Дали постои патување низ времето?

S

smart ass

Гостин
Најдобро што можам да ти објаснам:
тежина=маса

Хм, да за некои системи, но не и за масивните црни дупки. Таму постои огромна гравитација на километри од црната дупка...

Епик....и јасно ми е што ве буни..

Aма во погорниот пост кој ти го цитирав си напушал дека со поголеми брзини времето тече побавно.Во ред е тоа но зошто времето тече побрзо кајмене?
Најсимплифицирано ТИ си дел од систем кој се движи со Х брзина која е помала драстично од C.

^Не е така, времето буквално е различно.
Само и ја сега се збунив, еднаш слушам поспоро станувало, сега побрзо??
Во случајов каде имаме едно тело кое се движи нормално(значи не со брзина на светлината)...за него времето тече нормално-но кога земаме предвид дргото тело кое шиба со брзина на светлината...ете тогаш времето кај првото тело тече побавно но во однос на второто тело....
еве пример сите ние(за жал и амебите) т.е планетата земја си се движи со брзина од 30Ксец/сец...и сега ако неколку вселентски летала не прелетаат(значи поминат до земјата и продалжат) тоа нема да има импликации кај нас(планетава)...пак кај нас времето ќе си тече за НАС НОРМАЛНО...но ако споредиме со некое од тие летала..Тогаш дури можеме да речеме времето кај нас тече побавно.

Ако патуваш побрзо, смарт ес, тогаш времето тече побавно.
Добро Утро.

Fail.:smir:
Во физичките науки, тежина е мера на гравитационата сила која дејствува врз некое тело. Овој термин понекогаш погрешно се користи наместо маса. На месечината, обичен тег од 1 kg сѐ уште има маса од 1 kg но неговата тежина e потполно изменета бидејќи месечината има послаби гравитациони сили во споредба со земјата. Поради ова, бидејќи тежината претставува сила, таа се мери во њутони, N (SI единица) т.е., kg·m/s². Тежината се означува со големата латинска буква Q и формулата за откривање на тежината е Q = m · g за на земјата или за на друга планета Q = m · a каде што а = Fg(гравитационата сила) на таа планета.

Ама ме зафркна не си свесен:pos2:

Од екслекс година дена чекам одговор:vozbud:

Тоа се... се однесува само на внатрешноста на затворениот систем кој е во движење...т.е. тоа се само привремени релативни нус појави.
Додека во однос на околината (апсолутот) низ која се врши движењето немаме никакви временски промени така да по завршување на движењето се си е нормално и ко да ништо не било.

Ова вака најупростено кажано....

Точно.

А во прилог на истото да ја земеме за абсолут нашата галаксија.(александар Македонски за малце ќе ја освоел:vozbud:)

Ние во
Category:
Length:
Width:
Height:
Mass:

Decks:
Crew:

Maximum Capacity:
Stealth Ship
180 meters
220 meters
50 meters
200,000 metric tons

150

Commisioned:

Phasers:
Torpedo Launchers:

Warp Reactor:
Normal Cruising Speed:
Max Cruising Speed:
Maximum Speed:

1 Plasma

Warp 4

Color Key: Cannon Facts - Estimation - Speculation Notes: The 23rd century Romulan Bird of Prey was the primary starship of the Romulan Empire until the brief Romulan-Klingon alliance of 2268. The Bird of Prey operated as a stealth attack ship using its cloaking device and plasma torpedoes to destroy other starships before they could respond to its appearance. The plasma torpedoes were capable of destroying heavily fortified outposts or starships. The weakness of these ships was the power consumption of its primary weapon. The Bird of Prey was unable to cloak or use shields while firing leaving it vulnerable. Plasma torpedoes also were slow and had a limited range allowing the enemy to stay out of range.

Т.Е сме во следново летало...

И притоа кога ќе застанеме

ќе
така да по завршување на движењето се си е нормално и ко да ништо не било.
Освен фактот што ние сме во формација спремна за напад на феферацијата:wink:

Ова воопшто ми нема логика,воопшто.Може ли некој да ми објасни зошто е тоа така.:toe:
Види вака

Примерот ти е
Пополека, пополека.......јас не зборев за движење и системи од космички размери туку просто.....систем составен од човек и некое летало или некое друго возило кое се движи и неговата корелација со околината и времето....т.е. во системот кој се движи, внатре како и да тече времето во зависност од брзината дека тоа не се одразува на околниот простор и време.
значи

поради брзината на движење за тебе/мене внатре времето тече побрзо и така патуваш релативно три/четири дена по внатрешното време додека надвор прошле едвај неколку минути

Така да логично е

.кога ќе излезеш/ам надвор немој да бидеш/ам изненаден зошто другите ќе се чудат од кај ти/ми порасна брадата толку брзо и зошто толку бздиш/ам....
Овде примерот е дека во исиот систем е и Надворешното време.. тоа се тие едвај неколку минути...(овде однос е ти/јас версус ОПШТЕСТВОТООО:vozbud::pos2:)

.може да земеме за пример дека прошле и еве 100 години....(надворешно време) тогаш имаме други состојби во галаксијата.(овде пример се војните за галаксијата:pos2:)

Значи во другиов случај

би требало да се чудиш зошто моќта и технологијата на федерацијата расте...во однос на ромуланите и тоа за 3/4 дена..или ај и месеци ил години...поентата е таа..

Исто и дека многу бе нови спејс шип испаднале:wink:

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Времето е ништо повеќе од пра-историски продукт на човековата ментална еволуција и способност да ги обележува и сортира промените што го опкружуваат, со цел полесно да ги сфати и разликува истите.
Нормално, до ден денес останало како дел од човековата фантазија и потреба да ја објасни таа појава, да створи реална слика за неа - базирана на човековото умствено дефинирање за тоа - што е реалност, а што не.
И како се друго од таа категорија, и времето гордо е носи етикетата на бесконечност.
Колкав е временскиот простор од една до две секунди?

Сакате да патувате низ "времето" ?

Тргнете со брод од Њујорк према некоја афричко пристаниште кај што живеат уште во племенска заедница, и ето.. патувате во минатото.. Купете повратна, за да осетите обратно.

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Види вака

Примерот ти е

значи

Така да логично е

Овде примерот е дека во исиот систем е и Надворешното време.. тоа се тие едвај неколку минути...(овде однос е ти/јас версус ОПШТЕСТВОТООО:vozbud::pos2:)

.може да земеме за пример дека прошле и еве 100 години....(надворешно време) тогаш имаме други состојби во галаксијата.(овде пример се војните за галаксијата:pos2:)

Значи во другиов случај

би требало да се чудиш зошто моќта и технологијата на федерацијата расте...во однос на ромуланите и тоа за 3/4 дена..или ај и месеци ил години...поентата е таа..

Исто и дека многу бе нови спејс шип испаднале:wink:
Mене воопшто не ми е логично но чим викаш дека е докажано тогаш зошто е тоа така.Зошто замене поминуваат 3 дена а надвор 1 минута?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.489
Поени од реакции
5.194
Одговотот ти е брзината,имени ти си во Ф-22 и ти патуваш со еден МАХ=1225km/h..значи кај тебе времето тече побрзо...ме разбираш.. а
Ако патуваш побрзо, смарт ес, тогаш времето тече побавно.
Добро Утро.
Нешто погреши?!:tapp:

S

smart ass

Гостин
Mене воопшто не ми е логично но чим викаш дека е докажано тогаш зошто е тоа така.Зошто замене поминуваат 3 дена а надвор 1 минута?

Зависи односот кој го земаш предвид.

Нешто погреши?!:tapp:

Исто и за тебе...разгледај само сооднос помеѓу еве 3-4 система па ќе видиш....ај размисли.

еден патува 100км/сец друг 100000 третио 200000 а другио е во ВОРП....

Хуман кај вториот систем времетои тече побавно во однос на третиот така???

Е сега

Феникс...нема што да те буни....
One of the reasons that prevent any object with a mass going at or faster than the speed of light is that the mass is not constant - it increases with velocity and it goes to infinity at the speed of light.
Значи нас ќе ни треба исто така infinity Енергија т.е бесконечна.

Еве ти ја равенката..

[/URL][/IMG]

Па еве гледаш кога ТИ си на 0% од брзината на светлината твоето време тече нормално(ги земам за систем земјата(регулар) и летало),значи имаме т.н фактор на успорување на времето (xt) кој има вредност еден.

Е сега како забрзуваш ти во леталото...факторот на словинг тајм се менува и го гледаш односот брзина и побавно течење на времето.

Еве на пример да земеме дека ти со твоето летало патуваш со 98% тоа е огромна брзина(98%=293 796 609 Км/сец) т.е 100%=С...

Провери ја пресметката и ќе видиш дека додека ќе патуваш ти Една година со 98% од брзината на светлината т.е ваа вредност 293 796.609

Тука....на планетата земја ќе поминат 5 години.

[/URL][/IMG]

Сега тро појасно е??

Уствари

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.489
Поени од реакции
5.194
Исто и за тебе...разгледај само сооднос помеѓу еве 3-4 система па ќе видиш....ај размисли.

А бе, смарт ес, јас само ти поправив каде што можеби си направил ненамерна грешка....тоа е...:smir:

S

smart ass

Гостин
Гравитациона дилатација е причината.

Т.Е Зголемувањето на масата(при зголемување на брзината)...со зголемување на М доаѓа и до зголемување ЕНОРМНО на моќта на Г(Гравитацијата)...така да буквално практично е докажано со двата авиона во примерор каде користен е атомски часовник со Цезиум 133...

Епа овде феникс кај авионот кој летал побрзо т.е имал поголема маса,а и гравитација....поради истата имало помалку возбудувања...или осцилации на честичките на цезиумот и обратно кај другиот кој оди побавно...мислам дека разликата помеѓу мерењето на времето кај двата атомски часовници беше 68 нано секунди...значи тие господа кои патувале побрзо и чиј цезиум не вриел и мењал енергетска состојба се помлади за 68 наносекунди.....

А погоре пак имаш случај со ете 98% од брзината на светлината каде една година(и да земеме две летала) патување со таа брзина...т.е 98% од С...кај другото летало кое патува со брзина на земјата(нели неа ја земавме) значи патува со 30км/сец) кај второто летало ќе поминат 5 години...и рачунај жена ти ќе биде во тоа летало и ти си тргнал на печалба кога жена ти била у 6 месец бремена,а сега се враќаш и гледаш син или ќерка на 4 години и 6 месеци...:vozbud:

А бе, смарт ес, јас само ти поправив каде што можеби си направил ненамерна грешка....тоа е...:smir:

Абе... таман тоа...ама до односот е и зависи за каков систем станува.

разгледај само сооднос помеѓу еве 3-4 система па ќе видиш....ај размисли.

Хуман кај вториот систем времетои тече побавно во однос на третиот така??

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Гравитациона дилатација е причината.

Т.Е Зголемувањето на масата(при зголемување на брзината)...со зголемување на М доаѓа и до зголемување ЕНОРМНО на моќта на
Г(Гравитацијата)...така да буквално практично е докажано со двата авиона во примерор каде користен е атомски часовник со Цезиум 133...

Епа овде феникс кај авионот кој летал побрзо т.е имал поголема маса,а и гравитација....поради истата имало помалку возбудувања...или осцилации на честичките на цезиумот и обратно кај другиот кој оди побавно...мислам дека разликата помеѓу мерењето на времето кај двата атомски часовници беше 68 нано секунди...значи тие господа кои патувале побрзо и чиј цезиум не вриел и мењал енергетска состојба се помлади за 68 наносекунди.....

А погоре пак имаш случај со ете 98% од брзината на светлината каде една година(и да земеме две летала) патување со таа брзина...т.е 98% од С...кај другото летало кое патува со брзина на земјата(нели неа ја земавме) значи патува со 30км/сец) кај второто летало ќе поминат 5 години...и рачунај жена ти ќе биде во тоа летало и ти си тргнал на печалба кога жена ти била у 6 месец бремена,а сега се враќаш и гледаш син или ќерка на 4 години и 6 месеци...:vozbud:

Како што знам масата секогаш е константна?

S

smart ass

Гостин
Е не е.

Не велат за џабе движете се побрзо....времето ви мине побавно...значи со добар кадилак ХЛР или пак Кросфајр ил СЛк...вози Побрзо...ако си со јамаха...исто,кога пешачиш...пак исто.

Ова се однесува и на ова ниво.(мада што вредностите ќе ти бидат може пикосекунди-тоа е илјадити дел од Микро секунда)...

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.489
Поени од реакции
5.194

Нели за телата што се движат побрзо времето тече побавно?!
Јас колку што знам сеуште 100000 е помало од 200000...

S

smart ass

Гостин

Бидејќи тртиот систем се движи со 200000 и кај овој систем времето тече побавно во однос на вториот т.е тој со 100000....капиш???

Па затоа пишав

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.489
Поени од реакции
5.194
Бидејќи тртиот систем се движи со 200000 и кај овој систем времето тече побавно во однос на вториот т.е тој со 100000....капиш???

Па затоа пишав
Чекај...
Тука јас нешто не разбирам или има грешка...

Кај системот што се движи со 100 000 км/сек, времето течи побавно од системот каде што се движи со 200 000 км/сек, тоа сакаш да ми кажеш?

S

smart ass

Гостин
Односот е биден.

Нели за телата што се движат побрзо времето тече побавно?!
Еве...

Значи одговорот ти е не.(за вториот и третиот систем)

Ама ако го земеме вториот(100000) во однос на првиот 100км/сец тогаш можеме да речеме дека времето кај вториот ќе тече побавно во однос на првиот.

Затоа реков односот е битен.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.489
Поени од реакции
5.194
Односот е биден.

Еве...

Значи одговорот ти е не.(за вториот и третиот систем)

Ама ако го земеме вториот(100000) во однос на првиот 100км/сец тогаш можеме да речеме дека времето кај вториот ќе тече побавно во однос на првиот.

Затоа реков односот е битен.
Па кај првиот што се движи со 100 км/сек времето течи побрзо од тој што се движи 100 000, исто како што кај тој што се движи 200 000 времето за него тече побавно спрема тој што се движи 100 000 км/сек.
Тоа ли сакаше да ми го кажеш?

Kajgana Shop

На врв Bottom