I
Intex
Гостин
Морам да го прашам ова, дали е могуќе во Паскал да се направи некој програм шо ќе одбројува време т.е. дали во Паскал има тајмер?
Фала.
Фала.
program random_broj;
uses crt;
var
x,n:integer;
begin
textcolor(yellow);
randomize;
Writeln('Vnesi broj');
readln(x);
n:=random(x);
writeln(n);
readln;
end.
Пишувам една програма која генерира рандом броеви
Задачата е:Код:program random_broj; uses crt; var x,n:integer; begin textcolor(yellow); randomize; Writeln('Vnesi broj'); readln(x); n:=random(x); writeln(n); readln; end.
Да се генерира случаен природен број помал од даден природен број и ако е непарен да се отпечати TRUE, а ако е парен да се отпечати FALSE.
Знам дека може ова да се направи со if-then-else командата но треба да го направам со boolean.
Прашањето ми е знае ли некој како да го направи ова со boolean?
Среди си текст и име на променливи и шибај.Program Mirce;
Var N,X:integer;
C:boolean;
Begin
WriteLn ('Vnesete priroden broj');
readln (N);
X:=Random (N);
WriteLn (X);
If X MOD 2=0
then
C:=true;
WriteLn (C);
readln;
END.
program Tabela;
uses crt;
var i,n:integer;
begin
clrscr;
write ('n='); readln (n);
writeln ('n':5, 'N*N*N':13, '3*N':13);
writeln ('_________________________________');
for i:=1 to n do
writeln (i:5, i*i*i:13, (3*i):13);
readln;
end.
[CODE]
Ајде и од мене нешто табела која ми дава вредности за n*n*n и 3*n.
Код:program Tabela; uses crt; var i,n:integer; begin clrscr; write ('n='); readln (n); writeln ('n':5, 'N*N*N':13, '3*N':13); writeln ('_________________________________'); for i:=1 to n do writeln (i:5, i*i*i:13, (3*i):13); readln; end. [CODE][/QUOTE] Вико мислим дека овој е целта на програмата што ти треба: [CODE]program Tabela; uses crt; var i,n:integer; begin clrscr; write ('n='); readln (n); writeln ('n':5, 'N*N*N':13, '3*N':13); for i:=1 to 35 do write (chr(196));writeln; writeln (n:5, n*n*n:13, (3*n):13); readln; end.
Овој ти дава резултати само за унесената вредност, а не и за предходните вредности.. Како и да е дај пиши ја таа предпоследната за тесат што е ако ја имаш..Вико мислим дека овој е целта на програмата што ти треба:
Код:program Tabela; uses crt; var i,n:integer; begin clrscr; write ('n='); readln (n); writeln ('n':5, 'N*N*N':13, '3*N':13); for i:=1 to 35 do write (chr(196));writeln; writeln (n:5, n*n*n:13, (3*n):13); readln; end.
Е па овака треба да биде, не треба да печати вредности за сите броеви од 1 до н. А таа утре, сга касно не можем да мислим!:helou:Овој ти дава резултати само за унесената вредност, а не и за предходните вредности.. Како и да е дај пиши ја таа предпоследната за тесат што е ако ја имаш..
Која претпоследна бе? Он треба да ти ја даде, или да ти ја реши?Овој ти дава резултати само за унесената вредност, а не и за предходните вредности.. Како и да е дај пиши ја таа предпоследната за тесат што е ако ја имаш..
Повели P=1+4+7+..+(3n-2)/1*2*3..*n . Ако може со for - do да ја решиш да видам како се решава кога има две дадени низи.Која претпоследна бе? Он треба да ти ја даде, или да ти ја реши?
Оваа првата треба да оди 1+4+7+... до n или?Повели P=1+4+7+..+(3n-2)/1*2*3..*n . Ако може со for - do да ја решиш да видам како се решава кога има две дадени низи.
Така сфатив дека треба да е. Најдобро ќе беше да даеше пример со броеви.Program Mirce;
Var N,A,B,Suma1,Suma2,Suma3:integer;
Suma4,P:real;
Begin
WriteLn ('Vnesete go N');
readln (N);
A:=1;
While A<=N Do
Begin
Suma1:=Suma1+A;
A:=A+3;
END;
Suma2:=(3*N)-2;
Suma3:=1;
For B:=1 to N Do
Begin
Suma3:=Suma3*B;
END;
Suma4:=Suma2/Suma3;
P:=Suma1+Suma4;
WriteLn (P);
readln;
END.
Овој ти тражиш:Повели P=1+4+7+..+(3n-2)/1*2*3..*n . Ако може со for - do да ја решиш да видам како се решава кога има две дадени низи.
program zbir;
uses crt;
var i,n:integer;s,p,suma:real;
begin
write('vnesi n=');readln(n);
s:=0;
p:=1;
for i:=1 to n do
begin
s:=s+3*i-2;
p:=p*i;
end;
suma:=s/p;
writeln('suma=',suma:10:2);
readln;
end.
Ваљда не ја сака така, зошто не му е ни дадена формулата како што ти ја реши.Овој ти тражиш:
Код:program zbir; uses crt; var i,n:integer;s,p,suma:real; begin write('vnesi n=');readln(n); s:=0; p:=1; for i:=1 to n do begin s:=s+3*i-2; p:=p*i; end; suma:=s/p; writeln('suma=',suma:10:2); readln; end.
Таа е друже.. Разгледај ја подобро и ќе видиш дека е така.Ваљда не ја сака така, зошто не му е ни дадена формулата како што ти ја реши.
Ајт нека објасни, па може ќе ја решиме.
Фала многуСреди си текст и име на променливи и шибај.
program random_broj;
uses crt;
var
x,n:integer;
y:boolean;
begin
textcolor(yellow);
randomize;
Write('Vnesi broj:');
readln(x);
n:=random(x);
writeln(n);