Држава на слушалки, микрофони и симултани преведувачи

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Ја гледам сега претседателската дебатата на АЛСАТ-М и не ми се верува дека луѓе кои живеат во иста држава, претседателски кандидати на иста држава, водители во иста држава , меѓусебе се разбират со слушалки, микрофони и преведувачи...Половина од времето им отиде во технички проблеми, а јас морав да читам што кажуват претседателските кандидати кои сакат да им дадам глас а не ги разбира...
Дали ќе дојде време кога ќе треба да си носам преведувач ако сакам да си купам кило јабуки на Бит Пазар...
Толку ли е проблем кога сите одлично го говорат да се говори на Македонски???
Имали вистинска потреба од ваквиот циркус...???
И колку всушност тоа им е важно на Албанците...??

Ја гледам сега претседателската дебатата на АЛСАТ-М и не ми се верува дека луѓе кои живеат во иста држава, претседателски кандидати на иста држава, водители во иста држава , меѓусебе се разбират со слушалки, микрофони и преведувачи...Половина од времето им отиде во технички проблеми, а јас морав да читам што кажуват претседателските кандидати кои сакат да им дадам глас а не ги разбира...
Дали ќе дојде време кога ќе треба да си носам преведувач ако сакам да си купам кило јабуки на Бит Пазар...

Едноставно,нема да гледаш АЛСАТ-и!

Gledajte Planeta BG, barem ima smejurii od onie ns[ine makedonci neosvesteni i konjoljubnine tatari i tatarki koi imaat samo eden kalap za estetska hirurgija.

А што беше збунката на Љубе на почетокот на емисијата ко се укопа ко кип ? :pos2::pos2::pos2:

a да си научиш сам, или толку ти е под чест да знаеш еден јазик плус?

Za be Kultuzin taka vikas? Mene bas super mi bese, gi razbirav site, nit se trudev da go citam prevodot...:toe: :) :helou:

Za be Kultuzin taka vikas? Mene bas super mi bese, gi razbirav site, nit se trudev da go citam prevodot...:toe: :) :helou:

Баш ми е мило за тебе , мислам дека тоа задоволство треба да го имаат сите граѓани....
Абсурдно е вашето барање сите граѓани на Македонија да учат Албански...
И мислам дека оваа дискусија требаше да оди на Македонски па така никој ќе немаше потребна од превод и слушалки...
Потребен ли е целиот циркус???
Што ќе се случи во иднина бидејки ова е некој почеток а имам чувство дека веќе твоите деца нема да го знаат Македонскиот...

Јас се сомневам дека ќе им треба на нив македонскиов, ако продолжи јазичната бариера и оттуѓеност.

Баш ми е мило за тебе , мислам дека тоа задоволство треба да го имаат сите граѓани....
Абсурдно е вашето барање сите граѓани на Македонија да учат Албански...
И мислам дека оваа дискусија требаше да оди на Македонски па така никој ќе немаше потребна од превод и слушалки...
Потребен ли е целиот циркус???
Што ќе се случи во иднина бидејки ова е некој почеток а имам чувство дека веќе твоите деца нема да го знаат Македонскиот...
Covece so e problemot so tebe be?
Sega sakas i po televizii voopsto da ne se zboruva albanskiot, a?
Sakas da se vratime 20 godini nanazad?
Ko prvo, televizijata e albanska i tie samite si odlucuvaat na koj jazik ke ide.
Ne znaes albanski, tvoj problem ne e moj. Baska, imase i prevod za da citas, ne si na nikakov nacin obespraveden. Ili pak aj sea da zabranime i emituvanje na filmovi na angliski.

ИЗГУБЕНИ ВО ПРЕВОДОТ

Covece so e problemot so tebe be?
Sega sakas i po televizii voopsto da ne se zboruva albanskiot, a?
Sakas da se vratime 20 godini nanazad?
Ko prvo, televizijata e albanska i tie samite si odlucuvaat na koj jazik ke ide.
Ne znaes albanski, tvoj problem ne e moj. Baska, imase i prevod za da citas, ne si na nikakov nacin obespraveden. Ili pak aj sea da zabranime i emituvanje na filmovi na angliski.

Не не ми е тоа поентата, проблемот е во тоа дека МАКЕДОНСКИОТ сите го разбираме , а освен тоа се бира претседател на Македонија...
Доблесно ќе беше да се зборува Македонски како почит кон сите граѓани...
Исто се однесува и на собранието и секаде каде што е тангирана севкупната јавност...
Освен тоа имаше многу технички пробеми и смешно беше да се гледат лугето како да се од две различни држави...
Кандидат за претседател на Албанија во иста емисија со кандидатите за претседател на Македонија...

Не не ми е тоа поентата, проблемот е во тоа дека МАКЕДОНСКИОТ сите го разбираме , а освен тоа се бира претседател на Македонија...
Доблесно ќе беше да се зборува Македонски како почит кон сите граѓани...
Исто се однесува и на собранието и секаде каде што е тангирана севкупната јавност...
Radi dobra volja toa samo... zboruvaa na drugite televiziski kanali makedonski? Da. Epa so se bunis togas? Tolku li ti smeta da slusas albanski na televizija?
Baska, razbiras be druze, korektno idese prevodot ko tekst.
Zosto barem na edna televizija jas da ne gi slusam kandidatite na albanski?
Zosto jas da go slusam Budzaku kako go krsi jazikot i nisto da ne go razberam, koga mozam da go slusam tecno sto saka da kaze na albanski?
Razberi i prifati deka vo ovaa drzava ziveat i albanci, i treba da go pocituvas nivniot jazik i nivnoto pravo da go koristat. :toe:

jas ne go gledav poslednava emisija, ama ova veke e vulgarizacija na demokratija zasnovano na poslednive emisii od taa televizija koja po igra na slucajnost e najdobra vo makedonija, aj soberete se malce i ne mi glumete tuka turisticki posetiteli na the dark side of the moon by pink floyd

Radi dobra volja toa samo... zboruvaa na drugite televiziski kanali makedonski? Da. Epa so se bunis togas? Tolku li ti smeta da slusas albanski na televizija?
Baska, razbiras be druze, korektno idese prevodot ko tekst.
Zosto barem na edna televizija jas da ne gi slusam kandidatite na albanski?
Zosto jas da go slusam Budzaku kako go krsi jazikot i nisto da ne go razberam, koga mozam da go slusam tecno sto saka da kaze na albanski?
Razberi i prifati deka vo ovaa drzava ziveat i albanci, i treba da go pocituvas nivniot jazik i nivnoto pravo da go koristat. :toe:

Буџаку го крши јазикот да...тоа е негов проблем...Исто како што му е тоа доблест на Селмани...Гледаш што мислат Македонците за него....
А искрено јас во многу го сменив мислењето за г-ѓа Хоџа кога ја слушнав како говори Македонски, ме изненади многу позитивно...
Правото да говориш Албански никој не ти го оспорува, јас на оваа место зборувам за добра воља и етика...

Буџаку го крши јазикот да...тоа е негов проблем...Исто како што му е тоа доблест на Селмани...Гледаш што мислат Македонците за него....
А искрено јас во многу го сменив мислењето за г-ѓа Хоџа кога ја слушнав како говори Македонски, ме изненади многу позитивно...
Правото да говориш Албански никој не ти го оспорува, јас на оваа место зборувам за добра воља и етика...
Pa i jas de za istoto zboruvam.
Na site televizii zboruvaat makedonski. Ete na edna zboruvaat albanski, i plus korektno imas prevod. Sto ti preci toa tebe? Privatna telkevizija e, privatna sopstvenost. Zosto i jas na primer da ne gi slusam kako zboruvaat na albanski kandidatite barem na edna televizija?!!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom