Дали постои патување низ времето?

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Хуман факт е дека при поголеми брзини времето тече побавно-ова е научно докажано со атомски часовник поставен во авион кој летал со огромна брзина,а и друг кој летал со помала брзина,за атомскио часовник се кориси цезиум.

Значи и тука ние си патуваме низ времето,туку работата е да нема,или барем да има минимално механичко движење,па потоа патување низ времето.

Инаку за брзината на светлината веќе е теоретски докажано дека може да се постигне-но не на погон каков што ние имаме денес.

Туку како што и самиот знаеш црните дупки сепак емитираат х рејс и гама(гама зраците поради огромната пробивност не можеа да се детектираат-тоа го стори комптон гамам реј обзерватори)....е сега согласно ова црните дупки емитирајќи енергија ќе исчезнат.

Тука лежи зајакот,односно вештачко креирање на мини црна дупка која ќе трае да речеме милионити дел од секунда па потоа ќе исчезне НО додека е тука истата ќе го повлече бродот со огромна брзина и пред хоризонтот на настани(ивент хоризон) црната дупка исчезнува а бродот си патува со таа брзина,ќе се запрашате как пак истиот ќе застане...па повторно со креирање мини црна дупка која ќе го успори и ќе исчезне,ова математички е можно,и теоретски,а значи нема причина за скептицизам овде-никој ова не го побива....но проблемот е КАКО да ја создадеш таа мини црна дупка и да ја "наштелуваш"да исчезне таман пред ивент хоризонт.

Оти види црна дупка не мора да биде масивна...истата може да биде и колку тениско топче ама ќе влече...

Еве нека биде ѕвезда,зошто сметаш дека

Нема да биде така+чуму мајка бараме близу масивни објекти како ѕвезди кога едноставно....патуваме низ времето.

Нејсе ако се движи тело со брзина на светлината истото минејќи покрај таков објект е можно само да ја промени насоката.
Е ова не ми е јасно и никако не го сваќам.Како е можно.Ако од точката А до точката Б стигнувам за 1 минута со одредена брзина а некој друг исто од точката А до точката Б стигнува за 15 минути како тоа времето замене тече побавно додека се движам отколку кај тој другиот тече побрзо.Едноставно не ми е логично како тоа може така.:toe:

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.028
Поени од реакции
435
Е ова не ми е јасно и никако не го сваќам.Како е можно.Ако од точката А до точката Б стигнувам за 1 минута со одредена брзина а некој друг исто од точката А до точката Б стигнува за 15 минути како тоа времето замене тече побавно додека се движам отколку кај тој другиот тече побрзо.Едноставно не ми е логично како тоа може така.:toe:
epa dodeka stasa toj ti i kafe ke pies i cigarce edno ke go duvnes
neli si vo prednos i pobrz si vremenski:pos2:

S

smart ass

Гостин
Кај тебе времето тече побрзо(не побавно)....освен ако не си на минута од А до Б физичко растојание.

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Кај тебе времето тече побрзо(не побавно)....освен ако не си на минута од А до Б физичко растојание.
Еве местото е оддалечено 21 км а патуваш со брзината на звукот во Ф22 например и стигнуваш за 1 минута,додека другиот патува со 450км/ч во боинг 737 и стигнува по 3-4 минути да речеме (да не пресметувам точно време).Како тоа времето тече кај мене побавно а кај другиот побрзо.:toe:

S

smart ass

Гостин
Те разбирам....

Одговотот ти е брзината,имени ти си во Ф-22 и ти патуваш со еден МАХ=1225km/h..значи кај тебе времето тече побрзо...ме разбираш.. а
Како тоа времето тече кај мене побавно а кај другиот побрзо.
не кај е така,туку обратно.

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Те разбирам....

Одговотот ти е брзината,имени ти си во Ф-22 и ти патуваш со еден МАХ=1225km/h..значи кај тебе времето тече побрзо...ме разбираш.. а

не кај е така,туку обратно.
Aма во погорниот пост кој ти го цитирав си напушал дека со поголеми брзини времето тече побавно.Во ред е тоа но зошто времето тече побрзо кајмене?

C

Celsius

Гостин
Aма во погорниот пост кој ти го цитирав си напушал дека со поголеми брзини времето тече побавно.Во ред е тоа но зошто времето тече побрзо кајмене?
Со брзината посочена горе нема да тече кај тебе времето побрзо само ти ќе стасаш прв до целта затоа што се движиш со поголема брзина.
јас така некако сватив..

Член од
29 јануари 2007
Мислења
306
Поени од реакции
11
^Не е така, времето буквално е различно.
Само и ја сега се збунив, еднаш слушам поспоро станувало, сега побрзо??

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.489
Поени од реакции
5.194
Те разбирам....

Ако патуваш побрзо, смарт ес, тогаш времето тече побавно.

Зошто?
Заради тоа што ти кога патуваш со поголема брзина, имаш поголема маса, а поголемата маса го искривува и времето и просторот и за тебе времето течи побавно во однос на оној кој патува побавно.

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896

Зошто?

Заради тоа што ти кога патуваш со поголема брзина, имаш поголема маса, а поголемата маса го искривува и времето и просторот и за тебе времето течи побавно во однос на оној кој патува побавно.
Да не си грешка?Телото секогаш има константна маса освен ако се направат некој физички промени.Кога телото патува со поголема брзина има поголема тежина што не е исто со масата ако трескам исправи ме но не ми се смеј.:smir:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Напишано од Human

Зошто?

Тоа се... се однесува само на внатрешноста на затворениот систем кој е во движење...т.е. тоа се само привремени релативни нус појави.
Додека во однос на околината (апсолутот) низ која се врши движењето немаме никакви временски промени така да по завршување на движењето се си е нормално и ко да ништо не било.

Ова вака најупростено кажано....

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.489
Поени од реакции
5.194
Да не си грешка?Телото секогаш има константна маса освен ако се направат некој физички промени.Кога телото патува со поголема брзина има поголема тежина што не е исто со масата ако трескам исправи ме но не ми се смеј.:smir:
Најдобро што можам да ти објаснам:
тежина=маса

Тоа се... се однесува само на внатрешноста на затворениот систем кој е во движење...т.е. тоа се само привремени релативни нус појави.
Додека во однос на околината (апсолутот) низ која се врши движењето немаме никакви временски промени така да по завршување на движењето се си е нормално и ко да ништо не било.

Ова вака најупростено кажано....
Хм, да за некои системи, но не и за масивните црни дупки. Таму постои огромна гравитација на километри од црната дупка...

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Најдобро што можам да ти објаснам:
тежина=маса

Хм, да за некои системи, но не и за масивните црни дупки. Таму постои огромна гравитација на километри од црната дупка...
Fail.:smir:
Во физичките науки, тежина е мера на гравитационата сила која дејствува врз некое тело. Овој термин понекогаш погрешно се користи наместо маса. На месечината, обичен тег од 1 kg сѐ уште има маса од 1 kg но неговата тежина e потполно изменета бидејќи месечината има послаби гравитациони сили во споредба со земјата. Поради ова, бидејќи тежината претставува сила, таа се мери во њутони, N (SI единица) т.е., kg·m/s². Тежината се означува со големата латинска буква Q и формулата за откривање на тежината е Q = m · g за на земјата или за на друга планета Q = m · a каде што а = Fg(гравитационата сила) на таа планета.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334

Пополека, пополека.......јас не зборев за движење и системи од космички размери туку просто.....систем составен од човек и некое летало или некое друго возило кое се движи и неговата корелација со околината и времето....т.е. во системот кој се движи, внатре како и да тече времето во зависност од брзината дека тоа не се одразува на околниот простор и време.

......е сега добро може некако и да се одрази.....пример.... поради брзината на движење за тебе/мене внатре времето тече побрзо и така патуваш релативно три/четири дена по внатрешното време додека надвор прошле едвај неколку минути...кога ќе излезеш/ам надвор немој да бидеш/ам изненаден зошто другите ќе се чудат од кај ти/ми порасна брадата толку брзо и зошто толку бздиш/ам...:vozbud::kesa:.

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Пополека, пополека.......јас не зборев за движење и системи од космички размери туку просто.....систем составен од човек и некое летало или некое друго возило кое се движи и неговата корелација со околината и времето....т.е. во системот кој се движи, внатре како и да тече времето во зависност од брзината дека тоа не се одразува на околниот простор и време.

......е сега добро може некако и да се одрази.....пример.... поради брзината на движење за тебе/мене внатре времето тече побрзо и така патуваш релативно три/четири дена по внатрешното време додека надвор прошле едвај неколку минути...кога ќе излезеш/ам надвор немој да бидеш/ам изненаден зошто другите ќе се чудат од кај ти/ми порасна брадата толку брзо и зошто толку бздиш/ам...:vozbud::kesa:.
Ова воопшто ми нема логика,воопшто.Може ли некој да ми објасни зошто е тоа така.:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom