Сточарите пред колапс - на блокади в понеделник

• Креатор на темата Креатор на темата firewall
  • Време на започнување Време на започнување
@Garfield:
Ќе може ли преку линк до весник, или нешто слично, да ми покажеш кога и на кој начин владата им дала гаранција за исплата на млекарите?

Ajde ajde,ne se pravi kako da si od vchera na forumov i po internetov.Imash google kje najdish,za site imalo za tebe nemalo...c c c c

АДО во Грција, Франција, Германија и ред други немаше комунизам, па кога ќе запне земјоделец или транспортер цела држава е блокирана.
?

Sega koj misli na protest,pendrekot!Ili krivichna prijava.Prerodbata mora da prodolzhi.

@Garfield:
Ќе може ли преку линк до весник, или нешто слично, да ми покажеш кога и на кој начин владата им дала гаранција за исплата на млекарите?
Барав, но не можев да најдам, а затоа што ми е малку нелогично, би ти била благодарна доколку ми го поткрепиш со пример тоа тврдење.

АБЦ и тенеке, нигде не го оспорувам правото на штрајк на млекарите.

Само ме интересира дали имаат основ да бараат исплата од владата, односно дали истата има законска/правна обврска да го направи тоа, или се што треба (и тоа како чин на добра волја) е да го забрза пронаоѓањето на нов инвеститор кој би бил обврзан да го исплати долгот.

Комунизмот пак, го спомнав во друг контекст, односно дека меѓу нашиот народ сеуште постои убедување, водено од инерција, дека државата има законска обврска да се грижи за најразлични нивни побарувања. Па кога ќе им ги шлапнат у фаца законите и обврските, кои се сепак малку повеќе изменети од времето на социјализмот, се чешаат за глава.
И би било многу подобро кога од старт би биле свесни за ризиците и можностите за санација на евентуалните штети и би чукале на вистинската врата, без залудната надеж дека "без бриге...ево, сад че се влада побринути за све".

А, кога сме кај штрајковите во Франција, Германија и сл...Тие се обраќаат директно на владата поради повишени даноци и други нешта кои се ВО ингеренција на државата, а не поради должничко-доверителски односи со приватни фирми.

И покрај тоа, сведоци сме на снимките, кои покажуваат како полицијата ги третира штрајкувачите...Ми текнува на штрајкот на рибарите во Франција, од пред неколку месеци, кога се бунеа за некој данок...И сликата на истите седнати на земја, врзани меѓусебно со рацете позади грб, и полицајци кои им стојат како свеќи над главите.

За крај, АБЦ, нормално дека во сфрј немаше блокади...Треба да набројуваме зошто? :)
Bemga, ne znam, nekade imase napisano, kade ne e sekavam.
Nejs,e n e ebitno.

Ne treba nisto da im plati, vladata de. No, treba da im pomogne nekako, so odlozuvanje na naplatata na hipotekite ili slicno. Bidejki samata e vinovna sto donela stetna invesdticija, kompanija koja propagja SAMO vo MK, a prethodno ne zemala (vladata) od niv garancii kako odredea suma pari.

Inaku, ni vladite na pogorespomenatite zemji od teneke nmaat obvrska za plakanje nikomu, ama ela EU plaka za da ne se blokiraat patista.

Jebiga.

Nesto smrdlivo vo MK a i vo EU.

Corapite majku mu.

Адуш, ама владата им вети дека Сведмилк ќе врши постојан откуп.

Ова не бива. Или треба владата при дозвола за влез во државата на некоја компанија, место усмени гаранции, да бара credit check и кредитно писмо кое ќе се активира во случај на неиплаќања.

Оти Сведјебенмилк банкротирува само во МК, не на друго место, а нормални ржави ќе и бараат правдина на парискиот или лондонкиот суд во името на свите граѓани (оштетени).

Не треба Гвујо да ветува во име на приватна фирма која can not fucking deliver!

Не смее. Несериозно е.

Е тоа е тоа кога велам дека се безидејни и недоквакани неговине тапи советници, ако и самиот тој не е тап како буф!

Како прво да ти биде јасно дека млекараве ја донесоа СДСМ значи дека они треба да си ја бркаат работата значи апаши ја донеле и апаши ја воделе не мислеле за својот народ така да не го спомнувај Груевски дека ја заебал целава работа.и што има владава да се замара млекарава не е државна таа е приватна.

Папан, ај нхе јади лајна може.

Кој на куроф сечеше ленти и пиеше јогурт??

Баучко или Гвујо??

Иди легни. Мочко.

Инаку, кој и да ги донел, донесени се.

Секоја тема некој исцибреник ќе се најде да сере и да укакуе од неписменост.

Прдеж!

Што?? Ако спомнувам ќе ме маваш??

Ќелеш. Пи.да!

Јас разбирам дека они сакаат и имаат право да протестираат.
:toe:
Али брате бре...
па блокирајте му го станот на Гвујо тупото.
Блокирајте ја владата.
Со месеци жив штит држете ако сакате таму.

Али немој бе пат да блокирате,аман.
Има работи кои што мора да се завршат у рок.
А јас да (и уште 1.900 000 други),со ништо не сум ви нашкодил.
Чесен збор.
И зашто сега вие мене сакате да ми нашкодите?

Јас разбирам дека они сакаат и имаат право да протестираат.
:toe:
Али брате бре...
па блокирајте му го станот на Гвујо тупото.
Блокирајте ја владата.
Со месеци жив штит држете ако сакате таму.

Али немој бе пат да блокирате,аман.
Има работи кои што мора да се завршат у рок.
А јас да (и уште 1.900 000 други),со ништо не сум ви нашкодил.
Чесен збор.
И зашто сега вие мене сакате да ми нашкодите?
Ај вака и тебе да те прашам, пошо нели беше по економијата и правото ептен...

Врз кој курчев основ треба да бараат пари од владата?

П.С
Честит 2.02:smir:

Не треба да барат пари од владата, не треба да блокираат патишта.

Но, треба да побараат од владата помош за плаќање на каматите и ратите на кредитите кои ги земале.

А владата би требало да им помогне во тој дел.

За се друго, ене суд во Лондон или Париз и нека тужи државата во име на сточарите.

П.С
Немаат.
Двајца пастири го викнаа твојот да ја исече лентата и да се послика а на сметка на тоа ги одраа ова сточариве.
Притоа целта стартно била да се задолжи и украде до плафон.
Што и го оствариле.
А целта им била таква заради тоа што `стратегијата` стартно им била:
те боли к.р,земи си ...шап те габри,владата нај на крај ќе плати се.
Искрено јас имам многу против владата со државни пари да ја затвори оваа кражба.
Ама Гујо,пастирот твој е популист па ќе смекне...пред избори. :wink:

И исто...честитај му празник на него и порачај му у иднина да не се лупа по wc-а за време на свадби пошто и оваа жена ќе го остави.

Ти да молчиш.
Те викнав да ги мериме не дојде.

Те викнаа и други, не дојде.

Ти најде да збориш за тапшања по вециња??

Он: нема што кур да плаќа ни пред ни по избори, реков кој е лекот. Само глуп не може да го увиди тоа.

Ти да молчиш.
Те викнав да ги мериме не дојде.

Те викнаа и други, не дојде.

Ти најде да збориш за тапшања по вециња??

Он: нема што кур да плаќа ни пред ни по избори, реков кој е лекот. Само глуп не може да го увиди тоа.
После ова последново извртување на факти...
ти НИКОГАШ,ама баш никогаш нема да седнеш на иста маса со мене.

Не те викнав??
Те викнав!
Дојде?
Не!

Крај на приказната. Имам сведоци.

Не те викнав??
Те викнав!
Дојде?
Не!

Крај на приказната. Имам сведоци.
Ти помалку да се секираш за моите лични сметки со одредени сподоби.
Како и да е,јас ќе си ги подмирам и намирам.
На никого не му останало `незахвалено` до сега... нема ни на него.

???

П.С

А врз кој курчев основ владата треба да ги спречи кооперантите да блокираат патишта кога таа истата ги убедуваше да земат кредити и им гарантираше дека нема да има млечна криза.Кое “такво“ го гледаше владата кога не побарала гаранции од споменатата млекара за исплата на кооперантите барем,ако не за друго.Па овде не се работи за самарџија или наланџија како занаети во изумирање,се работи за млекара која е должна само 30 милиони евра,меѓу другото и кај дел од Македонските земјоделци кој веруваа во сопствената влада кога ги лажеше да инвестираат во млекопроизводството,без при тоа да побараат гаранции од газдите на Шведмилк.:toe:

Шо праиме сеа? - праша некој. Мислевме, мислевме и ...јас побарав збор. А зошто да не произведуваме млеко, прашав гласно? Гледам колегиве ме гледаат чудно, нешто не им е јасно. Што сега па на овој му текна да сме произведувале млеко? Прво, им велам, замислете еден ден без млеко. Нема лате, нема капучино, нема корапски кашкавал, ниту салата од рукола со моцарела. Нема ни од новиот јогурт што македонските девојки го пијат за витка става, ниту млекце за децата на сабајле пред да тргнат на училиште. Второ, дејноста има голем потенцијал. Во Македонија има 91 објект за производство, со капацитет за откуп што значајно го надминува производството на млеко. Трето, откупните цени растат. Во 2007, кравјото млеко се откупуваше по цена од 15 до 18 денари за литар, во 2008 цените се 24 до 30 денари за литар. Четврто, во 2007 проработе нов модерен капацитет на шведската млекара. Неодамна една од водечките светски фирми францускиот „Лакталис“ преку хрватски „Дукат“ ја купи „Идеал шипка“ од Битола, а ИМБ од Битола беше продадена на „Салфорд“ преку „Имлек“. Тоа се големи и сериозни фирми што гарантираат добра перспектива за македонските млекопроизводители. Зголемената конкуренција донесе подобар квалитет за потрошувачите, подобри цени и нова опрема за производителите, нови производи на пазарот. Македонските банки се' почесто се решаваат да ги финансираат фармерите за купување крави, лактофризери и млекопроизводство. Конечно, им велам на колегите, ние самите обезбедивме по два денара субвенција за литар млеко, што ја прави оваа дејност многу перспективна. Наместо млечни кризи што ги гледавме во минатото, со истурање на млекото по улиците поради монополот на битолската млекарница, во иднина ќе имаме млечна криза заради недостиг од млеко во однос на побарувачката за откуп од зајакнатата конкуренција. Плус, како последен аргумент што им го изнесов на колегите, можеме истовремено да бидеме млекопроизводители и експерти: додека ги напасуваме кравите низ убавите македонски ледини, ќе ни дојдат уште многу нови, добри идеи што како експерти ќе ги пласираме во јавноста. Им олесна на сите. Никола пресече, ајде отсега натаму ќе сме фармери, млекопроизводители и експерти... И се' беше добро, кога од некаде се јави Живко. Должен сум, како досегашен и иден министер да ви кажам дека новата влада на СДСМ планира субвенциите за земјоделците да ги врати од 45 милиони евра колку што се сега, на 4,5 милиони евра колку што беа до 2006! Уххх, толку ме вознемири оваа вест што се разбудив од сонот, загрижен за иднината. Погледнав во собата. Мојата шестгодишна ќерка Кети слатко пиеше од новото македонско млекце за деца во тетрапак, кое мириса на јагоди. Млекото е добро за децата. За вистинските, но и за тие што се во опозицијата. Помага во раснењето.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom