За што преговараме - за името, за референцата или за идентитетот?

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Да!

Македонија имаше само 2 правни решенија кои може да ги употреби како членка на ОН и потписничка на спогодбата: да поднесе предлог-резолуција до Генералното собрание на ОН за да се добие мислење од Меѓународниот суд на правдата или директно да поднесе тужба до Меѓународниот суд во Хаг каде што ќе добие пресуда облигаторна за Грција.
Значи, во првиот случај се добива мислење, кое не е задолжително, а во вториот се добива облигаторна пресуда.

Би сакала да прашам нешто, не знам дали е ова соодветната тема, но бидејќи овде има многу луѓе кои знаат историја, мислам дека ќе ми биде даден соодветен одговор. Во учебниците по македонски јазик, ние учиме дека Кирил и Методиј биле од зад карпатите, дошле со Словените заедно во 9 век... Дали ако го пропагираме тоа, ние одиме контра нашиот антички идентитет? Или пак, Кирил и Методиј се Словени, кои доаѓајќи тука, се помешале со античките племиња Драговити, ово оно ? П.С. Не е срамота да не знаеш, срамота е да не сакаш да знаеш. Ве молам одговорете ми, без исмејавање на мојата лаичка историска страна.:back:

Судот нема ЕГСИКУТИВНА моќ...
Така да нетреба да се очекуваат големи промени...
Што се однесува до преговорите многу убаво Груевски ја објасни работата „ако ние од старт попуш(т)име за името практично половина сме одстапиле а ќе преговараме само за другата половина„...Уште додаде, „кој денес се сеќава дека Македонија го сменила знамето, уставот и се нафатила на привремената референца„...

Кој денес се сеќава на ембаргото што против сите европски стандарди го кркавме...„Одговорот е НИКОЈ ама баш никој , па дури ни СДС ги заборавија одстапките кои ги направиме...
Po populisticka i dnevno-politicka izjava- AMIN.

Vo prevod toj veli: kjutete sega, nie demek ke insistirame za imeto, ke gi zaebeme grcite i na kraj imeto ke go modificirame nekako ama identitetot ke ni ostane.
E toa e se u redu, ama ako go pravel toj muabet vo kafana so stavre ili nekoj drug kum. A koga veke izleguva javno so izjava, toj samiot si ja otkriva svojata strategija na blefiranje, i bez razlika na se, pak kazuva do kaj e spremen da ide. Identitetot da ne bide cepnat. So takva edna izjava samiot si gi rusi poziciite vo pregovorite. :toe:

Toa sto vsusnost sekoj politicar vo Makedonija go podrzuva. Identitetot na bezbedno.
Samo nekoi bez fakjanje na krivini eksplicitno go kazuvaat, a ovoj demek pameten pokeras pa ke blefira.
Ebemti pokerasot koga blefot ti e providen.

Судот нема ЕГСИКУТИВНА моќ...
Така да нетреба да се очекуваат големи промени...
Што се однесува до преговорите многу убаво Груевски ја објасни работата „ако ние од старт попуш(т)име за името практично половина сме одстапиле а ќе преговараме само за другата половина„...Уште додаде, „кој денес се сеќава дека Македонија го сменила знамето, уставот и се нафатила на привремената референца„...

Кој денес се сеќава на ембаргото што против сите европски стандарди го кркавме...„Одговорот е НИКОЈ ама баш никој , па дури ни СДС ги заборавија одстапките кои ги направиме...

Култузин, кога нешто потенцираш, дај приложи аргументи. Вака и ја ќе стиснам КАПС и ќе речам дека е ЕГЗЕКУТИВНА.

Во прилог на развојот на настаните и индиректната порака во следниве зборови ќе го цитирам Американскиот амбасадор:
Нема американско влијание врз одлуката на Македонија да поднесе тужба против Грција пред Меѓународниот суд на правдата во Хаг, вели амбасадорoт на САД Филип Рикер.
“Ние веруваме дека може да се остане инволвиран во процесот кој се води во ОН со амбасадорот Нимиц за изнаоѓање решение. Во овој случај, решение на спорот би било победничка ситуација за сите. Нема американски план, македонските власти сами треба да си донесат одлука за тоа. Мислиме дека македонското членство во НАТО е добро, не само за Македонија, туку и за целиот регион, а тоа значи и за Грција.
...Никој не може да те натера да прифатиш она што не можеш да го прифатиш...
Кога доаѓа до ова прашање - јазик, идентитет, мора да имате доверба во тоа што сте и што ќе бидете. Да ви цитирам нешто што го има кажано Елеонор Рузвелт, една од најголемите жени на 20 век.Таа рече: Никој не може да те понижи без твое одобрување. Треба да размислите за тоа“.

Мојата идеја е да се прогласи фајронт на овие 38% бананење, и одново да се роди Македонско револуционерно дело кое пак ќе се бори за создавање Македонска независна држава во нејзините етно-географски граници. Со истите уставни вредности каква што била Крушевската република - за да видиме раат.

Дотогаш ќе имаме лингури кои ќе повикуваат на „виткање кичма“.

имаме околу 200 000 илјади кои се декларирале ко бугари
Интересна е оваа бројка...Исто толку со бугарски пасоши...исто толку хомосексуалци...исто толку гласачи за Фрчко...интересна е.

Да!

Македонија имаше само 2 правни решенија кои може да ги употреби како членка на ОН и потписничка на спогодбата: да поднесе предлог-резолуција до Генералното собрание на ОН за да се добие мислење од Меѓународниот суд на правдата или директно да поднесе тужба до Меѓународниот суд во Хаг каде што ќе добие пресуда облигаторна за Грција.
Значи, во првиот случај се добива мислење, кое не е задолжително, а во вториот се добива облигаторна пресуда.
E ova ne sum go znael. Ako e taka, tuzbata e dobar cekor, iako tesko da se ocekuva deka ke ima presuda vo korist na Makedonija.

Ama, pak ke recam, ne sum pravnik, ne sum tolku zapoznaen so megjunarodnoto pravo, no site do sega velea deka presudata na HAG ne e obvrzuvacka.
Ti, siguren si deka e?

прво имаше тема за 200 000 македонци декларирани ко бугари ме мрзи да ја брам ако сакаш ти најди си ја
второ мислиш дека со влезот на албанија у нато нас албанците ќе не трпат и нашите спрови ?Дај бре малцечукни си ја главата тие во западна македонија нема да чекаат 20 години за да добиеме членство само во нато...
Трето ајде погледни демонстрации има ,владава се повќе ја усерува економија закони кои ги чинат граѓаните илјадници денари ...се отпуштаат секој ден луѓе и ти мислиш немири нема да има ....
кон бодот стратегијата беше од 2007 иначе ајде сеа објасни ми зошто кога ни дадоа кандидатски статус грција не стави вето?
Зошто баш сеа ?
Зошто баш почнале да коваат стратегии во времето на гвујо?

Како прво...нема 200 000 бугарски државјанства кај Македонците. Реалната бројка е некаде околу 50 000, од кои повеќето се од економски побуди. Изнесуваш шпекулации.
Второ. Со Албанците сме на ист брод, колку нас не тангира ова прашање, толку и нив, без разлика што некои зборуваат поинаку. Ти и фрче можете да зборувате за испорачување на некакви барања до бескрај...ама знаеш што, не и помагате на државава. Свати дека Македонците како луѓе имаат р’бет, не пластелин, аман сватете го тоа.
Трето...многу јасно е искажан ставот на цела грчка политичка елита, дека смена на име е само прва фаза! Без разлика кој е на власт таму, таа агенда ќе си тече, сложни се по тоа прашање, за разлика од нас.

Ama.... ne e obvrzuvacka. Taka da ti pagja vo voda konstatacijata deka avtomatski vleguvame vo NATO pod referencata. :toe:

Argumenti i sega imame be Bratot, svoja drzava, svoj narod, moj problem kako ke se vikam. Pravo na samoopredelba, konvencii za prava vamte trmte. Se e toa na nasa strana. I so fajde od toa?! Nisto.

Mok ni treba mok, ili pak krajno racionalna ponuda sto ke bide od interes na nekoj koj ima mok i koj bi ne podrzil vo sporot...... e toa go nemame.:toe:

Кварк, сепак постоечкото меѓународно право не постои за џабе.
Иако не се обврзувачки одлуките на судот, не е за џабе тој суд формиран. И обичајното право се почитува исто. Ако ја отфрли одлуката Грција де факто го делегитимира тој суд кој го формирале моќни држави со причина.
И хашкиот суд не мора да не обврзува нас да соработуваме ако не прифатиме, ама сепак соработуваме нели, има тежина секоја одлука и пресуда. И двата суда имаат голема меѓународна силина и прифатеност.
И Европскиот суд на правдата нема де-јуре правна јурисдикција, ама неговите одлуки земјите членки на ЕУ ги почитуваат како библија(или куран:)).

Кварк, сепак постоечкото меѓународно право не постои за џабе.
Иако не се обврзувачки одлуките на судот, не е за џабе тој суд формиран. И обичајното право се почитува исто. Ако ја отфрли одлуката Грција де факто го делегитимира тој суд кој го формирале моќни држави со причина.
И хашкиот суд не мора да не обврзува нас да соработуваме ако не прифатиме, ама сепак соработуваме нели, има тежина секоја одлука и пресуда. И двата суда имаат голема меѓународна силина и прифатеност.
И Европскиот суд на правдата нема де-јуре правна јурисдикција, ама неговите одлуки земјите членки на ЕУ ги почитуваат како библија(или куран:)).
Da, se soglasuvam, se u redu so toa.
Ama.... ( sekogas postoi ova "ama" be picka mu materina :):))

Legalna bese invazijata na SAD vo Irak? Ne. Sibase Amerika nekogo? Ne.

Prosto e be druze. Megjunarodno pravo e baska, a megjunarodna politika baska. Iako tie po nekoe si pravilo bi trebalo da idat raka pod raka, ne bas sekogas e taka.
Vo nekoi politicki procesi postojat samo: mok, interes i manipulacija. :toe:

Морам да го заменам АБЦ на темава. Мерак ми е. :smir:

- СЕКОЈА ПРОМЕНА НА ИМЕТО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, АВТОМАТСКИ ЗНАЧИ И ПРОМЕНА НА ИДЕНТИТЕТОТ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД !

E ova ne sum go znael. Ako e taka, tuzbata e dobar cekor, iako tesko da se ocekuva deka ke ima presuda vo korist na Makedonija.

Ama, pak ke recam, ne sum pravnik, ne sum tolku zapoznaen so megjunarodnoto pravo, no site do sega velea deka presudata na HAG ne e obvrzuvacka.
Ti, siguren si deka e?

Види, сега можеш и самиот да се потрудиш да истражиш малце.

Незнам кои ти се тие “сите“ ако ги изземеш оние гласноговорници на опозицијата.

А и мене ми е јасно дека Грците нема да прифатат и ќе бараат начин како да заобиколат, но во секој случај со пресудата на судот се смета дека ќе биде од полза за преговорите и да се отвори патот кон евроатланстките институции.

Prosto e be druze. Megjunarodno pravo e baska, a megjunarodna politika baska. Iako tie po nekoe si pravilo bi trebalo da idat raka pod raka, ne bas sekogas e taka.

Кварк, меѓународното право е токму во служба на малите земји. За да се заштитат, тоа ни е единственото оружје со кое можеме да се браниме.

Значи неможе да се поставуваме во ситуација, послаби сме ај да се предадеме.
Прочитај го Рикер претходно го цитирав. Не е се' толку црно, само треба делување.

Види, сега можеш и самиот да се потрудиш да истражиш малце.

Незнам кои ти се тие “сите“ ако ги изземеш оние гласноговорници на опозицијата.

А и мене ми е јасно дека Грците нема да прифатат и ќе бараат начин како да заобиколат, но во секој случај со пресудата на судот се смета дека ќе биде од полза за преговорите и да се отвори патот кон евроатланстките институции.
Mrza sum po priroda. :)

Pun kurac pravnici go kazuvaa toa.

Ete ti sigurno si istrazuval poveke, pa odgovori mi, bez zaobikoluvanje i eventualni drugi sporedni beneficii od tuzbata.
Dali presudata e obvrzuvacka ili ne? Ke ti veruvam.

Читај Кварк, мене не е тешко да ме протолкуваш што мислам.

А еве што мисли:

ВОИН ДИМИТРИЕВИЌ, ПОРАНЕШЕН СУДИЈА ВО МЕЃУНАРОДНИОТ СУД НА ПРАВДАТА во Хаг, со оптимистичка прогноза и доста појаснувања како течат судските процеси во Хаг:

Македонија има цврст доказ пред Судот во Хаг

- Би бил несериозен ако кажам што очекувам да произлезе од овој процес. Во секој случај, станува збор за нешто што Судот полесно може да го утврди, а тоа е дали спротивната страна има право да приговара за членство на Македонија во меѓународни и други организации и институции. Треба да се има предвид дека при гласањето за нечие членство во меѓународни организации државите можат од политички причини нешто да прават или да не прават, водејќи се само од сопственото видување. Во тој случај аргументите за членство не се битни.
“За разлика од други постапки што се воделе или се водат пред овој суд, каде што може да има сомневања во доказите, во случајот на Македонија може да се достават цврсти докази зошто државата смета дека тоа што го сторила тужената држава е противправно.“

* Во Македонија се шпекулира дека грчката страна ќе го повика актуелниот претседател на државата како свој сведок, бидејќи тој јавно ја критикуваше власта дека со одредени постапки ја прекршува Привремената спогодба со Грција. При тоа, некои кругови тврдеа дека тој во такоослучај ќе биде обврзан да се појави пред Судот. Со оглед дека не станува збор за кривична постапка, дали е тоа точно?
- Ако смета дека е потребно, Судот закажува усна расправа. Меѓународниот суд на правдата не е кривичен суд и не може никого да натера да дојде. Државите може да предлагаат сведоци, но тие не мора да дојдат ниту да сведочат во корист на таа страна. Битна е релевантноста на тоа што сведоците ќе го кажат. Радован Караџиќ, на пример, бараше Ричард Холбрук да посведочи дека му ветил оти нема да биде кривично гонет. Но никој не може никому да вети дека нема да биде гонет. Треба да се води сметка за квалитетот на сведоците и за тоа дали тие со своето сведочење ќе го убедат Судот и дали тоа што ќе го кажат ќе биде релевантно за Судот. Тоа што се кажува пред Судот остава впечаток.

* Во Македонија се пласираат различни информации околу тоа дали пресудите на овој сд се обврзувачки за државите. Се тврди дека Судот нема механизми да ги спроведе пресудите поради што Македонија,и да го добие процесот, фактички нема да има корист од тоа. Колку е тоа точно?

- Точно е дека Судот нема свои механизми или органи што би ги спровеле пресудите. Но, впрочем,такви механизми и органи немаат ни другите домашни и меѓународни судови. Тоа за нив го прават други органи. Државите се должни да ги почитуваат одлуките на Судот. Меѓународниот суд на правдата е судски орган на ОН, а Советот на безбедност е гарант за извршување на неговите пресуди. Ако некој не сака да ја спроведе одлуката, Советот за безбедност може да преземе мерки.

* Какви мерки може да преземе Советот за безбедност?
- Најдрастичната мерка се санкциите како оние што беа преземени против Југославија, кога беа прекинати економските, сообраќајните и други односи со неа. Тоа се случува ако Советот за безбедност утврди дека државата го загрозува меѓународниот мир и безбедност. Советот за безбедност може и енергично да инсистира да се спроведат пресудите. Во секој случај, државата што не ги извршува овие пресуди трпи политичка штета. Ретко се случува државите да не ги споведат пресудите. Државите не можат да се правдаат дека спорот го изгубиле поради корумпираност на тој суд. Затоа, државите што држат до својот углед ја спроведуваат одлуката и ја користат за натамошно решавање на спорот. Сепак, има примери кога држави не ги извршуваат одлуките на Судот. Таков е случајот на САД во спорот со Никарагва за извршување на смртна пресуда. Но САД тоа можат да си го дозволат. САД се правдаат дека е федерална држава и дека сојузната влада не може да ги натера своите федерални единки да ја извршат пресудата.

Новинарска измислица
Ветото при гласање за членство во меѓународни организации е новинарска измислица, вели професор Воин Димитриевиќ.

- Не станува збор за вето, туку за правото на државите да не гласаат. Со тоа се оневозможува носење на некоја одлука. Притоа, не мора да се дава образложение за тоа како се гласало - објаснува професор Димитриевиќ.

Во ред...
Еве Братот објаснил пред мене.
И Ќиро Г.(иако не се слагам многу со постапките негови ) уште одамна рече дека ние мора слепо да се држиме до меѓународното право! Ко слепи за стап.
Тужбата е и тоа како опрадана.
Практично уште тоа (идентитетот-колку го замразив овој збор:)) ни остана за бранење. Што уште може да изгубиме?
Јас лично не се предавам без борба.:)

Кварк, меѓународното право е токму во служба на малите земји. За да се заштитат, тоа ни е единственото оружје со кое можеме да се браниме.

Значи неможе да се поставуваме во ситуација, послаби сме ај да се предадеме.
Прочитај го Рикер претходно го цитирав. Не е се' толку црно, само треба делување.
Jasno mi e be Bratot seto toa.
Ama poentata e dali vo toj praven sistem postojat pravni mehanizmi so koi ke se obvrzuva da nekoja pomokna clenka da ja pocituva presudata vo nekoj spor so pomala zemja.

Ne znam, prost primer, HAG nosi presuda vo nasa polza.
Grcija ne ja pocituva.
Dali da receme moze da se opnat sankcii na Grcija, da se izolira Grcija, da se zatvorat site granici kon Grcija, dali moze da se smrzne clenstvoto na Grcija vo ON i tako dalje.... postojat takva moznost?

Во ред...
Еве Братот објаснил пред мене.
И Ќиро Г.(иако не се слагам многу со постапките негови ) уште одамна рече дека ние мора слепо да се држиме до меѓународното право! Ко слепи за стап.
Тужбата е и тоа како опрадана.
Практично уште тоа (идентитетот-колку го замразив овој збор:)) ни остана за бранење. Што уште може да изгубиме?
Јас лично не се предавам без борба.:)
Nikoj ne vika da se predades be druze, pa uste pomalku bez borba.
Ama da vodis pametna borba, od koja navistina ke imas korist. :toe:

Mrza sum po priroda. :)

Pun kurac pravnici go kazuvaa toa.

Ete ti sigurno si istrazuval poveke, pa odgovori mi, bez zaobikoluvanje i eventualni drugi sporedni beneficii od tuzbata.
Dali presudata e obvrzuvacka ili ne? Ke ti veruvam.

Де-јуре не.
Де факто ДА.
Грција би била прва земја која не би испочитувала ваква пресуда и со тоа удира на досегашниот меѓународен правен поредок.

Jasno mi e be Bratot seto toa.
Ama poentata e dali vo toj praven sistem postojat pravni mehanizmi so koi ke se obvrzuva da nekoja pomokna clenka da ja pocituva presudata vo nekoj spor so pomala zemja.

Ne znam, prost primer, HAG nosi presuda vo nasa polza.
Grcija ne ja pocituva.
Dali da receme moze da se opnat sankcii na Grcija, da se izolira Grcija, da se zatvorat site granici kon Grcija, dali moze da se smrzne clenstvoto na Grcija vo ON i tako dalje.... postojat takva moznost?

Nikoj ne vika da se predades be druze, pa uste pomalku bez borba.
Ama da vodis pametna borba, od koja navistina ke imas korist. :toe:

Да.:)
Има многу можности и варијации на таа тема.
Не би поминало без последица сигурно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom