Просечната нето плата во јануари 19.616 денари

• Креатор на темата Креатор на темата ЉУПЧО
  • Време на започнување Време на започнување
Brat ..tebe stvarno treba da te prosetam niz Makedonija

Не треба да шеташ треба да знаеш малку математика.

12 000 прехрамбена потошувачка и 6000 сметки. 1600 за тоалетна.

Па тогаш се прашувам кој им го плаќа интернетов на овие што цело време го тупат на форумов дека државав не ја бивало.:tapp:

Ако сакаш да докажеш тоа што го мислиш не го шетај по кеј приквечер или не го вози со кола сабајле. Коа ке види полни кафичи и полно коли со по 1 човек внатре нема да му докажеш нешто. Факт е дека има сиромашни но има луѓе кои сосема убаво си живеат иако цело време се бунат дека се сиромашно но има и претерано богати па од таму дошла таа бројка.
jas ke go prosetam na razlicni mesta i toj ke si ja dobie realnata slika

znaci vo site gradovi i razgovor so site strukturi na naselenieto ....

Инаку веста е од Sutel телевизија, па сега вие видете :pos2:

Веста е пренесена од државен завод за статистика

http://www.stat.gov.mk/statistiki.asp?ss=07.03&rbs=1

Но не е тоа проблемот, проблемот е методиката на пресметување. Во оваа бројка влагаат и менаџери на успешни фирми што земаат 5000 евра месечно т.е. 300 000. Ако не се земат овие во предвид тогаш ќе се добие реална помала бројка.

Brat ..tebe stvarno treba da te prosetam niz Makedonija

Не мене, само Заводот за Статистика.

Нормално дека ситуацијата на терен е лоша, па и јас имам родители и фамилија доле, знам како е.
Пишува врз која основа се земани податоците.

Мала забелешка само, бидејќи на к*р се качувате некому за линкови од Сител и Вечер, а тоа пак е исто онолку пристрасно кога се постира линкови од друг медиум.
Затоа ете ви најрелевантен извор, дали сега јас сум виновен или некој друг што ги пренесува само овие информации?

Не треба да се зема просек од сите вработени. Треба ко во оценките за ски скокови. Да се тргнат најдобро и најлошо платените 10 посто. И тогаш ќе се добие реалниот просек од 16 000.

Еве јас како економски „ескперт“:vozbud:, го демантирам пивце1 и викам да се тргне од 700 000 да се бои и кога ќе се стигне до 350 000 таа да биде просечна плата дека не средина.:vozbud::vozbud::tapp:

Не мене, само Заводот за Статистика.

Нормално дека ситуацијата на терен е лоша, па и јас имам родители и фамилија доле, знам како е.
Пишува врз која основа се земани податоците.

Мала забелешка само, бидејќи на к*р се качувате некому за линкови од Сител и Вечер, а тоа пак е исто онолку пристрасно кога се постира линкови од друг медиум.
Затоа ете ви најрелевантен извор, дали сега јас сум виновен или некој друг што ги пренесува само овие информации?

pa drzavna institucija e zavodot za statisika

sto ke kazes za drzavna institucija vo Grcija koja vodi popis na naselenieto :)

Но не е тоа проблемот, проблемот е методиката на пресметување. Во оваа бројка влагаат и менаџери на успешни фирми што земаат 5000 евра месечно т.е. 300 000. Ако не се земат овие во предвид тогаш ќе се добие реална помала бројка.

А нели тука влегуваат и луѓе што земаат по 7000 плата.
Абе кој ви се овие математики.
Се знае што значи средна вредност од вкупниот збир на одредени бројки и тука повеќе нема коментари.

Vo administracijata 80% se srednoskolci i nikoj nema povekje od 12.000 denari. Koj go diga prosekot tolku ? Toa deka ima edno 200.000 sto se plakjaat kes vo privaten sektor po 5-6 iljadi, i uste kolkumina se so dogovor na delo koi ne vlefuvaat vo presmetkata.
Da, ova e prosek na 10-te najdobri firmi plus administracija za koja se presmetuvaat i dnevnicite na setacite po svetot koi iznesuvaat dva pati povekje na godisno nivo od site drugi vraboteni vo istata.
Forava kako so BDP. Trosi vladata pari za sebe(avtomobili, motori, opremuvanje kabineti) i gi vmetnuva vo BDP. Koe supcenje od vladava e ova, pa toa e cudo.

Па за да е просечна плата мора да се земе најголемата од 300 000 ден. и најмаата од 5-6000 ден.Просекот е пресметан дека е 19 000 и кусур ден.,ама тој просек е на 65 % работоспособно население кое работи.35 % се невработени(официјално)што е огромна бројка.

Платите во стопанството одат надолу

Платите на вработените во стопанството одат надолу. На администрацијата растат. Вработените во државните институции и фирми ке го добијат септемвриско зголемување и покрај кризата.

Линк

Не се пали бе толку брзо. Завод за статистика е државна институција, владина. Исто како и Вечер и Sutel. Во Македонија просечна плата е 10.000 денари, ни денар повеќе. Ако ја исклучиме пренатрупената администрација нормално. Во приватниот сектор толкава е платата. Е сега, тоа што статистичарите, вечер и sutel велат дека сме зимале 20.000 плата (:pos2:) тоа не реметат само. Само така и ја сваќам "статистикава".

Па за да е просечна плата мора да се земе најголемата од 300 000 ден. и најмаата од 5-6000 ден.Просекот е пресметан дека е 19 000 и кусур ден.,ама тој просек е на 65 % работоспособно население кое работи.35 % се невработени(официјално)што е огромна бројка.

Абе кои 35 посто невработени? Во моја фамилија сите што се невработени работат на црно, некои постојано, некои повремено.

Зар стварно мислите дека кај нас има 35 посто невработени? Е сега зошто се толерира ова работење на црно кај нас веќе 20 години, не разбирам.

pa drzavna institucija e zavodot za statisika

sto ke kazes za drzavna institucija vo Grcija koja vodi popis na naselenieto :)

Ај малце разграничи ги нештата пред да ме масираш до бескрај.

Имаш извештај за секој квартал од Заводот, твоја лична работа е дали ќе се потпреш на анализите од оваа државна институција или не.

Истава информација до вечер ќе ја пренесе и А1 и Канал5 и Сител и Телма и Утрински и Вечер.

Кој ќе биде изговорот после :toe:

Платите во стопанството одат надолу

Платите на вработените во стопанството одат надолу. На администрацијата растат. Вработените во државните институции и фирми ке го добијат септемвриско зголемување и покрај кризата.

Линк

Треба а1 да биде државен завод за стстистика:vozbud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom