Демир Хисар - сте го посетиле?

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Veruvam Dimitar i sekoja chest na Demirhisarci! Ochigledno e deka mestoto e preubavo i deka se raboti za mnogu gostporpiemliv narod.

Temava bash me zaintrigira i se rasprashav za mislenje kaj lugje shto gi pratat nastanite vo Makedonija, pa razbrav nekoi raboti koi ne mozhat da me ostavat ramnodushen. Ova go kazhuvam bez nikakva zhelba da ja politiziram temava, tuku od toa shto me zabole od informaciite shto gi doznav.

Imeno Demirhisarci, kako e mozhno na taa ubavina vashiot gradonachelnik Ljube Najdovski, chovek so zavrsheno 8mo oddelenie, da nosi Grci "investitori" koi se odnesuvaat so vas kako da ste kreposni selani?! Mene mnogu me rastrevozhia soznaniejata za praksata vo DH. Kako da imate potreba od eden sindikat so megunarodni vrski?

Na primer chuv detalji deka imate fabrika za grchki slatki vo koaj se raboti za 5000 den. plata. Isto i fabrika za svekji kade shto se raboti 12 saati na den za plata od 4000 denari bez hranarina i prevoz - a tretmanot e ramen na nelegalnite rabotilnici vo Azija? Nekoj od Zapadnive duri podturil informacii na organizciite za chovechki prava, no od tamu molchat za sega, shto ne znachi deka taka kje bide i ponatamu. I deka ima malverzacii so socijalno - vo korist na atinjanite. ...itn., itn.

Vo sekoj sluchaj, mnozu zhalno i vi pozheluvam navistina turizmot da se razvie no dobivka da imate site. A lichno, jas edbaj chekam da dojdam!
Тоа со грците - инвеститори е „проблем“ на цел овој регион. Искрено ни јас не сум запознат со платите на вработиените во двете новоотворени фабрики. Ако е како што велиш срамно е за понижувањето кое вработените го доживуваат. Исто сум запознат дека постојат уште фирми (текстилни) чии газди се грци, но и дека земаат добри плати за македонски стандард.

Во врска со градоначалникот, без разлика на партијата и образованието... би бил злобник ако кажам дека нема ништо направено за општината.
Искрено прв пат од осамостојување гледаме дека Демир Хисар навистина се гради.

Според мене градоначалникот (од СДСМ) и советот (повеќе од ДПМНЕ и коалиционите партнери) заедно имаат направено повеќе од сите досега кои биле во Демир Хисар. Тука и тука ....а за останати новости тука

п.с. мислам дека нема смисла да се политизира темава. Сосема е друга целта на темава. Најдобро е да пишуваме за останатите работи во врска со општината кои се малку подалеку од тема со предзнак - политика

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Тоа со грците - инвеститори е „проблем“ на цел овој регион. Искрено ни јас не сум запознат со платите на вработиените во двете новоотворени фабрики. Ако е како што велиш срамно е за понижувањето кое вработените го доживуваат. Исто сум запознат дека постојат уште фирми (текстилни) чии газди се грци, но и дека земаат добри плати за македонски стандард.

Во врска со градоначалникот, без разлика на партијата и образованието... би бил злобник ако кажам дека нема ништо направено за општината.
Искрено прв пат од осамостојување гледаме дека Демир Хисар навистина се гради.

Според мене градоначалникот (од СДСМ) и советот (повеќе од ДПМНЕ и коалиционите партнери) заедно имаат направено повеќе од сите досега кои биле во Демир Хисар. Тука и тука ....а за останати новости тука

п.с. мислам дека нема смисла да се политизира темава. Сосема е друга целта на темава. Најдобро е да пишуваме за останатите работи во врска со општината кои се малку подалеку од тема со предзнак - политика

Pa Dimitar, Misirkov i samiot kaza deka ne mu e celta polemizacija...
Se raboti za pravata na graganite, i ne moze toa da se ospori deka istite se prigusheni i unishteni....Rabotnikot nema pravo bash na nikakov izbor....Usloven e da prifati mizerni uslovi, kutenje, prekuvremeno rabotenje za mizerni 5000den.....
Ne gi otvoriv linkovite voopsto, no bi sakala da te potsetam deka gradonacalnikot ima golemo vlijanie na odreduvanje na uslovite za rabota i visinata na platite na rabotnicite....
I ve molam nemojte pak so prasanjeto: "A sto ke bese ako voopsto ne se otovrese ovaa fabrika?" Oti sepak se raboti za luge i prava, kako sto rece Misirkov...

Marinka

~petit etoile dans mon coeur~
Член од
7 март 2007
Мислења
590
Поени од реакции
2
Бев пред едно 3-4 години по тоа болниците, не носеше професорката по психологија во средно. Има една слика што уште ми стои во глава, мостот и одоздола тече реката некаде на патот кон тие новите болници мислам дека беше, преубаво. Инаку страшна екскурзија беше, со воз таму, лаф муабет со тие по болниците и после дневна шема во Три ламби или нешто так беше. Лудница права :pos2:. И тоа се случува стандардно секој година, од медицинско одат таму, и кога ќе почнат да играат по шанкот овие тамошните со подзинати усти. Јака слика, циркус. 300-400 жени, тажни од предходната слика, пијат и после...
Кој видел, знае. :pos2::pos2::pos2:

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Никој не спомна дека треба да се поддрже тоа за фабриките.
Ако навистина земаат по 5000 е срамота! Искрено незнам, ќе се распрашам.

Јас кажував за останатите работи. Дефинитивно најголем напредок во развојот на Демир Хисар има последниве 2-3 години.

Треба уште, но за разлика од изминатите 13 години (1991-2004) сега е многу посредено, повеќе се работи на разубавувањето и за урбанизирањето на градчето и селата

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Никој не спомна дека треба да се поддрже тоа за фабриките.
Ако навистина земаат по 5000 е срамота! Искрено незнам, ќе се распрашам.

Јас кажував за останатите работи. Дефинитивно најголем напредок во развојот на Демир Хисар има последниве 2-3 години.

Треба уште, но за разлика од изминатите 13 години (1991-2004) сега е многу посредено, повеќе се работи на разубавувањето и за урбанизирањето на градчето и селата

A toa vo sporedba so napredokot vo drugite gradovi niz Makedonija, a da ne zboruvam niz svetot e smeshna rabota....
Seuste nemame centar, uredenosta e zanikade, pazarot da ne zboruvam.....
Edinstveno samo mozam da kazam deka nekoja estetika i shmek ima novata naselba, privatnite imoti koi za zal se daleku od prvicnata slika na glavniot pat:nesum:

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
А да споредиш со тоа како се движеше напредокот во спомнатиот период 91-04

Како и да е... конечно ПОЧНА да се гради нешто... да се преправаат патиштата, да се менува водоводот, да се гради плоштадот....

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
A da e prasham, zashto redovno koga idam tamo ili vrne ili e oblachno, obavezno dobivam tazen osekaj, e pffff! edna vesela rabota nemam sretnato ej, deneska pogotvo, pa ko za maler i nedela mi se pogodi a bre ludnica...

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
A da e prasham, zashto redovno koga idam tamo ili vrne ili e oblachno, obavezno dobivam tazen osekaj, e pffff! edna vesela rabota nemam sretnato ej, deneska pogotvo, pa ko za maler i nedela mi se pogodi a bre ludnica...
Бидејќи не се јавуваш дека идеш... и не сакаш да пиеме по едно Скопско...

:) е... затоа...

meazza

lo §ono in†eri§†a
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.040
Поени од реакции
1.164
OOooooдамна почеток на 90тите... со самостојна Македонија, Демир Хисар од населба, доби статус на град
------------------------------------------------------------
Samo me interesira što zele vo obzir koga go proglasile Demir-Hisar za GRAD. Za ovija što ne znaat mnogu za Demir-Hisar.....Vo D-Hisar ima raskrsnici, ama nema nitu eden semafor, do duša kolku gledav, tamu, i autata ne se registriraat retko koj, žmigavci nikoj ne koristit, ama žimi mama...taka e.Ima dva kafići, Tandem, i Dezodea....lele majko.....edniot e od gradonačalnikot na GRADOT, Rovjata, inače da se znae Demir Hisar e postanat od poranešnoto selo MURGAŠEVO.(a sega kako veleat grad)
Od fabriki, vo GRADOT, ima.....fabrika za jajca, ili farma,Fabrika za tutun, ama slušnav ...propadnala, mislam za monopolot, sega neznam što će pušat Demirhisarci, e...pa dostamuje....do sega, što pušele, popušile....
Како за информација има семафори на првата раскрсница, кога одиш од Битола за Кичево..

Член од
21 август 2006
Мислења
3
Поени од реакции
0
Za rosinka glavno.. !!!

*** mnogu retko idam na forumov ama od vakvi komentari me fakja inat a ne nervoza inat da se razberime ***

SLEDUVA

Abe Rosinke.. vaka sakam samo edno da mi kazis.. prvo i prvo sakam da znam jas licno kaj sj si ti, od kaj ti se korenite, majka ti i tatko ti, kakov nacin na zivot zivejs i kako si zivejs tamu kaj so si? Prvo i prvo za nas ne e tolku mnogu vazno dali kje namestat semafori.. za nas e vazno samo site zdravi zivi da se da nema loso kaj lugeto i da ima vo prodavnicite za jadenje i pienje oti so to se zadovoluvame, a vie gradskite pi4ki.. (se izvinuvam) zaradi toa shto patite od teshki kompleksi se nervirate podsvesno.. primer ti se nervirash oti tvojta komshivka si kupi nova pravosmukalka, oti ne te perna nikoj nekni si ostana so prstot v usta, oti imash mnogu vlakna na gazot i oti nemash cicki a sega ko kje go prochitash ova kje ti se napraj herpes na ustata a i na drugo mesto.. :) Se zamarate so nekoj raboti sho ne vi se vo eter.. Prvo ti ni 5 % ne go znajsh demirhisar, vtoro demirhisar ima poke dusha od koj i da e drug grad vo makedonija, oti naj golemite lugje, naj hrabrite, naj chesnite koj sho izlegle vo sirokata javnost vo makedonija se od tuka.. mada sho to nema vrska i ne e ni tolku bitno za tebe .. znaci ne te poznavam lichno.. i ne znam sho mutra si, ali zemi srcka nekoja kniga da prochitash i da razmislish malku za ova sho sho go postirash na forumive.. i od ko ke razmislish togash pishi.. kolku samo za informacija, od takvi ko tebe ne idam na vofumi.. imash 7 repliki a site tie 7 ti se kako od gaz izvadeni gi pishuvash kolku da se zameshash nekade ali sho da prajme tolku ti delile.. ne za dzabe dedo mi veli " abe ko kje mu e zemen darot dzabe sho sakash praj mu to pak si e to " kolku kje me svatish i razberish ne znam ali svesti se malce sramota e ova ama golema.. Javo go pozdravuvam Dimo - MakEmpire.. Napred BRO samo napred.. i nemoj nekoj vakvi mivki da dozvoluvash da go gnasat imeto na takvo sveto neshto kako Demir Hisar mozat samo da ni se fatat za semaforite sho mi gi namestija pred kukja, za tander dezodeja za chamecon pa i kaj legachon pushtaj gi i kaj nego da odat ako mu e malce.. Pozdrav do site gragjani na grad - drzava Demir Hisar. Ve saka diplomat.

Член од
14 февруари 2007
Мислења
108
Поени од реакции
13
Кој не го сака и зборува лошо за Демир Хисар, ќе заврши во Демир Хисар:devil1:

InsomniA

I can't get no sleep...
Член од
14 јуни 2006
Мислења
39
Поени од реакции
2
:helou: Ете даре,по толку многу време се враќам по малку на форумоФ.Е сега нека се кажи кој е најдобар DJ :tapp:

Член од
25 октомври 2007
Мислења
4
Поени од реакции
0
Росинке! Те молам прво добро информирај се, па пишувај потоа за Демир Хисар.

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
охохо пораснала темава :)
машала..
де факто има инвестиции во демир хисар живнуваат некои работи и покрај фактот што сме град со најнизок природен прираст во македонија.
Градоначалникот има помогнато да се доведат тие грчки инвеститори кои да бидеме реални не се така лоши за градот како што претставуваме, тој кога договара договара отварање на фабрика, должност е на сопственикот да ги одреди платите, без разлика дури и ако градоначалникот вети ниски плати кај инвеститорите после должност на нас граѓаните на демир хисар е нештата да ги промениме. Како?

проблемот е дури некој да се реши да плусни 50 000 евра во фабрика, после тој не се откажва ако му се закани синдикат дека 10000 минимална плата и точка.

Што треба да се стори во моментов не е надлежност на органите на општина демир хисар нити на извршната власт.
ДА СЕ НАПРАВАТ СИНДИКАТИ! ама за тоа треба луѓе со мади*а, кои работат во споменатите фабрики, да не се залажуваме ако има таков синдикат газдата нема да го стори она од што се плашат сите групно отпуштање на сите и вработување на нови работници, едноставно поради фактот што секој работник со искуство газдата го кошта пари и време, односно пари и пари.
па впрочем нели слично изгледаше пазарот на труд во битола после првите неколку грчки инвестиции? но со време инвестицииите растат побарувачката за работници расте и платите растат, па оп ги јавнаа синдикатите и сега не дозволуваат да се иживљаваат со нив.

што да стори општината? - она што досега го работи ама со 200x темпо

Односоно, да формира комисија за инвестиции или екипа која ќе работи на случајот да привлече странски инвеститори во демир хисар. Мое мислење е дека таа комисја треба да се состои пред се од млади луѓе со познавање на : компјутери, англиски и други јазици, економија. Ако оваа идеа некогаш се реализира мислам дека би се напикале некој општински службеници кои макар што се со високо образование не би постигнале резултати поради не познавањето на јазици и некои модерни начини на промоција. Значи да се бара екстерна(вон-општинска) екипа на млади амбициозни луѓе кои ќе изработат проекти, презентации, и ќе имаат финансиска моќ обезбедена од оштината да ги презентираат иститие пред потенцијални странски инвеститирои, тоа би вклучило можеби и скапа медиумска кампања која што 100% би и се утростручила на општината по неколку години од даноците кои ќе ги прибере од истите. Од интерес е на сите нас просперитетот на демир хисар, во најмала рака поради нашите имоти таму на кои би им се зголемила вредноста доколку сите би биле вработени и ако ништо друго би стигнале позитивна нула во природниот прираст.

Kajgana Shop

На врв Bottom