Бугарското предавство на Делчев

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
2. Да - печатот во Бугариjа слободно говори за МАКЕДОНЦИ. Што ти е чудно? Но тие не са истите МАКЕДОНЦИ за кои сбориш.
Тоа мора да се некои Mакедонци од друга планета :)

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Но тие не са истите МАКЕДОНЦИ за кои сбориш. И тогава и сега - МАКЕДОНЕЦ е жител на областа МАКЕДОНИJА.

НЕ БРЕ, само кај Васко на гости, друго не помага.

1. КОЈ СИ ТИ, КОЈ СТЕ ВИЕ што се дрзнувате да кажувате КОЈ Е , КОЈ БИЛ И ШТО ТРЕБА ДА БИДЕ.

2. Ако тоа те теши (иако јасно се збори за Македонци) нека ти биде...значи пак...ако тоа те теши..:vozbud:

------------------------------------------
Може ли сега да се вратиме на темата?

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.488
Поени од реакции
1.862
1. Вопросот односно другите
го поставам jас. Требе да се разгледа вопросот од сите страни.
2. Да - печатот во Бугариjа слободно говори за МАКЕДОНЦИ. Што ти е чудно? Но тие не са истите МАКЕДОНЦИ за кои сбориш. И тогава и сега - МАКЕДОНЕЦ е жител на областа МАКЕДОНИJА.
Па и "сегашните" МАКЕДОНЦИ според твоите разбираниjа пак си пишат и говорат слободно. Го знаеш весник "Народна волjа"?

Црни работава е: тази дупка не е дупка. Еден извадок од Народна волја:

И оште, в уводната статија от март - април 1983 година с'с заглавие "Апел к'м македонскија народ" четем: "Ние трјабва да зачитаме правото на всеки и да се борим за свободата на всички поробени народи. Дори и нај-малката етническа група има правото да с'штествува, да живее и да се развива свободно. Този, којто отрича нејното право на с'штествуване, е подлец и враг на свободата.":helou:

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
1. Вопросот односно другите
го поставам jас. Требе да се разгледа вопросот од сите страни.
2. Да - печатот во Бугариjа слободно говори за МАКЕДОНЦИ. Што ти е чудно? Но тие не са истите МАКЕДОНЦИ за кои сбориш. И тогава и сега - МАКЕДОНЕЦ е жител на областа МАКЕДОНИJА.
Па и "сегашните" МАКЕДОНЦИ според твоите разбираниjа пак си пишат и говорат слободно. Го знаеш весник "Народна волjа"?

А Бугар на која област е жител тогаш и сега?

Дали теротиротијата на која денес живеете во минатот се викала Бугарија?

И од каде потекнува зборот бугар? Како е можно во минатото, кога тој збор не постоел, народот во Македонија да се осеќал како бугарски?

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Абе, на крај ќе испадне дека некој нашинец го предал :toe:

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Абе, на крај ќе испадне дека некој нашинец го предал :toe:
Ако си Бугар може и да е точна констатацијава.

Инаку во последно време ми е јасно кои се тие "наши" предавници и шпиуни во минатото.

Тоа се ист тип на луѓе како Љубчо Георгиевски и Љубе Бошковски кои се претставувале како најголеми Макединци и македонски патриоти за на крај да ни го забијат ножот во грб.

А ние изгледа сеуште не сме ја научиле лекцијата и историјата ни се повторува.

Член од
22 јули 2008
Мислења
184
Поени од реакции
6
Андреј Хрлев - предавникот(?):

"По слушање, македонскиот револуционер Пеју Јаворов во својата биографија на Делчева ме посочува мене како човек за кого може да се претполага дека го предал Делчева... Во минатото раководно тело во с. Броди - Жилев, Михалев, Пилатев, Радев, Чаков и Таската - извршија истрага и го демантираа напишаното од Јаворова во врска со претпоставката дека јас сум предавник... Признанијата што ги дадов пред властите немаат ништо општо со предавањето на Делчева. Напротив, ако сум јас тој предавник што се бара - немаше да се најдам во положбата на маченик, туку во положба на близок и пријател на властите. Таската, да беше жив, ќе дадеше исцрпни информации за тој глас на кој поетот Јаворов без да провери му дал место во биографијата на нашиот голем учител и револуционер Гоце Делчев. Таската беше серски околиски војвода. Тој се расправаше со шпионите, ги откриваше и ги казнуваше... Но, во случајов не беше предаден Делчев. Предавниците не знаеја за неговото пристигање. Беше предаден не Делчев, туку четата на Гуштанов, кај која тој пристигнал ноќта, истата ноќ кога и војската, водена од двајца врховисти, пристигнала и оддалеку го опсадила селото Баница".

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Ако си Бугар може и да е точна констатацијава, инаку во последно време ми е јасно кои се тие "наши" предавници и шпиуни во минатото. Тоа се ист тип на луѓе како Љубчо и Љубе кои се претставувале како најголеми Макединци и македонски патриоти за на крај да ни го забијат ножот во грб, а ние изгледа сеуште не сме ја научиле лекцијата и историјата ни се повторува.
Не сум „бугар“. А чисто сумњам дека нешто ти е јасно.

Член од
24 март 2009
Мислења
5
Поени од реакции
1
Хајдушки песни

На Гоце Делчев
I

Ден денувам - к'тишта потајни
ношт ноштувам - п'тишта незнајни;
нјама тато, нито мама -
тато да ругае,
мама да ридае...
Леле моја
ти Пирин планино!
Море черно
цариградско вино.

С враг врагувам - мјара според мјара,
с благ благувам - вјара зарад вјара;
нјамам братец, ни сестрица -
братец да ме хвали,
а сестра да жали...
Леле моја
сабја халосија!
Море лјута
одринска ракија.

Бог богува - нека си богува,
цар царува - века ли царува?
Нјамам либе, п'рва обич -
мене да очаква
и да ме оплаква...
Леле моја
пушка огнебојка!
Море т'нка
солунска девојка.

II

Да бјаха, либе, да бјаха,
да бјаха злато ковано
твоите руси косици...
Мјана бих сторил мило за драго
хранена конја,
мјана за благо,
турци да гонја!

да бјаха ог'н елмази
твоите черни очици...
пушка бојлија,
мјана за благо,
турци да бија!

да бјаха маргар м'ниста
твоите бели з'бици...
сабја по волја,
мјана за благо,
турци да колја!

III

- Хубава горо - пусија,
де гиди пушка бојлија.
Вр'штат се хора от пазар,
мина ште Лазо чифлигар;
еј бука листи отрони -
куршум ште Лаза догони,
војводо.

- "Вр'штат с хора от пазар,
мина ште Лазо чифлигар;
бре бука листи отрони -
прокоба.
куршум ште Лазо догони
за в гроба...
А палм'к ми пали главата,
м'ка ми м'чи душата,
дружино."

- Пр'те за крушка тр'нушка,
де гиди клетва хајдушка.
Знаен е Лазо по света,
черен изедник и в кр'вта;
еј зло на злија в'здава
јунак, што шета за слава,
војводо.

- "Знаен е Лазо по света,
черен изедник и в кр'вта;
бре зло на злија в'здава -
и нека! -
јунак, што шета за слава
навека...
А жал ми е жалост-умора,
Лазова штерка изгора,
дружино."

IV

С'н с'нуваш, ој нерадост,
опустјала младост,
гроб в усоја, гроб сирашки
под шумата г'ста.
И на гроба, ој нерадост,
опустјала младост,
кр'стоклоне - кр'ст јунашки,
и пиле на кр'ста.

Заран пиле, ој нерадост,
опустјала младост,
пеј, нарежда как сирака
сирашки е минал.

Вечер пиле, ој нерадост,
опустјала младост,
пеј, нарежда как јунака
јунак е загинал.

С'н с'нувах, ој нерадост,
опустјала младост,
с'н с'нувах, с'н прокоба -
с'нувах си гроба...

Големијат поет Пејо јаворов

Т'рсете, гледајте, четете, Литургија за Илинден на гениалната Свобода Б'чварова.
Ето отк'з от филма http://vbox7.com/play:aa5651df

spas72

Oficial
Член од
13 мај 2008
Мислења
280
Поени од реакции
47
1. Што ме заболе и каде во темава ги виде другите
2. Бугарија и печатот ЈАСНО ГОВОРАТ ЗА МАКЕДОНЦИ, истите тие кој денес за вас не постоеле..
3. Ехото е здрава работа, ти дава можност да се чуеш..иди на Матка

Не кењи бе номад, Војводи беа локални пајташи и шерифи...таа традација е до ден денес...обуката е друга работа...самото име ти кажува

ВНАТРЕШНО МАКЕДОНСКА
Marko Lerinski. Hristo Cernopeev

Mihail Popov. Tane Nikolov. Mihail Grdzikov.

Krsto Asenov. Atanas Babata. Toma Davidov.

Mihail Daev. Aleksandar Bujnov. Todor Panica.

Nikola Puskarov. Pejo Javorov.....................................:toe:

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.488
Поени од реакции
1.862
За отношението но Г. Делчев к'м В'рховнија комитет можем да с'дим от думите му: “докато моето рамо крепи пушка, Македонија ште е недост'пна за б'лгарски офицер”. [вж. Хаджидимов, “Две теченија”, “Револјуционен лист”, Х 7 и 8].

Заради тази си позиција Гоце е ненавиждан от в'рховистите. Ген. Цончев св'рзва Халју (убиец'т на Ст. Стамболов) с Дилбер Иванчо, војвода изгонен от В'трешната организација, и ги натоварва да убијат Гоце Делчев. Заговорниците с'бират чета от тридесет души и ја изпраштат в Македонија. Т'рсјат Делчев в Струмишко, но се нат'кват на организираната сила на народа. Както пише А. Динев [Динев, Ангел. Илинденската епопеја. Софија, “Народен печат”, с.127-128]: “Македонците ги гониха до границата”.

Член од
22 јули 2008
Мислења
184
Поени од реакции
6
Хе, хе като цитираш Радуле посочи линк... Георге Радуле

А малко по нагоре Радуле ве негира и ве нарича славомакедонци:

...Тук Сандански заработва с жар. Доизгражда и затјага редиците на Организацијата. Тој работи активно не само с'с славофонните македонци, привлича в редовете на ВМОРО и другите етнически с'ставки на македонскија народ.
...

А мегьу другото: Знаеш ли што Гоце Делчев е бил во управителното тело на ВМОК и е бил гост на техните конгреси:

VIII изв'нреден конгрес на ВМОК се с'стојал в Софија от 4 до 8 април 1901 г. На заседанието от 7 април се изказали Ив. Цончев, Ст. Михајловски, д-р К'рджиев и др. В този ден направил своето изказване и Г. Делчев. То е резјумирано в протокол № 5 от 7 април 1901 г. на конгреса.

Гоце Делчев. Писма и други материали

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
А Бугар на која област е жител тогаш и сега? Дали теротиротијата на која денес живеете во минатот се викала Бугарија? И од каде потекнува зборот бугар? Како е можно во минатот кога тој збор не постоел народот во македонија да се осеќал како бугар?

Значи никој не ми одговори на овие прашања што значи дека немате одговор а тоа потврдува само едно одека бугарската нација е вештачка нација.

daryll

борец за справедливост
Член од
18 декември 2008
Мислења
231
Поени од реакции
3
Znaci greota e taka da se sbori i da mu digate koskite na covekot. Goce e zaginal vo bitka, kakto se zaginali desetki iljadnici znajni i neznajni luge od Makedonija po toa vreme, sto sega site se predadeni od bugarite. Sekoj sluchaj Goce e rabotil za bugarskata kauza vo Makedonija, bil e podpomagan sekako od Bugarija, oficialno ili nelegalno, dali vi se svigja ili ne si e vasa rabota.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Немој да се повикуваш на коските кој заедно со Грците во гроб ги ставивте...и неговите и на илјадници други.

Kajgana Shop

На врв Bottom