1.Да!Здраво кајгана
Ме интересираат неколку аспекти поврзани со психолошката состојба апатија
1.Дали постои апатија во нашево општество ?
2.Доколку постои која е причината за нејзиното постоење ?
Апатија-Отсуство на интерес, чувства, ентузијазам или грижа.А дали може да објасни некој што е тоа Апатија? :kesa:
Било какво мислење на било која тема е подобро отколку немање мислење. На што помалку работи е на апатија човек тоа подобро, затоа што со неговото мислење има одредена контрола врз таа работа, додека пак на апатија некој друг одлучува место него и го користи како кукла марионета.Фала за објаснувањето :helou:
Инаку па мислам дека постои она немање став или интерес во врска со нешто кај нас па и секаде низ светов. Едноставно нели неможе секој за се да има ставови, размислувања и неможе да е заинтересиран буквално за се.
Добро кај сите има работи за кој што сме повеќе или помалце заинтересирани но нормално дека има и такви за кои што не сме воопшто и тоа не е воопшто лошо. И нема зашто да е. Нормална работа.
Добро кога треба да се одлучува нешто или кога навистина е потребно мислење за нешто треба човек да си го создаде некако за да не биде како што кажа марионета. Но сепак кога нешто не му е битно некому воопшто и не се замара со тоа, не е нешто што му е потребно во животот, за кое треба да донесе некаква било каква одлука тогаш па и нема зашто да го интересира или да се замара во врска со тоа. Сепак не е финтата и со се да се замараш и на се да обрнуваш многу внимание. Џабе трошење нерви и време ми е некако ако за нешто се трудиш повеќе да се информираш за да имаш основа да изградиш мислење а не си заинтересиран. Нема потреба.Било какво мислење на било која тема е подобро отколку немање мислење. На што помалку работи е на апатија човек тоа подобро, затоа што со неговото мислење има одредена контрола врз таа работа, додека пак на апатија некој друг одлучува место него и го користи како кукла марионета.
Не е болест емоција е .Ова е тешка ментална состојба и има луѓе кои што страдаат од оваа болест и неможат да се излечат, кај некои ова е смао привремена состојба ама кај други тоа е нешто дел од нив од карактерот на човекот од свеста и тие што знаат ваков тип на луѓе знаат што зборувам, не е лесно да комуницираш со нив, а тешко е да живееш со такви луѓе.
Не е емоција, тоа е симптом на многу болести на пр. Алцхајмер, хронична депресија, итн. но понекогаш и секој обичен човек во одреден период од својот живот ќе почувствува апатија но тоа не трае долго, а кај овие болести тоа е веќе секојдневие.Не е болест емоција е .
tastaturo, na pravo mesto si, da si znaesh...ovdeka imash zamorci mnogu, luge koi sho osven ovoj virtuelen svet...hmmmmmm...malce go poshtuvaat realniot, od mnogu pricini,,, koi se pricinite neka si kazat site...otvoreno...zasto socijalniot zivot im je narushen, elektronskoto alter ego do tilku gladno, a imaginacijata sepak na zavidno nivo...благодарам што допринесувате, затоа што ова е дел од едно мое истражување па сакав да чујам гласови на други луѓе а сметам на форумов дека им интелегентни членови кои ке ми помогнат
Кога ми е досадно и нема што да правам во реалниот свет, си пишувам овде на форум, кога ќе ми здосади на форум се заебавам во реалниот свет.tastaturo, na pravo mesto si, da si znaesh...ovdeka imash zamorci mnogu, luge koi sho osven ovoj virtuelen svet...hmmmmmm...malce go poshtuvaat realniot, od mnogu pricini,,, koi se pricinite neka si kazat site...otvoreno...zasto socijalniot zivot im je narushen, elektronskoto alter ego do tilku gladno, a imaginacijata sepak na zavidno nivo...
taka nekako bi trebalo da teche taa apatija od realnosta...:smir: