Политиката околу спорот за името: стратегија, незнаење или терање инает ?

• Креатор на темата Креатор на темата realen_07
  • Време на започнување Време на започнување
Bratot,

Stavot na Obedinetata Makedonska Dijaspora e celosno protiv kakvo bilo menuvanje na imeto na drzavata.

Meto Koloski mozebi licno sakal Kerim da bide Pretsedatel, no drugi vo OMD bile strogo protiv Kerim i negovata politika, taka da vo nikoj slucaj Obedinetata Makedonska Dijaspora ne lobirala za nikoj pretsedatelski kandidat.

Политиката околу спорот за името: стратегија, незнаење или терање инает ?
Стратегија, многу јака, појака и од WOW, на крај ко ќе завршит партијава, грцине не ќе знает кај да се свртат, ќе мислат астероид ги мавнал, а то пастирот наш да ти бил... :pipi:

Meto Koloski mozebi licno sakal Kerim da bide Pretsedatel, no drugi vo OMD bile strogo protiv Kerim i negovata politika, taka da vo nikoj slucaj Obedinetata Makedonska Dijaspora ne lobirala za nikoj pretsedatelski kandidat.

И таму ли раздор бе? Толку ли од „обединета“?

А ја би рекол, секоја изјава на Бранко, Заев, Шеќеринска итн. остали “експерти“, директно ја ослабнуваат позицијата на Македонија и не овозможуваат цврсто водење на политиката на државата.

Ајде де,тогаш дај молим те објасни ми како тоа имавме јака позиција по повод истото прашање до 2006 година?

Најдобриот стратешки потег во сиве години кој го повлече Македонија е отварањето на судски процес против прекршувањето на Привремената Спогодба.

Дали е свесен Груевски колку ќе ја чини државата судскиот процес против Грција?И дали воопшто знае колку време траат тие процеси и да напоменам Грција има право да не ја почитува одлуката на Судот.

Не знам кон што целат со тоа...

Нека продолжи преродбата уште малку ќе ви стани јасно на сите,не дека е рано или нешто ама бар уште некое време,иако скапувањето и изолацијата се видливи со голо око веќе.

Е оди објасни им го тоа на некои...

Струмикс,колку што знам ти си со правен факултет така? Значи знаеш дека Грција има право да не ја почитува одлуката на судот во Стразбург во врска со идентитетот наш.Терате инает само ама ок нека ви биди.Биди убеден дека овој судски спор не е на арно.

Ајде де,тогаш дај молим те објасни ми како тоа имавме јака позиција по повод истото прашање до 2006 година?
До 2006 СДСМ цврсто ја промовираше ДВОЈНАТА ФОРМУЛА. Од 2006, Груевски почна да ја застапува ДВОЈНАТА ФОРМУЛА. Од 2006 па навака СДСМ и Бранко решија да даваат изјави и да поддржуваат БИЛО ШТО, кое би значело промена на името, со што директно им дадоа до знаење на светската јавност а најмногу им отворија пат на грците за да засилат бидејќи според ИЗЈАВИТЕ НА СДСМ, има „клима“ во Македонија за попуштање и промена на името!

Па размисли сега бе самоУТЕПАН кој тоа ги ослабна позициите на Македонија...

До 2006 СДСМ цврсто ја промовираше ДВОЈНАТА ФОРМУЛА. Од 2006, Груевски почна да ја застапува ДВОЈНАТА ФОРМУЛА. Од 2006 па навака СДСМ и Бранко решија да даваат изјави и да поддржуваат БИЛО ШТО, кое би значело промена на името, со што директно им дадоа до знаење на светската јавност а најмногу им отворија пат на грците за да засилат бидејќи според ИЗЈАВИТЕ НА СДСМ, има „клима“ во Македонија за попуштање и промена на името!

Па размисли сега бе самоУТЕПАН кој тоа ги ослабна позициите на Македонија...

Двојната формула функционираше до самитот во Букурешт,таму се обиде Груевски со предлогот Република Македонија-Скопје,Грција одби што значи мора да се бара друго решение,значи ако едно решение падни во вода се бара друго а не веднаш барање на предавници и виновници и да се седи со скрстени раце.2006 година ставот на Грција беше јасен,дека ќе ја верификуваат спогодбата од 1995 година се до самитот во Букурешт кога Груевски ја оплеска.Како прво никој не спомна промена на име него се спомнува компромис во кој нема да ни се чепка во јазикот,идентитетот и државното име т.е. правото да се нарекуваме Македонци и да го задржиме името Македонија под некоја подобра референца прифатлива за нас и Грција.Ама како што рече реален,или е инает или е намерно или пак крајно е глупост овој потег на Груевски.

П.С. Остави го ставот на Грција туку гледај го нашиот,промена на име не спомнал ниеден политичар само реален и фер компромис за нас.Биди реален,не лупај зелени и не се брукај :)

И таму ли раздор бе? Толку ли од „обединета“?

Jas ne gledam 'razdor' vo toa. Od kade razdor?

Obedinetata Makedonska Dijaspora e sostavena od Makedonci. Vo organizacijata ima Makedonci koj tezneat kon desnicata i Makedonci koj tezneat kon levicata, i Makedonci koj voopsto ne gi interesira politickite partii ili politikata vo Makedonija.

Vo Republika Makedonija, ako si so VMRO-DPMNE, voopsto ne te ceni covek sto e za SDSM. Ako si za SDSM, voopsto ne te ceni covek sto e za VMRO-DPMNE. Toa postoj samo vo Republika Makedonija, ne vo dijasporata (ili mnogu retko), i ne vo Obedinetata Makedonska Dijaspora.

Toa mozebi tesko ke go razberi toj sto e zanesen vo mashinerijata na vnatresnata politika vo Republika Makedonija.

Bidejki nekoj si ima svoe mislenje, koe razlikuva od drugi vo organizacijata, toa ne znaci deka ima nekakov razdor vo Obedinetata Makedonska Dijaspora. Nasproti, toa pokazuva deka obedinetosta e mozna i ne se karame i delime poradi tie razlicnosti, tuku ima vnatresni razgovori i glasanje.

Ponatamu, postojat i proverki za site oficijalni nastapi koi potvrduvaat dali potezite se napredni sprema vnatresno osvojuvanata strategija za Makedonskata kauza od strana na OMD.

Pozdrav.

...
Струмикс,колку што знам ти си со правен факултет така? Значи знаеш дека Грција има право да не ја почитува одлуката на судот во Стразбург во врска со идентитетот наш.Терате инает само ама ок нека ви биди.Биди убеден дека овој судски спор не е на арно.

не сум струмикс, ама јас колку што знам атина нема право да не ја почитува одлуката, туку има можност да не ја почитува, т.е. не постои механизам да се натера да ја испочитува.

и не се работи за судот во стразбур, туку во хаг. ова не е граѓански спор на граѓанин со држава, па нема што да се бара во стразбур. овој во хаг, ICJ (International Court of Justice) е главен судски орган на ОН.

@ Rogi ,

Мето Колоски има функција во ОМД, неговите “лични“ ставови многу лесно може да се интерпретираат како ставови на ОМД. А многу логично е неговите повторно “лични“ ставови да имаат влијание во генералниот став на ОМД.
Впрочем, не би требало да постои контрадикторност во самото раководство на ОМД.

Разговаравме на другата тема во однос на ова и самиот си свесен за несогласувањата во однос на ставовите во врска со името.

А тука неможе/несмее да постои “поделеност“ и индивидуалност кога ОМД изјавува дека работи во интересите на Македонците.
Инаку, ќе се загуби смислата на Обединета, а ќе се рефлектира поделбата во стилот на “вмро-сдсм“ поддржувачи на политиката во однос на името.
Тоа не говори добро.

Ајде сакам да ги поедноставам работите па на крај ќе го поставам прашањето дали може да постигнеме единство.

Зошто е актуелна темата антика помеѓу Грција и Македонија?
Преку антиката Грција сака да си добие алиби за окупацијата на Беломорска Македонија.
Ако успее во таа намера, тогаш окупацијата на Македонија не е окупација туку ослободување и етничкото чистење не е чистење туку враќање на таканаречените Словени од каде што дошле.
Дали Македонија треба да го прифати тоа или да го избие и тој аргумент, односно да се бори за својата вистина.
Те Молам !
Грците биде навредени односно испровцирани од името на аеродромот.
А дедо ми Алексо на кого му ја запалија мајката со се куќата и си умре во Скопје без можност да си го посети родното огниште и да запали свеќа на мајка си е, ШТО ?
Што е ајде кажете анти букефалисти.

Единство со Македонци кои се откажале од Беломорска Македонија не треба и не смее да има.
Нив треба да ги пратиме на маргините од нашето опшество.
Јасно и гласно.

Ајде сега продолжете кој кого провоцира, безкичмењаци.

1.дали е реално можно преименувањето на еден аеродром или улица да бидат пресудни за зголемениот број конгресмени подржувачи на резолуцијата , или тоа се должи на појако лобирање, повеке пари и повисоки интереси.

2.иако е така, се согласувам за нијанса, дали е тоа начинот да се испрати порака преку телефонско јавување во медиум, или можеби телефонски разговор и координација со преговарачите???

3.не ги разбирам личните ставови кога си на чело на нешто поголемо од твојоата личност

4.што ни донесоа 20 години молчење, имаше ли резултати од тоа...

аман

Најголем проблем во врска со спорот со името е националното неединство кај политичкиот врв! Можам само да замислам како им звучиме на меѓународните претставници кога едните тврдат едно, другите друго! Сигурно ништо не им е јасно, освен тоа дека сме недоквакани.
Најважно е СИТЕ политички субјекти да сфатат дека МОРА да има национален консензус за прашањата од национален интерес, и дека ефтините финти што ги продаваат на домашниот политички панаѓур не врват надвор.
Оние политичари кои мислат (каков егоизам) дека имаат мандат да прават компромиси со највисоките национални интереси или се будали или предавници, во секој случај не се квалификувани да не застапуваат!
Ќе ја продлабочам темава со обид да видам каква ќе биде ситуацијата по претседателските избори, по изборот на Иванов за претседател. Сигурно дека ќе биде значително подобра, но не доволно. Зошто?
Затоа што ќе биде пласирано дека тоа сеуште е само едната страна од медалот, а дека голем дел од јавноста во Македонија (тука ќе се повикуваат на бројката добиени гласови на избориве) мисли поинаку!
Значи, клучен момент, без финти и други курварлаци е СИТЕ политички субјекти, како еден да застанат на линијата на бескомпромисна одбрана на националниот идентитет!
Би било доблесно и полезно ако Груевски мисијата на преговарач му ја довери на некој национално совесен кадар на СДС во овој контекст, оти не сите кои се во СДС сметаат дека треба да го продадеме името за ветар и магла, барем се надевам дека е така.
Постов е предолг, но да појаснам уште зошто „ветар и магла“. Тврдам дека е така бидејќи и НАТО и ЕУ се формирани не толку одамна, како резултат на потребите на даден политички момент, и најверојатно, кога ќе се надраснат самите себе, ќе згаснат, ќе бидат заменети со некакви поинакви сојузи од една страна. Од друга страна, колкави и да се бенефитите од членството во ЕУ и НАТО, не се доволно големи за да ги платиме толку скапо, со националниот идентитет и со самата нација којашто така обезличена практично ќе биде уништена!

Неможе да има национално единство со луѓе кои така лесно се откажуваат од националниот идентитет.
Треба да има сенационален фронт кон сите антимакедонски елементи во нашето опшество.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom