Банкарството е легален криминал?

• Креатор на темата Креатор на темата dedanoe
  • Време на започнување Време на започнување
Сум ги гледал и двата дела од филмот! Интересен е, разнишува многу догми, но да се фатиш за него ко слеп за стап и да мислиш дека си стручен да дискутираш на подлабоко ниво на ниво за банкарскиот систем само затоа што си го гледал е смешно! :)

еј мислев овој докуметарец е религија на форумов сите на тема економија се заразени со тоа =) респекат за двајцата над мене што не веруваат слепо за тој документарец поздрав

“Банкар е човек кој ти дава чадор кога грее сонце, а ти го зема кога врне дожд". -Mарк Твен

И што ? ако го кажал Марк Твен значи дека е точно ?
Ако сметате дека е криминал не земајте кредити, чувајте ги парите под перница, плаќајте секаде во кеш и крај на муабетот...

jabe prijatele...zeitegeist e namenet za prosecen amerikanec koj lesno se manipulira...steta sto i kaj nas ima vlijanie

Добро ти надпросечен Македонецу кажи ми шо не верваш конкретно од филмот и шо служи во него за манипулација и од каква корист?

Ти и да си го гледал филмот си премногу ограничен за да го разбериш, не треба да ги разбираш само речениците треба и суштината да ја разбериш. Јас немом како прво да дискутирам со тебе на ниво, ко ти не перцепираш шо пишам. Јас ти пишам едно ти си тркало и ми враќаш нешто сосема погрешно како шо си разбрал.

Има една важна работа што ја пропуштатш тука!!!!!

Распоредот на ресурсите е важен! Со дисторзиите кои државата ги прави на пазарот постепената и безболна реалокација на ресурсите е невозможна. Одтаму единствен начин е брза реалокација која воедно значи и крах. Тој крах заедно со самите психолошки ефекти кои ги предизвикува кај економските агенти предизвикува синергетски ефекти кои скокаат од сектор во сектор, се додека релативните цени не бидат донесени на ниво на општа пазарна рамнотжа.

Проектите на амричката влада како субвенционрање на куќите донесе промена на релативната цена на куќите, тоа пазарот не може да го толерира и турка повторно кон рамнотежа, спречувањето на таа корекција - односно одлагањето на пазарната корекција, предизвикува таква пазарна корекција која е неизбежна и колку повеќе одложувана толку посилна.

На крајот, пазарот дали ќе ги вреднува работите во пари, единици труд, па ако сакаш и ѓаоли, не е ич битно, битно е дека некој релативната цена на некое добро ја кренал и со тоа истуркал ресурси во сектор кој нема основа за толкава количина на ресурси.

Самата финансиска иновација и превисоката склоност на ризик е само резултат на таквата пазарна дисторзија. Таа дисторзија ги привлекува ресурсите, (во случајов финансиски), кои инаку според пазарната концепција би биле алоцирани во најпродуктивните сектори.

Банките, банкарите, само реагираа на поттикот кој им беше даден, всушност тие не беа ништо различно од она што е човекот од неговото постоеење до денес - рационално суштество - homo economicus.

Абе не ми препишвај учебници по економија тука. Вакви квази мислители ко тебе многу убо ми се познати, ти ко прво не ни разбра шо напишав, ова шо го реплицираш никако не е поврзано со суштината на мојот пост.

Вака сега искрено ке кажам дека не ги прочитав сите постови оти немав толку време ама отприлика гледам дека има различни мислења во врска со тоа дали банкарството е легален криминал или не.
Јас ке кажам ЛЕГАЛЕН АМИ КАКО.
А еве и зошто!
Многу банкарски и економски експерти, а посебно политичари денес се служат со поими како што се: куповна моќ, потрошувачка кошничка, инфлација, хипер-инфлација, девалвација, каматна стапка, затезна камата, презадолженост, должничко ропство, ануитети, репрограм на долгот, ММФ, Париски и Лондонски клуб, светска банка, ИДА програми, донации, инвестиции, клизав курс, девизни резерви итн.
Дали знаете што сето тоа значи?
Не трудете се да размислувате. Сите поимови служат баш затоа за да знаете што помалку и не сваќате како сте сурово и перфидно излажани, "опљачкани и за цел живот претворени во РОБ".
Не сфаќате? Секако. Тоа никој не ви го кажал, немало такви дискусии во парламентот, на телевизија, во новините...
Логично, зошто тогаш кражбата не би била успешна. Но поради фактот што лагата е совршено добро изведена вие сега ништо не може да промените можете само да дознаете што е најголемата превара на светот.
Јас само ке ве потсетам на основните закони на економијата која се учела уште во основните училишта а тоа е КАКО НАСТАНАЛЕ ПАРИТЕ?!
Прочитајте малку околу тоа како прво била стоковна размена, па како се менувало во злато, па златни обврзници и сл. Мислам дека се ке ви стане јасно, т.е. ке видите и самите дека денешните банки прават пари ама буквално од ништо..од ветер и магла.

Стручни поими користат сите науки кои воопшто постојат.Тргни од матични клетки,сида (бацилиус нека ми помогне во додавање термини) дали и они ги користат за да никој не ги разбере?По таа основа испаѓа дека е криминал целото наше постоење.Неможе да се очекува секој да дискутира за сешто,бидејќи не сме толку паметни од се да се разбираме.
И како настанале парите?И поважното прашање,зошто настанале парите?Точно е дека парите служат само како средство за размена,дека како парче хартија немаат вредност,но зошто постојат?Како би се извршила размената,се е тоа процес на развој,исто како човекот кој се развивал според Дарвиновата теорија.
Банките служат за размена на сигнали од производтвото до политиката и назад.Како и секоја единка главна цел им е профит.Неможе да се стави равенство за криминал,бидејќи тогаш на секое живо суштество треба да му се стави истото равенство и суштината на живеење ќе ни е криминал.

Абе не ми препишвај учебници по економија тука. Вакви квази мислители ко тебе многу убо ми се познати, ти ко прво не ни разбра шо напишав, ова шо го реплицираш никако не е поврзано со суштината на мојот пост.

Абе кој препишва тука ? Ти дискутираш врз основа на филм. Текстот мој е пред се автентичен, а е и синтеза на повеќе работи, не само лекции ...

a sto treba sega...knigite koi na krajot gi pisuva vo zeitegeist kako koristena literatura da ne zabelezime deka se propaganda...deka ako bankarstvoto padne ke bide podobro,deka vladata na USA tolku e strucna vo svoite namestajki a 1993 ne uspeala da ubie dovolno vo STC,pa morale da gi nrusat zgradite,zamisli samo koja steta pokraj coveckite zivoti-predizvika rusenjeto na kulite vrz ekonomijata)a da i japonija 95 sama upotrebi SARIN vo tokiskoto metro:pos2::pos2::pos2::pos2:

bus go sporeduvaat so hitler,pa potoa...planot na hitler za napad na britanija bil americki-ne idel od germansite voeni krugovi....a bankarite gradat svetska vlada....i uspevaat:toe: -bankarite NE SE KRIMINALCI

i naj interesno e toa sto posle akcijata vo mogadisu SAD eksplicitno zabrani upotreba na svoja vojska nadvor od zemjata...no bankarite predizvikaa reakcija vo jugoslavija:pos2::pos2:

i kako moze bankarite da go finansiraat pomaganjeto na vietnam T.E proizvodstvoto na kalasi vo rusija...kaj nas mikrosam prodade na iran vazna masina za negovata nuklearna programa i e na crnata lista...zosto bankarite da NE SE..ako ima dokazi i oni ke gorat...

potoa interesno e sto operativec na britanskata tajna sluzba defakto tvrdi deka oni go predizvikale napadot vo avtobusite sto e vo najmala raka smesno....operativci ne slapaat posebno na takvi filmovi:nenene::nenene:

i najinteresno od se E faktot sto bankite ili potocno centralnite gi predstavuvaat kako ZLO so samoto toa sto tie imaat NEZAVISNOST...pa vidi sega ako pogledneme podobro ke vidime deka tamu kade sto bankite se ponezavisni inflacijata e sekogas pomala-znaci nema manipulacii od vlasta-ZATOA centralnite banki se nezavisni-i plus sto se odnesuva do drugite banki nivnata rabota e STROGO zakonski definirana i se pod direkten NADZOR na centralnata banka koja vo slucaj na nepocituvanje na pravilata im se odzema dozvola za vrsenje na dejnost...inaku zakonot za banki e praven od pravnici i evoluiral...kako bi se prilagodil na pazarnite okolnosti-Ekonomijata ja nema prednosta na egzaktnite nauki znaci nema tuka ekonomii zamorcinja pa aj da eksperimentirame:nenene::nenene: tuka ekonomijata e ogranicena.

Не го имаш сватено филмот. Не се излетвај многу работи не ти се јасни, прегледај го пак. А јас во чест на твојата ограниченост немам намера да си го губам времето објаснувајќи. Ај чао сега.

Не го имаш сватено филмот. Не се излетвај многу работи не ти се јасни, прегледај го пак. А јас во чест на твојата ограниченост немам намера да си го губам времето објаснувајќи. Ај чао сега.

Dobro be Sindikat jas go neam gledano filmot izlezi so argument deka ne e taka tomsaso ti frli 300 argumenti ti samo referencii ostavi tuka od dva zbora i nemam namera da objasnuvam.

Daj jebote nesto i nie da naucime vaka mi kaza deka cevkata e sipka niz koja e provlecena dupka.

Si go gledal si go razbral ostavi protivargumenti.

Za podobra diskusija veruvam vo kapacitetot na Sindikat i tomsaso:smir:

kamatata ne ja diktiraat bankite,tuku smitovata nevidliva raka..ili potocno pazarniot mehanizam..inaku eve da zememe primer,STO ke bide pogolemo zlo za edna ekonomija,dali ako propadne pretprijatie ili banka(eve komercijalna na primer)....e sega vidi gi posledicite i kazi koe e pogolemo zlo....a inaku site vladi go pravat toa ubivanje na nivni luge....nema cista vlada koga sew vo prasanje razuznavacki sluzbi:toe:

Ke im se izvinam na forumgiite sto ke pisuvam latinica ama taka pobrgu pisuvam. JAS MISLAM DEKA POGOLEMO ZLO E AKO PROPADNE PRETPRIJATIE. Ti ili ne ja razbiras ekonomijata ili ne sakas da ja razberes. Ne e problemot kaj gradjanite sto se zadolzile kaj bankite i sto zemale krediti. Problemot e vo sistemot koj go dozvolil toa. Na Makedonija ne i bea potrebni pari za razvoj pa da se zadolzuva vo stranstvo a potoa da gi zadolzuva i gradjanite. Edinstveno za sto na Makedonija i se potrebni parite toa e naftata. Toa e edinstveniot resusrs sto nasata drzava ne go poseduva. PRIJATELE 2000000 NAROD SME, PIPERKI I PATLIGANI DA SADIME I TUTUN DA NIZEME KE PREZIVEEME. Toa e nasata vistinska vrednost za koja pisuvav prethodno. Valjda si ucel vo ekonomijata za prosta i upotrebna vrednost. Koja e taa stranska investicija vo nasata zemja a koja sto proizveduva materijalni dobra, mozes li da mi kazes. Navedi barem edna firma, "kompanija", korporacija...kako sakas krsti ja. Dali e toa Cosmofon, dali e Tinex, da ne e slucajno VERO??...ludje moi pa tie kompanii ja koristat nasata drzava kako "pazar" tie ne proizveduvaat materijalni dobra a sepak tollku sme glupi sto prosto veruvame deka e toa nekoja stranska investicija vo nasata drzava. Pa i da e stranska investicija? Tolku li sme glupi pa nemozeme da si sogradime dragstori od tipot na VERO koj ke bide nas kapital a ne stranski. Site pari sto ke gi ostavime vo VERO prakticno sme gi dale na grkot cija sopstvenost e VERO. Znaci nie sme pazar, nie samo trosime, ne proizveduvame. Da ne e slucajno stranska investicija "Swedmilk". Da ne nemavme mleko da se prehranime. Ili pak izvezuvavme mleko dodeka bese swedmilkl? Gospoda rabotite se tolku prosti a nie sme tolku glupi i se ostavame sami na milost i nemilost na stranskite banki i MMF da ne vlecat za nos kako sakaat i umeat. Ne e daleku denot koga stranskite banki ke pocnat da si gi naplakjaat dolgovite na drzavata a nasite ke si gi baraat parite od gradjanite posto i nie se zadolzivme do gusa kako sto kaza eden prethoden sogovornik. I sto ke se sluci togas. Jadno Makedonce tolku e izmolzeno sto nema sto povekje da molzat. Sto ke mi zemat mene da receme ako dolzam 2000 evra na stopanska banka a imam nedvizem kapital od edena zastava 101 od 1985, eden kompjuter, dva televizora, trosed, dvosed i fotelja i eden regal. MOZAT DA MI SE FATAT!!!

Dobro be Sindikat jas go neam gledano filmot izlezi so argument deka ne e taka tomsaso ti frli 300 argumenti ti samo referencii ostavi tuka od dva zbora i nemam namera da objasnuvam.

Daj jebote nesto i nie da naucime vaka mi kaza deka cevkata e sipka niz koja e provlecena dupka.

Si go gledal si go razbral ostavi protivargumenti.

Za podobra diskusija veruvam vo kapacitetot na Sindikat i tomsaso:smir:

Абе немом да се замарам како прво пошто го нема сфатено филмо. Треба време да си губам да објаснувам овде за џабе. Поарно ќе биди да го прегледа пак филмот и да го сфати, не сум будала сега јас да си го губам времето.

Убо беше кажано на филмот зошто му одговара на федералната резерва во САД да има војни и да се трошат милијарди позајмени пари.

Тој горе види шо ми пиши
i kako moze bankarite da go finansiraat pomaganjeto na vietnam T.E proizvodstvoto na kalasi vo rusija...kaj nas mikrosam prodade na iran vazna masina za negovata nuklearna programa i e na crnata lista...zosto bankarite da NE SE..ako ima dokazi i oni ke gorat...

Значи ништо не разбрал, џабе го гледал филмот. И од шо мака да се замарам сега јас.

Филмот трај 2 саати и многу концизно се објаснува во него, значи за јас да објаснам сигурно многу појќе време ќе ми треба, то е време шо не би го изгубил. А да се прам многу паметен на сметка на филмот нема, зато ви викам гледајте го филмот.

Ke im se izvinam na forumgiite sto ke pisuvam latinica ama taka pobrgu pisuvam. JAS MISLAM DEKA POGOLEMO ZLO E AKO PROPADNE PRETPRIJATIE. Ti ili ne ja razbiras ekonomijata ili ne sakas da ja razberes. Ne e problemot kaj gradjanite sto se zadolzile kaj bankite i sto zemale krediti. Problemot e vo sistemot koj go dozvolil toa. Na Makedonija ne i bea potrebni pari za razvoj pa da se zadolzuva vo stranstvo a potoa da gi zadolzuva i gradjanite. Edinstveno za sto na Makedonija i se potrebni parite toa e naftata. Toa e edinstveniot resusrs sto nasata drzava ne go poseduva. PRIJATELE 2000000 NAROD SME, PIPERKI I PATLIGANI DA SADIME I TUTUN DA NIZEME KE PREZIVEEME. Toa e nasata vistinska vrednost za koja pisuvav prethodno. Valjda si ucel vo ekonomijata za prosta i upotrebna vrednost. Koja e taa stranska investicija vo nasata zemja a koja sto proizveduva materijalni dobra, mozes li da mi kazes. Navedi barem edna firma, "kompanija", korporacija...kako sakas krsti ja. Dali e toa Cosmofon, dali e Tinex, da ne e slucajno VERO??...ludje moi pa tie kompanii ja koristat nasata drzava kako "pazar" tie ne proizveduvaat materijalni dobra a sepak tollku sme glupi sto prosto veruvame deka e toa nekoja stranska investicija vo nasata drzava. Pa i da e stranska investicija? Tolku li sme glupi pa nemozeme da si sogradime dragstori od tipot na VERO koj ke bide nas kapital a ne stranski. Site pari sto ke gi ostavime vo VERO prakticno sme gi dale na grkot cija sopstvenost e VERO. Znaci nie sme pazar, nie samo trosime, ne proizveduvame. Da ne e slucajno stranska investicija "Swedmilk". Da ne nemavme mleko da se prehranime. Ili pak izvezuvavme mleko dodeka bese swedmilkl? Gospoda rabotite se tolku prosti a nie sme tolku glupi i se ostavame sami na milost i nemilost na stranskite banki i MMF da ne vlecat za nos kako sakaat i umeat. Ne e daleku denot koga stranskite banki ke pocnat da si gi naplakjaat dolgovite na drzavata a nasite ke si gi baraat parite od gradjanite posto i nie se zadolzivme do gusa kako sto kaza eden prethoden sogovornik. I sto ke se sluci togas. Jadno Makedonce tolku e izmolzeno sto nema sto povekje da molzat. Sto ke mi zemat mene da receme ako dolzam 2000 evra na stopanska banka a imam nedvizem kapital od edena zastava 101 od 1985, eden kompjuter, dva televizora, trosed, dvosed i fotelja i eden regal. MOZAT DA MI SE FATAT!!!

ne znaes sto pises...ako ima bog neka ti prosti...ili citaj ekonomija i vidi koja distorzija na pazarot se sluci so propaganjeto na makedonska banka pa razmisli:smir:

Абе немом да се замарам како прво пошто го нема сфатено филмо. Треба време да си губам да објаснувам овде за џабе. Поарно ќе биди да го прегледа пак филмот и да го сфати, не сум будала сега јас да си го губам времето.

Убо беше кажано на филмот зошто му одговара на федералната резерва во САД да има војни и да се трошат милијарди позајмени пари.

Тој горе види шо ми пиши

Значи ништо не разбрал, џабе го гледал филмот. И од шо мака да се замарам сега јас.

Филмот трај 2 саати и многу концизно се објаснува во него, значи за јас да објаснам сигурно многу појќе време ќе ми треба, то е време шо не би го изгубил. А да се прам многу паметен на сметка на филмот нема, зато ви викам гледајте го филмот.

ne sum izmanipuliran:toe:

tuka ne e za zeitgeist debatata ..ima milion dokumentarci za toa kako bankite go strizat narodot

Inaku deneska Evropskata Banka ja snizi kamatnata stapka na 1.25 % :helou:
tuka OK kreditot kolku e ? 15 %,stanbeniot e 7 % :kesa:

i dodeka obicniot narod e prezadolzen kaj bankite se vrti sega nakaj lihvarite i menuvacite na devizi a ovie deca tuka mi objasnuvaat liberalen kapitalizam :pos:

Sto be toa bog da mi prosti? Zarem i vie bankarite znaete za bog. Pa filmot mnogu dobro kazuva na cija strana e toj. Stetata napravena so paganjeto na kulite na WTC e minorna vo sporedba so 3000 covecki nevini zrtvi koi zaginaa vo nego. Seto toa amerikancite sami si go skroija. Sto bese WTC ako ne obicni kancelarii koi nisto ne proizveduvaat a imaa nekolku iljadi vraboteni. Nasproti toa so samoto rusenje na WTC se otvorija milioni rabotni mesta za amerikancite i milijardi profit vo nivnite multinacionalni kompanii na smetka na tobozniot terorizam. Pa ne otide Bush vo Avganistan i Iraq da gi brka Osama i Sadam tuku otide da si gi napolni rezervoarite so nafta i kompaniite koi proizveduvaat oruzje da imaa pazar kade da go prodadat istoto.

ne znaes sto pises...ako ima bog neka ti prosti...ili citaj ekonomija i vidi koja distorzija na pazarot se sluci so propaganjeto na makedonska banka pa razmisli:smir:

So propadjanjeto na edna banka gubat site onie sto ostavile stedni vlogovi vo nejze. Toa e mnogu prosto. Ama rabotite kaj nas se sosem drugacii. Retki se gradjani vo nasata drzava koi stedat vo banka poradi niza pricini koi se slucija godinite nanazad od vremeto na Markovic pa do TAT banka. Nasite banki prakticno zemaat krediti od stranski banki so pomala kamata a potoa ne zadolzuvaat nas so pogolema kamata.

"I ke te molam posto nemam citano mnogu ekonomija objani mi go zborot DISTORZIJA posto mi e preku onakvoto od upotrebuvanje na amerikanizmi i strucni izrazi koi nemaat vrska. DISTORT - izopaceno, izvrteno (prezemeno od angliski)

ne se samo graganite...tuku ima dosta firmi koi pozajmile pari...i eve primer so makedonska banka,imeno poradi samata likvidacija firmite trebase da se zadolzuvaat od drugi banki za da gi vratat kreditite..ili toa ti e kamata vrz kamata,znaci pod distorzija bas mislev na izopacuvanje ili potocno nemanje na stabilni pazarni signali,a ottuka doagaat i losi odluki:toe:

tuka ne e za zeitgeist debatata ..ima milion dokumentarci za toa kako bankite go strizat narodot

Inaku deneska Evropskata Banka ja snizi kamatnata stapka na 1.25 % :helou:
tuka OK kreditot kolku e ? 15 %,stanbeniot e 7 % :kesa:

i dodeka obicniot narod e prezadolzen kaj bankite se vrti sega nakaj lihvarite i menuvacite na devizi a ovie deca tuka mi objasnuvaat liberalen kapitalizam :pos:

a stanbeniot e 7% bidejki bankite se neeticni....ili pak bidejki se resava elementarno prasanje vo opstestvoto(znaci pokriv nad glava)a potrosuvackite se poskapi fala bogu:toe:

Не велам јас дека мора да му верваш на се шо ќе кажат на филмот, ама за да имаш некаков став треба да знајш шо всушност велат во филмот. Ти незнајш!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom