D
dbt
Гостин
:pos2::pos2::pos2: Epic Fail:pos2::pos2::pos2:Моја грешка Мислев прости броеви се од 1-9 :$
П.С No hard feelings
:pos2::pos2::pos2: Epic Fail:pos2::pos2::pos2:Моја грешка Мислев прости броеви се од 1-9 :$
Еве ти ја целаМоже ли цела да ми ја напишеш зашто сега повеќе ме збуни
[SIZE=4][COLOR=#000000]program zbirDijagonala;
var
i,j,n,zbir: Integer;
a: array [1..50,1..50] of Integer;
begin
write('Vnesi red na matrica: ');
readln(n);
for i := 1 to n do
for j := 1 to n do
Readln(a[i,j]);
[/COLOR][/SIZE] [SIZE=4][COLOR=#000000] for i := 1 to n do
for j := 1 to n do
writeln(a[i,j]);[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=4][COLOR=#000000] zbir:=0;
[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=4][COLOR=#000000] for i:=1 to n do[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=4][COLOR=#000000] zbir:=a[i,i]+zbir;[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=4][COLOR=#000000] writeln(zbir);[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=4][COLOR=#000000]readln;
[/COLOR][/SIZE]
[SIZE=4][COLOR=#000000] end. [/COLOR][/SIZE]
Пријателе, седни и реши ја ако заслужвиш 5ка. Ако не, не вредит да ја имаш и биди задоволен со то шо имаш реална оцена. Мене нишо не би ми значела ваква петка ако друг ми го решит проблемов... Не сакам да звучам ко паметњакович ама така е...Се работи за задача во паскал.Задачата претставува верижна дропка која гласи вака :
а = 1
___
2 + 3
____
4 + 5
____
6 + 7
____
8 + 9
_____
10
ние немаме решавано верижни дропки,но професорката рече кој ке ја реши оваа задача ке има 5..добар предизвик,нели? па ако може некој да помогне? задачата е за утре...ако има некој идеја како би се испрограмирало во паскал со while - do или for..
PROGRAM Ubavina;
VAR n:integer;
rez,m:real;
BEGIN
WriteLn('Presmetuvanje na verizna dropka od 1 do 10');
FOR n:=1 TO 10 DO
BEGIN
n:=n+1;
rez:= n / (n+1)+(n+2);
m:=m+rez;
END;
WriteLn('Rezultatot e:'m);
ReadLn;
END.
n:=n+1 нека е под rez да да почнит од 1 програмава, вака почвит од 2. Не памтам точно во Паскал синтаксава ама во ваков фор вклучена е и 10ката?Со FOR-TO-DO
Незнам што е тоа верижна дропка ... али според тоа што мислам евеКод:PROGRAM Ubavina; VAR n:integer; rez,m:real; BEGIN WriteLn('Presmetuvanje na verizna dropka od 1 do 10'); FOR n:=1 TO 10 DO BEGIN n:=n+1; rez:= n / (n+1)+(n+2); m:=m+rez; END; WriteLn('Rezultatot e:'m); ReadLn; END.