Демир Хисар - сте го посетиле?

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
1. Kade mozham da prespijam? Na sajtot e prikazhan restoran "Evropa", no toa ne me interesira, tuku sakam bash selski turizam, t.e. selska kukja. Dali lesno mozhe da se iznajmi takva kukja (ili 1-2 sobi) da recheme za 3-4 dena? Dali mozhe da se prespie vo nekoj manastir kako toj pogore a slikata? Kolku bi chinelo edno takvo zadovolstvo?
Колега. Значи, од мене би добил предлог - манастирски туризам. Познавам некои кои имаат викендички, но веќе тоа не е тоа... не се тоа куќи кои го имаат тој стил...
Мој предлог би ти биле манастирот во Слепче (повеќе на http://www.manastir.org.mk) и манастирот над Големо Илино.. мапата на општината би можела да помогне...

Колку би чинело... Мислам дека во Илино цената е 250 денари од кревет, со користење на нивната кујна, скара, и се останато... но немаат посебно ручек за сите и слично. Значи секој има право да си направи, што сака... а за Слепче, е поинаку. Мислам дека во Слепечкиот манастир може да преспие било кои верник, имаат припремена храна за секој, со тоа што ќе учевствуваш на утринската и попладневната молитва.. За друго, посебен селски туризам, не сум многу запознат, можам да научам иако, ако би одбирал би одбрал еден од овие 2 манастири.
2. (a) Vo koi se lokali mozhe da se jade i shto? Spomenavte skara nekolkupati kaj chichko Taljo. A shto nudi restoran Evropa?
Ako vekje tolku go falite domashnoto vino, leb, itn., ubavo kje e po nekoe meni i/ili sliki da stavte na net. ;-)
(b) Ako sakam da platam za da dobijam domashno spremeno jadenje - pechurki ili zelnik na primer, dali mozhe da se kupi takva usluga?
(c) Dali povekjeto "namirnici" se odgleduvaat vo DH ili se nosat od nekade? Na primer domati....
Кога станува збор за храната можеш да видеш природното производство на демирхисарци тука
Има неколку добри ресторани во Демир Хисар во кои има феноменална храна. Не се само Европа и Чичко Таљо, иако и двата нудат прекрасни услуги. Мени не можам да ставам на нет :) Ок, знам дека имаат и посебни специјалитети рестораните во Демир Хисар, па верувам дека има и некои „домашни“ демирхисарски јадења...
А, за зелник, и припремено домашно јадење. Повели кај мене...
3. Kade, t.e. na koi mesta konkretno mozham da peshacham? I dali e toa celosno "diva" priroda, ili ima po nekoja staza za peshachenje?
Секаде, мислам дека тоа нема да недостига. Пример, манастирот во Слепче е на 5-6 километри од центарот на Демир Хисар, асфалтен пат по кој може И да се пешачи. Веќе виде на сликите, поголемиот дел од Општина Демир Хисар е во планинска област. Иако има и асфалтни патишта, има скоро до сите места (манастири) и шумски патчиња.
4. Koja e taa "nova naselba" (ne znam kakvi drugi naselbi i maala ima) i kade se naogja? Kje beshe ubavo da ima nekakva mapa na gradcheto za da se orjentirame shto kade e.
Тоа е дел од Демир Хисар... ќе пробам некоја мапа на градчето да нацртам... Иако ќе има добра мапа наскоро на страната

Пред се има чиста природа, многу реки, 3 езерца, и доколку некој сака да се одмори, би поминал предобро...

Ако си заинтересиран, контактирав и бев известен дека на страната на општината ќе ја постават туристичката понуда многу наскоро (значи делот за селски туризам), ќе има и мапа на општината со сите патишта, поважни објекти, индустриски, музеји и манастири...

Исто можам да спомнам за бибиотеката во Село Бабино (каде има и рибник со прекрасна риба на скара). Библиотерата е една од најстарите и најголемата приватна библиотека во Македонија (Основана е 1882 г. со 12.000 наслови и 3.000 членови. Има 3.500 посетители годишно а е и организатор на самостојни изложби и излагач)

Член од
10 февруари 2007
Мислења
647
Поени од реакции
28
:pos: како е бе можно Демихисар да е помал од околните села беее:pos:
Смеа на страна ама таму е супер пред се најмногу (според мене) дека е планинско место a и пијачките му се преефтини. Кога пак зборуваме за јадење, ако некогаш сум била презадоволна од традиционалната миризба и вкус на плескавица, тоа било pleskavicata кај Чичко Таљо мх мх мх. А и луѓето исто така се супер, настроени кон дружење.....секоја чест

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
:pos: како е бе можно Демихисар да е помал од околните села беее:pos:
Смеа на страна ама таму е супер пред се најмногу (според мене) дека е планинско место a и пијачките му се преефтини. Кога пак зборуваме за јадење, ако некогаш сум била презадоволна од традиционалната миризба и вкус на плескавица, тоа било pleskavicata кај Чичко Таљо мх мх мх. А и луѓето исто така се супер, настроени кон дружење.....секоја чест
И дојде, а не се јави.... :(

Срам да ти е...

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Dimitar: mnogu ti blagodaram za informaciite. Ne ochekuvav tolku tehnichki podgotveno i iscrpno da odgovorish. Se gleda deka od srce si go sakash rodniot kraj - shto me raduva. Mozhebi tebe treba da te naznachat za neshto za turizmot vo DH. ;-) Isto taka blagodaram za ponudata da se vidime i da jademe zelnik - ja prifakjam i sigurno kje se vidime.

Prvata reakcija e deka mi deluva preevtino, za taa ubavina treba da ima selektiran broj stranci-posetiteli sekoja godina koi kje se oddavaat pari i kje go razvijat DH vo neshto fantastichno!

Ushte nekolku prashanja, ako ne zamerash:

5. Verojatno kje deluva chudno, no dali e izvodlivo da mu platam na tatko i na Anastasija (ili koj e tamu vlasnik na zemjishteto) za da mozham da beram ovoshje koga sakam? Na Zapad ima vakva praksa, "berenje ovoshje" spagja vo turustichki aktivnosti.

6. Vidov shto odgleduvate vo DH, deluva odlichno, za zhal nema jagodi iako ima rechisi se' drugo. Ne pretpostavuvav deka odgleduvate pechurki? Koj go pravi toa, za kakvi pechurki se raboti, dali e golem biznis?

Edinstveno ne veruvam dodeka ne probam za domatite (pogreshno napishani kako "patlidzani"). ;-)

P.S. Bidejkj ine pishuvash za nekoi specijaliteti shto gi nudat restoranite, se nadevam kje napravat naskoro "popis" so fotografii (isto i za pijaloci). Pa da vidime shto nudi DH. Inaku mene lichno me interesira da e prirodno, ne da e ekstravagantno.

P.P.S. Kolega???

Ashley

بين الحياة والموت
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.043
Поени од реакции
35
Не сум била во Демир Хисар, ама од секогаш сум имала желба да го посетам:pipi:

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
5. Verojatno kje deluva chudno, no dali e izvodlivo da mu platam na tatko i na Anastasija (ili koj e tamu vlasnik na zemjishteto) za da mozham da beram ovoshje koga sakam? Na Zapad ima vakva praksa, "berenje ovoshje" spagja vo turustichki aktivnosti.
Искрено незнам за ова. Малку ми изгледа чудно ова за Македонија.
Татко и на Анастазија има вишни, а работи и со откуп на печурки. (за друго не знам). За печурките имаш подоле...
6. Vidov shto odgleduvate vo DH, deluva odlichno, za zhal nema jagodi iako ima rechisi se' drugo. Ne pretpostavuvav deka odgleduvate pechurki? Koj go pravi toa, za kakvi pechurki se raboti, dali e golem biznis?
Јагоди има, но не распространети како земјоделска гранка. Значи онака, по дворишта кај приватници.
Исто во овој регион има и шумски јагоди, но почеток на лето (јуни-јули)...Општина Демир Хисар поседува големи површини под шума што значи богата е и со шумски плодови. Некои од жителите својата егзистенција ја обезбедуваат со збирање на шумските плодови кои можат да се најдат во поголеми количества и нивната откупна цена е прифатлива. Најчесто збирани се печурките по шумите (врган, рујница, јајчарки).

Исто има одгледување на печурки т.е. но најчесто мали бизниси со шампињони и буковка (печурки).
Edinstveno ne veruvam dodeka ne probam za domatite (pogreshno napishani kako "patlidzani"). ;-)
Ако сакаш домати, нема да зажалиш... :)
Им пишав на страната ќе го средат тоа со името...
P.S. Bidejkj ine pishuvash za nekoi specijaliteti shto gi nudat restoranite, se nadevam kje napravat naskoro "popis" so fotografii (isto i za pijaloci). Pa da vidime shto nudi DH. Inaku mene lichno me interesira da e prirodno, ne da e ekstravagantno.
Што знам, за ова, класично пред се јадење. Тоа сепак зависи од рестораните (мотелчињата) во Демир Хисар. Од нив зависи што храна подготвуваат, и дали нивното мени ќе го објават на интернет. Важно можам да гарантирам дека Демир Хисар има вкусна храна...
:) Колега модератор....

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Shto kje beshe ovoj interes, gledam jas slednata kajgana sobiranka kje bide vo Demir Hisar.

...Tоа е дел од Демир Хисар... ќе пробам некоја мапа на градчето да нацртам... Иако ќе има добра мапа наскоро на страната

Dimitar: dali ovaa ulica e "Goce Delchev"? Ako ne e, koja e Goce Delchev i niz koi naselbi i maala pominuva?

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180

Црвеното - Улица „Гоце Делчев“

Зелените објекти:
  1. Гимназија „К.П.Мисирков“
  2. Основно „Гоце Делчев“

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Пазете да не се загубите :) Не сте свесни колку е сложен градот еј.

П.С. Денес одам натаму

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.028
Поени од реакции
623
Гo имам посетено демир хисар повеќе пати и ке го памтам по добро тоа место.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Ако имате шанса... ќе се обидам да сум најдобриот домаќин
Veruvam Dimitar i sekoja chest na Demirhisarci! Ochigledno e deka mestoto e preubavo i deka se raboti za mnogu gostporpiemliv narod.

Temava bash me zaintrigira i se rasprashav za mislenje kaj lugje shto gi pratat nastanite vo Makedonija, pa razbrav nekoi raboti koi ne mozhat da me ostavat ramnodushen. Ova go kazhuvam bez nikakva zhelba da ja politiziram temava, tuku od toa shto me zabole od informaciite shto gi doznav.

Imeno Demirhisarci, kako e mozhno na taa ubavina vashiot gradonachelnik Ljube Najdovski, chovek so zavrsheno 8mo oddelenie, da nosi Grci "investitori" koi se odnesuvaat so vas kako da ste kreposni selani?! Mene mnogu me rastrevozhia soznaniejata za praksata vo DH. Kako da imate potreba od eden sindikat so megunarodni vrski?

Na primer chuv detalji deka imate fabrika za grchki slatki vo koaj se raboti za 5000 den. plata. Isto i fabrika za svekji kade shto se raboti 12 saati na den za plata od 4000 denari bez hranarina i prevoz - a tretmanot e ramen na nelegalnite rabotilnici vo Azija? Nekoj od Zapadnive duri podturil informacii na organizciite za chovechki prava, no od tamu molchat za sega, shto ne znachi deka taka kje bide i ponatamu. I deka ima malverzacii so socijalno - vo korist na atinjanite. ...itn., itn.

Vo sekoj sluchaj, mnozu zhalno i vi pozheluvam navistina turizmot da se razvie no dobivka da imate site. A lichno, jas edbaj chekam da dojdam!

Kajgana Shop

На врв Bottom