Проектот „ТРЕТО ДЕТЕ“ дискриминаторски!

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Мариово и околината ке ги снема ако нашата Влада не води пронатална и социјална политика.

А половината од МКД ке изумре во следните 20 ина години,па треба да се прерачунаме што ни се исплати, мерење на вага за закониве или пдржување на истите.
Наталитетот секаде паѓа :
Албанија
2007. godine zabilježila približno 33.200 novorođenčadi
2006 52.000
1990. 82.000

Imam amandman. Neka se otkazat Grujo, Boneva, Dosta, Milosovski, Stavrevski, Bocevski i kompanija od politika, neka napravat po tri deca i neka probaat da zievaat vo ednosobni stancinja so 16.000 den. FER ?

Imam amandman. Neka se otkazat Grujo, Boneva, Dosta, Milosovski, Stavrevski, Bocevski i kompanija od politika, neka napravat po tri deca i neka probaat da zievaat vo ednosobni stancinja so 16.000 den. FER ?
Nema vrska so temava za koja pišuvame:toe:,nam ni treba pronatalna politika ,mora da ja ima,ostavete dnevna politika...

Нека даваат општините тогаш пари :toe:ако му е исплати на градоначалникот на Гостивар,Тетово итд.да дава општински пари и да стимулира наталитет во општина која има над 2,1,нека дава:toe:
Jas toa go zborev uste pred mesec dena. U toj slucaj nema nikoj sto da se buni. Moi pari, pak kaj mene se vrakaat.:toe:

Ama moi pari za Stanko, Rafiz ili Elvis, a nivni za mene da nema, e ne ke moze. :toe:

Ma,немој...

Ова е најглупавата албанска пропаганда на векот.:icon_mrgr

,,Мислата,, ви е:наталитетот албански ни опаѓа,аман и нас ни следува парична стимулација за трето дете...

А,кој албанец нема трето дете,а циганаријо???

Ти нешто не сметаш дека претера со коментариве и личните навреди? Секако дека ќе ти дадам црвен картон на постов, ама се надевам имаш трошка доблест да си ја увидиш грешката.
Објасни ми како на 3 годишно дете: што има државата да ги стимулира мариовци да имаат по 3-4-5 деца? Децата на оние од Теарце се помалку деца од на Мариовци? На крај краишта, што има државата моите пари од данокот за фирмата да го дава на Мариовци за да имаат деца? Нека го прави тоа општината, ако има пари. А не државата да се меша во локалните работи.

ДЕТЕ,лесно е да го речеш и уште полесно да го препорачаш,ама оди направи или роди,па да видиш кој се “слатките маки“,туку за да ја продолжиме дискусијава би било убаво да кажете сите кој колку деца има.Еве јас имам 2 засега,среќа што не верувам толку на избрзаните одлуки на владава па да одевме на трето или повеќе со сопругава,ако дадеше господ.Ајде да ве видам дискутанти едни “незасегнати“.:smir:

Инаку еве некои коментари од веста на А1

Интересно размислување, според уставот сите сме еднакви без разлика на политичка партија на која сме членови (ВМРО-СДСМ), верска припадност (христијани-муслимани), граѓани и селани, македонци и албанци... Овој закон беше дискриминирачки за СИТЕ.
121. bot од rastojca на 19.03.2009 во 02:07 напиша:
Procital nekoj uredbata za ovaj zakon?I dali nekoj voopsto znae za koj opstini vazi ova?Ova so odredbata bese diskriminacija ne samo za albancite tuku i za makedoncite.Ne mozi za nekoj da vazi odredbata za nekoj ne ili za cela drzava ili za nikoj!I pak SDSM kriv na krajot tie drzele sudstvoto kako sho spomnaja gospodata pri ukinuvanjeto na patriotskite kasi.Znaci posto ustavniot sud gi ukina i vo Irska i tamu ima vlijanie SDSM svaka im cast zasluzuvat pobeda !

Добра идеја и предлог, реализирајте ја. Општина Карпош веќе на локално ниво почна да ги помага мајките што ќе родат не знам таму колку деца.
98. pere од gorno maalo на 18.03.2009 во 20:13 напиша:
narode, da se samorganizirame i da davame prilozi za zgolemuvanje na brojot na makedoncite! samo taka ke uspeeme da gi skokneme ovie sramni resenija na sramniot sud i na otpadot sto rovari protiv makedonija. toa nema da bide protivustavno "gospoda" sudii? a i koj ve prasuva voopsto veke!

Има и разно-разни "патриотчиња" кои се во Х месец од бременоста и сега не знаат што да прават со детето.
Инаку сега законот важи во целата земја, со други зборови, владата на СИТЕ ќе треба да им додели парична помош.
Пак ќе прашам, како е можно Владата да носи (неколку) противуставни закони?

Ти нешто не сметаш дека претера со коментариве и личните навреди? Секако дека ќе ти дадам црвен картон на постов, ама се надевам имаш трошка доблест да си ја увидиш грешката.
Објасни ми како на 3 годишно дете: што има државата да ги стимулира мариовци да имаат по 3-4-5 деца? Децата на оние од Теарце се помалку деца од на Мариовци? На крај краишта, што има државата моите пари од данокот за фирмата да го дава на Мариовци за да имаат деца? Нека го прави тоа општината, ако има пари. А не државата да се меша во локалните работи.

Ако конкретно зборуваме за Мариовскиот крај,треба да знаеш дека тоа е еден од најнеразвиените и најзабателени подрачја во Македонија,што соодветно значи дека тоа е еден од факторите популацијата во Мариово постојано да опаѓа.

Фактот што Мариовскиот крај е во границите на македонската држава,тоа значи дека како најзаостанат регион државата е должна да помогне во неговиот развој...

Сметам дека овој проблем ја засега цела Македонија.

Проблемот со наталитетот треба да се реши на државно ниво,а не на општинско како што вие велите.

Наталитетот треба да се зголеми во подрачјата со ниска стапка на наталитет,па тогаш во тие делови како што се Гевгелија,Берово,Пехчево и сл. доколку албанците,ромите и Власите во тие подрачја не ги добијат паричните средства за трето дете,вреди да дискутираме и да ми кажуваш за дискриманација на цел еден етникум во рамките на македонската држава.

Кај вас имаме друг проблем:во градовите Гостивар,Тетово,Струга и сл. каде што наталитетот енормно се зголемува,а тоа важи исклучиво за вас албанците и ромите,треба да се усвои спротивен закон,т.е. после секое четврто родено дете вие да плаќате данок на државата,затоа што твојот данок што го плаќаш еве ти конкретно кон државата е нула во споредба со некои Македонци што исто плаќаат данок и плус нашата држава Р.Македонија плаќа осигурување,здравство,училишта и сл. за твоите седум-осум-девет деца.

Сега кажи ми кој ја оштетува државата,и посочи ми кој Ром или албанец како тебе нема да добие парична поддршка во општините со наталитет под 2,1 промили?

Makedonkive nejkat siroasni
a makedoncite se poveketo socijala
drugo oni sakat standard
zivot na visoka noga
se zanesuvaat so zapad
i stranci
ne ja biva
nie izumiramne kako nacija
i to e fakat.

Ако конкретно зборуваме за Мариовскиот крај,треба да знаеш дека тоа е еден од најнеразвиените и најзабателени подрачја во Македонија,што соодветно значи дека тоа е еден од факторите популацијата во Мариово постојано да опаѓа.
Фактот што Мариовскиот крај е во границите на македонската држава,тоа значи дека како најзаостанат регион државата е должна да помогне во неговиот развој...
Сметам дека овој проблем ја засега цела Македонија.
Проблемот со наталитетот треба да се реши на државно ниво,а не на општинско како што вие велите.
Наталитетот треба да се зголеми во подрачјата со ниска стапка на наталитет,па тогаш во тие делови како што се Гевгелија,Берово,Пехчево и сл. доколку албанците,ромите и Власите во тие подрачја не ги добијат паричните средства за трето дете,вреди да дискутираме и да ми кажуваш за дискриманација на цел еден етникум во рамките на македонската држава.
Кај вас имаме друг проблем:во градовите Гостивар,Тетово,Струга и сл. каде што наталитетот енормно се зголемува,а тоа важи исклучиво за вас албанците и ромите,треба да се усвои спротивен закон,т.е. после секое четврто родено дете вие да плаќате данок на државата,затоа што твојот данок што го плаќаш еве ти конкретно кон државата е нула во споредба со некои Македонци што исто плаќаат данок и плус нашата држава Р.Македонија плаќа осигурување,здравство,училишта и сл. за твоите седум-осум-девет деца.
Сега кажи ми кој ја оштетува државата,и посочи ми кој Ром или албанец како тебе нема да добие парична поддршка во општините со наталитет под 2,1 промили?

Проблемот со Мариово ќе се реши доколку се започне проектот “NukleuS“ или Македонска Нуклеарна Централа,таму од постоечките 400 жители(баби и дедовци),ќе се населат или егзистенција ќе побараат минимум 10 000 луѓе со нивните фамилии барем во првата фаза на проектот.Сето тоа за брзо време ќе придонесе Мариово да стане најперспективна развојна територија во Македонија,која сега е доведена на маргините од една “пустелија“.Мислам дека со самата изградба на ваква нуклеарка за 20 години егзистенција во Мариовскиот крај ќе побараат најмалку 50 000 Македонци,одкако се разбира ќе заживеат сите инфраструктурни објекти и придружни неопходни фирми кој ќе се привлекуваат една со друга,доколку се разработат рудниците за Ураниум,а се прошират и веќе постоечките за минерали.:toe:

Кај нас 50 години се водеше политика на уништување на македонското село. Од колективизација до целосно запустување на селата поради неинвестирање во инфраструктура, струја, вода,патишта и.т.н. Интересно е тоа што албанските села беа поштедени од колективизацијата. Од друга страна најмногу се инвестираше во главниот град, па сега се чудиме што третина од популацијата се пресели во Скопје со што се предизвикаа нови проблеми, но за тоа друг пат.

Како да се ревитализира македонското село? Стимулацијата за трето дете би требало да е само една од мерките за надминување на проблемот на долг рок. Зошто на албанците им смета ваквата мерка, кога тие немаат проблеми со наталитетот? Законот не ги дели граѓаните на Македонци и Албанци, туку општините(општини со висок и со низок природен прираст). Доколку некоја општина со албанско население ги задоволува критериумите би ги користела стимулативните мерки.

А образложението на уставниот суд за неуставност на законот е смешно. Ако гледаме на тој начин па и законот за социјална заштита би бил неуставен. Некој плаќа даноци а некој друг прима социјална помош. Значи спрема толкувањата на законите од страна на уставниот суд и во овој случај граѓаните се нерамноправни.

Одлуката на уставниот суд е политичка(за дневно политички потреби). Не им е прв пат да носат политички одлуки. Познато е кој ги избра судиите кој што членуваат во тој суд и низ каква политичка диференцијација поминаа.

Нека создаде еднашка веќе човечки услови државата, не ни треба ни проект ни ништо. Со проект не се прават деца. Да го родиш и да му се чудиш со што да го раниш, кај и како да го школуваш, дал ќе најде некогаш работа, кај ќе живее... Услови, не пари до десетта година. Сами ќе одлучуваме за другото. Во вакви услови тешко.
Пред овој проект треба не проект туку здраво вложување во инфраструктура, вработувања, големо подобрување на здравствени и образовни услови... се друго ќе си дојде само по себе.

И да е дискриминаторски и да не е,колку е побарувачката на дете до 18 години,што потоа кога ќе треба да се запише на факултет,е тогаш му е мајката,кој ќе финансира.Глупо и несватливо.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom