I
Intex
Гостин
Морам да го прашам ова, дали е могуќе во Паскал да се направи некој програм шо ќе одбројува време т.е. дали во Паскал има тајмер?
Фала.
Фала.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
program random_broj;
uses crt;
var
x,n:integer;
begin
textcolor(yellow);
randomize;
Writeln('Vnesi broj');
readln(x);
n:=random(x);
writeln(n);
readln;
end.
Пишувам една програма која генерира рандом броеви
Задачата е:Код:program random_broj; uses crt; var x,n:integer; begin textcolor(yellow); randomize; Writeln('Vnesi broj'); readln(x); n:=random(x); writeln(n); readln; end.
Да се генерира случаен природен број помал од даден природен број и ако е непарен да се отпечати TRUE, а ако е парен да се отпечати FALSE.
Знам дека може ова да се направи со if-then-else командата но треба да го направам со boolean.
Прашањето ми е знае ли некој како да го направи ова со boolean?
Program Mirce;
Var N,X:integer;
C:boolean;
Begin
WriteLn ('Vnesete priroden broj');
readln (N);
X:=Random (N);
WriteLn (X);
If X MOD 2=0
then
C:=true;
WriteLn (C);
readln;
END.
program Tabela;
uses crt;
var i,n:integer;
begin
clrscr;
write ('n='); readln (n);
writeln ('n':5, 'N*N*N':13, '3*N':13);
writeln ('_________________________________');
for i:=1 to n do
writeln (i:5, i*i*i:13, (3*i):13);
readln;
end.
[CODE]
Ајде и од мене нешто табела која ми дава вредности за n*n*n и 3*n.
Код:program Tabela; uses crt; var i,n:integer; begin clrscr; write ('n='); readln (n); writeln ('n':5, 'N*N*N':13, '3*N':13); writeln ('_________________________________'); for i:=1 to n do writeln (i:5, i*i*i:13, (3*i):13); readln; end. [CODE][/QUOTE] Вико мислим дека овој е целта на програмата што ти треба: [CODE]program Tabela; uses crt; var i,n:integer; begin clrscr; write ('n='); readln (n); writeln ('n':5, 'N*N*N':13, '3*N':13); for i:=1 to 35 do write (chr(196));writeln; writeln (n:5, n*n*n:13, (3*n):13); readln; end.
Вико мислим дека овој е целта на програмата што ти треба:
Код:program Tabela; uses crt; var i,n:integer; begin clrscr; write ('n='); readln (n); writeln ('n':5, 'N*N*N':13, '3*N':13); for i:=1 to 35 do write (chr(196));writeln; writeln (n:5, n*n*n:13, (3*n):13); readln; end.
Овој ти дава резултати само за унесената вредност, а не и за предходните вредности.. Како и да е дај пиши ја таа предпоследната за тесат што е ако ја имаш..
Која претпоследна бе? Он треба да ти ја даде, или да ти ја реши?Овој ти дава резултати само за унесената вредност, а не и за предходните вредности.. Како и да е дај пиши ја таа предпоследната за тесат што е ако ја имаш..
Која претпоследна бе? Он треба да ти ја даде, или да ти ја реши?
Оваа првата треба да оди 1+4+7+... до n или?Повели P=1+4+7+..+(3n-2)/1*2*3..*n . Ако може со for - do да ја решиш да видам како се решава кога има две дадени низи.
Program Mirce;
Var N,A,B,Suma1,Suma2,Suma3:integer;
Suma4,P:real;
Begin
WriteLn ('Vnesete go N');
readln (N);
A:=1;
While A<=N Do
Begin
Suma1:=Suma1+A;
A:=A+3;
END;
Suma2:=(3*N)-2;
Suma3:=1;
For B:=1 to N Do
Begin
Suma3:=Suma3*B;
END;
Suma4:=Suma2/Suma3;
P:=Suma1+Suma4;
WriteLn (P);
readln;
END.
Повели P=1+4+7+..+(3n-2)/1*2*3..*n . Ако може со for - do да ја решиш да видам како се решава кога има две дадени низи.
program zbir;
uses crt;
var i,n:integer;s,p,suma:real;
begin
write('vnesi n=');readln(n);
s:=0;
p:=1;
for i:=1 to n do
begin
s:=s+3*i-2;
p:=p*i;
end;
suma:=s/p;
writeln('suma=',suma:10:2);
readln;
end.
Ваљда не ја сака така, зошто не му е ни дадена формулата како што ти ја реши.Овој ти тражиш:
Код:program zbir; uses crt; var i,n:integer;s,p,suma:real; begin write('vnesi n=');readln(n); s:=0; p:=1; for i:=1 to n do begin s:=s+3*i-2; p:=p*i; end; suma:=s/p; writeln('suma=',suma:10:2); readln; end.
Ваљда не ја сака така, зошто не му е ни дадена формулата како што ти ја реши.
Ајт нека објасни, па може ќе ја решиме.![]()
Среди си текст и име на променливи и шибај.![]()
program random_broj;
uses crt;
var
x,n:integer;
y:boolean;
begin
textcolor(yellow);
randomize;
Write('Vnesi broj:');
readln(x);
n:=random(x);
writeln(n);