- Член од
- 14 декември 2007
- Мислења
- 3.271
- Поени од реакции
- 708
nekoj angliski profesor vetuvase denovive deka ke kiti banderi so bankari??? sto bidna???
im kazaa na bankarite sto ke odat vo London na G-20 da ne izleguvaat mnogu vo javnost
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
nekoj angliski profesor vetuvase denovive deka ke kiti banderi so bankari??? sto bidna???
sto e so islamskiot pristap na bankarstvoto??? ima li nekoj poveke detali??? navodno tie banki muva ne gi lazi u krizava..![]()
sto e so islamskiot pristap na bankarstvoto??? ima li nekoj poveke detali??? navodno tie banki muva ne gi lazi u krizava..![]()
Ако ја видите картата на википедиа ќе видите дека колку е посиромашна земјата толку е помалку погодена од кризата. (има ретки исклучоци).
Не е точно! Зошто ако гледаме во цифри земено јасно е дека многу поголеми загуби ќе има богатиот. Логички да размислуваме, без картите на википедијаАко јас имам илјадарка а ти сто денари, ако ги изгубиме сите - и двајцата ќе сме еднакво гладни. Ама ако има криза која ќе не мавне двајцата по тил така што и јас и ти за, да речеме 50 посто ги изгубиме парите - мојата куповна моќ сеуште ќе е далеку над твојата. Не ти се чини дека истото правило е и за државите
Точно, на почетокот се мислеше дека кризата ќе ги заобиколи сите сиромашни земји (теорија која кај нас уште ја џвакаат и преџвакуваат секакви економски експертчиња, лупајќи глупости како „Нема каде подолу да одиме“), ама како што почна годинава - не изгледа дека ќе е така. На македонски како се вика за Afrique sub-saharienne? Тој (да бидеме реални огромен) регион според Меѓународен Монетарен Фонд од почетокот на годинава до сега го изгуби економскиот раст за над 4 посто! Замисли колку е тоа за држави каде и онака се наоѓа најголемиот дел од „долната милјарда“. Според еден текст што го читав пред некое време во Економист, изгледа дека одложениот удар на кризата ќе даде само продолжени последици, за најсиромашните од сиромашните...
За почеток, парите од западните земји веќе не одат во тој правец. Следно, поскапувањето на оризот и житариците нив ги погоди многу повеќе од сите останати, и најнакрај - како и насекаде, работните места се губат со неверојатна брзина.
И да, не ме земај за збор за бројката, ама оваа година се очекува бројот на мртви деца во Африка да порасне ЗА 300 000! Иако се ми се чини дека накај 400 000 одеше. Не е битно, и во двата случаи е неверојатно многу!
Сеуште мислиш дека само големите се погодени?
И јас го кажав истото што и ти. Само моето беше во контекст на муслимаснките банки и тврдењето дека они функционираат подобро од нашите.
Од кризата се погодени сите. Од економска гледна точка коку е земјата праозвиена толку е повеќе погодена. Една од причините е и немањето пари на тие земји и слаба економија за да има што да биде погодено.А последици ќе има пред се помалку хуманитарни акции и намалување на пари за помош за држави како македонија.
Само нема страв ќе заврши кризата до крајов на годинава.
Па не го зборуваме баш истото. Јас не сметам дека Западните богати земји се оние кои највеќе ќе страдаат. Зошто највеќе? Зошто повеќе нема да купуваат нов телевизор секоја година?
Па не го зборуваме баш истото. Јас не сметам дека Западните богати земји се оние кои највеќе ќе страдаат. Зошто највеќе? Зошто повеќе нема да купуваат нов телевизор секоја година?
Не зборувам за страдање туку за удир по економијата. Они највеќе ќе изгубат. Ако немаш економија и ако немаш пари немаш што да изгубиш.
Освен куќатаГенерално гледано - државата, јавните фирми, јавниот имот... Не се залажувајте дека нема што ад се изгуби! И Буркина Фасо да бевме ќе имаше што да изгубиме!!!