Банкарството е легален криминал?

• Креатор на темата Креатор на темата dedanoe
  • Време на започнување Време на започнување
Абе држава немоќна ко нас мора кога тогаш да си фати работа со ММФ или Светска Банка, сакале нејќеле тие ќе се наметнат некако. А зеде ли пари од ММФ пиши му крст на секаков вид на контрола после на економијата.

Кој е како е на власт најмалце важно, секој мора да биди корумпиран и да прифати како му се заповеда од овие структури, па макар бил и најчесниот политичар. Да не го должам муабето и да се прам стручен, гледајте го документарниот филм Zeitgeist Addendum и ќе ви биди кристално јасно како функционира глобалната економија. Неколку примери има таму на политичари шо пробале да дат отпор, или се убиени или симнати од власт.

Ако несакаш да си имаш работа со ММФ ќе си одиш по зацртаната стратегија за раст и нема да забегуваш кога ќе ти ја дадат власта.Така никој нема да те чепка,бидејќи ќе си ја знаеш работата,нема да ти викаат намали со беспотребно трошење.Ако на вакви држави како нашиве им се дозволи да прават што сакаат ќе изумрат милиони долгови кон развиените земји.За да не се случи тоа,ќе игра стапот или нема во европска унија.Ако знаевме сами да си ги координираме монетарната и фискалната политика само браво ќе ни викаа.ММФ ти е за да ти укаже дека грешиш,работат со факти и податоци,нив не ги интересира дали сега е Грујо на власт или Бранко.Нив ги интересира 5% раст на БДП,3% дефицит од БДП,стабилен девизен курс,рамномерно исплатување и урамнотежен јавен долг,ниски каматни стапки и поволна политичка (економска) клима за инвестиции.Што имаме од ова?Треба да не караат или не?
Во врска со документарецот,неможеме да го земеме здраво за готово.Се додека не видиме дали ќе оди по тој тек.Светската валута ќе му биде тестот за веродостојност на овој филм.Иако морам да признаам дека ме воодушеви.
А банкарството е финансиски ситем кој мора да функционира за да дедо ное си седи мирен во фотељата и отвара теми на форум.Ако не беше,уште ќе трампаше две кила компири кој сам ќе ги одгледуваше, за кило млеко за да може да се напие,а не да сурфа на интернет:smir:Според ова зборење на темата дали е или не е само трошење празни зборови,бидејќи нема логика.

ти веројатно неможеш да направиш разлика: или еверата се производ а денарите платежно сретство како за него така за мене или денарите се производ а еврата платежно сретство како за него така за мене. банкарот ја силува оваа нужна формална еднаквост та ме праи у здрав разум глуп (не будала) дека неговите пари (и денари и евра) се производ а моите пари (и денари и евра значително обезвредени) се платежно сретство. е од таму доаѓа неговиот ќар али тоа не е праведно. имам избор, а во која банка е тоа поинаку?

аддит: а уште поубедливо би било ако го ставам на репетитив аутопогон па секој понеделник тој сал да ми јави по телефон „гибиш пола“ и јас трчам и го кеширам.

праведно е да има реципроцитет од типот: негови денари за мои евра истокако мои денари за негови евра. поглеј го денешниот курс на валутите и кажи дали е тоа така? курсот на валутите е стално поставен да тежи повеќе на страна на банките, зато клиентите (сите без исклучок) им се стално парично олеснети.

кога банкарството би било паркирање криминалот би се состоел во: за исто време ти кај мене увалуваш каргоплејн на чување а јас кај тебе маунтаинбајк. очигледно тебе ти е полесно оти мојот товар можеш да го сместиш у подрум али јас би требало да се помачам да доприкупам уште едно 10километри квадратни плац за да би ти удоволил. тежи ли овој лост-вага исто?

Еве малце теоретско објаснување да ти поставам.

Значи вака, ти имаш денари и евра, и двете имаат материјална вредност приближно нула. Нивната вредност се состои во тоа што можат да бидат разменети за стоки и услуги и со тоа да добјат некаква вредност. Но има една суштинска разлика. Денари како такви можиш да ги размениш за стоки и услуги само во Македонија, оти правна основа и обврска за размена на стоки за денари постои само во Македонија. Додека пак за твоите евра можеш да добиеш стоки и услуги ширум европа.

Теоретски, за да постојат нула трансакциони трошоци при купување на странски стоки (тебе не ти требаат да купуваш евра, ако не сакаш со нив да купиш европски стоки, инаку еврата би ти биле безвредни тебе), ти треба да најдиш некој европеец со иста количина на вредности потребни(него му требаат македонски стоки и ус.), и да ги размениш твоите денари со неговите евра по одредена пропорција при што никој од вас двајцата нема да оствари профит од самата размена на валутите.

Ова е врзано со доста потешкотии, пред се
високи инфомациони трошоци (колку време ќе ти треба да најдеш таков човек?)

Поради тоа се јавува како посредник банката, која за одредна провизија, во секој случај многу помала од инфомацоните трошоци во првиот случај, ти ја врши таа услуга и наплаќа провизија.

Можиш да ова да реплицираш со другите фукнции на парите (пример што ако не ми требаат евра за европски стоки туку за чување на богатството). Но во основа на крајот ти би ги чувал парите во евра само затоа што очекуваш подобар принос на истите во однос на оној кој би го остварил во денари. (позитивен или негативен принос, во завиност динамиката на куповната сила на парите) Така да и тоа нема да смени многу.

И на крајот еден последен заклучок. Банката со тоа што наплаќа провизија и на купување и на продавање, не сака тебе да те оптерети двојно, туку сака трошоците на размената да ги подели помеѓу купувачот и продавачот на една валута.
Работата е во почетокот на тексотв и темава, а тоа е во несоодветното прашање: Зошто ти денес цел ден би разменувал една валута за друга?
Кога како што кажав, човекот како hommo economicus не би ги разменувал еврата за денари или денарите за евра без непосредна корсит.(било да ет помала загуба од чување, купување на стоки итн итн)

Темата е на место. Банките се легални лихвари. Пример. имам 400 евра на сметка во банка и за нив банката ми дава месечна камата од 0.30 евра. Од друга страна и должам на банката 400 евра и таа ми зема месечна камата од 300 и кусур денари или повеќе од 5 евра месечно. А што е уште по безобразно кога ми дава камата на парите на сметка покрај што камата е само 1% ми калкулира камата на работни денови додека кога засметува камата на парите што им ги должам пресметува 14,5% и тоа на природен број денови?!?!? И да не зборувам за трансакциски сметки ..... секој месец земам плата и полека ги вадам парите од сметка (што значи ги вртат моите пари им стојат кај нив) а тие мене минимум 10 денари или максимум 20 денари ми земаат за ПАЗИ одржување на сметка!!!! А камата на парите што ти стојат на трансакциона 0.5%!!!!!!
Милтон Фриедман е во право кога кажува дека банките се тие кои предизвикуваат економски кризи а не пазарот. Нив тоа им одговара бидејќи за време на криза богатството не исчезнува туку се редистрибуира а погодете кај кого. Банките се зло!!!

Темата е на место. Банките се легални лихвари. Пример. имам 400 евра на сметка во банка и за нив банката ми дава месечна камата од 0.30 евра. Од друга страна и должам на банката 400 евра и таа ми зема месечна камата од 300 и кусур денари или повеќе од 5 евра месечно. А што е уште по безобразно кога ми дава камата на парите на сметка покрај што камата е само 1% ми калкулира камата на работни денови додека кога засметува камата на парите што им ги должам пресметува 14,5% и тоа на природен број денови?!?!? И да не зборувам за трансакциски сметки ..... секој месец земам плата и полека ги вадам парите од сметка (што значи ги вртат моите пари им стојат кај нив) а тие мене минимум 10 денари или максимум 20 денари за ПАЗИ одржување на сметка!!!! А камата на парите што ти стојат на трансакциона 0.5%!!!!!!
Милтон Фриедман е во право кога кажува дека банките се тие кои предизвикуваат економски кризи а не пазарот. Нив тоа им одговара бидејќи за време на криза богатството не исчезнува туку се редистрибуира а погодете кај кого. Банките се зло!!!

Пак истата глупост се тропа.

Демек ако чувам во една банка 1000 евра и од истата земам и кредит 1000 евра ќе губам 12% од парите годишно!!!!

Па човече истиот принцип е како и кај размената на валути, ниедно суштество не би зело кредит со 14% камата ако не очекува да оствари повисок принос, односно да добие поголема вредност за трошокот кој го прави.

1.Кај го има тоа Фридман ттврдено ? Тој колку што го имам читано не обивнува банки, туку една банка - ФЕД. Тој дури смета дека банките без ФЕД, т.е пазарно регулирани го исфрлувааат најдоброто решение со тоа што спомнува некоја криза од 908 година мсилам кај што при ликвидонсни проблеми банките сами се спасуваат и прават нешто како банкинг холидеј...

Пак истата глупост се тропа.

Демек ако чувам во една банка 1000 евра и од истата земам и кредит 1000 евра ќе губам 12% од парите годишно!!!!

Па човече истиот принцип е како и кај размената на валути, ниедно суштество не би зело кредит со 14% камата ако не очекува да оствари повисок принос, односно да добие поголема вредност за трошокот кој го прави.

1.Кај го има тоа Фридман ттврдено ? Тој колку што го имам читано не обивнува банки, туку една банка - ФЕД. Тој дури смета дека банките без ФЕД, т.е пазарно регулирани го исфрлувааат најдоброто решение со тоа што спомнува некоја криза од 908 година мсилам кај што при ликвидонсни проблеми банките сами се спасуваат и прават нешто како банкинг холидеј...

Не е истата работа.. прочитај го постот убаво има и некои други работи во истиот. А што се однесува за Милтон имаш интернет, побарај литература и прочитај.

Не е истата работа.. прочитај го постот убаво има и некои други работи во истиот. А што се однесува за Милтон имаш интернет, побарај литература и прочитај.
zatoa te prasuvam kajn.. go kazal toa fridman
Imam dve knizinja(Capitalism & Freedom, Free to Choose) tuka na polica me mrzi da go baram primerot za krizata vo 908.. zatoa te prasuvam kaj go rekol toa?

легален ами како

Вака сега искрено ке кажам дека не ги прочитав сите постови оти немав толку време ама отприлика гледам дека има различни мислења во врска со тоа дали банкарството е легален криминал или не.
Јас ке кажам ЛЕГАЛЕН АМИ КАКО.
А еве и зошто!
Многу банкарски и економски експерти, а посебно политичари денес се служат со поими како што се: куповна моќ, потрошувачка кошничка, инфлација, хипер-инфлација, девалвација, каматна стапка, затезна камата, презадолженост, должничко ропство, ануитети, репрограм на долгот, ММФ, Париски и Лондонски клуб, светска банка, ИДА програми, донации, инвестиции, клизав курс, девизни резерви итн.
Дали знаете што сето тоа значи?
Не трудете се да размислувате. Сите поимови служат баш затоа за да знаете што помалку и не сваќате како сте сурово и перфидно излажани, "опљачкани и за цел живот претворени во РОБ".
Не сфаќате? Секако. Тоа никој не ви го кажал, немало такви дискусии во парламентот, на телевизија, во новините...
Логично, зошто тогаш кражбата не би била успешна. Но поради фактот што лагата е совршено добро изведена вие сега ништо не може да промените можете само да дознаете што е најголемата превара на светот.
Јас само ке ве потсетам на основните закони на економијата која се учела уште во основните училишта а тоа е КАКО НАСТАНАЛЕ ПАРИТЕ?!
Прочитајте малку околу тоа како прво била стоковна размена, па како се менувало во злато, па златни обврзници и сл. Мислам дека се ке ви стане јасно, т.е. ке видите и самите дека денешните банки прават пари ама буквално од ништо..од ветер и магла.

Вака сега искрено ке кажам дека не ги прочитав сите постови оти немав толку време ама отприлика гледам дека има различни мислења во врска со тоа дали банкарството е легален криминал или не.
Јас ке кажам ЛЕГАЛЕН АМИ КАКО.
А еве и зошто!
Многу банкарски и економски експерти, а посебно политичари денес се служат со поими како што се: куповна моќ, потрошувачка кошничка, инфлација, хипер-инфлација, девалвација, каматна стапка, затезна камата, презадолженост, должничко ропство, ануитети, репрограм на долгот, ММФ, Париски и Лондонски клуб, светска банка, ИДА програми, донации, инвестиции, клизав курс, девизни резерви итн.
Дали знаете што сето тоа значи?
Не трудете се да размислувате. Сите поимови служат баш затоа за да знаете што помалку и не сваќате како сте сурово и перфидно излажани, "опљачкани и за цел живот претворени во РОБ".
Не сфаќате? Секако. Тоа никој не ви го кажал, немало такви дискусии во парламентот, на телевизија, во новините...
Логично, зошто тогаш кражбата не би била успешна. Но поради фактот што лагата е совршено добро изведена вие сега ништо не може да промените можете само да дознаете што е најголемата превара на светот.
Јас само ке ве потсетам на основните закони на економијата која се учела уште во основните училишта а тоа е КАКО НАСТАНАЛЕ ПАРИТЕ?!
Прочитајте малку околу тоа како прво била стоковна размена, па како се менувало во злато, па златни обврзници и сл. Мислам дека се ке ви стане јасно, т.е. ке видите и самите дека денешните банки прават пари ама буквално од ништо..од ветер и магла.

Бравос. Мене ме мрзи толку да пишувам ама потполно се согласувам.

od kade de bankarstvoto se izednacuva so kriminal ne znam...pa sepak treba i tie vraboteni vo bankata da bidat plateni...a i sekako vlozuvacite na depozit da dobijat kamata...taka da pazarnata logika e cistoopravdana:toe:

Праведна..... :pos2: се е можно:smir:

od kade de bankarstvoto se izednacuva so kriminal ne znam...pa sepak treba i tie vraboteni vo bankata da bidat plateni...a i sekako vlozuvacite na depozit da dobijat kamata...taka da pazarnata logika e cistoopravdana:toe:

koja be opravdanost....Bankarite ne isusija ovie 18 godini ....sekoj vtor Makedonec e zadolzen do gusa ....kamata vrz kamata ,kamata vrz kamata,izvrsiteli,pritisoci, .... ovoj monetaren sistem ne pretvori site vo robovi,SITE nie sme moderni robovi dodeka Bankarite zemaat ogromni plati i bonusi ...

samo eden lek za Bankarite

hangingL_468x318.jpg

Дечко ти случајно да не работиш у банка? Или госпоѓата твоја работи таму??? Од каде? Како што рече претходниот соговорник и мене ме мрзи веќе да пишувам ама кога станува збор за банките тоа ке го направам се се срце.

Па ке почнам.
Дека парите немаат употребна вредност тоа го знае секој економист. Не можете ни да го јадете, ни да го облечете, не можете ни да се греете со него. Неможете ни кров над глава да направите со него. Сепак парите како хартиена признаница денес стана вредност сама за себе а финансиските трансакции (размена на хартиени признаници) посебна врста на општесвена надградба, која е вткаена во сите други вистински вредности. Производството на пари (финансиска индустрија) го доби статусот на секое друго производство. Така банкарите иако ништо не произведуваат тие станаа главни носители на економскиот развој во сите земји во светот. Сепак неможете да фрлите вреќа пари на градилиштето и да очекувате да никне зграда. Зградата мораат да ја подигнат работничките раце. Значи парите не ви се потребни за да нешто созидате туку ви се потребни да купите материјал за градба кој има “употребна вредност“ и да ги платите работниците да ја созидаат. Но како наметнување на парите како темел за градба практицно се присвојува вистинската вредност во замена за ништо. И тоа е система на кој почиваат дирекните странски инвестиции. Значи ако цементарата и фабриките за храна ги продадете на банкарите т.е. на нивните компании тогаш работниците ке ги нахраните само ако тие купат пари од нив со камата. Значи парите се роба којшто банкарите ја продаваат. Луѓето со векови се одвојувани од вистинските вредности и воведувани во светот на замена за вредност.
Обицниот селанец кој има доволно земја да се прехрани и стока и шума за огрев и т.н. на таквиот селанец не му се потребни парите. Кого му се потребни парите? Потребни се на градскиот човек инкорппориран во системот на распределба на добрата и организиран во уредување на државата. Затоа трговците и банкарите со векови ги тераа луѓето да се преселуваат во градовите во кои ке бидат економски и потполно зависни од развојот на финансиската индустрија (правењето на пари). Нивната работа во производството на вистинските добра е се помалку потребна затоа што стока денес има премногу. На нив им се додаваат измислени работни места и тие се претвораат во потрошувачка машинерија. Контролата на производствената и потрошувачката машинерија ја вршат банкарите. Овие две машини мораат да бидат во непрестан баланс.

...... :baeh:

Дечко ти случајно да не работиш у банка? Или госпоѓата твоја работи таму??? Од каде? Како што рече претходниот соговорник и мене ме мрзи веќе да пишувам ама кога станува збор за банките тоа ке го направам се се срце.

Па ке почнам.
Дека парите немаат употребна вредност тоа го знае секој економист. Не можете ни да го јадете, ни да го облечете, не можете ни да се греете со него. Неможете ни кров над глава да направите со него. Сепак парите како хартиена признаница денес стана вредност сама за себе а финансиските трансакции (размена на хартиени признаници) посебна врста на општесвена надградба, која е вткаена во сите други вистински вредности. Производството на пари (финансиска индустрија) го доби статусот на секое друго производство. Така банкарите иако ништо не произведуваат тие станаа главни носители на економскиот развој во сите земји во светот. Сепак неможете да фрлите вреќа пари на градилиштето и да очекувате да никне зграда. Зградата мораат да ја подигнат работничките раце. Значи парите не ви се потребни за да нешто созидате туку ви се потребни да купите материјал за градба кој има “употребна вредност“ и да ги платите работниците да ја созидаат. Но како наметнување на парите како темел за градба практицно се присвојува вистинската вредност во замена за ништо. И тоа е система на кој почиваат дирекните странски инвестиции. Значи ако цементарата и фабриките за храна ги продадете на банкарите т.е. на нивните компании тогаш работниците ке ги нахраните само ако тие купат пари од нив со камата. Значи парите се роба којшто банкарите ја продаваат. Луѓето со векови се одвојувани од вистинските вредности и воведувани во светот на замена за вредност.
Обицниот селанец кој има доволно земја да се прехрани и стока и шума за огрев и т.н. на таквиот селанец не му се потребни парите. Кого му се потребни парите? Потребни се на градскиот човек инкорппориран во системот на распределба на добрата и организиран во уредување на државата. Затоа трговците и банкарите со векови ги тераа луѓето да се преселуваат во градовите во кои ке бидат економски и потполно зависни од развојот на финансиската индустрија (правењето на пари). Нивната работа во производството на вистинските добра е се помалку потребна затоа што стока денес има премногу. На нив им се додаваат измислени работни места и тие се претвораат во потрошувачка машинерија. Контролата на производствената и потрошувачката машинерија ја вршат банкарите. Овие две машини мораат да бидат во непрестан баланс.

...... :baeh:

abe ostaj go ....(toj na pust ostrov ako mu ponudat vreka kompiri i vreka pari garant bi ja izbral vrekata pari :))i malo dete znae deka parite nemaat nikakva vistinska vrednost ...tie se nametnata vrednost od Bankarskata elita za polesno da go kontroliraat svetot .

“Банкар е човек кој ти дава чадор кога грее сонце, а ти го зема кога врне дожд". -Mарк Твен

abe ostaj go ....(toj na pust ostrov ako mu ponudat vreka kompiri i vreka pari garant bi ja izbral vrekata pari :))i malo dete znae deka parite nemaat nikakva vistinska vrednost ...tie se nametnata vrednost od Bankarskata elita za polesno da go kontroliraat svetot .
da...koj ve tera da zemate krediti...i videte prven kako bankite vlijaat na ekonomskite ciklusi pa posle ke zborime,inaku DA PARITE NEMAAT VREDNOST...kako hartija,no videte deka sepak imaat osobina kako stoka na pazarot,imeno koga gi ima mnogu nemaat vrednost,i obratno,a ako sakate zlaten standard jbg...napusten e

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom