Вашето мислење за работата на компанијата ЕВН ?

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
WTF. Лавов цело време си го бара Самоубицава?!?

За тоа ја отвори темава, за да прерасни во партиска кавга?

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.574
Поени од реакции
295
Temava na lavot mu e porachana od shtabot a inaku EVN e kupena od Avstrijci plus zgora na se kakva krivica ima EVN tuka koga strujata ja prevzema od MEPSO i ELEM a inaku EVN ima plateno okolu 70mill evra za popravka na trafostanici i dalekovodi i prak kriv,normalno da go prodaeshe DPMNE nemashe olku prashina da se kreva,ama inaet dpBneovski nemozhe a da nema.

Јас викам да ги шутнеме овие од ЕВН пошо инвестираат, а тоа не е убава работа.
Tuka e bolkata,se shto napravila dobro prethodnata vlast da se shutni ili nabrka.Posle cacko kje im bidi kriv koga kje im kazhat deka investitori nema za vreme nivno vladeenje.

Член од
2 септември 2008
Мислења
997
Поени од реакции
22
За декември ЕВН ми е начислил електроенергија за 420 лева или 210 евро и от високата трибуна на Кајгана искам да им кажа мамка ви мрсна :baeh:

theprince

Fan of Irony
Член од
3 февруари 2008
Мислења
1.256
Поени од реакции
155
Temava na lavot mu e porachana od shtabot a inaku EVN e kupena od Avstrijci plus zgora na se kakva krivica ima EVN tuka koga strujata ja prevzema od MEPSO i ELEM a inaku EVN ima plateno okolu 70mill evra za popravka na trafostanici i dalekovodi i prak kriv,normalno da go prodaeshe DPMNE nemashe olku prashina da se kreva,ama inaet dpBneovski nemozhe a da nema.

Tuka e bolkata,se shto napravila dobro prethodnata vlast da se shutni ili nabrka.Posle cacko kje im bidi kriv koga kje im kazhat deka investitori nema za vreme nivno vladeenje.
Vidi vaka ne znam od koj e krivicata alii skoro site za novogodisnata nokj vo okolnite mesta na Ohrid ostanaa bez struja, dokolku se napraeni kako so kazuvate 70mil investicii barem elektro mrezata nemase da ima takvi padovi, i plus toa toj sto nema plateno neka go isklucat ali da isklucuvaat celi naselbi zaradi nekoj sto nema plateno (bez razlika kakvi se toa pricini) toa non sens...

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.574
Поени од реакции
295
Така е!
1998 ЉуБчо доби на финта Октопод и негово решавање...ништо...
I ushte dobiva kaj odredeni poedinci nazhalost.

2002 Бранко на 15 септември го излага народот дека ќе наполни затворите...ништо...
Gi napolni ama DPMNE gi pushti so zakon za kolektivna Amnestija podnesen od DPA vo 99 godina.

2006 пак ветувања за ревизии, постапки...ништо
Има нека тајна веза...Бијело Дугме пееше...
Shto se odnesuva do EVN zakonski beshe prodaden vo vreme na SDSM preku tender bez niti edna shtetna zdelka ili dogovor samo bolkata e shto e prodaen od SDSM pa DPMNE ima protiv,inaku dosega Avstrijcite si ja brkaat rabotata od dobro podobro,najprecizni se te uveruvam.Duri 70mill evra se daeni od EVN za bilo kakvi popravki.

За декември ЕВН ми е начислил електроенергија за 420 лева или 210 евро и от високата трибуна на Кајгана искам да им кажа мамка ви мрсна :baeh:
A kakva vrska imash ti so EVN i Makedonija koga ni zhiveesh vo Makedonija pa niti si Makedonec?

Vidi vaka ne znam od koj e krivicata alii skoro site za novogodisnata nokj vo okolnite mesta na Ohrid ostanaa bez struja, dokolku se napraeni kako so kazuvate 70mil investicii barem elektro mrezata nemase da ima takvi padovi, i plus toa toj sto nema plateno neka go isklucat ali da isklucuvaat celi naselbi zaradi nekoj sto nema plateno (bez razlika kakvi se toa pricini) toa non sens...
Mrezhata ima problem seushte a defektite se ogromni kolku shto jas znam a poradi toa shto vladata ne gi pomaga EVN kako investitori tokmu poradi toa shto ne e EVN prodaden od strana na DPMNE gi gubi privilegiite da gi pomaga pa EVN nema drugo reshenie osven da iskluchuva pogolemi naselbi struja za da ja namali zagubata.A vekje kazhav EVN koristi struja od MEPSO i ELEM,tie se 2 ostanati drzhavni firmi za snabduvanje so struja.Avstrijcite se tochni i znaat shto praat,glavnata vina e vo snabduvanjeto so struja t.e. kaj ELEM i MEPSO.

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
И на ЧЕЗ нихната мама.
Нај-глуповото нешто е да се продаде нешто, дека носи печалба и нема конкуренција на приватна фирма.

theprince

Fan of Irony
Член од
3 февруари 2008
Мислења
1.256
Поени од реакции
155
Mrezhata ima problem seushte a defektite se ogromni kolku shto jas znam a poradi toa shto vladata ne gi pomaga EVN kako investitori tokmu poradi toa shto ne e EVN prodaden od strana na DPMNE gi gubi privilegiite da gi pomaga pa EVN nema drugo reshenie osven da iskluchuva pogolemi naselbi struja za da ja namali zagubata.A vekje kazhav EVN koristi struja od MEPSO i ELEM,tie se 2 ostanati drzhavni firmi za snabduvanje so struja.Avstrijcite se tochni i znaat shto praat,glavnata vina e vo snabduvanjeto so struja t.e. kaj ELEM i MEPSO.
Vo red e toa struja ima megjutoa strujata ne se isporacuva pricina zastarenost na oprema, Prasanje KAKO VO MINATITE GODINI NEMALO TOLKU DISFUNKCIONALNOSTI???
Vtora rabota ako ti plakjas redovno struja a komsijata ne plakja dali spored tebe e vo red i ti i komsijata da sedite pod svekja?

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Moeto mislenje e deka se banditi,za priklucok ti naplakaat 21.000 denari,namesto toj da dojde da me finansira za da mu ja trosami plakam strujata jas moram da si kupuvam kabli,da kopam za kabel a mnogu cenetite majstori od EVN ke dojdat samo da vrzat 2 zici,leleee sto majstorija e toa da se vrzat 2 zici.Pred BC&CO da ja prodadat Elektro Distribucijata na EVN ja napolnija so partiski kadar(tokmaci) odnosno lica koi posle serenje ne znaat ni gazot da si go izbrisat a lugje so zavrseno skolo za elektro sedat doma bez rabota.More mars u picku materinu i EVN i onoj koj go prodade...Ajde Mesijo,sega ti si na red?:baeh:

Член од
29 декември 2008
Мислења
1.505
Поени од реакции
43
Moeto mislenje e deka se banditi,za priklucok ti naplakaat 21.000 denari,namesto toj da dojde da me finansira za da mu ja trosami plakam strujata jas moram da si kupuvam kabli,da kopam za kabel a mnogu cenetite majstori od EVN ke dojdat samo da vrzat 2 zici,leleee sto majstorija e toa da se vrzat 2 zici.Pred BC&CO da ja prodadat Elektro Distribucijata na EVN ja napolnija so partiski kadar(tokmaci) odnosno lica koi posle serenje ne znaat ni gazot da si go izbrisat a lugje so zavrseno skolo za elektro sedat doma bez rabota.More mars u picku materinu i EVN i onoj koj go prodade...Ajde Mesijo,sega ti si na red?:baeh:
E тоа се вика друже монопол.Во продажните договори се даваат повластици за одреден период и не само ЕВН туку кој и дае тоа ќе го искористи до крај.За тоа не можеш да ги обвиниш од ЕВН.За тоа треба одговорност кај тој што го продал и што го правел купопродажниот договор.Мессиах не мора да ги брани ЕВН само затоа што ги продал СДСМ.Факт е дека ЕСМ се продаде за смешна сума пари а врв на се беше ТЕЦ Неготино кога ќе го дадеа за уште посмешни 4 000 000.Сега дали тие 4 000 000 беше цената на ТЕЦ или провизиите останува прашање.Но да се вратиме на ЕСМ.Цената која се продаде е многу мала, да не речам толку коштаат 3 ремонти во РЕК Битола.Било како било Австријците не се ништо виновни оти падови имаше и дури беше државна ком. па никој ништо не велеше.И тие падови каде се случуваат најмногу.Каде што се кради.Речиси 40% од испорачаната ел.енергија на ЕВН и се кради а за наплатата да не зборуваме.Многу пати на ТВ гледаме работи кои не погодуваат а уствари нее така како што се прикажува.Зошто владата не излезе и не кажи колку трафостаници има изгорено во ромските маала од преоптеретување.Зошто не каже колку е процентот на наплата во реоните со албанско население.Едноставно кажано ЕВН си се приватници и нема од нив што да бараме.Гршката беше во продажбата.Требаше првин да се донесе некој закон како ќе се продава под кои услови и како ќе се наплаќа од социјалните случаи итн.А не поштозашто се даде излезе Бучко радосен "Многу пари му зедовне"рече и крај.Ко излезе зеле пари колку што чини една зграда од една подружница.Дури потоа требаше и вративне 20 0000 0000е.

R

RAYTHEON23

Гостин
pa kako monopol ne izgorea a kako nivnite gazdi nitu investiraa(imame hidropotencijal)nitu pak se grizat za centralata vo bitola koja ne snabduva okolu 80%.
no vinata e nasa dogovorot trebase da PREDVIDI EVN da ja navede kon proizvodstvo a ne uvoz na struja(patem drzavata i sega moze ako im stavi nekoi dodatni davacki za uvozot pa taka vie da moraat da proizvedat doma)

lav

Член од
17 март 2005
Мислења
1.203
Поени од реакции
13
WTF. Лавов цело време си го бара Самоубицава?!?

За тоа ја отвори темава, за да прерасни во партиска кавга?
Јас не сум член на никаква партија (еве и за оваа година да (ти) напоменам) ..и наивно мислиш дека јас отварам..кога други ја отвараат темата..со својата не-работа..односно прават причини за таква..споменати во воведот даден во печатените медиуми..
Повторно читај (си)..оти знаењето е сила..знаењето е моќ..или ти мислиш поинаку со својоето ТЕНЕЌЕ (од) мозок..

Премиерот побара инспекции во ЕВН

Регулаторната комисија да испита дали се оправдани честите исклучувања на струјата од ЕВН, побара премиерот Никола Груевски. Тој вчера рече дека се сомнева оти честите дефекти во напојувањето со електрична енергија се можеби и намерни, при што додаде дека ЕВН е најлош странски инвеститор во нашата земја.

- Ја повикувам Регулаторната комисија, доколку може, да испрати инспекции и да провери дали навистина се работи за некои дефекти, што е малку веројатно. Ова што се случува со ЕВН со честите рестрикции, претходно во таков обем никогаш не се случувало. Граѓаните трпат штети. Очигледно е дека честите исклучувања тешко можат да се стават само во групата дефекти. Ги има толку многу и толку често што или се намерни или ЕВН не инвестира многу средства за тоа да не се случи - рече Груевски.

Тој негодуваше што се исклучуваат и цели села и населби и кога само дел од населението во тие региони не ги платило сметките за струја.

- Тоа е незаконски и класично монополистичко однесување на кое може да одговори само Регулаторната комисија - додаде Груевски.

http://www.dnevnik.com.mk/?itemID=113F42A8617D6944BABF49E7CFF7EC62&arc=1
:toe:

Член од
25 септември 2007
Мислења
1.436
Поени од реакции
45
Јас вака мислам.
Дека не е возможно да му се земе дозволата на ЕВН, бидејќи во Македонија веќе стана пракса вакви монополистички компании да го крадат народот најблаго речено.

Прво ако на некој треба да му се земе дозволата е ОКТА
и тоа има монопол, диригира цени, и плус најлошо од се ја уништува околината и ги труе луѓето.
Но Окта изглеа има финансирано кампањи на ДПМНЕ или пак му има купено некое станче на нашето премиерче и не сакаат да му ја одземат ни лиценцата ни концесијата, туку и му ги продолжуваат ваквите договори, штетни за државата.

Второ,
телеком
телеком е друга приказна, многу добро го уништи народот со високите телефонски сметки, само поради тоа што НГ ставил потпис на овој договор, за кој сметам дека уште треба да одговара подеднакво исто како за парафот на анексот кој го кријат за ОКТА.
Телеком моментално имам монопол во дел од некои сегменти и до 2018. А договорот е склучен во 2000 со параф на сегашниот премиер, кој најмалку што требаше да биде протеран од државата за тоа што му го направи на овој народ, а солидно ќе беше да беше едно 20-30 години во затвор, зошо уште некои луѓе заради тој штетен договор немаат платено сметки, многу останаа без работа и тн тн.

Истото е и со ЕВН, само што среќа наша шо не беше продаден цел, туку шо се разгради на ЕВН, МЕПСО и ЕЛЕМ, иначе ако го продадеа како ЕСМ значи во 100%, тоа ќе беше ептем лошо за сите нас, а сеа немаат кај да мрдаат, може грујче и да им се заканува за се и сешто и ќе мора да поштоваат, зошто веќе никој не им финансира кампањи на ДПМНЕ.

Amnaesiac

Paranoid Android
Член од
9 декември 2008
Мислења
1.818
Поени од реакции
43
Ако ме прашате мене најдобро за Македонија е привремено да си ги национализира или откупи назад ОКТА, ТЕЛЕКОМ, ЕСМ дистрибуција и да воведе вистинска слободна конкуренција на енергетскиот и телекомуникациониот пазар.

Монопол е навистина лоша работа, но монопол што го контролираат странци е најлоша работа.
токму така, ако може швајцарија т.е. владата да држи повеќе од 50% од акциите на Swisscom и покрај либерализацијата на телекомуникацискиот пазар во таа земја, ако може словенија да биде мнозински акционер на телеком словеније, ако може германија исто така да биде "мнозински" акционер на дојче телеком (преку владата и една владина банка, не над 50% но сепак најголем), а со тоа и на бројните негови "ограноци" т.е. носители на брендот T-home во странство како хрватски телеком, маџар телеком, македонски телеком итн, што да измислуваме ние глупости. кој здрав продава златна кокошка за да му несе јајца на друг.

мислам дека е касно да се национализираат, ама може да се оправда обидот како одговор на глобалната криза. ако може најкапиталистичката и најдемократска земја уса да размислива за парцијално национализирање на американски банки кои се сега во приватна сопственост, зошто не и ние.

lav

Член од
17 март 2005
Мислења
1.203
Поени од реакции
13
Јас вака мислам.
Дека не е возможно да му се земе дозволата на ЕВН, бидејќи во Македонија веќе стана пракса вакви монополистички компании да го крадат народот најблаго речено.

Прво ако на некој треба да му се земе дозволата е ОКТА
и тоа има монопол, диригира цени, и плус најлошо од се ја уништува околината и ги труе луѓето.
Но Окта изглеа има финансирано кампањи на ДПМНЕ или пак му има купено некое станче на нашето премиерче и не сакаат да му ја одземат ни лиценцата ни концесијата, туку и му ги продолжуваат ваквите договори, штетни за државата.

Второ,
телеком
телеком е друга приказна, многу добро го уништи народот со високите телефонски сметки, само поради тоа што НГ ставил потпис на овој договор, за кој сметам дека уште треба да одговара подеднакво исто како за парафот на анексот кој го кријат за ОКТА.
Телеком моментално имам монопол во дел од некои сегменти и до 2018. А договорот е склучен во 2000 со параф на сегашниот премиер, кој најмалку што требаше да биде протеран од државата за тоа што му го направи на овој народ, а солидно ќе беше да беше едно 20-30 години во затвор, зошо уште некои луѓе заради тој штетен договор немаат платено сметки, многу останаа без работа и тн тн.

Истото е и со ЕВН, само што среќа наша шо не беше продаден цел, туку шо се разгради на ЕВН, МЕПСО и ЕЛЕМ, иначе ако го продадеа како ЕСМ значи во 100%, тоа ќе беше ептем лошо за сите нас, а сеа немаат кај да мрдаат, може грујче и да им се заканува за се и сешто и ќе мора да поштоваат, зошто веќе никој не им финансира кампањи на ДПМНЕ.
Регулаторите се тука (и) за таа работа..да на основа на проверки направени од стручни и овластени за тоа лица...дадат мислење за тоа дали компанијата која (евентуално) ги крши добрите обичаи на монополското работење..и е дојдено времето за одземање на дозволата за работа..и да се даде на друга компанија..затоа што сеуште нигде не гледам никаква желба и волја..работите да се решат преку здрава конкуренција..така карактеристична за пазарно стопанство..за кое СИТЕ се залагаа(т) ..ама малкумина тоа и го спроведоа на дело..
:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom