S
smart ass
Гостин
Најдобро што можам да ти објаснам:
тежина=маса
Хм, да за некои системи, но не и за масивните црни дупки. Таму постои огромна гравитација на километри од црната дупка...
Епик....и јасно ми е што ве буни..
Најсимплифицирано ТИ си дел од систем кој се движи со Х брзина која е помала драстично од C.Aма во погорниот пост кој ти го цитирав си напушал дека со поголеми брзини времето тече побавно.Во ред е тоа но зошто времето тече побрзо кајмене?
Во случајов каде имаме едно тело кое се движи нормално(значи не со брзина на светлината)...за него времето тече нормално-но кога земаме предвид дргото тело кое шиба со брзина на светлината...ете тогаш времето кај првото тело тече побавно но во однос на второто тело....^Не е така, времето буквално е различно.
Само и ја сега се збунив, еднаш слушам поспоро станувало, сега побрзо??
еве пример сите ние(за жал и амебите) т.е планетата земја си се движи со брзина од 30Ксец/сец...и сега ако неколку вселентски летала не прелетаат(значи поминат до земјата и продалжат) тоа нема да има импликации кај нас(планетава)...пак кај нас времето ќе си тече за НАС НОРМАЛНО...но ако споредиме со некое од тие летала..Тогаш дури можеме да речеме времето кај нас тече побавно.
Добро Утро.Ако патуваш побрзо, смарт ес, тогаш времето тече побавно.
Fail.:smir:
Во физичките науки, тежина е мера на гравитационата сила која дејствува врз некое тело. Овој термин понекогаш погрешно се користи наместо маса. На месечината, обичен тег од 1 kg сѐ уште има маса од 1 kg но неговата тежина e потполно изменета бидејќи месечината има послаби гравитациони сили во споредба со земјата. Поради ова, бидејќи тежината претставува сила, таа се мери во њутони, N (SI единица) т.е., kg·m/s². Тежината се означува со големата латинска буква Q и формулата за откривање на тежината е Q = m · g за на земјата или за на друга планета Q = m · a каде што а = Fg(гравитационата сила) на таа планета.
Ама ме зафркна не си свесен:pos2:
Од екслекс година дена чекам одговор

Тоа се... се однесува само на внатрешноста на затворениот систем кој е во движење...т.е. тоа се само привремени релативни нус појави.
Додека во однос на околината (апсолутот) низ која се врши движењето немаме никакви временски промени така да по завршување на движењето се си е нормално и ко да ништо не било.
Ова вака најупростено кажано....
Точно.
А во прилог на истото да ја земеме за абсолут нашата галаксија.(александар Македонски за малце ќе ја освоел

Ние во
Category:
Length:
Width:
Height:
Mass:
Decks:
Crew:
Maximum Capacity:
Stealth Ship
180 meters
220 meters
50 meters
200,000 metric tons
150
Commisioned:
Phasers:
Torpedo Launchers:
Warp Reactor:
Normal Cruising Speed:
Max Cruising Speed:
Maximum Speed:
1 Plasma
Warp 4
Color Key: Cannon Facts - Estimation - Speculation Notes: The 23rd century Romulan Bird of Prey was the primary starship of the Romulan Empire until the brief Romulan-Klingon alliance of 2268. The Bird of Prey operated as a stealth attack ship using its cloaking device and plasma torpedoes to destroy other starships before they could respond to its appearance. The plasma torpedoes were capable of destroying heavily fortified outposts or starships. The weakness of these ships was the power consumption of its primary weapon. The Bird of Prey was unable to cloak or use shields while firing leaving it vulnerable. Plasma torpedoes also were slow and had a limited range allowing the enemy to stay out of range.
Т.Е сме во следново летало...

И притоа кога ќе застанеме
ќе
Освен фактот што ние сме во формација спремна за напад на феферацијата:wink:така да по завршување на движењето се си е нормално и ко да ништо не било.
Види вакаОва воопшто ми нема логика,воопшто.Може ли некој да ми објасни зошто е тоа така.![]()
Примерот ти е
значиПополека, пополека.......јас не зборев за движење и системи од космички размери туку просто.....систем составен од човек и некое летало или некое друго возило кое се движи и неговата корелација со околината и времето....т.е. во системот кој се движи, внатре како и да тече времето во зависност од брзината дека тоа не се одразува на околниот простор и време.
поради брзината на движење за тебе/мене внатре времето тече побрзо и така патуваш релативно три/четири дена по внатрешното време додека надвор прошле едвај неколку минути
Така да логично е
Овде примерот е дека во исиот систем е и Надворешното време.. тоа се тие едвај неколку минути...(овде однос е ти/јас версус ОПШТЕСТВОТООО.кога ќе излезеш/ам надвор немој да бидеш/ам изненаден зошто другите ќе се чудат од кај ти/ми порасна брадата толку брзо и зошто толку бздиш/ам....

.може да земеме за пример дека прошле и еве 100 години....(надворешно време) тогаш имаме други состојби во галаксијата.(овде пример се војните за галаксијата:pos2

Значи во другиов случај
би требало да се чудиш зошто моќта и технологијата на федерацијата расте...во однос на ромуланите и тоа за 3/4 дена..или ај и месеци ил години...поентата е таа..
Исто и дека многу бе нови спејс шип испаднале:wink: