Рецепти за машко готвење :)

Член од
23 мај 2009
Мислења
788
Поени од реакции
23
пица
тесто готово земаш ставаш кечап салама по желба печурки кашкавал печеш 10 мин и прејаден си
 
Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
Зимаш кромид го сецкаш и го ставаш да се пржи 2-3 минути, во меѓувреме се варат макарони, па после ставаш мелено месо во тавчето со кромидот (околу 250грама мелено), и тоа се пржи едно 5 минути. После дотураш томато сос и пржиш уште една минута. Кога се готови макароните ги ставаш во тавата со меленото месо ги мешаш 1 минута и готово!!! Подобро и едноставно јадење нема од ова!!! :)
 
S

Sheldon Cooper

Гостин
земаш тврд леб, го кршиш на парчиња, го ставаш во тава, потоа рендаш врз него сирење/кашкавал, дотураш малку оригано и го попрскуваш со малку вода, тоа во рерна 10 мин (претходно угреана нели) и имаш многу јак доручек. Се препорачува со јогурт :smir:
 
T

Tetro

Гостин
Дојдов и на темава. :pos:

Ај да ви опишам еден мој омилен рецепт, со кромид. Како ми тргна со тоа кромидот у последно време :pos:

Потребни состојки:

  • 10 главици Кромид
  • 150-200 грама Грав
  • 1 лажица Зачин
  • 100-200 грама Домати
  • 2 главици Лук
  • 1 мала китка Магдонос
  • 200мл Масло
  • 50 грама Моркови
  • 20 милилитри Оцет
  • 1 мала лажица Црн пипер
Се надевам дека не заборавив нешто :)

Начин на подготовка:
Кромидот се чисти и се отсекуваат врвовите за околу 2-3 сантиметри (тоа не се фрла, како и ништо друго понатаму). Во зовриена вода во тенџере се додава оцетот, се реди кромидот внатре и се вари околу 15 минути. Исцедете ја врелата вода од тенџерето, па наполнете ја со ладна вода за кромидот да се излади побрзо. Кога ќе се излади кромидот, се вади од тенџерето и му се вади средишниот дел (не фрлај никако), а остануваат само 2-3 кори од надворешноста (кои треба да се полнат после).
Средишниот дел ситно исецкајте го и испржете го во тавичка со малку масло. Тука може да се додаде и изренданиот морков, гравчето (претходно треба да биде сварено), излупените домати исечкани на помали парчиња, лукчето, магдоносот и зачинот (веѓета), црн пипер се нанесува одозгора. Ова се пржи на тивок оган 15-тина минутки со динстање.
Со оваа смеса се полни внатрешноста на кромидот, и еден по еден се редат во огноотпорен сад, се попрскуваат со масло одозгора, малку вода се става за да не се залепат за садот и се печат во рерна 30-40 минути на температура од 200*С. На крајот, последните 10-тина минути од печењето, се додаваат отсечените врвови за и тие да се запечат малку.
 
Член од
14 јануари 2011
Мислења
262
Поени од реакции
97
Земи си стек,едно 5 кг. и немаш мука до крајот на месецот.Можеш да го пржиш,печеш,на скара,итд.:)
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Дојдов и на темава. :pos:

Ај да ви опишам еден мој омилен рецепт, со кромид. Како ми тргна со тоа кромидот у последно време
tooooooooo be brachko- :pehar:
fino go objasni receptov- samo..... daj be neshto poednostavno- za ova ke treba cel den da se pletkam u kujna- a prashanje e shto ke izleze:pos:
za utre se spremam riba na skara- da napravam- ama sepak..... ke vidam :pos:mozhe i da si sednam nekade i gotova da si rucham
 
D

D_NazGUL

Гостин
Најлесно а најслатко!

1. Експрес лонец
2. Бапни пилето унутра
3. Пуни го со вода до 3/4 лонец
4. Излупи кромид и цел таков стај го
5. Исецкај на кругчиња едно 3-4 моркови
6. Стај на рингла.
-------------интермецо----------------(тралалалалала, убави слики и то)-------------------
7. после пиштењето остај го уште 5мин
8. Извади го кромидот и во една цедалка издроби го за сокот да истече у чорбата - другото раус!
9. Пилето го бадиш и го делкаш на мали парчиња месо у чорбата (не е пожелно коски ако нема кој да те удри по грб коа ќе се закашлаш)
10. зачин по желба - ја обично ставам вегета со зачини за пиле (ми ја дадоа со орогоналот)
11. остаи уше 10мин на рингла


БУТААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААЈ
 
T

Tetro

Гостин
tooooooooo be brachko- :pehar:
fino go objasni receptov- samo..... daj be neshto poednostavno- za ova ke treba cel den da se pletkam u kujna- a prashanje e shto ke izleze:pos:
za utre se spremam riba na skara- da napravam- ama sepak..... ke vidam :pos:mozhe i da si sednam nekade i gotova da si rucham
Кажи ми која риба ти е омилена. :)
 
T

Tetro

Гостин
амур бате, ама може и крапче, пастрмче
Амур немам приготвувано на скара никогаш. Ама за крапчето можам да ти кажам како најлесно да го собориш на скарата:

Најпрво го чистиш (му ја вадиш внатрешноста и ја сечеш секоја перка и главата, главата и не мора, тоа по избор). Напрај и еден зарез на грбот по целата должина, околу 5-7 милиметри. Ако е поголема рибата, напрај и неколку зарези на повеќе места, од двете страни за да се испече подобро. Крапчето ако е поголемо, можеш да го поделиш на неколку дела за полесно да го вртиш на скарата. Посоли ја добро, попрскај со масло од сите страни и остај ја на добро загреана скара. Откако ќе ја испечеш, можеш да ја збогатиш со магданос и лимон и посебно е добро ако имаш некоја зелена салата по избор.

Ова важи и за пастрмката исто. :)
 

HardCore

Cylon
Член од
4 февруари 2010
Мислења
139
Поени од реакции
38
2 Сомуна
2 Шиш- Кабаба од Камила (не се заебавам)
3 Ќуфтиња од леблебија
Ммммммм...њам...њам...
Јадено пред 2 часа

Ама незнам како се приготвува...Sorry
 

Kajgana Shop

На врв Bottom