1.1.да се напише програма која ќе го испечати спротивниот број на трицифрен број
2.да се напише програма која ќе го испечати спротивниот број на трицифрен број со букви
(и во двете задачи со while и do )
program prva;
i,broj1,broj2:integer;
begin
readln(broj1);
broj2:=0;
while (broj1>0) do
begin
broj2:=broj2*10;
broj2:=broj1 mod 10;
broj1:=broj1 div 10;
end;
writeln(broj2);
end.
program vtora;
var i:integer;
broj1:string[3];
begin
readln(broj1);
i:=length(broj1);
while (i>0) do
begin
write(broj1[i]);
dec(i);
end;
writeln;
end.
фала многу само во 2 ми ги печати само последните три бројки1.
2.Код:program prva; i,broj1,broj2:integer; begin readln(broj1); broj2:=0; while (broj1>0) do begin broj2:=broj2*10; broj2:=broj1 mod 10; broj1:=broj1 div 10; end; writeln(broj2); end.
Код:program vtora; var i:integer; broj1:string[3]; begin readln(broj1); i:=length(broj1); while (i>0) do begin write(broj1[i]); dec(i); end; writeln; end.
Toa bidejki pogore pisa deka sakas da se ispisuva sprotivniot broj na tricifren broj. Dokolku sakas da raboti i za pogolemi broevi smeni go vo var: od string[3] - vo string; i ke raboti za bilo koja vrednost.фала многу само во 2 ми ги печати само последните три бројки
Фала уште еднашToa bidejki pogore pisa deka sakas da se ispisuva sprotivniot broj na tricifren broj. Dokolku sakas da raboti i za pogolemi broevi smeni go vo var: od string[3] - vo string; i ke raboti za bilo koja vrednost.
1.Да се напише програма која ќе ги најде сите прости броеви помали од n.(со while i do)
PROGRAM prostibroevi;
VAR N,Broj,NeProstBroj:integer;
Sito:SET OF byte;
BEGIN
WriteLn('Do koj priroden broj da baram prosti broevi?');ReadLn(N);
Sito:=[2..N];
Broj:=2;
WHILE Broj<=N DIV 2 DO
BEGIN
NeProstBroj:=2*Broj;
REPEAT
Sito:=Sito-[NeProstBroj];
Inc(NeProstBroj,Broj);
UNTIL NeProstBroj>N;
REPEAT
Inc(Broj);
UNTIL Broj IN Sito;
END;
Write('Prosti broevi se: ');
FOR Broj:=2 TO N DO
IF Broj in Sito
THEN
Write(Broj:4);
ReadLn;
end.
Не е до седмицата, на сите верзии работи компајлерот.ај помош ако може, вчера ме умре од зезање паскалот, значи решив една задача, го остаив писито да мирува, гледав филм на тв, коа се вратив паскалот нејкеше да му праи ран (цтрл +ф9) мислев да не ми е расипано копчето цтрл, па пробав преку менито, не сака, го рестартирав писито, пак истиот проблем, го преинсталирав паскалот, пак не сака, што да праам???, ај ве молам помош, проф. ми рече демек до виндоус 7мицата било проблемот заебавал некад, што да праам???
А што паскал имаш. Turbo Pascal за DOS? Ако е тоа батали го, земи Free Pascal или Lazarus.ај помош ако може, вчера ме умре од зезање паскалот, значи решив една задача, го остаив писито да мирува, гледав филм на тв, коа се вратив паскалот нејкеше да му праи ран (цтрл +ф9) мислев да не ми е расипано копчето цтрл, па пробав преку менито, не сака, го рестартирав писито, пак истиот проблем, го преинсталирав паскалот, пак не сака, што да праам???, ај ве молам помош, проф. ми рече демек до виндоус 7мицата било проблемот заебавал некад, што да праам???
Што точно ти дава како грешка?ај помош ако може, вчера ме умре од зезање паскалот, значи решив една задача, го остаив писито да мирува, гледав филм на тв, коа се вратив паскалот нејкеше да му праи ран (цтрл +ф9) мислев да не ми е расипано копчето цтрл, па пробав преку менито, не сака, го рестартирав писито, пак истиот проблем, го преинсталирав паскалот, пак не сака, што да праам???, ај ве молам помош, проф. ми рече демек до виндоус 7мицата било проблемот заебавал некад, што да праам???
ja imam napisano zadacata pravam compile i sve e ok, pravam run nejke mi go dava prozorceto za compile sto se pojavuva.....i pomos????Што точно ти дава како грешка?
Пиши readln пред end. случајно тоа да не е :wink: