Кавадаречки речник

Леле човеци, ја Кавадарчанка су, ама прв пат а глеам ваа тема евдеа и се пукна од смеа :pos2::pos2::pos2: леее алаф да ви е даа, кај ви истекнуат виа далгите !
Поздрав до родното Кавадарци и кажујте каа има вакви зелени за маање, ја угу су ЗА :pipi::pos2:

Пууу да те ебам у тоа народот блесав :pos2: Има ногу лајна шо не сте ги слушнале :pos2: Кавадарчанец со зборови че те изебе бе еј, не се ебавај ти со нас :pos2::pos2::pos2:

Леле човеци, ја Кавадарчанка су, ама прв пат а глеам ваа тема евдеа и се пукна од смеа :pos2::pos2::pos2: леее алаф да ви е даа, кај ви истекнуат виа далгите !
Поздрав до родното Кавадарци и кажујте каа има вакви зелени за маање, ја угу су ЗА :pipi::pos2:

Ами да го ебам шо глеаш по запулисе наватки натаки ни евдејка сне ти шо мислеше наму наки дека сне :tv:

1. Како е на кавадаречки жолто ?
- Ж'то.
2. Како е многу жолто ?
- Ногу ж'то.
3. Како е многу многу жолто ?
- Ногу ногу ж'то.
4. Како е многу многу многу жолто ?
- Ж'то у пичку матер.

:aplauz::pos::pos: е ова е многу јако, ставајте уште вакви ако ги имате

:aplauz::pos::pos: е ова е многу јако, ставајте уште вакви ако ги имате

Воа каа шо глеаш е класичен пример од компарација на Кавадаречки дааа.

Еве една често видена случка кај нас у Кавадарци претежно на пазарот каа це сретнат двајца познаници и сеа имињата ќе ги измислам али не е битно..

Ристо:Кај си бе Блажо мама ти да ебам шо зе.
Блажо:Еве су бе да и го забодам на магда.Ами еве си зе маруличка и компирче евдеа од ки Тасо ногу скапџиа тиа бе другиот пат од Игно ци зеам сеа незгодно ми беше да му замина така.
Ристо:Ами таа е бе Блаже туку ај да одам јас дома ваа мојта чека виа јајцата да ги однесам пичка и мајчин нејзина ај це вијме поздрави по дома ај пријтано.
Блажо:Aj со здравје Ристе море и питај го тиа твоот комшија Вано о Чесендре плугови продавал пето бразни шо пара му бара и да ми ѕрниш вечер на мобилниот.
Ристо:Ќе го питам ај да одам јас ќе ми цркат :pos:

Ами да го ебам шо глеаш по запулисе наватки натаки ни евдејка сне ти шо мислеше наму наки дека сне :tv:

Ами ти шо не м'чиш да го ебам, ја да знае досеа ехехеее.
Нема шо, ајле далги мааш евдеа да си ибиш векот...де да си полафиме домаќински муабет на нашки, да ми се нап'не душичката оти на далекото су ја:pipi: евдеа не знаат шо е тоа ајле; буразарот; ме изалоса; и ногу му е смешно ка че речам да те ебам ! Најосновните работи даа и како це разбираме сеа ! :uvo:

пс.да и го турам на магда :pos2:

Се еба се срина да и го поднапикам на комшикати у путката :vozbud::vozbud::pos2::pos2: Дајте неш домашно да го ебам, да освежиме малце :wink:

Се еба се срина да и го поднапикам на комшикати у путката :vozbud::vozbud::pos2::pos2: :wink:

Deca ne pcujte, ne e kulturno, es da toa "da go e**m" e prv i osnoven zbor u kavdareckiot dijalekt ama daj malku pokazite deka i ni kavdarcani iame kultura.

Ами ти шо не м'чиш да го ебам, ја да знае досеа ехехеее.
Нема шо, ајле далги мааш евдеа да си ибиш векот...де да си полафиме домаќински муабет на нашки, да ми се нап'не душичката оти на далекото су ја:pipi: евдеа не знаат шо е тоа ајле; буразарот; ме изалоса; и ногу му е смешно ка че речам да те ебам ! Најосновните работи даа и како це разбираме сеа ! :uvo:

пс.да и го турам на магда :pos2:

Абе шо ќе праиш еве туа на воа јајчаникот маам по некоа далга еби му мајката нема друго шо да се работе. Инаку ти дека си у јабана у кое место се наоѓаш :salut:

ај да го бараме - ај да го нураме :pos2::pos2::pos2:

Абе шо ќе праиш еве туа на воа јајчаникот маам по некоа далга еби му мајката нема друго шо да се работе. Инаку ти дека си у јабана у кое место се наоѓаш :salut:
У Лион су ја. Може че испадне и да се знајме :toe: оти колку требе да се изнајш со некој на чаршијата у Кавадарци :pipi:

Инче ја ка беше дома сеа скорто, немаше време да изодам до пазарот да а осетам атмосферта, па ако има неш по ново, некоа тезга да е превртена,се бива, па раскажи ни евдеа...ај ја сеа замина да сработам неш оти не а бива ваа вака.
Бијте сите поздравени

пс. кајгана поиќе би го рекла каа пржени јајца отколку јајчаник :wink:

У Лион су ја. Може че испадне и да се знајме :toe: оти колку требе да се изнајш со некој на чаршијата у Кавадарци :pipi:

Инче ја ка беше дома сеа скорто, немаше време да изодам до пазарот да а осетам атмосферта, па ако има неш по ново, некоа тезга да е превртена,се бива, па раскажи ни евдеа...ај ја сеа замина да сработам неш оти не а бива ваа вака.
Бијте сите поздравени

Aбе минам јас преку пазар секоа ден каа одам нашколо даа али тезгите се на број немај гајле продават луѓето каа и по обичај Дреновци најбројни се и уше сабајле се дерат ѓоа не салам АЈДЕ ЗЕЛКА ДРЕНОВСКА каа че свикат :vozbud: инаку кај у Лион со отишла бре далеко е тоа требело туа на поблиску да идиш некаде воа ептен е :tv: П.С поздрави го Жунињо:vozbud::tv:

Бијте сите поздравени

Фарбани се тезгите зелени и нумерирани се сите :pipi: Ја знам оти су најпознат пазарџија од воа маало у Кавадарци, сета трговија а разбирам :pos:

И море Ѓоко, куртон еден, Јајчаник е јадење со кори и јајца, тии ама си дааа :pos:

Фарбани се тезгите зелени и нумерирани се сите :pipi: Ја знам оти су најпознат пазарџија од воа маало у Кавадарци, сета трговија а разбирам :pos:

И море Ѓоко, куртон еден, Јајчаник е јадење со кори и јајца, тии ама си дааа :pos:

Шо се разбираш ти бе да те ебам у драчевецот :pos:

Aбе минам јас преку пазар секоа ден каа одам нашколо даа али тезгите се на број немај гајле продават луѓето каа и по обичај Дреновци најбројни се и уше сабајле се дерат ѓоа не салам АЈДЕ ЗЕЛКА ДРЕНОВСКА каа че свикат :vozbud: инаку кај у Лион со отишла бре далеко е тоа требело туа на поблиску да идиш некаде воа ептен е :tv: П.С поздрави го Жунињо:vozbud::tv:

Дека ојш на школо ти бе? И немаш гајле че го поздравам ! Че му речам специјално и еден аутограм да маане вака каа за тебе, за Ѓоко од Кавадарци- Лозар :pos2:

А ти братче, се гледа оти кај и од трговија, па и од готвење сета а разбираш, алаф да ти е даа...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom