Време е за нов патриотизам

• Креатор на темата Креатор на темата itar pero
  • Време на започнување Време на започнување
1. „Ти, брат Љубе, мораш да се кандидираш, мораш да се вратиш на политичката сцена“.

2.Се гордее со тоа што е Македонец, што е роден под небото под кое чекореле славни предци и универзалната светска личност Александар Македонски, а пред него Филип и по него Самуил.
- Нашите корени се тие.
Сепак, во 21 век да се оди со такви теории и тоа да се дигне на ниво на највисок патриотизам, дека си потомок на Александар Македонски, а другиот ден да се тврди дека и Славјани и антички Македонци, дека сите биле Македонци е ретерирање што никаде не води.

3. Јас како претседател на држава сум подготвен во првата година од мојот мандат да ја внесам земјата во НАТО. Имам решение со кое ќе се зачуваат нашиот идентитет, Уставот и името на Македонија. Судбината на два милиона луѓе е поважна од нечија кариера. Ако не го направам тоа, за една година ќе се повлечам од политиката - најавува претседателскиот кандидат.

Три нешта ми паднаа во претставувањето на Желбата на Брат Љубе да се кандидира за претседател:

1. Оваа фраза е веќе многу пати експолатирана од сите политичари, така што мислам дека не значи ништо повеќе освен оправдување на желбата по секоја цена да се кандидира за претседател, задскривајќи се зад некаков „амин“ од народот.

2. Второто интересно нешто е: „Се гордее со тоа што е Македонец, што е роден под небото под кое чекореле славни предци и универзалната светска личност Александар Македонски, а пред него Филип и по него Самуил“. Го прифаќа Александар , но зошто универзална светска личност Александар? Зарем и Александар немал припадност, зарем и тој како и ние не е признаен како Македонец. Зарем не е тоа доволен факт дека тој е Македонец кој како и ние неможе да се нарекува Александар Македонски само заради удварање на гејците да не ги нервираме? Но да заклучам прифаќа дека Александар е дел од нас.
„- Нашите корени се тие“.
Но веднаш потоа отфрлање на горното:
„Сепак, во 21 век да се оди со такви теории и тоа да се дигне на ниво на највисок патриотизам, дека си потомок на Александар Македонски, а другиот ден да се тврди дека и Славјани и антички Македонци, дека сите биле Македонци е ретерирање што никаде не води“.

3. Јас како претседател на држава сум подготвен во првата година од мојот мандат да ја внесам земјата во НАТО. Имам решение со кое ќе се зачуваат нашиот идентитет, Уставот и името на Македонија“. Зошто ако знае и може, не се издигне над се и во име на патриотизмот досега тоа не го направи помагајќи ни на сите. И како тоа досега ја криел тајната формула, а не ја кажувал.

И на крај да резимирам. Дали ако станеше кандидат на ВМРО-ДПМНЕ ќе беше Ѓорге Иванов и ќе се користеше со програмата на ВМРО и се ќе беше во ред. Дали тогаш Груевски ќе беше вистинскиот политичар, дали ВМРО ќе беше партија која ги влече вистинските потези и дали........
Има многу нелогичности и затоа ме наведува на мислењето дека Брат Љубе е само еден човек кој со сиот свој квалитет и капацитет е еден обичен кандидат за претседател кој сака вешто да манипулира за да дојде до претседателската фотеља. Со еден збор сите ние сме можни кандидати за претседатели, сите ние имаме решение за името, сите ние знаеме како, но за жал во овој момент само неколкумина од нас успеаја да се додворат на партиите за да застанат зад нив. Ние дали од незнаење или од немоќ не успеавме да станеме кандидати за претседатели.

Јас како претседател на држава сум подготвен во првата година од мојот мандат да ја внесам земјата во НАТО.
Бранко Ѓорѓевски

itar Pero, dali znaesh shto beshe prichinata Brat Ljube da nemoze da dobie viza za vlez vo Kanada, vo septemvri 2008 godina.

Ќе кажам лично дека сум апсолутно разочаран од "Братот". После враќањето од Хаг се очекуваше меѓу народот дека ВМРО ќе го кандидира за претседател. Кога тоа не се случи почна да смрди целата работа. Во меѓувреме Бранко, Фрчко, ЉуБчо, СДСМ, ВМРО-НП станаа многу блиски по ставовите кои ги застапуваат. Ај може и нема врска ќе си каже некој.
Кога и покрај пречекот од ВМРО јасно зазедоа став да не го кандидираат почна некој сомнеж. Но можеби вината е кај воџите од партијата!!? И баш да си каже човек сам на себеси: Добро што Бошковски и покрај тоа се кандидира. Ќе може пак да се гласа за човекот кој ни беше "Брат", "твдокорниот патриот".
Кога еве го. Ќе не "интегрирал". Сме морале по секоја цена во НАТО и ЕУ. Па и уште со компромиси ќе забрзувал. :uvo:
Очекувам да има поддршка кај народот, ама се знае од чиј народ ќе биде: СДСМ, ВМРО-НП, ДПА...
NG i LB nikogas ne se ni podnesuvale...duri imase i tepacka...pa sega vidi...

Poseti vo zatvor...pressovi...se bese farsa...
A docek bese vrv...se pcujat niz zabi...a se bacuvaat...eej kakva hipokrizija...a od strana moroni pleskaat...
Samo NG ne veruvase deka LB ce ima madinja da se kandidira...pa si go okrka onoj Bajrus...ama pa se kandidira.
Кого мотаат бе...Никогаш Љубе нема работено во Македонија како судски приправник, таква дејност има вршено само во Хрватска.

Дека бил богат, покажува неговиот имот во Бале Вале во Хрватска.

А дека лаже како циган дека го финансирал ДПМНЕ и дека бил основач на ДПМНЕ - лаже како циган.
Se sto e leto `90 se vazi.
LB e klucen za Vmro...oti toj po nalog na HR Udba donese novinar od ZG koj napraj interview so LG...posle koe Vmro stana dusman za Skm-Pdp...a dobi iljadnici clenovi...
Ova na NG ne mu odgovara oti ista HR Udba go ubi vujko mu...mislea srpski spion e...
znaci kako sto gledam planov na branko za udar vrz dpmne pri toa koristejki ja pohlepata na ljube za vlast pocnala da deluva.

dali e ova organiziran napad kon dpmne od ljube, sdsm i ostanati..znaci targetna cel zaednicki neprijatel gruevski, i reinkarnacija na branko???

so ova sto ljube go raboti vo mometov e nisto drugo tuku amo alat vo racete na branko.

politicko samoubistvo so ovie izbori ne mu bega, sekoj koj se otrgnal od maticata zavrsil kako marginalec.

ovaa rezija bese i videna 2005 so vmro np , ova e prodolzenie na toa.
Edinstven koj mozi da go vrati BC vo igra e NG...
Novoto Vmro e tuka to da go spreci...

I nema da se vika Vmro...valjda Dhu taka nesto...pootvoreno prema centar...i biznis razbira se...
Дај бе не ми нишај мадиња со глупи муабети.

Народот е тој што бира, а тоа најмногу им пречи на оние кои ја изгубиле довербата па сега се обидуваат да наметнат и друго толкување на политичкиот систем - апсолутистичка власт.

Кога ќе го провериш терминот пред да го употребиш ќе го видиш својот одраз во огледалото на идиотизмот.

Апсолутизам е состојба каде судската, извршната и законодавната власт ја поседува само еден човек. Тоа значи негова неограничена моќ.

И Љубчо ужива(ше) голема популарност, и Грујо ужива и Љубе ужива и Бранко ужива.
Ама кој од нив (ќе) ја злоупотреби таа популарност?

Моментот на вистината... изгласај ме и ќе дознаеш. Не благодарам веќе знам.
Tocno.
Popularnost ne e dovolno za pobeda...ama cist obraz sekogas se ceni...zato za mene najbitno bilo LB da ne napraj greska...nasedni na provokacija i nasteti na novo Vmro...oti zasega toj e slika za taa nova partija...
itar Pero, dali znaesh shto beshe prichinata Brat Ljube da nemoze da dobie viza za vlez vo Kanada, vo septemvri 2008 godina.
Crna lista.

Се убаво, бе Итар Перо..
Само едно прашање ме мачи мене, и ништо друго ни Љ.Г. ни К(раси).К(*рокачано). ни Н.Г.. Зашто Братот се откажа од патриотизмот? Зашто заговара промена на име за наводна интеграција и спас на Македонија исто онака како што прават СДСМ, ДУИ, ДПА....? "Братот" Љубе кој се врати од Хаг не е онoј "Брат" за кој се собиравме и протестиравме и чии слики чував како огледало на чистиот и искрен македонски патриот.
Само немој да ми одговараш како марсовката, те молам.

Се убаво, бе Итар Перо..
Само едно прашање ме мачи мене, и ништо друго ни Љ.Г. ни К(раси).К(*рокачано). ни Н.Г.. Зашто Братот се откажа од патриотизмот? Зашто заговара промена на име за наводна интеграција и спас на Македонија исто онака како што прават СДСМ, ДУИ, ДПА....? "Братот" Љубе кој се врати од Хаг не е онoј "Брат" за кој се собиравме и протестиравме и чии слики чував како огледало на чистиот и искрен македонски патриот.

Дека не е ќор и мутав.

Се убаво, бе Итар Перо..

Брат Љубе се залага за компромис со зачуван идентитет, јазик, култура. Неговите ставови се илјадапати до сега повторени и јавно искажани. Незнам што разбираш под поимот промена на име. И Ѓорге Иванов ако е така залага промена на името, ако под тоа се подразбира компромис. И Фрчко заговара промена. И Нано и Мируше, Агрон и Селмани.
Пак ќе повторам компромисно решение, со зачуван идентитет, јазик и култура. Нашето име за меѓународна употреба и компромис со јужниве соседи.

ме занима вака хипотетички, за оние кои би гласале за љубе..дали тоа значи за листите за локални избори би подржале против кандидат на вмро дпмне?

Брат Љубе се залага за компромис со зачуван идентитет, јазик, култура. Неговите ставови се илјадапати до сега повторени и јавно искажани. Незнам што разбираш под поимот промена на име. И Ѓорге Иванов ако е така залага промена на името, ако под тоа се подразбира компромис. И Фрчко заговара промена. И Нано и Мируше, Агрон и Селмани.
Пак ќе повторам компромисно решение, со зачуван идентитет, јазик и култура. Нашето име за меѓународна употреба и компромис со јужниве соседи.

Би сакал тоа да го чујам... Ама засега само од тебе го слушам. А тебе не те гласаме. Кога ќе собере храброст јунакот сам да пукне може војвода да го правиме. Вака ништо..:toe:

Незнам како ја сваќате вие партијата ?

Одговорноста за успехот или неуспехот на ВМРО-ДПМНЕ ја сноси лидерот, а во овој момент лидер е Никола Груевски.
Љубе Бошковски е нејзин член и како таков тој може да даде предлог до претседателот за кандидатура.
Не рече Никола, не се кандидирај ќе биде јас како кажам.
Туку му рече повели на конвценција.
А тоа како ќе гласаат делегатите, тоа е лична работа, гласањето е тајно.
Неможе на него да влијае Никола Груевски.
Ниту може Љубе да излезе, Јас и само јас за претседател.
Или ајде јас како вработен на мојот директор да му кажам од утре јас сум ти шеф во салон, црнчам ден и ноќ тука, мене ми е ред.

Забележувајќи ја промената на ставот кај Љубе околу името на државата каде и тој оди во групата на тие што би направиле компромис со промена на име, си го поставувам прашањето, дали Грците со своите политички врски не го ослободија него на сметха на Јохан во замена на уште еден пион во Македонија ?
Глупа е судската одлука претпоставениот да се ослободи ако има веќе кривица а име, одлуката на судот во Хаг е таа.

Интересна ми беше координираноста на Љубчо Георгиевски кој е дефинитивно купен од Грците, кој требаше да одработи за тоа да растури дел од гласовите за градоначалник за Скопје, дали истото треба Љубе да го направи за претседател на Македонија.

Инаку копјето е во срцето на Македонија на кое сите сакаат да му стават бај пас а не му треба.

нашиов Мисирков пред некое време убава поговорка кажа.....``Снегот не врне за да го покрие брегот, него за зверовите да си ја покажат трагата``

ne sakam da vi repliciram no ednostavno samo ke pisam sto mislam za del od postovite
bez nekoja tendencija da vlezam vo dijalog
postojano okolu imeto .gi delite (opsto celiot makedonski narod ne samo vie na forumot)na politicari koi se za promena na imeto, i politicari koi ne se za promena na imeto.
eve kako jas gi razbiram izjavite na politicarite,del od onie koi se izjasnuvaat deka ne se za promena na imeto i javno gi prasuvam .pa dobro ako neste za promena na imeto sto ne maltretirate deka VIE pregovarate.primer:ako jas cvrsto stojam na mojot stav deka nema da jadam grav ,sto ima jas da sednam so nekogo i celi 18 godini da pregovaram dali ke jadam grav ili nema da jadam.ednostavno ke mu kazam na sogovornikot daka nema da jadam grav i poveke nikogas nema da sednam i da zboruvam na tema grav

e sega sto pravi gruevski .celo vreme zboruva nie imeto ne go davame,no vo programata vo 2006 i vo programata vo 2008 toj jasno pisuva :dokolku dobieme dobar predlog od pregovaracot nimic nie toj predlog ke go stavime na referendum i narodot da se izjasni ,i dokolku narodot odluci da go prifati predlogot na nimic (a toj predlog na nimic sigurno nema da bide republika makedonija,tuku ke bide nekoe promeneto ime na primer gorna makedonija)nie veli gruevski ke ja pocituvame zelbata na narodot,a toa znaci ke se smeni imeto.samo demek ne go smenil grujo tuku narodot,i narodot ke bide los sto go smenil imeto a grujo dobar sto samo mu udovoluva na narodot.i sega zaklucok znaci i grujo ke go menuva imeto ,samo zatskrien pozadi narodot.i ova za vas e vo red ?za mene ne e i ova go gledam samo kako manipulacija so narodot.

vtorata grupa pak jasno veli:site ni vikaat mora da se najde kompromis za imeto ako sakate eu i nato.zatoa nie ke rabotime taka sto ke se borime da stekneme poveke prijateli vo drzavite koi ke ne podrzat za vlez vo eu i nato.ke se zalagame za zacuvuvanje na identitetot,jazikot i .t.n.,ke se borime i otstapkata okolu promena na imeto da bide prifatliva so toa sto ke bide samo vo odnos na grcija a za ostanatite drzavi da ostaneme so naseto ustavno ime.
i zaklucok sto tuka ima loso?

KRAEN ZAKLUCOK:KOJ I DA DOJDE NA VLAST MORA DA SMENI NESTO VO IMETO INAKU NEMA EU I NATO.E SEGA SAMO TREBA DA SE VIDI KOJ KE SMENI POMALKU A KOJ POVEKE,KOJ JAVNO KE KAZE DEKA KE BARA KOMPROMIS ,A KOJ KE SE KRIE POZADI NARODOT I KE MANIPULIRA DEKA NEMA DA GO SMENI ON IMETO TUKU NARODOT KE GO SMENI NA REFERENDUM

PODRSKA ZA BRATOT ,PA NEMOZE SAMO LJUBE,BUCKO ,BRANKO,LJUBCO,FRCKO,MANASIEVSKI I NA NIV SLICNI STO SE BOREA OD STRANATA NA MAKEDONSKIOT NAROD DA BIDAT LOSI VO MAKEDONSKATA DRZAVA,NEMOZE I BRANITELITE I PROFESIONALNITE VOJNICI I ZAGINATITE ZA DRZAVATA DA NE CINAT,I SAMO ZA GORESPOMENATITE LICNOSTI VKUPNO DA NEMA MESTO VO POLITICKIOT SISTEM I VO DRZAVNITE INSTITUCII

A OD DRUGA STRANA AHMETI DA RAKOVODI SO DRZAVATA,BORCITE NA ONA DA IMAAT MESTO VO PARLAMENTOT,DRUGI KOMANDANTI NA UCK DA IMA I ZA NIV MESTO VO DRZAVNATA ADMINISTRACIJA,PREDSEDATELSKITE KANDIDATI OD KAJ ALBANCITE DA SE POCITUVANI I OD MAKEDONCITE

A MAKEDONSKITE POLITICARI SITE OMALOVAZUVANI I PLUKANI ,OSVEN GRUJO I TAJFATA OKOLU NEGO .
EDNOSTAVNO NEMA LOGIKA,SEPAK SME MAKEDONIJA.

itar Pero, pa kako ke ja vnese vo EU i NATO Makedonija.
Kumanovci vikaat "u dvor ne ga pushtav da ulegne a on u chelo saka da sedne".....
И мене тоа ме интересира. Утре ние да се викаме било како освен македонија, ке ни требаат 20 години за да влеземе во еу. Не е пречка само името... кога ке подразмислам името , народот и јазикот се најмал проблем.

Ако се сетите, почнаа со условите имајте добри избори (кога падна Бучко и доби Гвујо за прв пат 2006) и ке почниме со преговорите, за потоа да следат 9 benchmarks, па понатаму којзнае што ке смислат.

ne sakam da vi repliciram no ednostavno samo ke pisam sto mislam za del od postovite
bez nekoja tendencija da vlezam vo dijalog
postojano okolu imeto .gi delite (opsto celiot makedonski narod ne samo vie na forumot)na politicari koi se za promena na imeto, i politicari koi ne se za promena na imeto.
eve kako jas gi razbiram izjavite na politicarite,del od onie koi se izjasnuvaat deka ne se za promena na imeto i javno gi prasuvam .pa dobro ako neste za promena na imeto sto ne maltretirate deka VIE pregovarate.primer:ako jas cvrsto stojam na mojot stav deka nema da jadam grav ,sto ima jas da sednam so nekogo i celi 18 godini da pregovaram dali ke jadam grav ili nema da jadam.ednostavno ke mu kazam na sogovornikot daka nema da jadam grav i poveke nikogas nema da sednam i da zboruvam na tema grav

e sega sto pravi gruevski .celo vreme zboruva nie imeto ne go davame,no vo programata vo 2006 i vo programata vo 2008 toj jasno pisuva :dokolku dobieme dobar predlog od pregovaracot nimic nie toj predlog ke go stavime na referendum i narodot da se izjasni ,i dokolku narodot odluci da go prifati predlogot na nimic (a toj predlog na nimic sigurno nema da bide republika makedonija,tuku ke bide nekoe promeneto ime na primer gorna makedonija)nie veli gruevski ke ja pocituvame zelbata na narodot,a toa znaci ke se smeni imeto.samo demek ne go smenil grujo tuku narodot,i narodot ke bide los sto go smenil imeto a grujo dobar sto samo mu udovoluva na narodot.i sega zaklucok znaci i grujo ke go menuva imeto ,samo zatskrien pozadi narodot.i ova za vas e vo red ?za mene ne e i ova go gledam samo kako manipulacija so narodot.

vtorata grupa pak jasno veli:site ni vikaat mora da se najde kompromis za imeto ako sakate eu i nato.zatoa nie ke rabotime taka sto ke se borime da stekneme poveke prijateli vo drzavite koi ke ne podrzat za vlez vo eu i nato.ke se zalagame za zacuvuvanje na identitetot,jazikot i .t.n.,ke se borime i otstapkata okolu promena na imeto da bide prifatliva so toa sto ke bide samo vo odnos na grcija a za ostanatite drzavi da ostaneme so naseto ustavno ime.
i zaklucok sto tuka ima loso?

KRAEN ZAKLUCOK:KOJ I DA DOJDE NA VLAST MORA DA SMENI NESTO VO IMETO INAKU NEMA EU I NATO.E SEGA SAMO TREBA DA SE VIDI KOJ KE SMENI POMALKU A KOJ POVEKE,KOJ JAVNO KE KAZE DEKA KE BARA KOMPROMIS ,A KOJ KE SE KRIE POZADI NARODOT I KE MANIPULIRA DEKA NEMA DA GO SMENI ON IMETO TUKU NARODOT KE GO SMENI NA REFERENDUM

PODRSKA ZA BRATOT ,PA NEMOZE SAMO LJUBE,BUCKO ,BRANKO,LJUBCO,FRCKO,MANASIEVSKI I NA NIV SLICNI STO SE BOREA OD STRANATA NA MAKEDONSKIOT NAROD DA BIDAT LOSI VO MAKEDONSKATA DRZAVA,NEMOZE I BRANITELITE I PROFESIONALNITE VOJNICI I ZAGINATITE ZA DRZAVATA DA NE CINAT,I SAMO ZA GORESPOMENATITE LICNOSTI VKUPNO DA NEMA MESTO VO POLITICKIOT SISTEM I VO DRZAVNITE INSTITUCII

A OD DRUGA STRANA AHMETI DA RAKOVODI SO DRZAVATA,BORCITE NA ONA DA IMAAT MESTO VO PARLAMENTOT,DRUGI KOMANDANTI NA UCK DA IMA I ZA NIV MESTO VO DRZAVNATA ADMINISTRACIJA,PREDSEDATELSKITE KANDIDATI OD KAJ ALBANCITE DA SE POCITUVANI I OD MAKEDONCITE

A MAKEDONSKITE POLITICARI SITE OMALOVAZUVANI I PLUKANI ,OSVEN GRUJO I TAJFATA OKOLU NEGO .
EDNOSTAVNO NEMA LOGIKA,SEPAK SME MAKEDONIJA.

konecno od tvoja usta se rangira blokot protiv vmro dpmne..prirodna selekcija sekoja ptica kaj svoeto jato

welcome vmro-komunisticko

Незнам како ја сваќате вие партијата ?

Одговорноста за успехот или неуспехот на ВМРО-ДПМНЕ ја сноси лидерот, а во овој момент лидер е Никола Груевски.
Љубе Бошковски е нејзин член и како таков тој може да даде предлог до претседателот за кандидатура.
Не рече Никола, не се кандидирај ќе биде јас како кажам.
Туку му рече повели на конвценција.
А тоа како ќе гласаат делегатите, тоа е лична работа, гласањето е тајно.
Неможе на него да влијае Никола Груевски.

Ниту може Љубе да излезе, Јас и само јас за претседател.
Или ајде јас како вработен на мојот директор да му кажам од утре јас сум ти шеф во салон, црнчам ден и ноќ тука, мене ми е ред.

Забележувајќи ја промената на ставот кај Љубе околу името на државата каде и тој оди во групата на тие што би направиле компромис со промена на име, си го поставувам прашањето, дали Грците со своите политички врски не го ослободија него на сметха на Јохан во замена на уште еден пион во Македонија ?

Абе ти изгледа сеуште веруваш во огромната демократија во ДПМНЕ. Па кој к*р да се кандидира Љубе, да биде пион како Тодор (Нарцисов) Петров? Огромни 93 гласа, секој чест. Никој не бил поблиску до победата. Ако Груевски нема улога во тоа кој ќе стане претседател, зошто зад кандидатурата на Иванов се собираа потписи (од 99 проценти од пратениците и шознам ти некој партиски определени академици и сл.). Која демократија е ти да поддржуваш кандидат кој сеуште не ја добил довербата од делегатите, кого сеуште не го запознала јавноста? Ако тоа не туркање и промовирање на свој човек, тогаш незнам што е...Груевски не го сакаше Бошкоски за претседател, факт! Не може тој да ми глуми лудило, така решија делегатите, нивна работа, незнам ти што..Груевски се плашеше од моќта на Бошкоски, од неговите различни сфаќања за некои владини активности, од тоа дека Љубе ќе биде претседател, институција, а не партиско војниче и послушник.

Глупа е судската одлука претпоставениот да се ослободи ако има веќе кривица а име, одлуката на судот во Хаг е таа.

Истово го мислеше и дента кога го ослободија Брат Љубе од Хаг? Или сакаш да кажеш дека едниот е виновен, а другиот невин? И шо е финтава во сите што не ви се допаѓаат, што си заминале од ВМРО-ДПМНЕ (поради икс причини) ги мешаш Грците, т.е. нивната улога. Небаре тие се единствениот кривец за нашата состојба, за нашата поделеност.
Значи, немој да ме сфатиш погрешно, јас сум жесток противник на грчкиот националшовиназим и монархофашизам, меѓутоа кривецот за внатрешната поделеност и различните ставови на Македоните, лежат внатре, во нив самите. Мислам дека ова ни е и проклетството, и кога нема кој да не дели, самите си се делиме на: патриоти, предавници, вмровци, комунисти, антички Македонци, словенски Македонци и сл.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom