Градоначалниците од ДУИ, што направија до сега?

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
815
Ме интересира шо направија градоначалниците од ДУИ до сега за нивните општини?!

Ако се земе за пример општина Чаир, таа е најзаостанатата општина во Скопје, без никакви инвестиции, старата скопска чаршија се распаѓа и е без посетители, а и не може да се дојде до неа оти “Мост“ е распаднат. Насекаде ѓубре, нечистотија, тротоари и улици со дупки или лоши поправки, без осветление, нема никакви поправки или развиток, освен реставрација на една “Дижонска“, насекаде никнуваат неплански куќарки и згради со гаден изглед (со неколку исклучоци), генерално општ хаос. Општо земено, Чари го нагрдува Скопје. Доволно е да се помине по стара чаршија, Бит Пазар и Пластичарите да се спореди тој дел од Скопје со Чад или Судан. Нема една велосипедска патека средено, нема еден парк среден. Парковите во Чаир личат повеќе на депонии отколку на некакво си зеленило.

Што е направено со Струга, која ги изгуби сите странски туристи (освен албанските кои не носат профит), Дебар, Тетово, Гостивар. Во Гостивар само се срушија македонските дуќани и бараки и тоа беше средувањето на градот.

Додека ги критикуваме македонските граноначалници, а најгласни се во тоа албанските учесници на форумов, никој не ги коментира нивните градоначалници. Кај нив не гледам никаков напредок.

Ме интересира шо направија градоначалниците од ДУИ до сега за нивните општини?!

Ако се земе за пример општина Чаир, таа е најзаостанатата општина во Скопје, без никакви инвестиции, старата скопска чаршија се распаѓа и е без посетители, а и не може да се дојде до неа оти “Мост“ е распаднат. Насекаде ѓубре, нечистотија, тротоари и улици со дупки или лоши поправки, без осветление, нема никакви поправки или развиток, освен реставрација на една “Дижонска“, насекаде никнуваат неплански куќарки и згради со гаден изглед (со неколку исклучоци), генерално општ хаос. Општо земено, Чари го нагрдува Скопје. Доволно е да се помине по стара чаршија, Бит Пазар и Пластичарите да се спореди тој дел од Скопје со Чад или Судан. Нема една велосипедска патека средено, нема еден парк среден. Парковите во Чаир личат повеќе на депонии отколку на некакво си зеленило.

Што е направено со Струга, која ги изгуби сите странски туристи (освен албанските кои не носат профит), Дебар, Тетово, Гостивар. Во Гостивар само се срушија македонските дуќани и бараки и тоа беше средувањето на градот.

Додека ги критикуваме македонските граноначалници, а најгласни се во тоа албанските учесници на форумов, никој не ги коментира нивните градоначалници. Кај нив не гледам никаков напредок.

Aj ne tropaj gluposti, albancite se najglasni ma nemoj ziti se.
Prvo site gradonacalnici se gubrinja, i site se necii kukli i site rabotat sa svoite licni interesi, daj mi ti mene eden primer kade gradonacalnik na X opstina koj e cist i koi isklucivo ima raboteno za interesite na graganite.
Vtoro albancite pa i sekoj makedonec vo forumot imat pravo da gi kritikuvat i plukat samo gradonacalnicite vo nivnata opstina posto toa i treba da gi zasega site drugi postovi se bullshit.

ps. Se gleda koja ti e namerata i kon sto sakas da se odviva temata.:helou:

Aj samo za Cair ke kazam.
Napravi nesto ovoj segasniov, napravi ( vo sporedba so prethodnite, jebiga, eden park osvetli eden, dovolno :)), ama ako poglednes pa poubavo nisto ne napravi. :toe:

Vsusnot, Cair so vakvata teritorijalna podelenost nema sansi da se razvie. Najgusto naselenata opstina vo Evropa e. Sade gusto naseleni naselbi ima, nikakvi kapitalni objekti.... edinstven spas e delot koj sto sega se razviva vo svoevidna ekonomska zona ( patot za Kacanik, od desna strana ) da se pripoi na opstinata. :toe:

Во Дебар најмногу направи од сите досегашни. Нови улици и една голема двонасочна улица што го ослободи градот од голема гужва, се доправи општинската зграда...колку толку, од другите повеќе од сите најмногу досега.

Не дека тоа е доволно ама...

до колегиве албанци на форумов...овој газдава на ренова близок ли е до некоја политичка партија?

Во Гостивар се рушија бараките каде што посиромашните живееа и трафиките кои ги има во секој нормален град.. Имаше периоди коа требаше цел град да го прекопаш за да најдеш некаде весник да си купиш. Дупките по улиците ги пополни со бекатонки ( АЛОООО БЕКАТОНКИИИИИ ), сите квалитетни и ретки дрва ( и наравно скапи )што беа посадени по тротоарите и во парковите ги пресече ( оправдување: стари биле, шије ми га ѓура.. дрво доживува старост и до 100 години а тие беа таму максимум 30 години) и прилично скапо ги продаде... Насади некоја никаква лигава ливадичка на сред центар ( неможе да се нарече парк) со безвредни дрвца... А да, коа веќе спомнав центарот, тука е и плоштадот кој е неверојатно накосо направен али не сум баш сигурна дека бејта го правеше така да нема да коментирам.... некст Никако ама баш никако неможе да воспостави ред и сообраќајна култура... Се застанува на сред пат да се прави муабет, се паркира на сред улица.... све и свашта...
Се градат глупи објекти кои го нагрдуваат градот и се уништуваат куќите кои се заштитени ( таа до старата банка кај што се гради сега со све е расклимана )... Искрено јас немам приметено тротоар што не е накосо поставен... кал, дупки, несреден парк, деформирани клупи, немање доволно корпи со одпадоци ( лажам, има... по една на улица), в парк е исто како да си добил на бинго да најдеш корпа... кејот е никаков, неосветлен, не среден ( уствари боље несреден него со бекатонки)... ауф бе.. се изнервирав... одвратно е

Vo Tetovo se izgradi toj bulevarot Ilirija , koj sto porano se polnese so voda , i ne se znaese dali e pat ili reka.

Vo Cair ima mnogu za pravenje , a toa nema da go napravi samata opstina bez pomos na vladata , mizerno mi izgledaat nekoi naselbi na Cair , tie treba da se srusat i da se izgradat kolektivni stanovi , vo koi ke bidat smesteni tie na koi im se sruseni kukjite a drugite stanovi da se prodadat.
Bit Pazar pod hitno da se sramni i da se izgradi nov moderen pazar , starata carshija da se renovira celosno .
Da se prosirat ulicite ....

Vo Tetovo se izgradi toj bulevarot Ilirija , koj sto porano se polnese so voda , i ne se znaese dali e pat ili reka.

Vo Cair ima mnogu za pravenje , a toa nema da go napravi samata opstina bez pomos na vladata , mizerno mi izgledaat nekoi naselbi na Cair , tie treba da se srusat i da se izgradat kolektivni stanovi , vo koi ke bidat smesteni tie na koi im se sruseni kukjite a drugite stanovi da se prodadat.
Bit Pazar pod hitno da se sramni i da se izgradi nov moderen pazar , starata carshija da se renovira celosno .
Da se prosirat ulicite ....

Oд каде бе ги добивате вакви идеи? Ресетирање на стари саати, реновирање на знаменитости. Со што се храните бе луѓе???? Стара Чаршија НЕ СМЕЕ да се чепне!!! Убава си е. Тргни ги катаљонските дуќани со 3 производи внатре венчаници и ланчиња за стоки. Што му фали на Капан Ан бе?? И ден денеска идам и супер ми е. Комплекс како Безистен и ден денеска не е направен. Им фали нешто?? Зашто да ги реновираш? Не се зградите грди. Излозите се.

Gradonacalnikot vo Tetovo go izgradi bulevarot,go renovirase plostadot...za razlika od drugive ovoj rabotese najmnogu

до колегиве албанци на форумов...овој газдава на ренова близок ли е до некоја политичка партија?

Gazdata na Renova ne se deklarira za nikoja partija(toj sam si e partija)

Oд каде бе ги добивате вакви идеи? Ресетирање на стари саати, реновирање на знаменитости. Со што се храните бе луѓе???? Стара Чаршија НЕ СМЕЕ да се чепне!!! Убава си е. Тргни ги катаљонските дуќани со 3 производи внатре венчаници и ланчиња за стоки. Што му фали на Капан Ан бе?? И ден денеска идам и супер ми е. Комплекс како Безистен и ден денеска не е направен. Им фали нешто?? Зашто да ги реновираш? Не се зградите грди. Излозите се.

Римз што подразбира реновирање?

Голем дел од чаршијата е во фаза на скапување, мора да се реновираат старите дуќани, да се направи соодветна инсталација, но да се задржи истиот изглед и да се освежат фасадите за да дојде до израз таа стара градска архитектура.

Мене ми е жал за старите занаетчии кои скоро и да ги нема, а секој “бутик“ е со калап роба и освен златарските излози сето останато е нефункционално.

Треба да се направи еден концепт за заживување на чаршијата, нека се сместат сите уметници, со нивно ателје, нека се отворат ресторанчиња со светска кујна, да се искористи локацијата и да и се даде малку живост и душа на чаршијата.

Бит Пазарот треба да биде затворен комплекс и да се направи поделба на продукти, малку менаџирање треба да се вложи.

Голем дел од чаршијата е во фаза на скапување, мора да се реновираат старите дуќани, да се направи соодветна инсталација, но да се задржи истиот изглед и да се освежат фасадите за да дојде до израз таа стара градска архитектура.

Кога последен пат си бил во Чаршија? Ај да те носам јас по дуќани, па после збори. Тие што се пред скапување се кучите во границите на чаршијата. Самите дуќани не се пред скапување дека сите се веќе реновирани. Смарагд златарата е една од најдобро уредените продавници во Скопје, ако не и во Македонија. Си ги "реновираат" на кого како ќе му се дигне.

Кога последен пат си бил во Чаршија? Ај да те носам јас по дуќани, па после збори. Тие што се пред скапување се кучите во границите на чаршијата. Самите дуќани не се пред скапување дека сите се веќе реновирани. Смарагд златарата е една од најдобро уредените продавници во Скопје, ако не и во Македонија. Си ги "реновираат" на кого како ќе му се дигне.

Летоска.

Кога ќе си дојдам летово ќе ме носиш, можеби збориме за различни чаршии :toe:

Досега кој и да ми дошол на гости од странство сум го носел низ чаршија, Капан ан па низ уличките, златарите се угоре до музејот.

Коментарите ти ги пренесов во претходниот пост.

Летоска.

Кога ќе си дојдам летово ќе ме носиш, можеби збориме за различни чаршии :toe:

Досега кој и да ми дошол на гости од странство сум го носел низ чаршија, Капан ан па низ уличките, златарите се угоре до музејот.

Коментарите ти ги пренесов во претходниот пост.

Да, ама пак ти кажувам, чаршијата нема никаква потреба од реновирање. Единствено што треба е да ги вратат старите камчиња што ги тргнаа ако не ги продале досега. Да се тргнат грдите излози, да се има некој стандард. Дозволи за поседување фирма во стара чаршија кои што ќе се издаваат според видот на занаетот. Не може бе во стара чаршија да ми се продаваат пластични папучи мејд ин Чајна...А за реновирање, ама ич не и е потребно.

Koga posleden pat si bil na starata carsija ?
Sto e so kukjite koi se recisi padnati . Bez prozori , bez fasada...
Ne znaci deka e stara , i da se ostavat objektite da padnat na zemja.

http://www.felixwilleke.com/images/20080518154948_skopje_macedonia.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom