toa znaci deka bez verba vo gospoda se e zaludno i sueta, i gospod saka site da se spasat i da ja poznaat vistinata
епа друже тука е целиот СПОР ! баш по ова прашање !
вие религиозните тврдите дека ако верувате - претпоставувате дека постои битие бог тогаш може слободно да ја вршите нашата Атеистичка СУЕТА и тоа вас ве праело верници .
а Библијата вели дека ЛАЖЕТЕ . Дека и вие сте Атеисти само сте си изнашле некаков измамнички начин за лесна заработка .
Второзаконие: 17:17 И нека нема многу жени, за да не му тргне срцето по суета; и нека не натрупува за себе купови сребро ни злато!
Јов: 15:31 Нека не се надева на својата суета, зашто празнота ќе му биде сета награда.
Псалм: 39:5 Ете, со педа ми ги измери деновите, и векот мој е како ништо пред Тебе; вистина, секој човек што стои цврсто е суета.
39:6 Човекот поминува како сенка, суета е сето негово богатство, збира, а не знае кој ќе го земе!
Проповедник:
2:21 Зашто човекот се труди мудро и со знаење и успешно, па сè тоа треба да го остави во наследство на друг, кој воопшто не се трудел околу тоа. И тоа е суета и големо зло.
2:23 Зашто сите негови денови се макотрпни, работите му се полни со грижи; па ни ноќе не мирува неговото срце. И тоа е суета.
2:26 Тој му дарува мудрост, сознавање, радост на оној што Му е по волјата, а на грешникот му дава мака да собира и да натрупува за оној кој е по Божја волја. И тоа е суета и тежина на духот.
3:19 Зашто навистина, кобта на луѓето и ѕверовите е една и иста. Како гинат едните, така гинат и другите; и дишат со еднаков здив, и човекот со ништо не го надминува ѕверот, зашто сè е суета.
4:4 Натаму искусив дека секој напор и секој успех му прибавува на човекот завист од неговиот ближен. И тоа е суета и гонење на ветер.
Осија: 12:11 Галад е навистина беззаконие, сама суета; во Галгал жртвуваат бикови; затоа жртвениците ќе им бидат како куп камења во полските бразди.
Еремија: 14:22 Зар БЕЗБОЖНИЧКАТА СУЕТА дава дожд?
ЕВЕ КАДЕ РЕЛИГИОЗНИТЕ СЕ НАРЕЧЕНИ БЕЗБОЖНИЦИ ОТИ СЕ СУЕТНИ
.
.
ДЕФИНИЦИЈА :
СУЕТА е земски дух- идеал на смртните луѓе кој неверуваат во вечен живот , не веруваат ниту во Бог ,( ниту во Христос – бесмртната личност ),како и на сите неверници , лажни верници , декларативни верници , измамници , па затоа тежнеат да остават што поголеми траги – докази за своето постоење низ времето на земјата со ....деца , земја , пари, капитал или достигања по кој ќе ги запаметат другите луѓе ( суетна слава ) во војни , бизнис , политика , итн итн .
Е ова е дефиницијта за суетност . И според оваа дефиниција се одредува степенот на (без)суетност на секој поединец ,на секој Закон какви меѓучовечки односи регулира , општествено уредување , достигнат степен- ниво на општествена свест кај секој поединец или генерално во општеството .
ЗНАЧИ ТАА РЕЛИГИОЗНА ЛАГА ДЕКА ДЕКА НИВНАТА СУЕТА Е ОДОБРЕНА А ИСТАТА СУЕТА КАЈ АТЕИСТИТЕ НЕЧИНЕЛА ОТИ НЕ СИ ЖАБУРКААТ УСТА СО НЕКАКВИ БОГОВИ .........Е ОБИЧНА ЛАГА
БИБЛИЈАТА СТАР И НОВ ЗАВЕТ ВЕЛАТ ....СУЕТА Е СУЕТА
НЕМА АТЕИСТИЧКА - НЕВЕРНИЧКА И РЕЛИГИОЗНА - ВЕРНИЧКА СУЕТА
ТУКУ СУЕТА СИ Е СУЕТА
.
.
ЕВЕ : СТАР ЗАВЕТ
2 Цареви: 17:15 Ги презираа Неговите закони и Заветот што го склучи со нивните татковци, и Неговите опомени што им ги упатуваше. Се стремеа кон суетата, па и самите станаа суетни, следејќи ги народите околу себе, иако Господ им заповеда да не прават како нив.
Јов: 11:11 Зашто Тој ја знае суетата на луѓето, ја гледа нечесноста и нема ли да внимава?
Псалм: 4:2 Човечки синови, до кога ќе ја обрнувате Мојата Слава во срам? До кога ќе ја љубите суетата и ќе ги барате лагите?
24:4 Оној, кој има чисти раце и невино срце; кој не и ја предаде својата душа на суетата и кој не се заколнува лажно.
62:9 Синовите на луѓето се суетни, лага се човечките синови: Сите да застанат на мерилка, ќе бидат полесни од суетата.
119:37 Одврати ги моите очи да не ја гледаат суетата, чувај ми го животот на Твојот пат!
Пословици: 12:11 Кој ја обработува својата земја, наситен е со леб, а кој трча по суетата, неразумен е.
30:8 оддалечи ги од мене: суетата, и лагата; не ми давај ни сиромаштво ни богатство; храни ме со мојот насушен леб;
Проповедник: 6:11 Зашто има многу нешта кои ја умножуваат суетата, и каква му е ползата на човекот од тоа?
Еремија: 2:5 Господ зборува вака: „Каква неправда најдоа вашите очи на Мене, та се оддалечија од Мене? Тргнавте по суетата, та самите станавте суетни.
Книга мудрост Соломонова 13
ред 1 СИТЕ луѓе по природа се Суетни оние кој не го познале Бога
..
.
ЕВЕ НОВ ЗАВЕТ :
Римјаните: 8:20 имено, созданието и беше потчинето на суетата, не доброволно, туку од Бог , кој го потчини - во надеж
Ефесјани: 4:17 Ова го велам и сведочам во Господа, да не живеете веќе како што одат народите во суетата на својот ум,
1 Петрово: 1:18 знаејќи дека не сте откупени со распадливи нешта, со сребро или со злато, од својот СУЕТЕН живот што ви е предаден од вашите татковци,