Царкњас: Грчкиот суд не ми дозволи да се бранам
Коментари (0)
19.03.2009 11:15
Царкњас гради прва македонска црква во Соботско
„Нејќеа ни да ме сослушаат. Главната судијка не им дозволуваше на моите сведоци да раскажат што навистина се случило. Пресудата да ме пратат во затвор веќе беше донесена“, изјавува за „Дневник“ архимандритот Никодим Царкњас.
„Не можат, вели тој, на друг начин да ја запрат мојата борба за правата на Македонците, па посегнаа и по ова“, објаснува Царкњас кому второстепениот грчки суд му изрече шестмесечната затворска казна за наводниот физички напад врз дете.
Тој во неговиот дом во Соботско, во близина на Воден, деновиве го очекува писменото судско образложение на пресудата.
Потоа, со неговиот бранител ќе решат што ќе прават по процесот за кој Царкњас тврди дека е класичен пример за монтиран процес. Една од водечките фигури и симбол на движењето на Македонците од Егејска Македонија за остварување на националните и политичките права беше обвинет дека пред седум години претепал 12-годишно дете во близина на својот дом.
Тоа беше само еден од неколкуте инциденти што се случија последниве години во кои групи момчиња ја каменуваа неговата куќа поради неговата промакедонска дејност.
Денешен „Дневник“ пишува како пред седум години група од петнаесетина момчиња, пеејќи ја националистичката песна „Прочуена Македонија“ и со извици „Скопјани бегајте“, со камења гаѓале кон неговиот дом. Царкњас излегол од куќата за да ги запре, при што фатил едно од момчињата за да дознае кои му се родителите.
„Ништо не му направив. Само го фатив за рака и го прашав кои му се таткото и мајката. Нејќеше да каже и јас го однесов во полициската станица. Тоа ме клоцаше по пат. Таму, полицајците ми рекоа дека немало потреба да доаѓам бидејќи тие ќе дошле. Го зедоа детето и го викнаа татко му. Кога тој дојде, од ходникот слушнав како полицајците му зборуваат: „Го знаеме него, автономист е, да го осудиме“. Во записникот потоа беше запишано дека сум сакал да го отепам детето“ раскажува Никодим Царкњас.
Судскиот процес што се водеше сите овие години, според него, беше посебна приказна.
„Судијката не дозволуваше да се слушне ниту еден аргумент. Кога сведочеше мојата сестра, судијката не и' дозволи да каже ништо за тоа како се случил настанот. Ја праша само дали е од православна вера и толку. Дури поставуваше прашања со кои директно кажуваше дека јас сум го удрил детето, на што ние реагиравме. Освен ова, на судењето не беше доставен ниту еден документ дека детето е повредено“, вели архимандритот кој последниве години гради прва македонска црква во Соботско во која извршува верски служби.
Тој досега потрошил околу 60.000 евра за судските процеси што се водат во Грција против него.
Врз неговата куќа во април минатата година се случил напад, при што беа искршени прозорците и оштетена фасадата.
Нападот го извеле малолетници од блиското средно училиште, кои со повици му порачувале „да си оди во Македонија“.
„Тешко ми паѓа и тоа што зад тужбата стојат луѓето што се Македонци. Родителите на тоа дете ми се и далечни роднини, бидејќи таткото на детето е прв братучед на снаа ми, сопругата на мојот постар брат. Тој и неговата жена сведочеа дека детето е повредено, а што не е вистина. Имаше и некои други сведоци - Македонци. Тие соработуваат со властите“ вели Царкњас.