Луѓе скрос сте засилиле бре

немав нерви се да прочитам ама ајде еве на кратко ќе спомнувам само за работи кои ги прочитав а се погрешни или не се сложувам
1. За квалитетна дискусија филм како референца не треба да се користи
2. Гарант во филммот е ообјаснето дејството на мултипликаторот и тоа за обчниот човек звучи на прв поглед толку фасцинанто и арамиски од страна на банките и затоа сите во несвест паѓаат од филмот.
3. Замислете ја држава наша еден ден без банки ? Навлезете со подлабока анализа.. Коски ми се тресат од самата помисла... каква пустелија ќе биде мк ако немаше и овие банки што ги има... Пишував за тоа доста поназад, овде само накратко: банките се посредници кои ги пренесуваат средставата од тие што имат вишок кон тие шо му требаат. Со самото тоа шо некој земат од кај нив пари и ја плаќа цената - каматата - тоа значи дека средстава се движат кон точките на нивна најпродуктивна употреба.
Никакви приказни, филмови, заговори, експрети не можат да го побијат овој благодет кој го пружат банките... без ова... ух....
3 Некаде ја потспомнавте африка.. џоа да ви е во рам меморија таа пуста африка вам левичарите... ама ако нек ви биде... Истово еднаш на фридман му го кажват на дебата.. абе вака и вака капитализмот ова она, ама види африка луѓето едвај за леп имаат... И фридман му дава баш на место одоговор - Африка на почетокот од векот сеуште не го имаше измислено тркалото....изанализирајте ја реченицава
4. На друго место прочитав дека кај нас луѓето иоанка не штеделе во баки. Не лупајте од ракав, читајте бројки.
5. И уште една работа што заслужва посебно внимание... Можеби омилено искривување на вистината и бројките на сите левичари му ет како тоа богатите оделе нагоре за сметка на тоа што сиромасите оделе надолу. Ова е скрос неточно. Пример видете графици на индија .. таму имат доста сиромаштија ќе ви станит јасно дека со тоа што одат богатите нагоре во богатството, сиромашните одат исто со нив, а не надолу... Разликата можеби се продлабочува, но сиромасите стануваат побогати заедно со тоа што богатите стануваат побогати.
ај тебе другарче посебно
Јас сум комунист во идеолошката форма на зборот уште многу пред да планираат луѓево да го снимат филмот. Не го земам здраво за готово филмот, само шо никако не можам да најдам момент во него со кој не би се сложил. Зато јас те прашав со кој момент ти не се сложваш во филмот? Многу едноставно и лесно прашање, на кое немаш одговор и ми бистриш тука филозофија.
Филмот е токму за банкарството како криминал и не гледам причина зошто да не се дискутира. То шо е филм не значи дека по дифолт се дискредитира, треба конечно некој од вас да понуди конкретна причина зошто да не се земе во предвид. Досега освен делузијата на „другарчињата“ твои, дека понудуваат некој контра аргумент, никој не се изјасни со нешто конкретно побивајки дел од фактите изложени во филмот.
Јас на почетокот го спомнав филмот и кажав дека нејќам на сметка на документарниот филм со цитати да изигравам голем научник. Некој то го кажал во документарниот и добро со аргументи го образложил, побиги аргументите со твоето знаење на метафизика и светска историја па да продолжиме со дискусијата.
1. Добро ќе биди за нас неуките шо не гледаме документарци да ни ги презентираш аргументите за тоа како банкарите биле лопови.
2. Контрааргументи дадов.. не мислам да кажвам пак.. макар што не знам што точно викаат во филмот но одприлика се знае како се напаѓаат банките..
За да се даде некој контрааргумент, треба прво да дадеш аргумент, нешто пример што ќе имат смисла, некоја причноско-последична врска да заредиш 3-4 такви и да кажиш на крајот така се банкарите лопови.
Јас поназад дадов такво како банкарите
не се лопови.
3. Пак, макар шо не знам што точно вика филмот... сега е криза и ај да бесиме банкари... мислам то се такви тешки глупости... што само луѓе што ептеееееем не можат да ја сватат корисноста на банкарството можат да ги кажат..
Баш ова комунист во иделошка форма на зборот некако нејасно ми ет...
какви се другите форми ? Комунист во диктаторска (упс!Реалност!) форма на зборото