МАКЕДОНСКОТО ВОСТАНИЕ ПРОТИВ БУГАРИТЕ

Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
:helou: Како да се заплетка во своите аргументи. Подобро да не започнуваме да збориме за влашки елемент во современите балкански народи.
Каде се заплеткав? Власите се представувале во Европа како Македонци. Факт.
Моите ставови не се константни и непроменливи. Кога видам што не сум во право можам да се корегирам.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Коригирај се околу постанокот на никогаш постоечкиот словенобугарски народ, како и за етничката туркомонголска припадност на народот Бугари.

Kога бе тоа?? Од 1809 или 1789 до 1878 постоела таа една народност без држава?!

Оти пред тоа, илузорно (смешно) е да се разговара за некаква бугарска национална свест во пределите на самата Бугариjа, а не пак во Македониjа.
Управо заради тоа што никогаш не постоечла бугарска национана свест, кај источните соседи морале да крстосуваат најразлични руски и други емисари, да ги убедуваат дека се Бугари врз онснва на најфантастични митови и лаги. А источниве соседи тој процес го нарекуваат “преродба’’.

Некои бугарски историчари отворено признаат каква каша попара имало кај нив, Стефан Дечев на пример:

http://v3.cas.bg/cyeds/downloads/CAS_WTP_Detchev.pdf


.
 

demmian

Попиванов
Член од
9 јули 2008
Мислења
1.613
Поени од реакции
53
Сосема истото Мисирков,го тврди и професорот Калин,доста видна и свесна личност во Бугарија,само што ти неколку пати го бришиш тоа,без воопшто да провериш за што станува збор.

Професорот всушност образложува каква каша-попара се случило во Бугарија,за време на ,,преродбенскиот,,период и образложува колку се нелогични и бесмислени некои хиперболи во бугарската историографија.

Еве ви:

"Професорско каре" на 25-ти октомври
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Коригирај се околу постанокот на никогаш постоечкиот словенобугарски народ, како и за етничката туркомонголска припадност на народот Бугари.
„Словенобугарски“ е вештачки термин измислен од македонските преродбеници со цел да се разликуваат тогашните Бугари од „туркомонголските“ Бугари. За нив бугарската историографија воведе „прабугари“.

Со една реченица те молам да ми одговориш, што не беше во ред од оној пост, во кој одговорив на Демиан и другите кои ме прашаа нешто.
 
Член од
26 март 2005
Мислења
237
Поени од реакции
94
"македонистички настроени луѓе" - ако те сретнам ќе ти се изблујам врз лицето!!!

Да тврдиш дека македонските и бугарските дијалекти имат исти карактеристики е лага. За моите дедовци зборот “бугар“ секогаш имал смисла на глупак, шопак, лажач, пред и по 1878. Обединувачко со твоето денешно име , нели ?
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
:pos2:

Ајах, олабави бе. Самиот термин “бугари’’ за Ромеите во 10. и 11. век немал НИКАКВА етничка конотација.

Тоа го потврдува и архиепископот Теофилакт Охридски кој потекнува од островот Еубеја од Грција, и кој себе си се нарекува “вулгарој’’, т.е. бугарин, а ни соопштува дека целиот Илирик во 11. век станал Вулгариа! Па затоа за него и за останатите Ромеи сите жители на Илирик се политички “вулгарои’’ т.е. бугари. Ни помалку ни повеќе!

Треба само да се прочитаат писмата на Теофилакт, бидејќи целата работа е повеќе од јасна: Margaret Mullett, Theophylact of Ochrid: Reading the Letters of a Byzantine Archbishop, Aldershot, Ashgate Variorum, 1997.

Значи уште еднаш да повториме, Ромеите под бугари го подразбирале целокупното жителство на катепанатот Вулгарија, вкл. ги Власите, Србите, Македонците, Црногорците, итн., па и етничките Бугари ако такви имало. За Ромеите сите прости и необразовани се вулгарои т.е. бугари.

Ниту пак подоцнежните востанија на Петар Дељан и Ѓорѓи Војтех имаат никаква врска со византиската тема Паристрион, односно со Дунавска Бугарија. Фактот дека Бугарското Царство еден краток период владеело со Македонија за времето на Цар Симеон, не го прави жителите на тие простори етнички Бугари.

А тезите за формирање на некаква славјанобугарска нација во 9. век се повеќе од смешни! Постојат мал милион извори кои го докажуваат баш спротивното. Никаква славјанобугарска свест во 9. или 10, век не постоела. Тоа се гледа од писмата на бугарскиот Кнез Михаил (поранешен хан Гоборис) до Папата Никола Први во кои читаме дека во 866 год. Бугарите носеле шалвари и турбани, имале по неколку жени, вееле коњски опашки наместо знамиња, читале "сараценски"(арапски) свети книги, значи исто како нивните туркомонголски браќа крај Азовското и Црно Море. Еве конкретно Каснакоски да се образува:


http://www.fordham.edu/halsall/basis/866nicholas-bulgar.html


.
 

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Ајах, олабави бе. Самиот термин “бугари’’ за Ромеите во 10. и 11. век немал НИКАКВА етничка конотација. Тоа го потврдува и архиепископот Теофилакт Охридски кој потекнува од островот Еубеја од Грција, и кој себе си се нарекува “вулгар’’, т.е. бугарин, а ни соопштува дека целиот Илирик во 11. век станал Вулгариа! Па затоа за него и за останатите Ромеи сите жители на Илирик се политички “вулгарои’’ т.е. бугари. Ни помалку ни повеќе!
Aha... Zatoa izgleda vo antikata (potocno srednovekovieto - 11-14 vek) Mizija bila odma pod Frigija vo predelte na Mala Azija i severno od Lidija, Makedonija bila okolu Plovdiv , a se razira Bugarija go opfakala regionot okolu Skopje i Drac.. Ama, aj kazi im de...:toe:
 

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.459
Поени од реакции
1.810
Колкото п'ти с'м бил в Б'лгарија винаги с'м чувал саде восхитителни епитети св'рзани с'с името "македонско" : песни, архитектура, револјуционери... и саде тук на форума обнаружавам подјалба на историческото наследие. Дорде не сте имали д'ржава нали е естественно македонското да се пројави в Б'лгарија. Саде от Б'лгарија се знае кои сте. Мислја, че антогонизм'т е пресилен и душманите се страхуват от една Б'лгаро-македонска федерација, којато според мен би била с'всем естественно јавление и автоматично вклјучване на македонци в европространството чрез Б'лгарија, а не чрез Албанија.:helou:

http://img517.imageshack.us/img517/2493/bugariturciqm0.jpg

:helou::tapp:
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Aha... Zatoa izgleda vo antikata (potocno srednovekovieto - 11-14 vek) Mizija bila odma pod Frigija vo predelte na Mala Azija i severno od Lidija, Makedonija bila okolu Plovdiv , a se razira Bugarija go opfakala regionot okolu Skopje i Drac.. Ama, aj kazi im de...:toe:
Мизија исто како и Македонија секогаш била таму каде што е.


Крстоносците во 12. век пишуваат за Горна Мизија -- а тоа е денешна централна Србија -- при нивното пропатување кон светата земја. Кога патувале од Драч до Солун, македонската земја ја нарекуваат SCLAVONIA споре Самоиловото царство.

Поентата беше дека на целиот овој простор немало Бугари. Тимочаните и Браниќеваците пишувале писма до Цар Лудвиг во Херистал во 12. век заради упадите и зулумите на туркомонголските Бугари.


Но сепак, денешниве побугарени вадат теза дека се Бугари во етнички смисол, и тоа од темата Вулгарија, но не кажуваат како се викале етничките жители на Паристрион, односно византиската тема која ја опфаќа вистинската Бугарија? Дали и тие се викале Бугари? Ако не, зошто не?

 
A

anaveno

Гостин
Hе може Мизија во 11-14 век да биде кај Фригија и Лидија,кога нив ги нема повеќе од 20 векови.
Бугарите се нарекувани и МИЗИ и точно се знае каде била Мизија,какви блгари во "Турција" тогаш?
Византиските теми се менувале,ама не се менувал и народот со тоа.
Англичаните ја нарекуваа една земја Родезија,па да не побелеа црнците таму според Родерик?

Tака и блгарите, ги има секакви.
Cе знае кој е ром, кој турк (ова потешко, поради имињата-презимињата, на фаци лесно), монголоиди, и бели (Македонци и Македонци т.н.Траки).

„Словенобугарски“ е вештачки термин измислен од македонските преродбеници...
A be vie normalni ste?
Vie ste totalno izmislena nacija, a Makedoncite nemale druga rabota pa sozdale slovenobugari da se razlikuvaat od turko-mongolski bulgari?!?

Kolku vidovi na blgari imalo?
Koj od niv se vistinski blgari?

Ova ispaga deka Makedonecot Paisij izmisli blgari,pa ete i sloveno-blgari....
Poveke Makedonski kumovi za "slavnata nacija"?

Vistinskoto prasanje bi bilo, ima li nesto blgarsko vo blgarija?
 
Член од
27 мај 2008
Мислења
1.025
Поени од реакции
41
неможиш на крај да излезиш со овие `нашите` од болварија
уште мислат дека сме србофили :pos2::pos2::pos2:
 
A

anaveno

Гостин
skroz se cuknati.
veruvaat deka kaj niv se naselile 7 - ANTI SLAVSI...
megutoa...
i koga konecno se formiraa kako drzava (prv ruski satelit,mnogu pred SPUTNIK)
se prebroija:

Ако човек погледне етнографската карта на Лежан от 1861 г., не може да не му направи впечатление, че цјалата територија от устието на Дунав до Русе и на југ до Бургас, т.е. там к'дето се настаниха тјурко-б'лгарите през 7 в., е дадена като пл'тно населена с турци.

П'рвото официално пребројаване на населението на Б'лгарија през 1880 г. показва, че в тези региони турски говорештото население е преобладавашто, а имало и места, к'дето славофонно население в'обште нјамало.

Ето данните от това пребројаване:
турското население

в Шуменска околија е 70%;
в Ески Джумајска – 76%;
в Осман Пазарска (Т'рговишка) – 87%;
в Ал. Кандарска – 90%;
в Курт Бунарска – 94%;
в Новопазарска – 71%;
в Ново Селска – 75%;
в Преславска – 59%;
в Тутраканска – 66%;
в Добричка – 64%;
Провадијска – 75%;
Поповска – 70%;
в Разградска – 69%;
Силистренска – 57% и т.н.

Тук не са отчетени гагаузите-христијани.
Като такива, при пребројаването, са се декларирали 20,000 човека.
Освен това пребројаването е станало след Руско-турската војна от 1877-78г., когато в'лни от турско население се изсели к'м Цариград и Мала Азија.
ште отбележим оште, че след Руско-турската војна от 1828 г. голјама маса гагаузи напускат тези крајшта, след изтеглјането на руските војски и се заселват в Бесарабија, Украјна,Узбекистан.

Трудно би могло да се намери друго објаснение за такова масово заселване на турци, само в този 'г'л на Балканите.

znaci,nema 7-slavjani,tuku TURCI OD 7 VEK,namesto slavsi....

ova e prviot popis na blgarite,plus im se iselile gagauzite-hristijani.....

pa mnogu zemji bea pod turcite,ama vakvi procenti.....

blgarite,otade Pirin se vsusnost TURKI,ROMI,MONGOLI....
od 7 vek do denes....

sigurno i popisot im go pravele Makedonisti i toa srbomani (?):pos2:
makedonisti i srbomani gi zapisuvale kako turki?
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Навистина племиња со име Болгари се дојдени на Балканот. Ама на Балканот тогаш немаше Болгари, туку во голем дел Траки и Македонци, таква ви е и денеска културата и цивилизацијата, изградена на основите на тие народи.

И во голем дел во нивната ДНК составот е тој, поготово ако го надградиме со македонската емиграција за време турско.

Инаку не држи и теоријата дека на Балканот во антиката имаме Болгари, нели ?
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Ето данните от това пребројаване:
турското население

в Шуменска околија е 70%;
....
Анавено, не му верувај на капацитетот Радуле. Во секоја реченица има по неколку грешки или неточности.

„При п'рвото пребројаване на населението в Кнјажество Б'лгарија, проведено к'м 31.12.1880 г., се наблјудават само вероизповеданието и матернијат език.“

Како господинот Радуле успеал да разбере кој од која националност е, кога се прашало за религија и јазик.
Зошто никој не ми одговори за фактите 4 и 5 околу Самуил? Зошто секој би се убедил дека се лаги на ПРОФЕСОРОТ.




Да тврдиш дека македонските и бугарските дијалекти имат исти карактеристики е лага.
Како бе лага?

Дали ти е позната таа кирилическа буква ѣ ?

Дѣдо ми е голѣм човек.
Млѣкото е бѣло.

Која од речениците е на бугарски и која на македонски?

Ако човек погледне етнографската карта на Лежан от 1861 г., не може да не му направи впечатление, че цјалата територија от устието на Дунав до Русе и на југ до Бургас, т.е. там к'дето се настаниха тјурко-б'лгарите през 7 в., е дадена като пл'тно населена с турци.
Ете ти ја картата на Лежан. Чим се позиваш на неја обрати внимание и во лево на картата.

 

Kajgana Shop

На врв Bottom