Изборни резултати од Претседателски избори 2009 (генерална дискусија)

  • Креатор на темата Адриано
  • Време на започнување

За кого ке гласате на следните претседателски избори?

  • Ѓорѓи Иванов (ВМРО-ДПМНЕ)

    Гласови: 313 39,0%
  • Љубомир Фрчковски (СДСМ)

    Гласови: 126 15,7%
  • Нано Ружин (ЛДП)

    Гласови: 23 2,9%
  • Mируше Хоџа (ДПА)

    Гласови: 1 0,1%
  • Љубе Бошковски (независен кандидат)

    Гласови: 141 17,6%
  • Имер Селмани (Нова Демократија)

    Гласови: 68 8,5%
  • Нема да гласам (или сеуште неопределен)

    Гласови: 74 9,2%
  • Агрон Буџаку (ДУИ)

    Гласови: 3 0,4%
  • Ќе го поништам ливчето, никој не ми се допаѓа.

    Гласови: 53 6,6%

  • Вкупно гласачи
    802
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
Pa normalno, da im odgovarashe na dpBne pretsedatel na site kje idea so Kerim,nemashe da go odberat choekot shto go ispituva nadueniot rejting na Grujo vo anketi.
ama ke da si propustil sto kaza Vlatko DJorcev pred konvencijata :pa i BorIs Trajkovski ne go znaea lugeto pa koga go izglasaa lugeto odma go zasakaa
(tuka samo zaboravi da spomne deka oni od dpmne prestanaa da go sakaat i toa nabrzo po izglasuvanjeto) i uste dodade pa i sega ke bide taka ke go izglasaat i ke go zasakaat!
nebare toa e dovolno za eden pretsedatel da bide uspesen
ama toa ni e ,ako ne se osvestime so vreme

so dusa i srce za bratot
 
Член од
12 февруари 2007
Мислења
892
Поени од реакции
4
Светомир Шкариќ, професор по уставно право, бара Научниот совет на Правниот факултет да расправа за колумната на професорот Љубомир Фрчкоски објавена во вторникот во Дневник, а во која Фрчкоски тврди дека тој е заслужен што Ѓорге Иванов, претседателскиот кандидат на ВМРО-ДПМНЕ, станал професор. Напротив, Шкариќ тврди дека тој бил еден од предлагачите за избор на Иванов за асистент на Факултетот.

Според записникот од седницата одржана на 29 ноември 1995 г., на која Иванов станал асистент,Шкариќ воопшто и не бил присутен.

Башка тужба си попи Фрле.
:kesa:
Moe mislenje...SSh ne go podnesuval GI...ama LDF faktor proturkal...za da izbegni soocuvanje SSh ne prisustvuval na nastavnicki.
Otposle stanale i prijateli...po Givgiliska linija...
Inaku GI zasluzil i zasluzuva da e na PF...sporno e sto sega sme vo meka diktatura i sekoj sto e blizok so fuhrer e somnitelen deka nema kapacitet.
Mn. bitno e kakva kampanja ce praj Vmro...dali NG ce go promovira GI ili GI sam ce praj mitinzi...
 

Amnaesiac

Paranoid Android
Член од
9 декември 2008
Мислења
1.818
Поени од реакции
43
мислам дека нема потреба да се валка ликот и делото на фрчко, бидејќи шансите на овој кандидат да влезе во вториот круг се минорни.

не се трудете, не губете време. човекот мува не го лази.

башка на кандидатов и не му е до тоа да стане претседател. се уморил од пишување колумни сега сака малку да продискутира. тоа е тоа. а после пак ќе си се врати на колумните.

откако се споија сите претседателски теми, човек не може да стигне се да прочита на темава
 
Член од
16 август 2008
Мислења
3.293
Поени од реакции
637

:tapp:

Еве како „Вечер“ лиже од Иванов:
vecer.com.mk/?ItemID=AEB50DE170A14F4CA97378D03E53248B
А еве како лижеше од Иванов во 2007:
vecer.com.mk/?ItemID=0A5AA5F6EA05B140B5C146476F0F33E6

Многу ме нервираат вакви весници кои го менуваат својот став на 5 минути.
 
Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
abre luge sto vi evam,zarem ne svativte deka politikava vo drzavava e hrana za narodot.
se sto trebba da se izglasa vo drzavata ,pred vreme se znae koj kade treba da bide vo politikata,tie vnatre si ja redat kako nim im odgovara. na anrodot mu ostanuvat samo prazni muabeti i diskusii.nie ko kucinja ke si laeme tie ke si go tovarat magareto, normalno so nas amin zgora na toa gi branime i podrzuvame vo nivnite ne dela, ke spomnam samo prerodba vo 100 cekor aj nazdravje za ova utro.:tapp::tapp:
 

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Па не знам откога Фантоме станало “нормала“ во земјава вулгаризмите и омаловажувањата да бидат одобрувани, посебно кога станува збор за колеги ПРОФЕСОРИ на универзитет, наводно интелектуалци..и плус... блиски пријатели од многу години.

Спремен да газиш преку родена мајка, за да се искачиш некаде и не е некоја... доблест.

Каква врска има платформата со бљување во јавен печат, строго невистини?

Го прочита целиот мој текст нели.... нема што да објаснувам појќе.

Срамота е да се лаже.... или сега..не е повеќе :kesa:
Интелектуалци по дифолт треба да се сите политичари, не?

Сепак, на секои избори има повеќе анти-реклами за опонентите, отколку самопромовирање, и нема да се исклучок ни овие избори. Рано е, допрва следит најјакото. :tv:
 
Член од
30 мај 2008
Мислења
830
Поени од реакции
27
Nekako ne mi se voopsto pravi muabet vo posledno vreme za politika ,koja stana jalova.Ili se' odnapred se znae ili nema nisto vo sto covek moze da veruva.Dali Gruevski ima tolku mnogu doverba vo Gorgi Ivanov,sto ne znae ,deka mozebi covekot i profesor Gorgi od premnogu ambicija moze da mu zabode noz vo grbot,sto nema da mu bide prv pat na nasiot premier ili se navikna pa sega nosi pancirka!!??Na covekot vo ocite mu se cita deka e bolno ambiciozen i spremen e na se'.Pod mirna voda brek se roni.
A kaj Frckovski Danailov Ljubomir nema iznenaduvanja.Covekot ili saka ili ne.Toj ti igra so otvoreni karti.Ke bide iznenaduvanje Selmani koj ke ima mnogu blizok rezultat so nasite Makedonski pretsedateli.
Steta sto Kerim ne bese predlozen od dvete partii,pa taka ke imavme navistina Pretsedatel koj dolikuva da ja vodi Republika Makedonija.
 
Член од
12 јуни 2008
Мислења
260
Поени од реакции
6
Pretsedatel na makedonija treba da e......zalam no nieden od ovie ne ke e.Sepak sto ke sadime toa ke zneeme.A patem moze srgan kerim ne e cist etnicki makedonec no sepak najsetan e,najvlijatelen e ima luge koi moze na son da gi vidis.Pa sega...sagata prodolzuva :)
 
Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
mojot glas bese za kerim, zatoa sto toj bese edinstven covek koj zasluzuvase da se kanditira za pretsedatel gi poseduva site kriteriumi koj gi bara pozicijata pretsedatel.
toa sto ne e etnicki cist makedonec ne mi znaci nisto, i ne bi trebalo da prestavuva problem za nominacija presedatel.pa sto e tuka tuka e ke vidime, sto ke izbereme toa ke nosime neka nie nazdravje :toe::toe:
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.262
Поени од реакции
81.428
Љубомир Фрчковски (СДСМ) 26
Љубе Бошковски (независен кандидат) 27

Тооооооо! (во моментов)На само еден глас до Љубе! ЉДФ! ЉДФ! ЉДФ! :vozbud: :vozbud: :vozbud:
next stage Ѓорѓи
 

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
173
дел од интервју на фрчко за а1 2004

„Влезот на Македонија во ЕУ зависи, навистина, од реформите. Грција не е во политичка позиција да го блокира тоа, ако ние ги исполниме реформите, тоа нема никакви шанси и ние со таа мамка сега, со таа емотивна замка, не треба да се бавиме“, изјави во интервјуто за А1, Љубомир Фрчковски, поранешен министер за надворешни работи.
Грчката хистерија, ќе престане ли или можеме да очекуваме поголема експлозија?
Па, не знам. Ние со тоа не треба да се бавиме, ние имаме други работи во оваа прва етапа после признавањето на нашето уставно име. Нашата дипломатија, по мое мислење, треба да направи озбилен напор, не да се бави со тоа, дали Грците ќе стават вето или не. Тоа е многу далеку, таква опасност не постои. Ние, едноставно, таа магла треба да ја оставиме настрана.
Зошто сте толку самоуверен дека нема шанси за вето?
Па, прво, тоа не е прашање на денот. Има време за тоа, колку, 10 години? Второ, тоа нема да се случи, бидејќи влезот на Македонија во ЕУ зависи, навистина, од реформите. Грција не е во политичка позиција да го блокира тоа, ако ние ги исполниме реформите, тоа нема никакви шанси и ние со таа мамка сега, со таа емотивна замка, не треба да се бавиме.


Што правиме со преговорите, Вие имате некоја теза, која ја форсирате во јавноста, дека треба да ги прекинеме. Има ли воопшто шанси за тоа?
Преговорите мораме да ги завршиме. Не знам технички како тоа ќе го изведат. Тоа не значи прекин, станување од стол, одење, туку има извесна процедура, но ние не смееме суштински да преговараме понатака, бидејќи што е пораката од преговорите? Тоа значи дека ние, ова што не признаваат САД е темпорално, преку преговорите можеме и да се договориме со Грците нешто и тогаш да им речеме на Американците: Ние се зафркававме, всушност, еве ние се договориме со Грците за друго име. Тоа е пораката од сериозното преговарање. Таа порака, ние не смееме да ја пратиме и нормално, треба да ги угасиме преговорите и да тргнеме со притисок на ЕУ.


ама визија имал....не била грција во состојба вето да даде )))))))0


канал5
(18.03.2008)
И Малески и неговиот колега Фрчковски се согласуваат дека вреди да се размислува за предлогот Република Македонија (Скопје). Овој предлог бил актуелен уште во 1993 година, начелно бил прифатен во македонскиот парламент, но го одбила грчката страна.

- Тој предлог треба да се држи во фокусот, тој веќе е апсолвиран предлог така што политичките елити би се лишиле од чувството дека прават нешто ново и дека одговорноста е само на нив – вели Фрчковски.


нова македонија 27.08.2008


Професорот и поранешен министер за внатрешни и за надворешни работи Љубомир Фрчкоски, во интервју објавено во понеделникот, лицитира со имињата Северна и Горна Македонија како термини што имаат историска референца и не прават проблеми за оние Македонци што себеси се гледаат како микс на етничките стари Македонци, а не како Словени. За „Нова Македонија“ Фрчкоски изјави дека го видел планот за решавање на спорот за името и смета дека тој содржи делови што се доста реални и остварливи.
Во однос на спорот со името тој смета дека гарантирањето на идентитетот на македонската нација и јазик е 70 отсто од проблемот, а тоа ќе се овозможи со слободната употреба на поимот „македонски“, не само за јазик туку и за националност, за државјанство и за народ. Како Миловановиќ и Црвенковски, и Фрчкоски предупредува на лоша иднина ако не се направи компромис.

и конечно `дневник`` 26.08.08

Зошто мислите дека домашната јавност е спремна
на разрешница?

- Мислам дека на една расправа или анкета што би била спроведена врз основа на пакетот што ќе се отвори пред нас во септември, најголемиот дел од граѓаните, ако нема идеолошки или манипулативни притисоци, би сметале дека е тоа фер пакет со кој треба да се затвори кризата. Тој се состои од гарантирање на нашиот идентитет, кој според моја проценка е 70 отсто од проблемот, преку слобода на употребата на поимот „македонски“ не само за јазик туку и за националност и за државјанство и за народ. Целиот опсег на слободата на користењето на поимот или на придавката мислам дека нема да биде во „документот“ што ќе го потпишуваме со Грција, туку веројатно ќе биде во резолуцијата што ќе ја замени Резолуцијата 817 во ОН. И мислам дека Грците се спремни сега тоа да го завршат.

Втора работа е што името е 25 отсто од проблемот и не го загрозува ова претходното. Тоа е Република Македонија со географска одредница. Јас сум склон кон почисти решенија, без загради и без црти, значи Северна Македонија или Горна Македонија. Термините имаат историска референца и не прават проблеми за оние Македонци што себеси се гледаат како микс на етничките стари Македонци, а не како Словени. Тоа им го решава проблемот, не е против нив, бидејќи Горна или Слободна Македонија е терминот за оваа Македонија, употребен од Римјаните за последниот судир со фалангите, во Битола во 1 век пред н.е. Од друга страна, никако не го загрозува идентитетот, бидејќи со овој пакет ние можеме да бидеме, на пример, Македонци од Северна Македонија, а не северномакедонци. Тоа е драстична разлика. Тој пакет е толку добар што мислам дека и вмровското гласачко тело ќе почне да се двоуми ако не биде целосно манипулирано од нивното водство, како досега.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom