Нова анкета на ИРИ

• Креатор на темата Креатор на темата delboy
  • Време на започнување Време на започнување

delboy

кршач на огледала
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.358
Поени од реакции
24
Рејтинг: Груевски - 31, Црвенковски 7 проценти

)
prazno.gif
prazno.gif
13.01.2009 13:22

На два месецa пред локалните и претседателските избори ВМРО-ДПМНЕ има најголем рејтинг меѓу политичките партии. За владејачката партија би гласале 38 проценти граѓаните, покажува анкета што ја спроведе Американскиот републикански институт - ИРИ од 16 до 20 декември минатата година врз 1.108 испитаници.

Зад ВМРО-ДПМНЕ е нејзиниот коалициски партнер од албанскиот блок ДУИ со 11 проценти. За СДСМ би гласале девет проценти од македонските граѓани, за партијата Нова демократија три проценти, за ДПА два, а за ДОМ и НСДП по еден процент од испитаниците. Два процента од анкетираните би гласале за други партии, а 18 проценти се уште се неопределени.

Најголем рејтинг меѓу политичарите има актуелнио лидер на ВМРО-ДПМНЕ и премиер Никола Груевски - 31 процент, втор на листата е Али Ахмети со осум проценти, а по него актуелниот шеф на државата Бранко Црвенковски со седум проценти.
По три проценти од испитаниците би се определиле за претседателот на Нова демократија Имер Селмани, за Љубе Бошкоски и за в.д. лидерот на СДСМ Зоран Заев.

За Срѓан Керим, Арбен Џафери и Киро Глигоров се изјасниле по два процента од анкетираните.
Најголем дел од испитаниците сметаат дека Никола Груевски треба повторно да биде избран за премиер - 61 процент, додека негативно се изјасниле 25 отсто од испитаниците.
Граѓаните на Македонија, според оваа анкета на ИРИ, повторно даваат висока поддршка за членството во ЕУ и во НАТО. За членство во Алијансата се 89, а за Европската унија 92 проценти од испитаниците.

Весело весело .....Е сеа на еден друг топик прочитав за заеднички кандидат (Срѓан Керим) за претседател на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ.Дали оваа понуда пристигнува баш поради фактот што СДСМ гледаат дека некако не им оди со рејтинзиве :toe:

АНКЕТИТЕ СЕ НЕВАЛИДНИ !!!
И се само дел од профашистичката `политика` која што ја спроведуваат дпбне.
Јас имам контакти со луѓе секојдневно.
Таква ми е работата.
:toe:
Не сум сретнал човек до сега кој што не пцуе,или рекол дека нема никогаш веќе да гласа за дпбне,или пак проколнува што гласал или подржувал кампања на истите.
Гвујо има подршка само од дебелокожите сељани и од апаратчиците на неговата фашистичка власт кои што добија места у и онака пребукираната бирократија.
Никој друг не сака и да помисли да подржи човек кој што носи ПРОФАШИСТИЧКИ закони и на принцип на сила :
-Зголемува даноци
-Лаже ко циган за некакво благостање додека ситуацијата во бизнисот е КАТАСТРОФАЛНА
-лаже и мафтосуе ко буљаш (за тие што незнаеле-буљаш е воџата од циганите) за некакви странски инвестиции кои што НЕ ПОСТОЈАТ.
-носи закони кои што директно ја засегнуваат човековата лична слобода и право на избор(секој треба да има три деца,абортусот е убиство,забрана за продажба на алкохол после 19ч,забрана за пушење на јавни места,ѕверска кампања у Гебелсов стил итн,итн)

Гвујо е пробушен куртон.
Курац на бициклу.
Нула...компир !

Рејтинг: Груевски - 31, Црвенковски 7 проценти

Дискутиравме, дебатиравме и се препукувавме на слични теми на форумов во изминативе 1 месец.

Во резултатион од оваа последна анкета наоѓам потврда на дел од моите ставови. Имено наоѓам потврда на мојот став „Да бидам егоистички гласач, кој се определува за оној кој најмногу му дава.“

Знам, има на форумов луѓе кои ќе ме убедуваат дека Грујо со една рака ми давал, со другата му земал поише, дека пред 5-6 години се плаќало помалку данок, и други контра тврдења, арно ама изгледа како јас што мислам, мислат над 38% од гласачите (а над 60% мислат дека Грујо треба да продолжи да не води). И јас така мислам - се’ додека гледам дека типот работи, се труди и како краен резултат од неговата работа произлегуваат поголеми плати, пензии, субвенции, изградби на спортски сали, изградба на патишта, изградба на студентски домови, ...., се’ дотогаш немам причина да се предомислам и да им ја дадам повторно мојата доверба на СДСх. Посебно не, додека Б.Ц. е тој што ја води таа партија.

Хи хи - ко да го слушам Емилијан Станковиќ - „Највалидна анкета за нас е денот на изборите. Не веруваме во анкети затоа што тие се невалидни!“. И ОП - ЦВРЦ - ДЕНОТ НА ИЗБОРИТЕ во ЈУни 2008 - КАТАСТРОФА ЗА СДСх.

Пак викајте дека анкетите се невалидни. На 22 Март - ЦВРЦ, ... :kesa:

Последниве две анкети се изработени по нарачка на владата
едната по нарачка на институтот ПАВЕЛ ШАТЕВ кој е креиран за ширење на политиката на ДПМНЕ (и бугарштината во оваа партија)
а другиот по нарачка на владата и тоа двете анкети се направени од двата институти едниот за демократија, а другиот ИРИ, едниот имал проблеми со неговиот брат кој лежел во затвор мислам дека е на Ѓорги Иванов и Сашо Мијалков му помогнал, мислам дека за тоа имаше и во Вечер пред две години коа анкетите беа на страната на СДСМ.

Последниве две анкети се изработени по нарачка на владата
едната по нарачка на институтот ПАВЕЛ ШАТЕВ кој е креиран за ширење на политиката на ДПМНЕ (и бугарштината во оваа партија)
а другиот по нарачка на владата и тоа двете анкети се направени од двата институти едниот за демократија, а другиот ИРИ, едниот имал проблеми со неговиот брат кој лежел во затвор мислам дека е на Ѓорги Иванов и Сашо Мијалков му помогнал, мислам дека за тоа имаше и во Вечер пред две години коа анкетите беа на страната на СДСМ.

Аууу - не зезај - така значи ми ти стоеле работите. Ко да си направил копи-пасте пријателе од прес конференција на СДСМ одржана во Мај 2008. И тогаш ни кажуваа дека Сашко Мијалков ги контролирал ИРИ и институтот за Демократија.

АРНО АМА - резултатите од изборите покажаа дека анкетите до последна цифра биле точни и се поклопија со изборните проценти.

мене стварно не ми е јасно одкаде овие резултати, со луѓето со кои сум контактирал, а повеќето од нив се или неопределени или аполитични или бесни на еден или друг заради лични искуства, најголемиот дел од нив се изјаснува против режимот на грујо, освен оние кои се вработени во последниов период во државните институции.

дали јас тоа се движам меѓу нерепрезентативен примерок на граѓаните на Република Македонија или што е работата, стварно не ми е јасно

.....ѕверска кампања у Гебелсов стил итн,итн)

Гвујо е пробушен куртон.
Курац на бициклу.
Нула...компир !
Замисли го сега Гвујо...

Седнат пред телевизорот у влада, со пура во левата.....а со десната го стегнал цврсто за раката Ставревски, и нетрпеливо потскокнуваат очекувајќи го дневникот на Сител телевизија и Латас, за да у негов манир ја соопшти најрадосната (за нив) вест во државава.

Почнува дневникот, а Зоки нетрпелово пцуе по Sинго:
-Eбате Sинго ебате, што ја тупи сеа со реклами.....нека почне веќе еднаш.....ајде ајде да чуеме. (скандира) Дневник, дневник, дневник.....

А Гвујо сталожено со смирен глас го смирува:
-Не се коси Зоки. Реклами се тоа....ќе поминат....стрпи се. А нашите реклами коа цела Македонија мора да ги гледа на секој пол-час ? (се смее)

Зоки се плеска со рака у чело и вика:
-Да бееее...шо сум глуп. Нашите. Е....Никола. А и нашите ли се толку досадни ко овие, или нив народот обожава да ги гледа.

Никола: Ај сеа оти ми постави толку глупо прашање, плесни се уше еднаш по чело.

Зоки: Плесс..(се плеска) И ?

Никола:Па да не беа тие реклами бе, ќе седевме ли така опуштено сеа за да си го праиме ќејфот со милозвучното гласче на Латас ? Будало.

Зоки: Даааа бе. (уште еднаш во знак на самоказнување се плеска по чело) Oваа година има да ги дуплираме. Ки ки .....(се смее)

Никола:Абе ја одамна ќе ги дуплирав, ама ова комуњарите само нешто стенкаат, само нешто се жалат, те економска криза било, те многу пари сум трошел. А и овие од ЕУ не ми се симињат од врат, али ќе смислиме нешто брат. Мора да ги појачаме, па барен до 90% да стигнам ебаго.

Почнува шпицата за дневникот на Сител.

Никола: Шшшш...т почна.

Во кадар Латас.....гледа во камера и намуртено молчи (ги дупи).

Зоки: Ајде бе....зуцни. Што молчи бе ?

Никола: Незнам бе шо му бидна!!!! Али највероватно опозицијата има некаква врска со ова.

После десетина секунди, Латас пополека се насмевнува, ја дига главата, и знаејќи дека нетрпеливо го очекуваат, станува од столчето (во знак на чест) и почнува:
- Премиерот Груевски бескомпромисно и немилосрдно гази се' пред него! Во Македонската историја до сега не е запаметено некој политичар да има рејтинг над 60 проценти. Браво Премиеру. Вие сте гордост Македонска. Респект за рекламите и поздрав до Томиќ, Јанко, Миленко, а најголем поздрав до мене. Нека ми простат оние кои заборавив да ги споменам, но нека продолжат да дудлат и понатаму, бидејќи им ветувам дека нивниот труд ќе се вреднува според постигнатиот "успех".....второто мое име.

Му навираат солзи на очите, и почнува да чекори накај камерата плескајќи со рацете и извикувајќи:
-Никола, Никола, Никола, Никола......
Во кадар влегува Моника и му се придружува на Латас во извикувањето. Цело студио е на нозе.

После пет-минутно скандирање, Латас мавта со рацете за да го стиши скандирањето, и најавува:
-A сега во знак на чест спрема пастирот наш, Сител чести сплет од владини реклами........и тоа пола час.
Се затемнува кадарот, и почнуваат рекламите.

Никола и Зоки, пресреќни од виденото стануваат, и честитајки си еден на друг за големиот успег, се прегрнуваат.
Во истиот момент во кабинетот влегува Горде, и зачудено со полуотворена уста ги гледа, и прашува:
-Шо праите бе вие двајцата..a? За тоа ли не си одите по цела вечер дома.

Двајцата: Неее Горде! Не е така како што изгледа.

Горде: Знам бе...ве зезам. Знам што е. И јас гледав.

Сите троица се прегрнуваат, одат накај прозорецот и гледаат....
Штама.....надвор нема жива душа......празно.

Зоки: Абе кај е народот бе ?

Горде го плеска по чело и му вика:
Па гледа реклами бе! Шо мислиш ти кај е.

Таква ми е работата.
Не сум сретнал човек до сега кој што не пцуе,или рекол дека нема никогаш веќе да гласа за дпбне,или пак проколнува што гласал или подржувал кампања на истите.
Гвујо има подршка само од дебелокожите сељани и од апаратчиците на неговата фашистичка власт кои што добија места у и онака пребукираната бирократија.
Никој друг не сака и да помисли да подржи човек кој што носи ПРОФАШИСТИЧКИ закони и на принцип на сила :
-Зголемува даноци
-Лаже ко циган за некакво благостање додека ситуацијата во бизнисот е КАТАСТРОФАЛНА
-лаже и мафтосуе ко буљаш (за тие што незнаеле-буљаш е воџата од циганите) за некакви странски инвестиции кои што НЕ ПОСТОЈАТ.
-носи закони кои што директно ја засегнуваат човековата лична слобода и право на избор(секој треба да има три деца,абортусот е убиство,забрана за продажба на алкохол после 19ч,забрана за пушење на јавни места,ѕверска кампања у Гебелсов стил итн,итн)

Гвујо е пробушен куртон.
Курац на бициклу.
Нула...компир !

Толку си излегол од дома!

comic relief, само таа улога ви остана
Милион пати сум повторил дека `борбата` у Македонија не е веќе ДПБНЕ на СДСМ.
Борбата е класна:
-сељанчаана против интелектуален свет
-истокот против западот
борбата е национална:
-такви кои што сакаат да нема Македонија и на секој еден начин се трудат да ја растурат и снема наспроти такви чии што предишни генерации ја изградиле истата таа држава.

борбата е ...
многу повеќе од обична (па и небитна) партиска пресметка.

И јас сум спремен да потпишам пристапница од СДСМ до отеруење на Гвујо.
http://uk.youtube.com/watch?v=zlY-JlE5ZCo&feature=related

Толку си излегол од дома!
???
Јас и дома?
Хахаха.... :pos2:

Замисли го сега Гвујо...

Седнат пред телевизорот у влада, со пура во левата.....а со десната го стегнал цврсто за раката Ставревски, и нетрпеливо потскокнуваат очекувајќи го дневникот на Сител телевизија и Латас, за да у негов манир ја соопшти најрадосната (за нив) вест во државава.

Почнува дневникот, а Зоки нетрпелово пцуе по Sинго:
-Eбате Sинго ебате, што ја тупи сеа со реклами.....нека почне веќе еднаш.....ајде ајде да чуеме. (скандира) Дневник, дневник, дневник.....

А Гвујо сталожено со смирен глас го смирува:
-Не се коси Зоки. Реклами се тоа....ќе поминат....стрпи се. А нашите реклами коа цела Македонија мора да ги гледа на секој пол-час ? (се смее)

Зоки се плеска со рака у чело и вика:
-Да бееее...шо сум глуп. Нашите. Е....Никола. А и нашите ли се толку досадни ко овие, или нив народот обожава да ги гледа.

Никола: Ај сеа оти ми постави толку глупо прашање, плесни се уше еднаш по чело.

Зоки: Плесс..(се плеска) И ?

Никола:Па да не беа тие реклами бе, ќе седевме ли така опуштено сеа за да си го праиме ќејфот со милозвучното гласче на Латас ? Будало.

Зоки: Даааа бе. (уште еднаш во знак на самоказнување се плеска по чело) Oваа година има да ги дуплираме. Ки ки .....(се смее)

Никола:Абе ја одамна ќе ги дуплирав, ама ова комуњарите само нешто стенкаат, само нешто се жалат, те економска криза било, те многу пари сум трошел. А и овие од ЕУ не ми се симињат од врат, али ќе смислиме нешто брат. Мора да ги појачаме, па барен до 90% да стигнам ебаго.

Почнува шпицата за дневникот на Сител.

Никола: Шшшш...т почна.

Во кадар Латас.....гледа во камера и намуртено молчи (ги дупи).

Зоки: Ајде бе....зуцни. Што молчи бе ?

Никола: Незнам бе шо му бидна!!!! Али највероватно опозицијата има некаква врска со ова.

После десетина секунди, Латас пополека се насмевнува, ја дига главата, и знаејќи дека нетрпеливо го очекуваат, станува од столчето (во знак на чест) и почнува:
- Премиерот Груевски бескомпромисно и немилосрдно гази се' пред него! Во Македонската историја до сега не е запаметено некој политичар да има рејтинг над 60 проценти. Браво Премиеру. Вие сте гордост Македонска. Респект за рекламите и поздрав до Томиќ, Јанко, Миленко, а најголем поздрав до мене. Нека ми простат оние кои заборавив да ги споменам, но нека продолжат да дудлат и понатаму, бидејќи им ветувам дека нивниот труд ќе се вреднува според постигнатиот "успех".....второто мое име.

Му навираат солзи на очите, и почнува да чекори накај камерата плескајќи со рацете и извикувајќи:
-Никола, Никола, Никола, Никола......
Во кадар влегува Моника и му се придружува на Латас во извикувањето. Цело студио е на нозе.

После пет-минутно скандирање, Латас мавта со рацете за да го стиши скандирањето, и најавува:
-A сега во знак на чест спрема пастирот наш, Сител чести сплет од владини реклами........и тоа пола час.
Се затемнува кадарот, и почнуваат рекламите.

Никола и Зоки, пресреќни од виденото стануваат, и честитајки си еден на друг за големиот успег, се прегрнуваат.
Во истиот момент во кабинетот влегува Горде, и зачудено со полуотворена уста ги гледа, и прашува:
-Шо праите бе вие двајцата..a? За тоа ли не си одите по цела вечер дома.

Двајцата: Неее Горде! Не е така како што изгледа.

Горде: Знам бе...ве зезам. Знам што е. И јас гледав.

Сите троица се прегрнуваат, одат накај прозорецот и гледаат....
Штама.....надвор нема жива душа......празно.

Зоки: Абе кај е народот бе ?

Горде го плеска по чело и му вика:
Па гледа реклами бе! Шо мислиш ти кај е.

Си помешал бе машко тоа се макрадули и БЦ од ЕДНООКИ ....катастрофа си:pos:

Будалетинка :)
Таква ми е работата.
-Зголемува даноци

Гвујо е пробушен куртон.
Курац на бициклу.
Нула...компир !

Dejan];2094111 напиша:
Будалетинка :)
Кој е будалетинка...?
Ти што се раниш прво и основно и сега за сега единствено од пропаганда... ?
или јас кој што сасвим наземно и реално може да ги сведам сите извори...
да прочепкам малку по меморија и да ми текне на што ми личи одредена сплачина...
да свртам на конзилиере ако нешто баш и не ми е јасно...
и крајно и во Македонија и покрај окрутниот карактер баш заради процентот на погодени да си бирам работа?
:vozbud:
Кој?

Back
На врв Bottom