Дали постои несебично дело!?

• Креатор на темата Креатор на темата The G-Man
  • Време на започнување Време на започнување
И кога бев дел од хуманитрната акција го имав овој став.Го имав приметено ова кај многумина,подоцна и кај себеси.Не ми е мило поради тоа,но ете такви сме.
Можеби несебични работи прават чесните сестри(оние што го следат делото на Мајка Тереза) зашто не знам каква корист би имале они кога тоа го одбрале како работа,како нивен пат.Макар и егоистичка.
Сепак,стојам позади мојот став дека секое дело е од себичност.

Не знам од каде да почнам...
Си помислила некогаш дека луѓе им помагаат на други затоа што едноставно така се чувствуваат?Дека сакаат да им помогнат да оние кои не се толку среќни и толку,без никакви очекувања или задни намери?
Не може да ми влезе у глава дека ти си убедена дека секој акт што го превземаш во животов ти се базира врз некои себични,користољубиви чувства,намери.
Како очекуваш да идеш напред во животов ако те води себичност?
У моја книга такви ко тебе се штиклирани за одстрел под точка штеточини.

ОК, а што е тоа себично кога твоите мајка, татко ти даваат пари или било што, еве кога ти помагаат?

Милсам дека girlll убаво кажа...Додека има себични луѓе ќе има и себични дела.
Но со себичноста не сме се родиле туку сме ја стекнале со текот на животот,незнам ради кои причини луѓето се премногу себични и на некои работи не погледнуваат назад ама тоа е...

Не знам од каде да почнам...
Си помислила некогаш дека луѓе им помагаат на други затоа што едноставно така се чувствуваат?Дека сакаат да им помогнат да оние кои не се толку среќни и толку,без никакви очекувања или задни намери?
Не може да ми влезе у глава дека ти си убедена дека секој акт што го превземаш во животов ти се базира врз некои себични,користољубиви чувства,намери.
Како очекуваш да идеш напред во животов ако те води себичност?
У моја книга такви ко тебе се штиклирани за одстрел под точка штеточини.
Хеј,нигде не реков дека мене себичноста ме води низ животот.
Немој да ми кажеш дека ти не си себичен,не си бил себичен и нема да бидеш себичен во некои ситуации и дела.
Секако,луѓето како мене и тебе кои не поднесуваат себичност,се обидуваат својата себичност да ја намалат до ниво на непостоење или кога сме во ситација да мора да бидеме себични.

За болдираното:
Знам дека има луѓе кои го прават тоа зашто мислат дека така треба,но тие луѓе после се чувствуваат задоволни од себе откако ќе го направат делото,и ќе го повторат делото зашто павторно ќе им се дигне егото.Сепак постои некоја себична или егоистична причина поради што го прават тоа.Повторно да им се дигне егото.
Јас ги разбирам таквите луѓе,и хеј,зашто да не ги подржам кога прават работи добри за општеството и поединци за возврат на нивно зголемување на его.
За разлика пак од оние кои прават работи од корист,со задни намери и сл. нив не ги поддржувам воопшто,напротив ги вадам од живот или се дистанцирам.

ОК, а што е тоа себично кога твоите мајка, татко ти даваат пари или било што, еве кога ти помагаат?
Ги задоволуваат своите мисли дека давајќи ми пари се подобри родители.

Ок Магде ако мислиш така, јас не.:toe:
Јас мислам од љубов, па сеа...секој со своето.

Зависи како ја гледаш чашата, половина празна, или половина полна :)

Ова се прашувало од древни времиња: Дали постои несебично дело!?
Ова јас го прашувам сега, бидејќо нема дело што ќе го направиш и нема да се чувствуваш убаво.

Како на пример: Кога ќе дадеш облека на бездомници, кога ќе му помогнеш на некој со проблеми во врска со колата итн.

Но, сакам да слушнам вие што мислите. Ве молам дискусирајте општо и сликовито за да биде разбирливо.
СЕпак јас мислам дека во се постои нешто себично, ако веќе така ги разгледуваме работите..Еве зошто: Ако дадеш облека на бездомници, ти со тоа правиш добро дело,а не губиш ништо, но се ослободуваш од облеката која тебе веќе не ти е потребна, значи во тоа може да се состои користа, или пак, воопшто луѓето ќе го почитуват твојот убав гест, а и ти ќе се чувствуваш убаво.....
Кога ќе помогнеш некому со проблем со колата или нешто сл, исто така не се трошиш себеси којзнае колку, односно правиш добро дело, од кое реално и во тој момент немаш никаква корист. Но, затоа пак ја уживаш благодарноста од личноста на која и правиш услуга, и секако во некоја наредна прилика можеби баш истата личност тебе ќе ти помогне. И ништо, што и да направиме добро, не може а да нема таква опција по која тоа дело ќе може да го оцениме како несебично, затоа што секое добро дело заслужува и да биде пофалено и да биде почитувано од страна на некого, а штом од тоа ние имаме било каква корист, па макар да е тоа само убавото чувство, тогаш ќе мораме да го оцениме како себично!!!:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom