Укинување на предчасовите !

• Креатор на темата Креатор на темата Viktoranius
  • Време на започнување Време на започнување
V

Viktoranius

Гостин
Значи пред една недела беше донесен закон во сите училишта во Македонија да се укинат сите предчасови, односно часовите за 2ра смена да почнуват во регуларното време во 13:30.
Незнам сеа низ другите градови како е, и дали е имало предчасови, али во Струмица се случуваше понекогаш да имаме дури и 2 предчаса, односно да почнуваме 2ра смена од 15 за 12.

Прашањето ми беше дали во другите градови се укинати?

И дали може да се пријават професорите во министерството за образование, ако во случај не го почитуваат законот?

Абе добар е законов пошто на сите преку глава ни беше од предчасови,ама закон како сите закони кај нас-на хартија:tapp:Нема да се спроведува ние неделава имавме предчасови и други класови имаа...

Значи пред една недела беше донесен закон во сите училишта во Македонија да се укинат сите предчасови, односно часовите за 2ра смена да почнуват во регуларното време во 13:30.
Незнам сеа низ другите градови како е, и дали е имало предчасови, али во Струмица се случуваше понекогаш да имаме дури и 2 предчаса, односно да почнуваме 2ра смена од 15 за 12.

И дали може да се пријават професорите во министерството за образование, ако во случај не го почитуваат законот?

неможеш бидејки часовите кој започнуваат во втората снена се варијабилно временски означени така да сине ако професорот ти рече да дојде во 10:30 можеш само да си дојдеш на час и ништо повеќе

Прв пат слушам за законов и мислам дека е многу без веза.-.-
Ние денес имаме пред час Латински, бидејќи во петокот требаше да чекаме два часа за да го одржиме. Така да, ова е многу подобра солуција, него да мрзнеме надвор.
Секако, на никој не му се седи час повеќе во школо, ама убаво ни беше на г`зот кога во петок имавме само три часа. :)

Мене би ми свршил работа законов!
Секој ден освен понеделник имам предчас:tapp:
како што работаат професорите бирократски, така можеме и ние да гледаме само во распоред!

Предчасовите треба да се укинат. Не може секој ден во различно време да се оди во училиште.

Ние кога сме втора смена во понеделник имаме предчас, и наместо 7 часа имаме 6.Наместо класен имаме физика зашто и класната ми е по физика, а еден час ни е предчас и си одиме дома со 6.Ама професорот не запишува, воопшто не му е гајле, не ни предава, туку само играме на компјутер.Извини професоре што не идам на предчас, ама дома побрз ми е интернетот:)

Јас имам предчасови само за проектните
Искрено подобро пред час втора смена, отколку после час прва смена

Мене ме направија будала:vozbud:

Дај извор од негде?

господ да му даде здравје на тој што ја отворил темава, заборавив дека утре имам два предчаса....математика и прв и втор час пак математика:tapp: ке не умре од задачи решавање

Немам годинава предчасови, што значи сеедно ми е :)

Кај нас барем ние немаме претчасеви а оние кои одат на пракса незнам дали и тоа се рачуна како ова одат сеуште барем така знам освен ако нема нешто изменето ама мислам дека сеуште не е укинато барем кај нас :toe:

Кај нас сеуште има предчасови понекогаш и искрено се надевам дека така и ќе продолжи.
Против акцијава сум.Зашто?Затоа што да окапувам 7ми час во школо во петок пример,фино лепо ќе си имам предчас па ќе си идам после 6ти и слично.Јес да малку напор е,ама се исплатува,барем јас така мислам:smir:.

Кај нас предчасовите си беа предмет на договор. Ако сакаме да си одиме дента порано, ќе треба друг ден да го одржиме часот. Некогаш се случуваше да не сакаме па да си останеме, ама многу ретко. Мислам дека нема потреба од надворешни закони во врска со ова. Како ќе се договорат учениците и професорите така ќе си одржат.

Кај нас предчасовите си беа предмет на договор. Ако сакаме да си одиме дента порано, ќе треба друг ден да го одржиме часот. Некогаш се случуваше да не сакаме па да си останеме, ама многу ретко. Мислам дека нема потреба од надворешни закони во врска со ова. Како ќе се договорат учениците и професорите така ќе си одржат.

Aбе беше така и ние си го праевме на нас да ни одговара појше пошо сепак е средно и глеаш максимално да се извлечеш...:)

Али, од денешна перспектива тоа ми изгледа страшно глупа работа и ме потсеќа на македонштина,неработливост, неозбилност ,незалагање....Треба да има регулација, треба некој да каже дека не може тоа да се праи у образовниот систем за да се тргне напред, за тотално европски да се насочиме и за да се знае дека нема заебанција...Ако професорот не може да одржи час тогаш јебига, он е крив , на него ќе му се одземе од плата , а не учениците да се прилагодуваат кон времето да професорот и автоматски да го трошат своето слободно време...

Али, од друга страна кога ќе се види дека у образованието треба да се решат мал милион други работи кои се многу поважни од тоа дали ќе има предчас , тогаш ова стварно изгледа како безвезарија...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom