Како настанал исламот: Кој бил Мухамед?

• Креатор на темата Креатор на темата Neemo
  • Време на започнување Време на започнување
Што ме зачуди... Наброј ми кои се тие пагански обичаи... :)

Почнувајќи од ова , истерувачи на ѓаволи, колење курбан (тоа принесувањето жртва е пагански обичај) клањањето е пагански обичај пошто во паганските религии луѓето се поклонувале на боговите, а во помодерниве да речиме христијанството е исфрлено тоа, освен кај православците кој влечат чудни корени, ги има повеќе само не можам во моментов да се сетам на сите тие :-)

Од каде овој заклучок? Зошто мислиш дека не е возможно Исламот т.е. Куранот да е човечка измислица, а Христос и Библијата Божја објава? Ако Бог навистина се објавил преку Библијата и преку личноста на Исус Христос, и ако во Библијата пишува дека пророците завршуваат со Исус Христос, тогаш сосема е логички доследно Исламот да е човечка измислица.

Corbadzija... osven sto ima bezbroj dokazi i mnogu logicki e. Prvo,koga Kur'anot bi bil delo na nekoj covek toj covek moze da bide samo Resulullah s.a.w.s a deka ne e delo na Muhammed s.a.w.s dokaz e samiot stil na pisuvanje,vo sporedba so Hadisite i nacinot na obrakanje na Muhammed a.s. Koga Kur'anot bi bil delo na Muhammed a.s,sigurno bi napisal nesto poveke za sebe,za svoite roditeli,za svojata majka (na koja ni ime ne i e spomnato) dodeka spomnato e imeto na Marija (i edinstveno zensko ime spomnato vo Kur'anot).... Da ne zboruvam za raboti koi se spomnato vo Kur'anot a koi ne bi mozel vo toa vreme da gi znae nitu eden covek. Vo Islamot tocno se znae sto e Bozja objava (Kur'anot) a sto e pisuvano od lugeto koi go zabelezuvale zivotot i praksata na Muhammed s.a.w.s (Hadisite).
Za razlika od Biblijata i site delovi koi spagjaat vo noviot zavet,vklucuvajki go i Apostolot Pavle. Kade sto vo mnogu navrati i sam priznava deka za odredeni raboti nema Bozja inspiracija i deka ne e bozja objava tuku deka e od nego a vie go smetate i toa za bozja objava.

Vreme mi e od vakat... a posto pisuvas,bi sakal da ti postavam nekolku prasanja tebe,pa se nadevam ke mi odgovoris,no,pokasno.

Почнувајќи од ова , истерувачи на ѓаволи, колење курбан (тоа принесувањето жртва е пагански обичај) клањањето е пагански обичај пошто во паганските религии луѓето се поклонувале на боговите, а во помодерниве да речиме христијанството е исфрлено тоа, освен кај православците кој влечат чудни корени, ги има повеќе само не можам во моментов да се сетам на сите тие :-)

Клањањето не е паганско... Со тоа ја искажуваш љубовта и почитта кон Бога...
Исто како спрема секој што ти значи покажуваш љубов, како би ја покажал спрема Бога ?
Исто така кога клањаш тоа ти доаѓа како медитација. Скроз си опуштен и не мислиш на ништо што те оптоварува... Ова е и лек за депресијата, за тагата.
Ја отвараш душата пред Бога... Бог не можеш да го викнеш на кафе да се изнамуабетиш, ама можеш на овој начин да комуницираш со него...
Башка клањањето е ептен здраво, 5 пати на ден, секој ден правиш вежби. Пред секој намаз земаш абдест, што е добро за хигиената... Ако рачунаш да клањаш 5 пати денес, ќе мора цел ден да бидеш чист од лоши мисли кон другите, јазикот ќе ти биде чист, нема вреѓање, расправии, тепање итн..
Луѓето треба да се грижат и за изгледот и за однесувањето... Дури и во молитвите придонесуваш за твоето здравје и хигиена... Со постењето исто така... Се што правиш за Бога, од тоа имаш корист сам ти...

Клањањето не е паганско... Со тоа ја искажуваш љубовта и почитта кон Бога...
Исто како спрема секој што ти значи покажуваш љубов
, како би ја покажал спрема Бога ?

Јас кога некој ми значи, не му се клањам,туку го почитувам. Тоа е најдобар начин да искажиш љубов а не да му се клањаш некому валјда не сме уште во праисториско време.

Исто така кога клањаш тоа ти доаѓа како медитација. Скроз си опуштен и не мислиш на ништо што те оптоварува... Ова е и лек за депресијата, за тагата.

Toгаш, зошто јога-гуруата не клањаат туку медитираат, знаеш ли што е цела поента на медитација?
Целата поента е во медитацијата да се држи рбетот исправен а во клањањето неколку пати го превиткуваш.. има разлика од медитација до клањање намаз.

Ја отвараш душата пред Бога... Бог не можеш да го викнеш на кафе да се изнамуабетиш, ама можеш на овој начин да комуницираш со него...

Башка клањањето е ептен здраво, 5 пати на ден, секој ден правиш вежби.

Тогаш оти во сите фитнес центри не се клањаат?

Пред секој намаз земаш абдест, што е добро за хигиената... Ако рачунаш да клањаш 5 пати денес, ќе мора цел ден да бидеш чист од лоши мисли кон другите, јазикот ќе ти биде чист, нема вреѓање, расправии, тепање итн..
Луѓето треба да се грижат и за изгледот и за однесувањето... Дури и во молитвите придонесуваш за твоето здравје и хигиена... Со постењето исто така... Се што правиш за Бога, од тоа имаш корист сам ти...

Ако ти имаш корист, прави го, јас немам корист од тоа, не го правам, не ни планирам на ниту еден замислен имагинарен пријател да му се доверувам. Немам имагинарни пријатели :-)

Ако ти имаш корист, прави го, јас немам корист од тоа, не го правам, не ни планирам на ниту еден замислен имагинарен пријател да му се доверувам. Немам имагинарни пријатели :-)

Па ниту јас не се клањам.. Пробувам подобро да го сфаќам клањањето... Да не биде се клањаш за да докажеш дека си роб, зошто иначе би се клањал...

Па ниту јас не се клањам.. Пробувам подобро да го сфаќам клањањето... Да не биде се клањаш за да докажеш дека си роб, зошто иначе би се клањал...

Е па зашо тогаш ми одиш контра, кога ни ти не го практикуваш тоа?

Е па зашо тогаш ми одиш контра, кога ни ти не го практикуваш тоа?

Објаснувам како Муслиманите го доживуваат клањањето... Не се клањаат за да се докажат робови... Ова за нив е сосема прифатливо, да со клањање ја покажат својата почит и љубов кон Бога... Обраќањето кон Бога го прават со покорност... И со тоа покажуваат дека знаат која е нивната а која Божјата положба...
Јас не се клањам зашто не го поврзувам нашиот Креатор со религииве...
И да го поврзам нема да живеам религиозно... Религијата го заробува човекот, цел живот живееш по некои правила, цел живот живееш во страв и стрес дека за секоја секунда помината на овој свет ќе се правдаш пред некого...
Башка што не верувам во задгробен живот... Потроши го цел свој живот за да се спремаш за другиот... Живеј на овој свет со надеж дека на другиот ќе живееш цела вечност како во бајките... Тоа ми доаѓа како приказни од баби и дедовци...
Затоа мене не ми смета кога луѓето на било кој начин се заблагодаруваат и го обожаваат Создателот, тоа ги приближува до него...

Објаснувам како Муслиманите го доживуваат клањањето... Не се клањаат за да се докажат робови... Ова за нив е сосема прифатливо, да со клањање ја покажат својата почит и љубов кон Бога... Обраќањето кон Бога го прават со покорност... И со тоа покажуваат дека знаат која е нивната а која Божјата положба...
Јас не се клањам зашто не го поврзувам нашиот Креатор со религииве...
И да го поврзам нема да живеам религиозно... Религијата го заробува човекот, цел живот живееш по некои правила, цел живот живееш во страв и стрес дека за секоја секунда помината на овој свет ќе се правдаш пред некого...
Башка што не верувам во задгробен живот... Потроши го цел свој живот за да се спремаш за другиот... Живеј на овој свет со надеж дека на другиот ќе живееш цела вечност како во бајките... Тоа ми доаѓа како приказни од баби и дедовци...
Затоа мене не ми смета кога луѓето на било кој начин се заблагодаруваат и го обожаваат Создателот, тоа ги приближува до него...

Ни мене не ми смета, ама ми смета коа некој ме наведува да го живеам неговиот живот кој наводно бил правилен и да се спремам за некој свет шо никој не докажал дека постои, рајот постои на земјата тука е и пеколот, исто така и како ќе си го наредиш животот така ќе ти биди, така да зошто за некоја бајка која некој ми ја раскажал да се спремам :-)
Паметна мисла!

Ни мене не ми смета, ама ми смета коа некој ме наведува да го живеам неговиот живот кој наводно бил правилен и да се спремам за некој свет шо никој не докажал дека постои, рајот постои на земјата тука е и пеколот, исто така и како ќе си го наредиш животот така ќе ти биди, така да зошто за некоја бајка која некој ми ја раскажал да се спремам :-)
Паметна мисла!

Муслиманите се клањаат затоа што им е наредено... Затоа и така ја покажуваат својата покорност кон Бог... Јас верувам дека има повеќе начини да покажеш дека го обожаваш Креаторот... А немам намера да го изгубам цел живот припремајќи се за задгробниот... Тоа може да го прави кој сака, мене не ми смета...
Ама јас нема да живеам така како што пишува дека треба да живеам, туку онака како ќе запишам сама...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom