Бензините поскапуваат за четири, а дизелот поевтинува за 1,5 денар

• Креатор на темата Креатор на темата acetetovo
  • Време на започнување Време на започнување

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
02.02.2009 14:10

Бензините од ноќеска на полноќ поскапуваат за четири денари по литар, а дизелот поевтинува за 1,5 денар, одлучи денеска Регулаторната комисија за енергетика.
Со одлуката се врши зголемување на рафинериските и на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 1,78, односно за 0,11 отсто.
Новата цена на ЕУРОСУПЕР-95 е 50,50 денари за литар, ЕУРОСУПЕР-98 ќе се продава за 51,50, а моторниот бензин МБ-96 за 53,50 денари за литар. ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е IV) ќе чини 43, а Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) 32 денари за литар.
Со одлуката на РКЕ за 0,037 денари за килограм се намалува и цената на мазутот М-2 која сега ќе изнесува 16,072 денари за килограм.
Како причина за промена на цените на нафтените деривати од РКЕ ги истакнуваат за 1,75 отсто пониската цена на сурова нафта на светскиот пазар во изминатиот 14-то дневен период, како и за 3,25 отсто повисокиот курс на доларот во однос на денарот.

До кога ќе не ограбуваат?

Гледам не е интересна темава?

Ајде аирлија нека ни е ме чуди само што причинава ја пронашле во курсот на долат/денар онака требаше само Грујо во негов стил да излезе со соопштение дека е заради загаденоста од воздухот и заради што штетните гасови од автомобилите го загадуваат зеленилото во Македонија и на голем број на овчички им е оневозможено да пасат од родната грутка мајчина и вечната земја библиска Македонијаа.

Во тој случај ќе имавме поголема група на овчички на форумот за елоквантно да ни објаснат кој сме ние да ја загадуваме нивната земја и ако не ни чини слободно можи да си ги земиме парталите и вози Мишко.

Вака со вакво соопштени ќе дојде tomsaso и со 4 реченици ќе му објасни на Грујо и на професор Трајо Славески дека не се во право.

На здравје стрижење

избори се ближат избори се ближат :pos2:

Така, ама штетните гасови од автомобилите излегуваат од горивото што го продава Окта... А колку што се сеќавам владата дава дозвола за работата и контролата на квалитетот на горивата. Моментално, имаме најлоши горива во светот!

Ми е гајле јас секогаш си ставам гориво за 300 денари.:vozbud:

Ми е гајле јас секогаш си ставам гориво за 300 денари.:vozbud:

:pos2: да ама 98 со 300 денари одев 4 дена на работа плус се развозував нагоре надоле а сега се мислам дали ке стигнам до дома со триста денари и тоа во еден правец
:vozbud:

:pos2: да ама 98 со 300 денари одев 4 дена на работа плус се развозував нагоре надоле а сега се мислам дали ке стигнам до дома со триста денари и тоа во еден правец

Ами кој ти е крив можеби твоите 300 денари се стари, јас си имам нови и со нив си ставам :smir: :vozbud::wink:

Бре бре кога беше 47 денари, за 250-300 цел резервар го пунев :D
Ама исто ми се фаќа, и онака 7 литри е :)

`98 беше 33 денари литар...скоро 10 л за 300 денари...
Сега е 50 ден/лит. а тоа е 6 литри...
Грешка ти е есапот...

`98 беше 33 денари литар...скоро 10 л за 300 денари...
Сега е 50 ден/лит. а тоа е 6 литри...
Грешка ти е есапот...
Дизелот во тоа време беше 27 денари за литар, а цената на суровата нафта 15 долари за барел...

Па сега есапете кога не бричеле најмногу.... да не речам кога не бричеле најмногу, најзадоволни сме биле.

Da ne e ladno so sliki ke vi pokazam kolku pati na den se menuva cenata na gorivoto vo Germanija,najmalce 5 pati na den ima poinakva cena,se pokacuva pa se namaluva a zosto ne znam da vi kazam? Kaj nas dojde do mala promena i vednas ja obvinuvate vladata,seto toa doaga od svetskata berza,se zavisi po koja cena e kupena surovata nafta?

Moра да се платат изборните кампањи, ова е само дел од серијата покачувања што следуваат.

Da ne e ladno so sliki ke vi pokazam kolku pati na den se menuva cenata na gorivoto vo Germanija,najmalce 5 pati na den ima poinakva cena,se pokacuva pa se namaluva a zosto ne znam da vi kazam? Kaj nas dojde do mala promena i vednas ja obvinuvate vladata,seto toa doaga od svetskata berza,se zavisi po koja cena e kupena surovata nafta?

Мрав ме заинтигрира за Германија сега јас како што те разбрав во Имачка можи во текот на денот бакало да земи со сунгер да ја забриши таблата и да си пиши нова цена за бензино како шо че му прдни или пак се јавува некој на радио на ниво на држава ахтунг махтунг од 12 и 15 бензино е евро и осумдесе пошто се менува најмалце 5-пати во ден да не се сјеби некој оти можи во 3 и 20 да рипни на евро и девеесе и да му дајш на некој шлепер по стара цена и појде печалбата ?

Знам дека е слободна економија ама јас до кај шо имам појдено се знај цена на горива е на ниво на држава значи бензино и во Средорек и во Скопје е 50,50 .

Ај биди добар објасни ми како на прваче како тоа паметнити Шваби регулирале

Мрав ме заинтигрира за Германија сега јас како што те разбрав во Имачка можи во текот на денот бакало да земи со сунгер да ја забриши таблата и да си пиши нова цена за бензино како шо че му прдни или пак се јавува некој на радио на ниво на држава ахтунг махтунг од 12 и 15 бензино е евро и осумдесе пошто се менува најмалце 5-пати во ден да не се сјеби некој оти можи во 3 и 20 да рипни на евро и девеесе и да му дајш на некој шлепер по стара цена и појде печалбата ?

Знам дека е слободна економија ама јас до кај шо имам појдено се знај цена на горива е на ниво на држава значи бензино и во Средорек и во Скопје е 50,50 .

Ај биди добар објасни ми како на прваче како тоа паметнити Шваби регулирале

Nemam objasnuvanje ni jas ama gledam kako se menuvaat cenite na sekoi 2-3 casa i toa na SHELL benzinska koja se naoga pokraj firmata kaj sto rabotam.Ako utre imam vreme ke vi prezentiram sliki so datum i cas za da ne misli nekoj deka si izmisluvam?Inaku ovde cenata na gorivoto ne e ista na benzinska na avtopatot i vo naseleno mesto,vo mestata sekogas e poeftino!

Nemam objasnuvanje ni jas ama gledam kako se menuvaat cenite na sekoi 2-3 casa i toa na SHELL benzinska koja se naoga pokraj firmata kaj sto rabotam.Ako utre imam vreme ke vi prezentiram sliki so datum i cas za da ne misli nekoj deka si izmisluvam?Inaku ovde cenata na gorivoto ne e ista na benzinska na avtopatot i vo naseleno mesto,vo mestata sekogas e poeftino!

Оки доки Мрав презентирај ти си бил на местота на злосторството јас си мислев гледаш некоја реклама против абортус па не си прочитал дека факторот не е цената на суровата нафта ами дека јас и Грујо се нервираме за девалвација на динарот затоа и ценава рипнала чунки ние си пазариме со зелени нафта како и сите останати.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom