Владата прави терен за забрана на абортусот

• Креатор на темата Креатор на темата Јован
  • Време на започнување Време на започнување
Што имаше лошо и лажно во мојот исказ?
Она си ги излиста нејзините потреби кои беа
1. Редовни лекарски прегледи (океј...)
2. Специјална исхрана (what?)
3. Советувања (what what?)
....
Кои мајки бе ве родиле вас? Мајки што оделе на редовни лекарски прегледи, јаделе нешто специјално пред, за време и по породувањето, оделе на редовни советувања?

И???????????????? Ако го сака тоа е шмизла?????????ма немој!!!!!!!!!!!!!
Јас лично многу сакам деца, и дај боже некад да имам ....ама ако неам да се прехранам самиот себеси , а не па камо да му овозможам на моето дете нормален живот ....не би одел на дете.....не е само да го направбиш и да го родиш....сакам а му обезбедам се!!!! Нормално детство, здрава околина и сите неопходни услови.
а ова со шмизлава ти е вадење заклучок од ракав....во стилот на Хитлер и ништо повеќе.

И, дали сеуште навистина мислите дека абортусот ќе биде забранет?

Нормално дека нема.
Секој кој убаво ќе го прочита воведниот текст ќе разбере дека станува збор за донесување на нови прописи со кои би се зајакнала контролата при абортирање.
Насловот е само една мамка на која 90% форумџии се закачија.
А всушност никаде не пишува освен во насловот дека ќе се забрани абортусот.

AA685AE41D0BD8438DC0711C0BA12495.jpg

Забранет ... само во Малта.
Секаде во останатите држави во Европа е дозволено, но си е објаснето до кои граници е дозволено.
Најригорозни се Малта на прво место која комплетно го забранува, а во екстремни случаи дозволуваат Ирска, Полска, Португалија и Шпанија.
Дури здравствената организација при Европката Унија ги осудува овие држави дека ги прекршуваат човекови права.

Државите во светот кои што го забрануваат абортусот се повеќе се намалуваат (Португалија, Иран, Полска...) и само се зголемува бројот на држави кои донесуваат прописи за поголеми регулирања на абортусот. Никој не оди наназад и да го забранува абортусот.
Така да ни Македонија нема да го стори тоа...

Нормално дека нема.
Секој кој убаво ќе го прочита воведниот текст ќе разбере дека станува збор за донесување на нови прописи со кои би се зајакнала контролата при абортирање.
Насловот е само една мамка на која 90% форумџии се закачија.
А всушност никаде не пишува освен во насловот дека ќе се забрани абортусот.

AA685AE41D0BD8438DC0711C0BA12495.jpg

Забранет ... само во Малта.
Секаде во останатите држави во Европа е дозволено, но си е објаснето до кои граници е дозволено.
Најригорозни се Малта на прво место која комплетно го забранува, а во екстремни случаи дозволуваат Ирска, Полска, Португалија и Шпанија.
Дури здравствената организација при Европката Унија ги осудува овие држави дека ги прекршуваат човекови права.

Државите во светот кои што го забрануваат абортусот се повеќе се намалуваат (Португалија, Иран, Полска...) и само се зголемува бројот на држави кои донесуваат прописи за поголеми регулирања на абортусот. Никој не оди наназад и да го забранува абортусот.
Така да ни Македонија нема да го стори тоа...

Така ти си мислиш, после тоа ќе имаш се повеќе случни закони како тој на Градоначалникот на Мексико Сити, кој забрани бакнување во јавност.

Ако приметуваш од сликите, католичките земји имаат нјастроги правила, а тоа се праивла на Папата, кој следен чекор ќе биде забрана на кондомот, па потоа на маструбацијата.

Искрено смачено ми е од вакви закони за кои нашето општество ќе треба да разговара во некоја далечна иднина.

imase duel na alfa tv megu ferid muhic i eden drug i taa novinarkata vika sto se javi posle dali sakame da bideme ko svedska i zapadnite razbieni zemji kade natalitetot e katastrofa ili ko aziskite zaostanati zemji od tretiot svet kade natalitetot e golem, pa aludirase na toa deka treba da bideme ko svedska i slicnite, da samo spored statistickite podatoci, makedonskiot narod ke go nema ako se prodolzi vaka, znaci posle da ne vikame lele ovie ni se krivi, ne nikoj ne ni e vinoven.

Каде е сега Св. Наташа да ја слави оваа глупост....
Јас прославив и го подржувам 100% законот,но јас би донела уште еден закон: Камшик,сол и риба на пуст остров без вода за пиење на таквите ко тебе.

уф пм се изреволтирав
Иди прелиј се со текила и така ништо паметно не очекува државата од тебе.

sigurno zakonot ce bide kopija na amerikanskiot a tamu ovie raboti se imaat predvid..no ima dupki kako i sekoj zakon....devojkite lasat deka se siluvani i eveti legalen abortus

самиот закон се заснова на дупка. ако дупката била добро чувана, нема да има потреба од толку многу интердисциплинарна дискусија, бидејќи во проблемот се вмешани и медицинари и етичари и правници и неминовно верски авторитети, а нормално и лаици-форумџии (еден од последниве и јас).

проблемот е во сопственичките на дупките, ако си ги плакнат после секоја употреба (како што пишуваше на некоја друга тема, а јас би рекол пред употреба) нема од што да се плашат.

иако овој текст можеби звучи сексистички или шовинистички, поентата ми е колку и совесно да ја чуваш дупката, секогаш постои можност од нејзина злоупотреба, затоа ова мора да биде законски и тоа многу прецизно регулирано.

самиот закон се заснова на дупка. ако дупката била добро чувана, нема да има потреба од толку многу интердисциплинарна дискусија, бидејќи во проблемот се вмешани и медицинари и етичари и правници и неминовно верски авторитети, а нормално и лаици-форумџии (еден од последниве и јас).

проблемот е во сопственичките на дупките, ако си ги плакнат после секоја употреба (како што пишуваше на некоја друга тема, а јас би рекол пред употреба) нема од што да се плашат.

иако овој текст можеби звучи сексистички или шовинистички, поентата ми е колку и совесно да ја чуваш дупката, секогаш постои можност од нејзина злоупотреба, затоа ова мора да биде законски и тоа многу прецизно регулирано.

zakonot za prekid na bremenost mislam deka ce bide napraven po vece isproban terk.....natamu ostanuva na nas .....kako i sto

Не е тоа силување мило, они само се грижат за тебе, за твоето здравје и иднина. Затоа не смееш да пушиш, не смееш да абортираш, мораш да се омажиш**, и 4 деца да раѓаш. Ќе ти дадат пензија од 200 евра до крајот на твојот живот:)

**i'm single.

Им благодарам за грижата :pipi:
Тема за абортус има,цело време се дроби на неа,па сепак не се најде заеднички јазик.И овде да ја префрлите „за“ абортус и „против“ ќе остане вечна полемика.Туку сакав да ја прашам владава што направи со законот за легализација на проституцијата и хомосексуалноста?Или немаат гз да гугнат,па јаки на мускули ми се прават со вакви преџвакани закони низ времето.За да ја убедиш популацијава со закон за спречување на абортус,со фаќање на емоции е навистина тешко,особено кога спроведуваат јавна анкета помеѓу луѓе над 80 години.Ајде Грујо биди маж,внеси вистински новини,а не методи од пред 100 години.Мижи Мујо да ти баам.

Им благодарам за грижата :pipi:
Тема за абортус има,цело време се дроби на неа,па сепак не се најде заеднички јазик.И овде да ја префрлите „за“ абортус и „против“ ќе остане вечна полемика.Туку сакав да ја прашам владава што направи со законот за легализација на проституцијата и хомосексуалноста?Или немаат гз да гугнат,па јаки на мускули ми се прават со вакви преџвакани закони низ времето.За да ја убедиш популацијава со закон за спречување на абортус,со фаќање на емоции е навистина тешко,особено кога спроведуваат јавна анкета помеѓу луѓе над 80 години.Ајде Грујо биди маж,внеси вистински новини,а не методи од пред 100 години.Мижи Мујо да ти баам.

Па тоа и го прави...Мујо (народот) миже цело време :)

Srbija go izgubi kosovo posto srbinkite ima prav na abortus i bea emanncipirani isto i macedonia ke bide albanska zemja zaradi kejfot na makedonkite da imaat prava.

Srbija go izgubi kosovo posto srbinkite ima prav na abortus i bea emanncipirani isto i macedonia ke bide albanska zemja zaradi kejfot na makedonkite da imaat prava.

Па затоа го подржувам законов и реков уште во старт, со две раце би го изгласал да е до мене. По 10 деца да редите.

Ти лично, имаш дете? :) И што чекаш.

rymz...зошто брат толку уживаш да ги провоцираш луѓето да му кажваш невистини...и да ги бодриш на нешто шо не треба?

јас мислам дека законот сепак се сведува на дупката. Правно гледано, ако дупката и останатите репродуктивни органи се сметаат како приватна сопственост на момата, а бидејќи живееме во капитализам, каде приватната сопственост е светост, (кај православните свето тројство + приватна сопственост, кај белите англосаксонски протестанти е издигнат на уште повисок трон бидејќи in dollar they trust), мислам целава дискусија би можела да се поедностави и да се постави на практични основи со цел полесно да се реши дилемата.

Значи, се изгубив, многу долга ми беше реченицата, значи момата би требала да има неприкосновено право да располага со својата приватна сопственост на начин на кој таа самата ќе одлучи согласно уставот на секоја демократска земја. значи може да ја чува или да ја уништува.

Е сега проблемот е што дилемата не е само правна, туку е и морална. А и верска, бидејќи God loves all his children и сите сме чеда божји, па и потенцијалните (што би значело дека дупката не е во приватна сопственост на момата, туку двете заедно се во наддржавна сопственост на Бог, а тој/таа кај нас на земјата е претставен/а преку своите гласноговорници, кај католииците Папата, кај нас 2XГ-дин Стефан, кај муслиманите други (помогнете ми кои), па да чекаме што ќе ни каже двократниот Г-дин или Папата или за другите другите).

Ова е една од ретките теми за која сеуште немам изградено свое мислење, ама сум во процес на изградба. Моментално сум уште во фаза на проектирање.

[FONT=&quot]Imam drugarka sto abortirase. Imase komplikacii i veke nikogas nema da ima svoe cedo! Se[/FONT][FONT=&quot]g[/FONT][FONT=&quot]a [/FONT][FONT=&quot]se [/FONT][FONT=&quot]kae, no veke e docna! :( Zatoa , prijatelki moi, vnimavajte! Osven sto go ubivate vaseto dete, se unistuvate i samite![/FONT][FONT=&quot] Poddrska za vakov zakon, osven vo slucaj na siluvanje, zagrozenost na zivotot na majkata, ako majkata e vo mnogu mlada (12-13 godini) i slicno, sto e 1% od abortusite vo Makedonija! Pravime muabet za ostanatite 99%
Abortus NE!!! :nenene:
[/FONT]

јас мислам дека законот сепак се сведува на дупката. Правно гледано, ако дупката и останатите репродуктивни органи се сметаат како приватна сопственост на момата, а бидејќи живееме во капитализам, каде приватната сопственост е светост, (кај православните свето тројство + приватна сопственост, кај белите англосаксонски протестанти е издигнат на уште повисок трон бидејќи in dollar they trust), мислам целава дискусија би можела да се поедностави и да се постави на практични основи со цел полесно да се реши дилемата.

Правно гледано, дупката (колку грдо звучи, ама ај) е приватна сопственост се додека не загрозиш други права! Штом веќе се зачнува живот во таа „дупка“ не можеш така да се однесуваш!
Значи, ако нивата (станот, автомобилот, дворот, дупката...) е моја сопственост, јас на неа можам да убивам??? (пошто на моја нива си убивам де, не на нечија туѓа)
Ова дефинитивно не ти држи!!!

За оние што спомнаа финансиска состојба како причина за абортус, ќе ги прашам само едно.
Замислете ги 100-те најбогати што ги познавате! Колку деца имаат??? ЕДНО до ДВЕ!!! Така??? А замислете, баба ми, невработена, имала 6 деца!!!! Значи, не е до финансиската состојба, бидејќи ДЕЦАТА СЕ БОГАТСТВО!!! Богатство кое единствено ќе остане после нас.
И уште нешто!
Конечно, во Република Македонија од 01.01. 2009 година се воведе родителски додаток за дете како стимулативна популациска мерка во општините во кои природниот прираст на населението е под 2,1 деца, според податоци од Државниот завод за статистика. Вакви се претежно Општините од Источна Македонија!!!Нормално, ова, според опозизијата беше оценето како популизам и што ли уште не, но во реалноста, според изгласаниот закон се предвидува:
- За раѓање на второ дете државата ќе исплаќа 30 отсто од просечната плата во траење од девет месеци
- За раѓање на трето дете - 50 отсто во траење од 10 години
- За раѓање на четврто дете - дури 70 отсто од просечната плата, и тоа во наредните 15 години
- Мајката што ќе роди четврто дете, ќе има право на 50 отсто од просечната пензија и да нема доволно пензиски стаж по навршување на 62 години

Освен тоа, и голем број на Општини даваат еднократна помош (во Карпош таа е 10.000 денари...може е малку, но е МНОГУ за НИШТОТО што до сега го имаше како помош) за секое родено детенце!

Абортусот е убиство!!! Во Македонија се абортираат онолку дечиња колку што се раѓаат!!! Толкав број на убоиства не ни направил ниту еден поробувач на Македонија!!! Македонија изумира, а најголема причина се токму абортусите!
Поддршка за ставање во законски рамки на ова ЧЕДОМОРСТВО!

Ти лично, имаш дете? :) И што чекаш.

Не,он тука на поминување е,само да се искака и заминува.
Јас ваков маж сакам да ми падне во рацете,баш со вакви размислувања,ама не ко вој да глуми кравјо лудило туку оргинал.Има да го правам ајвар,на ситно мелен,без лути пиперки.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom