Никодим Царкњас осуден на 6 месеци затвор, затворен денес!

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634

Организирана група на млади момчиња ја каменуваа куката на отецот таа вечер, со закани дека ке ја запалат неа и црквата која отецот ја има започнато.

Наредниот ден Отецот отиде во школото каде учат децата, по што беше исфрлен од наставниците кој не само што ги охрабриле децата да каменуваат туку му се заканија и со полошо.

ДЕНЕС ОТЕЦОТ Е ОСУДЕН НА 6 МЕСЕЦИ ЗАТВОР за наводен напад.

Каде сте сега Македонци, уште ли за избори дискукутирате?

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
@cool@, може ли да прокопаш по сајтовите на МВР во Грција, за затворите, посети, чуда...потребни дозволи.... било што?
Македонцки, да спремиме допис до нашите пријатели панаѓурци...нека дадат ум, да не ја грешиме од тука, шо викаш?

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
@cool@, може ли да прокопаш по сајтовите на МВР во Грција, за затворите, посети, чуда...потребни дозволи.... било што?
Македонцки, да спремиме допис до нашите пријатели панаѓурци...нека дадат ум, да не ја грешиме од тука, шо викаш?

состанок имам попладне, ке имаме детали довечер.

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
Na maknews ja imat otvoreno temata i nekoi velat deka ne e vistina deka e zatvoren covekot.
Mnogu od lugeto tamu se licni prijateli so Otec Tsarkanias i redovno kontaktiraat, no da pocekame da sme sigurni.
таму пишува дека е осуден , кај е да е брзо и тоа ке се случи.
да почекаме се согласувам ама нашиве треба на сите ѕвона ова да го удрат.
да учиме од бтпг и со нивни камен......:nenene:

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Na maknews ja imat otvoreno temata i nekoi velat deka ne e vistina deka e zatvoren covekot.
Mnogu od lugeto tamu se licni prijateli so Otec Tsarkanias i redovno kontaktiraat, no da pocekame da sme sigurni.
Изгледа дека maknews се во право.

Царкњас не е затворен, но сепак е осуден па треба да им се врати соодветно, мило за драго.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Никодим е Македонска најсветла точка како треба да се опстане во борбата да се биде Македонец без разлика на огромниот притисок и неправдите од сите страни.А фактот дека тој секогаш им простува на оние кој го затварале и малтретирале е само уште еден доказ дека вистинските христијани се Македонците,што всушност најмногу ги иритира Грчките педофили од свеештенство и по некој нарко-поп,кој ги судат но никако да ги осудат во нивните судови.
ИЗДРЖИ НИКОДИМЕ,БОЖЈАТА ПРАВДА Е СПОРА НО ЌЕ ГИ СТИГНЕ КАКО И СЕКОГАШ.:toe:

H

HITCH

Гостин
ДЕЧКИ ОФИЦИЈАЛНО КАЗНАТА Е ПРЕИНАЧЕНА И ТРЕБА ДА ПЛАТИ САМО ПАРИЧНА ОТШТЕТА!!!!

Инаку ОГРОМНА ПОДДРШКА ЗА ПОПОТ НИКОДИМ ЦАРКЊАС знаеме кучињата како го мачат цело време ама ИМА ГОСПОД!!!

H

HITCH

Гостин
МИ Е ГАЈЛЕ!

УУУУУ ГРЧИШТА МРСНИИИ!!!

Искрено мене ми е гајле цело време го влечат по завори, а не им направил ништо :toe: а несакам да помислам како се однесуваат кон него во затворот

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Ми отиде весникот, дали беше во Нова Македонија или Дневник, платил 18000 евра мислам за да не лежи 6 месеци.
Нека види некој повторно во тие 2 весника ја има оваа информација.

H

HITCH

Гостин
Ми отиде весникот, дали беше во Нова Македонија или Дневник, платил 18000 евра мислам за да не лежи 6 месеци.
Нека види некој повторно во тие 2 весника ја има оваа информација.

Отецот Царкњас осуден на шест месеци затвор

Македонскиот отец Никодим Царкњас е осуден на шест месеци затвор поради тоа што наводно пред седум години удрил дете што пеело грчка национална песна. Грчкиот второстепен суд во Лерин минатата седмица ја потврди одлуката на Основниот суд според која Царкњас е осуден, со образложение дека се обидувал да го убие 12-годишното момче. Ова вчера го потврди и самиот отец Царкњас, кој негира дека кренал рака на детето и тврди дека е жртва на грчката националистичка политика кон Македонците. За да не биде принуден да ја одлежи казната, Царкњас платил 1.800 евра.

- Во близината на куќата се собираа околу 20 деца што ни викаа „скопјани бегајте“, фрлаа со камења и пееја националистички грчки песни. Едното го дофатив и го прашав кој му е татко, а тоа рече дека нема родители. Но не е точно дека го удрив - тврди Царкњас.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Царкњас: Грчкиот суд не ми дозволи да се бранам

Коментари (0)
19.03.2009 11:15
Царкњас гради прва македонска црква во Соботско
„Нејќеа ни да ме сослушаат. Главната судијка не им дозволуваше на моите сведоци да раскажат што навистина се случило. Пресудата да ме пратат во затвор веќе беше донесена“, изјавува за „Дневник“ архимандритот Никодим Царкњас.
„Не можат, вели тој, на друг начин да ја запрат мојата борба за правата на Македонците, па посегнаа и по ова“, објаснува Царкњас кому второстепениот грчки суд му изрече шестмесечната затворска казна за наводниот физички напад врз дете.
Тој во неговиот дом во Соботско, во близина на Воден, деновиве го очекува писменото судско образложение на пресудата.
Потоа, со неговиот бранител ќе решат што ќе прават по процесот за кој Царкњас тврди дека е класичен пример за монтиран процес. Една од водечките фигури и симбол на движењето на Македонците од Егејска Македонија за остварување на националните и политичките права беше обвинет дека пред седум години претепал 12-годишно дете во близина на својот дом.
Тоа беше само еден од неколкуте инциденти што се случија последниве години во кои групи момчиња ја каменуваа неговата куќа поради неговата промакедонска дејност.
Денешен „Дневник“ пишува како пред седум години група од петнаесетина момчиња, пеејќи ја националистичката песна „Прочуена Македонија“ и со извици „Скопјани бегајте“, со камења гаѓале кон неговиот дом. Царкњас излегол од куќата за да ги запре, при што фатил едно од момчињата за да дознае кои му се родителите.
„Ништо не му направив. Само го фатив за рака и го прашав кои му се таткото и мајката. Нејќеше да каже и јас го однесов во полициската станица. Тоа ме клоцаше по пат. Таму, полицајците ми рекоа дека немало потреба да доаѓам бидејќи тие ќе дошле. Го зедоа детето и го викнаа татко му. Кога тој дојде, од ходникот слушнав како полицајците му зборуваат: „Го знаеме него, автономист е, да го осудиме“. Во записникот потоа беше запишано дека сум сакал да го отепам детето“ раскажува Никодим Царкњас.

Судскиот процес што се водеше сите овие години, според него, беше посебна приказна.
„Судијката не дозволуваше да се слушне ниту еден аргумент. Кога сведочеше мојата сестра, судијката не и' дозволи да каже ништо за тоа како се случил настанот. Ја праша само дали е од православна вера и толку. Дури поставуваше прашања со кои директно кажуваше дека јас сум го удрил детето, на што ние реагиравме. Освен ова, на судењето не беше доставен ниту еден документ дека детето е повредено“, вели архимандритот кој последниве години гради прва македонска црква во Соботско во која извршува верски служби.
Тој досега потрошил околу 60.000 евра за судските процеси што се водат во Грција против него.
Врз неговата куќа во април минатата година се случил напад, при што беа искршени прозорците и оштетена фасадата.
Нападот го извеле малолетници од блиското средно училиште, кои со повици му порачувале „да си оди во Македонија“.
Тешко ми паѓа и тоа што зад тужбата стојат луѓето што се Македонци. Родителите на тоа дете ми се и далечни роднини, бидејќи таткото на детето е прв братучед на снаа ми, сопругата на мојот постар брат. Тој и неговата жена сведочеа дека детето е повредено, а што не е вистина. Имаше и некои други сведоци - Македонци. Тие соработуваат со властите“ вели Царкњас.

TMPO

Obraz
Член од
31 октомври 2007
Мислења
1.728
Поени од реакции
26
Ete ti, vo krvta nie ostanato da se kodoshime megjusebe i da bideme predavnici.
:tapp:

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
:nerv: Мајка ви ваша гејска и мајка ви ваша предавничка!!! :nerv:

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
А да не е тоа поврзано со препораките на ОН за постоење на македонско малцинство? Па сега одвлекуваат внимание.

Уаааааа! гејски некадарници!

Kajgana Shop

На врв Bottom