Сакам да зготвам: ... помош!

SV-Strange

Sorcerer Supreme
Член од
27 август 2007
Мислења
3.604
Поени од реакции
367
Ајде ве молам салати,закуски,било што за голема екипа:pipi:
Ја видов онаа цезар салата(темата),таа ќе ја направам,и друго што знам е шопска:)
Со мевце,со сувомеснато...Хелп!
Пилешка салата со макарони, можеби? :)

Потребни состојки:
малку Сол
50 грама Сенф
500 грама Пилешки гради
200 грама Моркови
500 грама Макарони
малку Магдонос
500 грама Мајонез
200 грама Кисели краставички
200 грама Кисела павлака
2 Јајца/це
50 милилитри Супа од зеленчук
малку Црн пипер

Подготвување:
Во супа од коцка од зеленчук варете го пилешкото. Сварете ги морковите и макароните.

Исечете го месото на коцки и иситнете го на конци (влечете ги со рака, нека бидат што потенки). Ставете ги во длабок сад и додадете ги ситно исецканите моркови, краставички, макароните, сенф, мајонез, сол и црн бибер, сецкан магдонос. Смесата мешајте ја со лажица додека не се соедини. Кога ќе ја измешате додадете ги ренданите јајца со павлаката, измешајте додека не добиете хомогена смеса.

Сервирајте во мали садови, украсете со гранчиња магдонос, домат и половинки маслинки.

Добар апетит :helou:

Извор

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Ајде ве молам салати,закуски,било што за голема екипа:pipi:
Ја видов онаа цезар салата(темата),таа ќе ја направам,и друго што знам е шопска:)
Со мевце,со сувомеснато...Хелп!
Изненадуваш, изненадуваш со барањава за рецепти. :pipi:
Иначе:

Полнети компири со шунка

Потребни состојки:

• 40 грама Чадена шунка
  • 50 грама Пченка
  • малку Сол
  • малку Црн бибер
  • 50 грама Путер
  • 400 грама Компир

Подготвување:

Измијте го и сварете го компирот со лушпата ( време за варење 25мин. ).

Пропржете ја пченката на путерот, посолете и побиберите. Расечете го печениот компир и наполнете со претходно изгмечената пченка, и во секој ставете парче шунка. Сервирајте ги во огноотпорната тава во која се печеле компирите.

Похован кашкавал

Потребни состојки:

• малку Сол
  • 50 грама Презла
  • 350 грама Кашкавал
  • 2 Јајца/це
  • малку Црн пипер

Подготвување:

Кашкавалот исечете го на подебели долги парчиња.

Валкајте во лебни трошки, па во изматените јајца, повторно во лебни трошки и пржете во загреано масло додека добие жолта боја.

Испржениот кашкавал ставајте го на кујнска хартија, а потоа послужете го.

Брзи пирошки

Потребни состојки:

• 125 грама Шунка
  • 1 лажица/ци Сол
  • 125 грама Сирење
  • 1 кесичка/ки Прашак за печиво
  • 400 грама Брашно
  • 200 милилитри Јогурт
  • 1 Јајца/це

Подготвување:

Исејте го брашното заедно со пецивото, ставете го во вангла. Направете вдлабнатина па додајте ги јогуртот, солта, јајцето, рендано сирење, и ситно сечканата шунка. Замесете тесто па расукајте го и направете правоаголници.

Испржете ги во во загреано масло.

Испржени ставете ги кујнска хартија, убаво да се исцедат па послужете.

Ако сакаш уште, барај! :)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Еве вака нешто интересно:

Земи копанчиња кратки од птуј малце подвари ги па после стави ги во голема тава зачини ги со што ти душа сака вегета, оригано, ако јадете може и кари, и ким, затвори ги со фолија и ставиги на потивко да се печат и ќе ги надгледуваш коа ќе видиш убаво дека се потпечени, тргни ја фолијата и остај да заруменат, после напрај си татар сос од мајонез, павлака малку сенф и рендани кисели краставички малку исцедени стај ги на чинијата за послужување и стави го мола посуда сосот и нека си мацкаат лудница е.

Ордеверче македонско, земи пршут и врат чаден, стави пикантен ајвар или лутеница, и испецчи во тава на покрупни коцки ржано лепче со вегета и маслиново масло и дојдај од страна или убав кашкавал мешан или домашно биено сирење (нема да можеш да избркаш гости од дома).
Првиот Сос за разни видови печењаод Бети,ова на Луси,цезар салата,поховано кашкавалче,зелена салата и една освежителна салата,мислам дека е доволно :)

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
A Пита со јаболка може да каже некој...???

B. Boop

Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
И со двете би пробала,ме бива и за тесто,ама не сакам да експирементирам со филот:smir:
За домашни кори не знам, ама со готови сум праела сто пати, не мозес да утнеш. :)

Повели:

Штрудла од јаболка

Потребни состојки:

• 2 Шекер лажичка/ки
  • 100 грама Шеќер во прав
  • 500 грама Тенки кори
  • 200 грама Ореви
  • 100 милилитри Масло
  • 50 грама Гриз
  • 2 кесичка/ки Ванилин Шеќер
  • 1 кг Јаболки

Подготвување:

Го подготвуваме филот од јаболката кои ги рендаме. Ги цедиме од водата и потоа ги додаваме ванилниот шеќер, циметот, гризот и мелените ореви и убаво промешуваме. Ги земаме корите.

Едната кора ја попрскуваме со кисела вода, наредната кора со кисела вода, масло и со малку шеќер, третата кора пак само со кислеа вода и четвртата со кисела вода и масло и малку шеќер. На четвртата кора го ставаме филот и ја виткаме во ролат.

Постапката ја повторуваме со сите кори. Наредените кори ги попрскуваме со масло и кисела вода и вака подготвени ги ставаме во загреана рерна на 200 степени да се пече.

Кога ќе се испече штрудлата, ја вадиме од рерна. Ја сечеме на парчиња и ја сервираме во соодветна чинија. Низ цедалка наросуваме шеќер во прав врз парчињата.

Ако нешто не ти е јасно, слободно прашај, пошто изменив постоечка рецепта онака како што јас ја правам. :)
А, да, јас не ставам гриз воопшто.

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
За домашни кори не знам, ама со готови сум праела сто пати, не мозес да утнеш. :)

Повели:

Штрудла од јаболка

Потребни состојки:

• 2 Шекер лажичка/ки
  • 100 грама Шеќер во прав
  • 500 грама Тенки кори
  • 200 грама Ореви
  • 100 милилитри Масло
  • 50 грама Гриз
  • 2 кесичка/ки Ванилин Шеќер
  • 1 кг Јаболки
Подготвување:

Го подготвуваме филот од јаболката кои ги рендаме. Ги цедиме од водата и потоа ги додаваме ванилниот шеќер, циметот, гризот и мелените ореви и убаво промешуваме. Ги земаме корите.

Едната кора ја попрскуваме со кисела вода, наредната кора со кисела вода, масло и со малку шеќер, третата кора пак само со кислеа вода и четвртата со кисела вода и масло и малку шеќер. На четвртата кора го ставаме филот и ја виткаме во ролат.

Постапката ја повторуваме со сите кори. Наредените кори ги попрскуваме со масло и кисела вода и вака подготвени ги ставаме во загреана рерна на 200 степени да се пече.

Кога ќе се испече штрудлата, ја вадиме од рерна. Ја сечеме на парчиња и ја сервираме во соодветна чинија. Низ цедалка наросуваме шеќер во прав врз парчињата.

Ако нешто не ти е јасно, слободно прашај, пошто изменив постоечка рецепта онака како што јас ја правам. :)
А, да, јас не ставам гриз воопшто.
Фала многу,срце си:back:
Изгледа вкусно,се надевам ке ја погодам:smir:

B. Boop

Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Фала многу,срце си:back:
Изгледа вкусно,се надевам ке ја погодам:smir:
Молам. :)

Ма ќе ја погодиш сигурно, мене почетоците за благи работи ми беа баш со неа. Нема утка и многу е вкусна. :) Само јас ја печам на 180 степени, некако поубава ми е така.

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Болоњезе

Состојки

• 200 г мелено говедско месо
• 50 г сушена сланина
• 60 мл маслиново масло
• 1 средноголем кромид
• 1 морков
• целер
• магдонос
• 1/2 филџан црвено вино
• подготвена инстант-супа со говедско
• 250 г доматно пире
• сол и црн пипер по вкус

Подготовка

Ставете ги зеленчукот и сланината на масло за да се пржат. Кога ќе поцрвенат, додадете го меленото месо. Откако месото ќе се пропржи, сипете го виното и оставете да се динстува некое време. Потоа додадете ги: доматното пире, една црпалка од инстант-супата и зачините. Вака гответе со повремено мешање, дури сосот не стане богат и густ.

Месото немора да е само говедско и доматно пире можеш повеќе од пишаното, до пола литар без проблем. Или еве уште една варијанта.

50 гр сланина
1 морков
2 струкчиња целер
2 чешниња лук
2 лажици путер
300 гр. мелено мешано месо (по вкус)
1 мала конзерва излупени домати( или томатино сос-пире од домати )
125 мл црвено вино и супа од месо ( а може и обична супа )
сол , црн бибер
1 лажица оригано

Сланината се сече на коцки , морковот се лупи , целерот се мие и се чисти . Кромидот и лукот се чистат . Морковот ,целерот кромидот и лукот се сецкаат на парчиња .
Путерот се става во тава (подлабока) да се стопи , се додаваат сланината и зеленчукот да се пропржат прво убаво . Се додава меленото месо , и постојано се меша , се припржува едно 5 минути на не многу силна температура ( да се раздроби убаво месото и да се сврзе со останатите продукти).
Во месото се додааваат доматите или сосот (пирето од домати) да се соедини смесата а и добро запржи месото и сланината ... се доадаваат зачините , виното и супата ... Се остава убаво да се запржи .

Кога сосот ке биде готов се сервира топол врз тестенините а по вкус може да се сервира и со и пармезан или топено сирење .

Макарони со туна

500 гр. макарони
1 голема туна
2 лаж.мајонез
2 лаж.павлака
2 кисели краставички
пола лимон
зачини

Се варат макароните со сол и зејтин.
Од кога ќе се сварат и изладат, им се става туната, 2 лаж. мајонез, 2 лаж. павлака, 2 кисели краставички( рендари или сецкани), пола исцеден лимон и зачини по желба (јас ставам само црн бибер, оригано и сосема малку кари).
Може да се сервираат и ладни, поубави се.

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Дајте ако знаете некој сос за тестенини.
Бел сос

Состојки:

• 1 дл зејтин
  • 2 лажици брашно
  • 2 дл млеко
  • 2 дл кисела павлака
  • 50 гр шунка
  • сол,вегета и оригано по вкус
Подготовка:

Во тава се загрева зејтинот,потоа се додава брашното,се пропржува додека да добие златна боја и се додава млекото и смесата се меша постојано додека да згусне.Потоа се трга од оган и се става павлаката заедно со шунката и зачините.Се враќа на тивок оган и се вари уште 4-5 минути.:eat:

Miss Right

happiness machine
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.308
Поени од реакции
142
Некој рецепт за крем пита ако можи. Ама да не е со готови кори :)

Член од
26 јуни 2009
Мислења
79
Поени од реакции
0
сакам сега за вечера да си направам топено сирење такво како во Сопотско :)

ако може некој рецепт да ми даде ќе си се најадам убаво вечерва и во иднина плус
ќе заштедам...ве молам најмногу!

поздрав

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
:smir:CAREVI SE HRVATIVE :back:

Za okrjepu tijela
Sarma na makedonski način

Nakon burnih tuluma, za okrjepu najbolje leže teža i kisela jela. Sarma je nezaobilazno jelo za Novu godinu, a da ne uživate uvijek u istom okusu, napravite sarmu po receptu susjeda.

Sastojci:

20 dag govedine
20 dag svinjetine
50 dag kiselog kupusa
10 dag slanine
20 dag suhih svinjskih rebara
5 dag riže
malo peršina
1 suha domaća kobasica
žlica mljevene crvene paprike
žlica brašna
1/2 dl ulja
žlica koncentrata rajčice
sol i papar

Priprema:

Meso samljeti, dodati sitno narezanu slaninu, sjeckani peršin, rižu poprženu na malo ulja i crvenu papriku, posoliti i popapriti, te sve dobro izmiješati.

Listove kiselog kupusa oprati, puniti mesnom smjesom te saviti i dobro učvrstiti krajeve. Dno posude obložiti preostalim listovima kupusa i na njih posložiti sarme.

Između sarmi posložiti komadiće svinjskih rebara i kolutiće suhe kobasice. Odozgo posložiti listove kupusa te sve preliti vodom i kuhati oko sat vremena na laganoj vatri.

Na ulju popržiti žlicu brašna, dodati razrijeđeni koncentrat rajčice, prokuhati i preliti preko sarmi. Posudu staviti u zagrijanu pećnicu i peći još sat do dva na temperaturi od 160 °C.

Kajgana Shop

На врв Bottom