Edno mislenje od nekoj od taa dosta okarana dijaspora...
Jas ziveam vo Avstralija. Roden sum vo Makedonija no sum dojden tuka vo Avstralija kako 3-godisno dete i tuka sum rasten.
No, skoro sekoj den pravam nesto za Makedonija - dali e toa so pustanje pari kaj moite rodnini vo MK, ili doniranje pari za knigi vo bibliotekite ili sredstva za bolnicite, ili pak organiziranje na Makedonski protesti kako toj vo Melbourne, 2008 ili organiziranje sredbi so Avstraliski politicari lobirajki za Makedonskoto ime, itn.
Licno, jas bi sakal da mozam da glasam na izbori vo Republika Makedonija. Da sum imal pravo na glas, jas bi glasal.
Jas go razbiram toa sto nekoj velat deka ne sakate 'nie' od dijasporata da odlucuvame za 'vas'. Mislam toa go delat samo tie koi ne se dobro zapoznaeni so vistinata na Makedonskata dijaspora. Tie samo znaat da kazat za nekoj prikazni od tipot '5 dolari od dijasporata', no ne se voopsto zapoznaeni so vistinata i toa sto Makedonci od dijasporata imaat vlozeno milionski sumi so koi, na primer, se otvori banka vo Makedonija - no toa ne bese vo plan na korumpiranite politicari vo vremeto i ja zatvorija bankata i si gi ukrale parite, pa neka se bunat 'tie' od dijasporata... iako takvite slucaevi se mnogu, takvite vistini retko se plasiraat niz Makedonija, i toa sigurno e poradi politicki pricini.
A zosto od politicki pricini? Zosto politickite partii vo Republika Makedonija ne sakaat Makedoncite nadvor od Makedonija da imaat pravo na glas?
Makedonskata dijaspora ne zavisi od politickite partii vo Makedonija. Moeto rabotno mesto vo Avstralija ne zavisi od toa sto sum za VMRO-DPMNE ili za SDSM ili za koja bila partija, i toa me osloboduva od nivnite manipulacii i lagi. Seto toa go gledam kako edna partija shah (?), koga si od strana i nadvor od igrata, mnogu polesno se gledaat rabotite.
Tie koj bi glasale od dijasporata, ne se tie koj voopsto ne se interesiraat za Makedonija, tuku samo tie koj gi sledat Makedonskite raboti i se interesiraat za Makedonija i Makedoncite. Tie koi pustaat pari sekoj mesec kaj nivnite rodnini vo Makedonija, i tie koi sakaat nivnite rodnini vo Makedonija da imaat rabota, da imaat pari i da imaat eden podobar zivot.
Za tie koi voopsto ne se interesiraat za Makedonija, tie nema da izlezat da glasaat i da go imaat toa pravo.
No na kraj, mislam odlukata dali bi trebalo Makedoncite nadvor od Republika Makedonija da imaat pravo na glas zavisi od celta i filozofijata na Republika Makedonija...
Dali Makedonija e zemja na Makedonskiot narod, kako dom za site Makedonci kade i da se vo svetot - ili Republika Makedonija e zemja na gragjanite na Republika Makedonija?
Neli vtorata opcija dosta se forsira od strana na megjunarodnata zaednica, i so toa se kroj 'multi-etnicka' Makedonija, a ne Makedonska Makedonija (so prava za malcinstvata).
Jas sum Makedonec. Ako Makedonija e zemja na Makedonskiot narod, toa znaci drzavata e i moja i site cekori na drzavata na Makedoncite, isto taka me pretstavuvaat i mene, kako Makedonec.