Дали би инвестирале во македонскиот фудбал и зошто ?

• Креатор на темата Креатор на темата Prof.Dr.Beckett
  • Време на започнување Време на започнување
Кратко и јасно а? :pos2:

Треба човек да има некоја врста лудило за да финансира во нашиов фудбал. Не за друго, туку дека се работи за област која не ја водат луѓе од таа бранша, туку ситни и нешто покрупни лопови, кои си прават првенство по нивни мерак. Во некои нормални услови, се разбира, фудбалот е добар бизнис ако добро се работи и ако се има услови за нормални натпревари во кои квалитетот ќе дојде до израз.

ова повеќе звучи како: "и зошто не?"
Пропала инвестиција затоа. Се купуваат натправари, се потплатуваат судии, плус нема ни голема заинтересираност, треба од нула да се почнува.... list goes on...

ова повеќе звучи како: "и зошто не?"
Пропала инвестиција затоа. Се купуваат натправари, се потплатуваат судии, плус нема ни голема заинтересираност, треба од нула да се почнува.... list go
Да,ама јас ако вложам 20 милиончиња,а ти ако вложиш 30во друг клуб,а Трајко,Петко и Јанко вложат 50 во трет клуб,не знам баш дали овие ситниве кладилницо-босови:) ќе имаат пари да купат утакмица.Оти сега ако кошта да речиме 10 000 евра една утакмица,тогаш ќе треба едно милионче да се истегнат,пример де:) :smir:

Нема проблем нека тргне па ќе инвестирам, не сум луд да турам пари во сито. Дотогаш, баш ме брига што ќе се дешава со мак. фудбалот.
Види, за да тргне треба некој да вложи дебело во фудбалот во МК. Тоа е проблемот никој не ни има, ни па го занима таков вид на инвестиција

Па за дебело прајме муабет,сигурно со 50 000 евра ништо не можи да се направи:):smir:

Јас би финансирал да се прекине со Македонскиот фудбал на едно 2-3 години, да се исчистат сите подмитувачи, да се состави добра фудбалска федерација. Да се отстранат сите забушанти, да се постигне она што е потребно за еден добар и квалитетен фудбал.
Да се научат на ред и дисциплина.
Така би ги искористил своите финансии.
Вака е смешно.

Да претпоставиме дека имам 10 милиони евра.

Ако инвестирам во домашен фудбал, би инвестирал само во клуб, со повеќе цели: да се излезе во Европа, да се создаде бренд од клубот, и долгорочно да се оствари профит.
Најповолно е инвестирањето во Вардар. Зошто ќе прашате. Прво, шо е синоним за Македонски фудбал, заедно со Работнички, двата тима кои редовно играа во Втората Југословенска Лига, а Вардар имаше и блескави резултати во Прва ЈЛ (Ги има исплескано и Звезда, Партизан, Динамо...). Втора причина, нема потреба од многу вложување во стадионот, за европски натпревари.
Прво јас лично би ги шутнал сите крадци од клубот, и би поставил мои луѓе од доверба - кои знам дека клубот ќе го водат кон Европа, а не кон бездна. Првите сезони додека да се постигне константност најверојатно би се земале играчи на позајмица со релативно високи плати, да се створи мислење дека клубот е на прав пат, да се привлечат спонзори за покривање на дел од трошоците и да се крене самодовербата кај играчите. Потоа, со стабилизиран буџет и спонзори, ќе се направи добар шопинг на 7-8 души, кои би имале солиден договор со клубот на 5-6 години, со високи откупни клаузули. За походот во Европа е потребна и среќа, кои противници ќе се паднат во елиминационите кола (не дај Боже еден Луверпул, Арсенал, Атлетико или Милан да ни се падне, џабе тогаш). Самото квалификување во ЛШ или УЕФА носи бонуси, па и тие пари ќе се искористат за купување на засилувања за појак резултат во ЛШ...

Зајдев од бајки пишење, а немам 10 милиони евра. Пријатно. :helou:

Aј бе, па ќе се соберат 10 милјончиња меѓу нас сите. Што? Гарант собираме 10.

Два и кусур милиони луѓе сме. Сите по 300 денари требит да дајме, а 80% од нацијата ни се социјални случаи.

Здравје некогаш ако сум жив, ќе видам да игра македонски клуб во ЛШ, само шо веројатно од дома или од трибина ќе глеам, а не од ВИП ложа како мнозински сопственик. :pos2:

/Бjело Dугме - Кад би био Здравко Мамич :)

Шала на страна, има случаи каде што на одреден круг на луѓе му се прелеала чашата па сами инвестирале и формирале клуб. Италија и Англија се само дел од земјите во кои минатата сезона започнаа доста амбициозни проекти. Сите навивачи поседуваат дел од клубот, тие одлучуваат за играчите на теренот, стартните 11, изгледот на дресови, за трансферите итн.

Да претпоставиме дека имам 10 милиони евра.

Ако инвестирам во домашен фудбал, би инвестирал само во клуб, со повеќе цели: да се излезе во Европа, да се создаде бренд од клубот, и долгорочно да се оствари профит.
Најповолно е инвестирањето во Вардар. Зошто ќе прашате. Прво, шо е синоним за Македонски фудбал, заедно со Работнички, двата тима кои редовно играа во Втората Југословенска Лига, а Вардар имаше и блескави резултати во Прва ЈЛ (Ги има исплескано и Звезда, Партизан, Динамо...). Втора причина, нема потреба од многу вложување во стадионот, за европски натпревари.
Прво јас лично би ги шутнал сите крадци од клубот, и би поставил мои луѓе од доверба - кои знам дека клубот ќе го водат кон Европа, а не кон бездна. Првите сезони додека да се постигне константност најверојатно би се земале играчи на позајмица со релативно високи плати, да се створи мислење дека клубот е на прав пат, да се привлечат спонзори за покривање на дел од трошоците и да се крене самодовербата кај играчите. Потоа, со стабилизиран буџет и спонзори, ќе се направи добар шопинг на 7-8 души, кои би имале солиден договор со клубот на 5-6 години, со високи откупни клаузули. За походот во Европа е потребна и среќа, кои противници ќе се паднат во елиминационите кола (не дај Боже еден Луверпул, Арсенал, Атлетико или Милан да ни се падне, џабе тогаш). Самото квалификување во ЛШ или УЕФА носи бонуси, па и тие пари ќе се искористат за купување на засилувања за појак резултат во ЛШ...

Зајдев од бајки пишење, а немам 10 милиони евра. Пријатно. :helou:
Секако дека нема да успееш, билионски клуб неможе да опстои без добра федерација.

Мојте 10мил евра би ги искористил да го симнам претседателот на ФФМ, и јас да дојдам на негово место. Тогаш би ги шутнал сите крадци и би поставил луѓе кој живеат за фудбалот. Секако дека ке ми останат уште пари, а тие ке ги искористам за промовирање на Македонскиот фудбал во балканот(да не речам светот) и привлекување на спонзори. Заборавив пред тоа ке ги исчистам клубовите од луѓе кој работат само за свој џеб, секое прекршување дебело ке се казнува и така.

Се покажа дека политиката т.е власта неможе да влиае врз ФФМ се додека ја имаш подршката од Фифа и Уефа...а за лижење гз ке се снајдеш. Така да ако работиш убаво, поштено, ке имаш голем профит...а тоа ке резултира со зголемување на прохидоте на клубовите, поголеми плати за судии, редари, делегати и сл. Така сите ке те сакаат и нема да излезеш од претседателската фотеља додека си жив. :)

За да се развие фудбалот кај нас треба многу работи да се променат. Почнувајќи од државата, па до фановите па до оние кои се на врвот во федерацијата.

Ќе започнам со државата - Под итно да се донесе закон во кој клубовите ќе мораат да бидат АД, ДОО или некое слично друштво, каде што секој играч ќе биде пријавен, ќе си добива плата и ќе се плаќа за него здравствено и пензиско осигурување. Финасиска инспекција да ги тресе клубовите исто како и секоја фирма што постои во државата, ревизорски куќи да ги чешлаат документациите на секој шест месеци па да видиме дали ќе пробуваат да прават дубари.

Исто така државата заедно со ФФМ потребно е да направи добра инфраструктура (повеќе мислам за мали терени за тренинзи со сите придружни објекти кој следад) за да изградиме една основа на која ќе можеме да се потпреме. Исто така државата мора да ја чешла и работата на ФФМ за да се погрижи сите пари што доаѓаат од УЕФА и ФИФА да бидат искористени за прави проекти а не за некој мангупи од ФФМ. И не само да прави инспекции тука и да казнува и затвара луѓе кои сториле криминал, нека затвори два тројца на 10 години па да видиме дали на другите ќе им текне да прават дубари.

Фановите - мора да се промени и самата свест кај нас фановите и ние да станеме причината заради која се игра фудбалот како што е секаде во Европа. Тргам од мене, и доколку Вардар игра со Ренова, а во ист термин се игра Интер со било кој, јас ќе останам да гледам фудбал дома, зошто знам дека ако отидам на Градски ќе гледам циркуз. Подпомогнати со малку посериозен пристап од клубовити и малку подобар фудбал (и кога државта ќе ги забрани преносите на фудбал два саати пред и после крајот на утакмиците од првенството) зошто да не отидам да гледам фудбал. Втор важен аспект е плаќањето на билет. Во европа од продажбата на картите Клубовите ги пунат буиџетите со сигурно 50%. Кај нас секој сака да влезе без пари па уште и столче ако може да искрши доколку му изгуби екипата. Знам дека финасиската ситуација во државата подржана со она што ќе го видиш на зелените терени веднаш те отргнува од помислата да дадеш 200 или 300 денари а да не гледаш ништо.

Е сега доаѓаме до клучниот проблем ФФМ - По весниците имаше статија која вели дека ФФМ има буџет од 4 милиони евра годишно и баш сакам да видам еден ревизорски извештај или завршна сметка за што ги троши парите. Федерацијата е таа која ги поставуа правилата на игра секој клуб кој нема да ги исполни поставените пред услови нема да добие лиценца за настап и завршена приказна. Нема пазарење јас ќе ве пуштам ама вашите делегати ќе гласаат за мене и слични работи. Кон сите клубови ќе се однесува исто и нема за едни да изиграва мајка а за други макеа. Мора да вложува во развој на младински академии и создавањето на млади таленти зошто само така можеме да имаме напредок.

Доколку се исполнат овие услови со задоволство би вложил пари (доколку ги имам а во моментов тоа е само сон :) ) во нашиот фудбал. Во моментов треба да си влезен во мафијашката шема за да знаеш што и како да правиш кога инвестираш

• Ми се допаѓа
Reactions: Syn

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom