Класична Музика

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
mene mi se dopaga i zatoa ja staviv tuka, a tebe ako ne ti se dopaga nemoras da ja slusas
Мора да ја преслушам за да знам дали ќе ми се допаѓа или не, нели? :)
А на оваа тема очекував да слушнам нешто посериозно, а не електронска музика и Вивалди во позадина.
Мене многу ми значи оваа музика и се нервирам ко ќе видам како ја масакрираат некои идиоти.

Да се вратиме на темава, еве уште една моја омилена композиција:

Pablo Sarasate - Zigeunerweisen

Pl.

Pl.
Член од
16 јули 2009
Мислења
566
Поени од реакции
62
Мора да ја преслушам за да знам дали ќе ми се допаѓа или не, нели? :)
А на оваа тема очекував да слушнам нешто посериозно, а не електронска музика и Вивалди во позадина.
Мене многу ми значи оваа музика и се нервирам ко ќе видам како ја масакрираат некои идиоти.

Да се вратиме на темава, еве уште една моја омилена композиција:

Pablo Sarasate - Zigeunerweisen

jas odgovoriv na temata sto mi se dopaga, a sto ne i toa sto go postaviv MENE mi se dopaga najmnogu. jas obozavam vakov vid na klasicna muzika, prerabotka. gi sakam i originalite,ama ova mi se dopaga poveke.a ti ako si ja postavila temava,procitaj objasnivanje i pocituvaj drugi mislenja.nemoze sekoj sto ostava mislenje da go pogodi tvojot vkus.
znaes,smesno e da replicirame na se sto ne ni se dopaga.

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
jas odgovoriv na temata sto mi se dopaga, a sto ne i toa sto go postaviv MENE mi se dopaga najmnogu. jas obozavam vakov vid na klasicna muzika, prerabotka. gi sakam i originalite,ama ova mi se dopaga poveke.a ti ako si ja postavila temava,procitaj objasnivanje i pocituvaj drugi mislenja.nemoze sekoj sto ostava mislenje da go pogodi tvojot vkus.
znaes,smesno e da replicirame na se sto ne ni se dopaga.
Хммм... незнам од кај да почнам сега. :)
Ќе пробам да бидам едноставен, може така ќе ме разбериш поубаво:
Песната што ја постира ти повеќе би се вклопила во темите за електронска музика, одколку овде. Тоа што ја свири зимата од Вивалди, не ја прави песната класична т.е. барокна музика. Има многу примери кај што е искористена класичната музика во модерната, на пример канонот во D мол од Јохан Пачелбел е искористен во рап песна (не се сеќавам кој беше раперот), Knights Dance од Сергеј Прокофјев е искористена во техничкиот дет метал бенд Necrophagist, and so on...
Мислам дека смешно е да почнеме да постираме техно, рап и метал песни со класични елементи на оваа тема - си има еден тон теми за тоа, а тоа дали ми се допаѓа преработката или не е веќе мој личен став. Муабетов беше дека не и' е местото на песната во оваа тема. :)

P.S. Машко сум. :)

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
In the Hall of the Mountain King (Peer Gynt) by Edvard Grieg

Amilcare Ponchielli-Dance of the hours (може да се сретне во цртаните филмови со том и џери)

Luigi Boccherini: Minuetto

--- надополнето ---

Член од
1 септември 2009
Мислења
166
Поени од реакции
56
Gustav Mahler symphony no. 1 "TITAN"

Еве ви една музичка посластица што буквално ќе ве раснесе на парчиња.

Препорачувам да се почне со слушање на четвртиот став прво за најбомбастичен ефект. Еве линк до ставот:

Ако ви се допадне може и остатокот да го преслушате.

Еве линк до за целата плеј листа од почеток (вкупно 4 става поделени во 5 клипови во HD):

Густав Малер е еден од најголемите композитори на симфониска музика заедно со Бетовен. Оваа е неговата прва симфонија наречена „ТИТАН“ и навистина титнаски звучи. После оваа секја од наредните симфонии му е се подобра и подобра, ако не ви се верува проверете.

Диригентна снимкава е Густаво Дудамел, млад диригент од Венецуела кој во моментот се смета за диригентски "wunderkind" од рангот на Херберт фон Карајан (кој бај д веј имал Македонско потекло). Фасцинантно е тоа што диригира на памет без партитура за потсетување. Тоа е исклучително тешко, поготово за волку сложена музика како на Малер. Ова е неговиот дебитантски концерт со Лос Анџелеска Филхармонија.

Ете доволно ви кажав понатаму истражувајте сами :icon_idea :)

Г

Господ

Гостин
Мене русите ми се Богови на класиката...Мусоргски,Глинка,Прокофиев,Рахмањинов,Чеперин дури и Корсаков иако Бумбаров Лет е најголемото гомно на светот...простено му е.

Г

Господ

Гостин
Зашто толку јак став против Бумбаров лет? Чисто сум љубопитен :smir:
Хроматика тешко поднесувам :)
Дури порано кога бев забеган по техника ми се свиѓаше бумбаров лет,сега повеќе сакам ориентални скали :)

Член од
1 септември 2009
Мислења
166
Поени од реакции
56
Хроматика тешко поднесувам :)
Дури порано кога бев забеган по техника ми се свиѓаше бумбаров лет,сега повеќе сакам ориентални скали :)
Добар одговор и добра причина. Почитувам таков тип на мислења и ставови.

Kajgana Shop

На врв Bottom