7 бев надвор од домот. Камо да можам да се вратам во детството, во безгрижноста.

hi5 + MySpace + Facebook = "иселеничка виза" за Украина.

абе се сменија времињата децааа :star: ја порано на 8,9 години што се вика не знаев што е компјутер а не мсн.:toe: по цел ден во една ливада што имаме во населбата, абе не се тргавме од неа само фудбал , девојчињата ластик, други игри сами измислувавме а не сега на школо дома, од дома в школо. тоа е :toe:

точно така ...

Добро бе луѓе аман,зарем не сфаќате дека излагаме ?!?!?!?! Само што нашите излегувања се во помал број за разлика од вашите на наша возраст :smir: Никој во ниту еден случај не кажа дека седиме цели денови пред компјутер :smir:

Ти пишав погоре, и јас имав компјутер и нет од млади години па пак 24/7 бев надвор од домот. Камо да можам да се вратам во детството, во безгрижноста.

hi5 + MySpace + Facebook = "иселеничка виза" за Украина.

hi5 + MySpace + Facebook + MSN + miniclip + ... блабла = ментално недоразвиена, несоцијализирана, нервно пореметена, со можни тикови младина.
Колку е тоа кул? :vozbud:

Добро бе луѓе аман,зарем не сфаќате дека излагаме ?!?!?!?! Само што нашите излегувања се во помал број за разлика од вашите на наша возраст :smir: Никој во ниту еден случај не кажа дека седиме цели денови пред компјутер :smir:

На твоја возраст место да реплицирам по форуми дека не сум 24/7 на компјутер не бев на форум, туку со друштво.

Ако веќе ги споредуваме генерациите ајде вие што сте киснеле на улица со топка или ластик споредете се со генерацијата на вашите баба или дедо.Дали тие имале детство или работеле на нива..неможеме така да ги гледаме времињата што прошле или што доаѓаат.И сегашните генерации излегуваат,се дружат надвор а не само по мсн,играат фудбал на игралиште итн само не толку колку порано.И за крај,прашање до постарите.Нели мислите дека ако и вие сте го имале она што го имаме ние денес ќе бевте исти ко нас??

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom