R
RAYTHEON23
Гостин
Не велам јас дека мора да му верваш на се шо ќе кажат на филмот, ама за да имаш некаков став треба да знајш шо всушност велат во филмот. Ти незнајш!
dobro...neka bidat bankarite kriminalci:smir:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не велам јас дека мора да му верваш на се шо ќе кажат на филмот, ама за да имаш некаков став треба да знајш шо всушност велат во филмот. Ти незнајш!
Дискутираш за филм, а при тоа немаш прочитано ни основи на економија. Или пак темава да ја преместат модераторите во филм и ТВ.Не велам јас дека мора да му верваш на се шо ќе кажат на филмот, ама за да имаш некаков став треба да знајш шо всушност велат во филмот. Ти незнајш!
Дискутираш за филм, а при тоа немаш прочитано ни основи на економија. Или пак темава да ја преместат модераторите во филм и ТВ.
Гледај го Zeitgeist особено продолжението и се ке ти стане јасно. Фактички ти не ги ни поседуваш тие 100 евра нитѕ тие 6000ден. Колку повеке банкноти се влечат од Централната банка толку повеќе паѓа вредноста на валутата. Е таму е ќарот, а плус тука има и камата и ред други раб. Народот константно ке биде посиромашен а банкарите и големите коорпорации побогати. Тоа ти е всушност монетарниот систем во кој живееме. Сепак гледај го филмот (вториот дел особено) и ќе ти стане појасно и од бел ден.влегувам во банка со 100еура и 6000мкд; за сите еура барам мкд и за сите мкд барам еура и постапката ја повторувам 50тина пати последователно у рок од неполн саат. моето салдо е преполовено но не ми е јасно зошто, каква тоа услуга сум добил и во што се состои позитивната работа на банкарот? по што е овој пример различен од секојдневната работа на банките? има ли правна основа да го тужам за кражба сред бел ден?
аддит: башка шо немора уопште да праиме држ-недај 50 пати него ферски уште на сам страт да му објаснам со која намера сум дошол и он само да ми климне промислено со глава „губиш пола“ и јас со дужен респект го ќеширам... банкар ли е шо ли е?
А мора ли секој да студира Економски факултет за да разбере како за 70год има за 50% посиромашни и за неколку пати повеќе луѓе што живеат со помалку од еден долар месечно, а пак големите корпорации станаа побогати од Саудиска Арабија, Норвешка и ред други држави. Што систем е тоа кога средната класа се губи а сиромашната расте. Каде е средната класа во земјите од бивша Југославија откако се распадна социјализмот и почна да се приватизира се живо и диво. И ако си толку голем економист провери статистика за колку се посиромашни земјите со многу ресурси кај кои длабоко е влезена Светска банка. Абе гледај ги прво филмовите и пиши после.DA.....ne mozeme da go zememe filmot za relevanten nikako:nenene::nenene::nenene::nenene::nenene:
Прв Аргумент: Земи постудирај малку по интернет и види што е разликата помеѓу Големата економска криза во триесетите во САД и та сега што се случува. Разликата е во тоа што првата беше на ниво на САД а сега е на светско ниво.....Me интересира за сите тие што слепо го бранат своето *интелектуално ниво* базирано на еден документарец (кој само не е лош, ништо повеќе од тоа) каде селективно се опишани ефектите од инфлација, девалвација, печатење пари, фискална , монетарна итн итн.... каде целта е да ти сервираат нешто само да изедеш и да не прашаш што си изел. Ако го тргнеме тој докуметарец ќе имате ли некој аргумент ако сега воопшто и без тоа имате или се се потпира на ставот ако не си гледал или не си сфатил не правам муабет. Факт е дека документарецот е добар (успеа да изманипулира многу квази интелектуалци), али да веруваш во незнам како точно го викаа систем на слободни ресурси или како и да се викаше тој систем е исто ако не и полошо да веруваш дека комунизмот (оној вистинскиот кој остана само на хартија, никогаш не се имплементираше) е изводлив и може да се спроведе. Ви текнува на она ЌЕ ИДЕШ У ПРОДАВНИЦА КАДЕ НЕМА ПРОДАВАЧ И ЌЕ ИМА ТАМУ СВЕ АМА ТИ ЌЕ ЗЕМЕШ САМ БЕЗ ДА ПЛАТИШ САМО ОНА ШТО ТИ Е НАВИСТИНА ПОТРЕБНО НИШТО ПОВЕЌЕ. ЌЕ РАБПТИШ БЕЗ ПЛАТА ПОШО НЕМА ДА ТИ ТРЕБААТ ПАРИ СЕ ЌЕ БИДЕ БЕСПЛАТНО. Епа драги мои интелектуалци ова беше лажната демагогија на Комунистичките партии а видете на дело што се спроведе (на пример оној кинезот што намерно нема да му го спомнам името) и да не должам сите знаеме каков беше комунизмот.
Поентата ми е vo тоа што замислете како vo реалноста би бил тој систем (сигурно нема да биде онаков каков што ни го презентираат zeitgeist) . Поточно на дело имплементиран би бил поинаков. Сигурно нема да биде онаков каков што проповедаат, па на крај на краиштата и капитализмот не е таков каков што во учебниците пишува а не па системот на zeitgeist.
А за они кои мислат поинаку од мене им порачувам: да не користат лични навреди и омаловажувања за неистомислениците, место тоа да ни пишат аргументи ако воопшто ги имаат. Еве пошо имаат нешто револуционерно во себе нека одат нека се консултираат со луѓе професори од област на економија, право фолозофија , социологија итн итн, нека направат детално истражување и да видиме што имаат да ни презентираат можеби тогаш со повеќе факти и аргументи ќе не убедат во тоа што го зборат, али тешко таа работа......

Гледај го Zeitgeist особено продолжението и се ке ти стане јасно. Фактички ти не ги ни поседуваш тие 100 евра нитѕ тие 6000ден. Колку повеке банкноти се влечат од Централната банка толку повеќе паѓа вредноста на валутата. Е таму е ќарот, а плус тука има и камата и ред други раб. Народот константно ке биде посиромашен а банкарите и големите коорпорации побогати. Тоа ти е всушност монетарниот систем во кој живееме. Сепак гледај го филмот (вториот дел особено) и ќе ти стане појасно и од бел ден.
А мора ли секој да студира Економски факултет за да разбере како за 70год има за 50% посиромашни и за неколку пати повеќе луѓе што живеат со помалку од еден долар месечно, а пак големите корпорации станаа побогати од Саудиска Арабија, Норвешка и ред други држави. Што систем е тоа кога средната класа се губи а сиромашната расте. Каде е средната класа во земјите од бивша Југославија откако се распадна социјализмот и почна да се приватизира се живо и диво. И ако си толку голем економист провери статистика за колку се посиромашни земјите со многу ресурси кај кои длабоко е влезена Светска банка. Абе гледај ги прво филмовите и пиши после.
Прв Аргумент: Земи постудирај малку по интернет и види што е разликата помеѓу Големата економска криза во триесетите во САД и та сега што се случува. Разликата е во тоа што првата беше на ниво на САД а сега е на светско ниво.....
Втор Аргумент: Не е само Zeitgeist док. филм што објаснува како функционира монетарниот систем и како дестина коорпорации го вртат цел свет и како луѓето што ги водат САД се всушност бивши директори на коорпорации и сл (само ротираат од година на година). Побарај по чичко Гугл и по google video ќе видиш дека постојат стотина такви филмови само што во некои е подобро истражено и подобро разработено.
И за крај докажими ти со аргументи дека 75% од тоа не е вистина туку дека е поинаку и можеби ке си го сменам ставот во врска со тоа, затоа што што повеќе информации примаш толку можеш подобро да си дефинираш став и мислење во врска со нешто.![]()

Me интересира за сите тие што слепо го бранат своето *интелектуално ниво* базирано на еден документарец (кој само не е лош, ништо повеќе од тоа) каде селективно се опишани ефектите од инфлација, девалвација, печатење пари, фискална , монетарна итн итн.... каде целта е да ти сервираат нешто само да изедеш и да не прашаш што си изел. Ако го тргнеме тој докуметарец ќе имате ли некој аргумент ако сега воопшто и без тоа имате или се се потпира на ставот ако не си гледал или не си сфатил не правам муабет. Факт е дека документарецот е добар (успеа да изманипулира многу квази интелектуалци), али да веруваш во незнам како точно го викаа систем на слободни ресурси или како и да се викаше тој систем е исто ако не и полошо да веруваш дека комунизмот (оној вистинскиот кој остана само на хартија, никогаш не се имплементираше) е изводлив и може да се спроведе. Ви текнува на она ЌЕ ИДЕШ У ПРОДАВНИЦА КАДЕ НЕМА ПРОДАВАЧ И ЌЕ ИМА ТАМУ СВЕ АМА ТИ ЌЕ ЗЕМЕШ САМ БЕЗ ДА ПЛАТИШ САМО ОНА ШТО ТИ Е НАВИСТИНА ПОТРЕБНО НИШТО ПОВЕЌЕ. ЌЕ РАБПТИШ БЕЗ ПЛАТА ПОШО НЕМА ДА ТИ ТРЕБААТ ПАРИ СЕ ЌЕ БИДЕ БЕСПЛАТНО. Епа драги мои интелектуалци ова беше лажната демагогија на Комунистичките партии а видете на дело што се спроведе (на пример оној кинезот што намерно нема да му го спомнам името) и да не должам сите знаеме каков беше комунизмот.
Поентата ми е vo тоа што замислете како vo реалноста би бил тој систем (сигурно нема да биде онаков каков што ни го презентираат zeitgeist) . Поточно на дело имплементиран би бил поинаков. Сигурно нема да биде онаков каков што проповедаат, па на крај на краиштата и капитализмот не е таков каков што во учебниците пишува а не па системот на zeitgeist.
А за они кои мислат поинаку од мене им порачувам: да не користат лични навреди и омаловажувања за неистомислениците, место тоа да ни пишат аргументи ако воопшто ги имаат. Еве пошо имаат нешто револуционерно во себе нека одат нека се консултираат со луѓе професори од област на економија, право фолозофија , социологија итн итн, нека направат детално истражување и да видиме што имаат да ни презентираат можеби тогаш со повеќе факти и аргументи ќе не убедат во тоа што го зборат, али тешко таа работа......
ahh zosto go srusija eve sega zeitegeist gi otkri

, a ako ne go srusea istite tie ke plukaa na nego:smir:НАМЕНЕТО ЗА ShuMski
Моето пишување не беше наменето во дискредитирање на моќта на банкарите, факт е дека се богатат на повеќе или помалку регуларен начин, не навлегувам у тоа.......
Моето пишување беше наменето кон *револуционерите* кои сакаат да менуваат општествен систем со тој со ресурсите на Zeitgeist. И сакам да видам аргументи како би финкционирал тој систем и докази дека е изводлив (а знам дека не е) Токму тој дел е најголемата лага од документарецот кои прво ти ја прикажуваат црната вистина уште повеќе исцрнета од тоа како во реалноста е па после ти нудат решение. Како у стилот на ТОП ШОП. Е еве тоа беше лошата работа но ние го имаме решението.
Пак ќе нагласам тоа за монетаризмот до негде го прифаќам има основа за дискусија (иако има делови каде не се согласувам) а за новиот општествен систем објаснет у 5 минути со две-три реченици без докази и научни истражување без ниедна еминентна личност да застане пред камера и да го брани тој став извинете али неможам да го сварам.
Не ми си на ниво бе сине, немом да дискутирам со тебе. Зошто би си го губел времето објаснувајќи концепти непоимливи за твојата перцепција.
Ми споредваш идеологија комунизам со тоталитаризмот во Кина некој шо го спроведувал. Многу далеку си од било какво сознание за суштината на комунизмот како идеологија. Проектот Венера е изработен од индустрионален дизајнер и социјален инженер, значи човекот професионално се занимава со социјалната проблематика во опшеството.
На ова ниво на кое си ти моментално на перцепирање на опшеството, јас да се обидам да ти објаснам како би функционирал комунизмот е исто како да се обидам да научам мајмун да збора кинески. И пак ќе речам, немам намера да си го губам времето, а истотака немам намера да изигравам гение со туѓи идеи (оние од филмот).
Никој не рече да се дискутира за филмот, јас кажав дека е многу едукативен доколку се разбери во целост. Да го прераскажувам немам намера, а нејќам ни да пишам ставови таму изкажани во мое име за да се прам паметен.
a zosto nekoj da ne koci...koga bi mozel da se adaptira i povtorno da ima vlast.......????
a ne planiram da odam vo ideoloski konflikt no komunizmot neli pomina...a siguren sum deka ako na nekoi od tie bankari koi pravat zaveri BAS KOMUNIZMOT BI IM ODGOVARAL TAKA KE IMAAT SUPER AWESOME CONTROLahh zosto go srusija eve sega zeitegeist gi otkri
, a ako ne go srusea istite tie ke plukaa na nego:smir:
Немало никогаш комунизам за да помини. Имало тоталитаризам кој се нарекувал комунизам. Знам дека тешки се овие концепти за тебе, ама прочитај се шо напиша и пак запрашај се зошто никој не ти реплицира сериозно. Моментално си на ниво на забаваче со општа култура и колку и да пробва чоек да ти објаснува ти НЕМА да сватиш и ќе реплицираш нешто трето.
Не ми си на ниво, извини ако се навредиш, ама стварно си глуп. Јас сум искрен и отворено ќе ти кажам.

i da ne pisuvam za replika kako tebeТебе друже изгледа ти нема спас. Од каде да знаеме дека тој проект Венера нема да биде злоупотребен како комунизмот на пример. Од каде ние како обични набљудувачи дека не навлегуваме во замка. Можеби со тој систем тие што најмногу ги мрзите( банкарите) всушност ти го искреирале за да можат уште поише да не пљачкаат ида владеат само тоа го нема во докуметарецот (па наравно).
ако ти стварно мислиш дека треба да се мења општествен систем заради тоа што еден документарец така кажал.... , епа брат извини али не сум ти ја крив за твојата далеку подпросечна интелегенција од нивото на американците на пример

totalitarizmot E KONTROLA ne si znael...neli elitite i losite toa go sakaati da ne pisuvam za replika kako tebe
totalitarizmot E KONTROLA ne si znael...neli elitite i losite toa go sakaati da ne pisuvam za replika kako tebe