Бугарска опседнатост со Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Ra
  • Време на започнување Време на започнување
Недостатокот на партизанско движење во вардарскиот дел се потврдува од самиот Темпо кој што пишува : «Кога пристигнав во Македонија, ја најдов следната состојба : партиските организации во организационен однос беа речиси во полно разпаѓање......Во текот на 1942 г. е имало шест одреди од по 10-15 борци и тие сите биле разбиени освен Битолскиот, кој што поминал на албанска територија и тоа сам на своја глава и така се запазил.»

Мнозинството од «борците» во партизанските одреди со составени од странци. Веќе споменатиот Скопски одред на број 25 човека е составен од Срби, Турци, Црногорци, Чеси и Македонци-србомани.
Го зел командувањето на комунистичките структури во Македонија со посредство на србоманско ориентираните свои орудија Темпо се залага да «организира» реално партизанско движење. Ток брзо сфаќа, дека не би можел да организира вооружени одреди на територијата на Македонија која влегла во бугарската држава. Населението не ги симпатизира антидржавните и антибугарските дејствиа на комунистите. Самиот партиски секретар Бане Андреев изречно подцртува дека «партизаните воопшто не успеале и дека е направена голема грешка со илегувањето на партизаните. И масите воопшто не ги примале, а ги предавале.»

Кои беа партизаните во Македонија

Точен е овој извештај на Темпо.
Во сите прогласи до македонското население, на истото тоа му се наложува дека ќе живее во братска Југославија.
За самиот Македонец поимот Југославија имало крајно негативна конотација, поради репресиите на српската полиција.
Со доаѓањето на Ченто и другите македонски патриоти, кои подоцна Темпо со Колишевски и другарите од КПМ ќе ги скинат, доаѓа до масовизација на македонското партизанско движење.
Во прогласите до македонското население стои, ослободување и формирање на обединета македонска национална држава.

Деца убиени од Бугарите?

ШЕСТТЕ јаСТРЕБИНЧЕТА

Едва ли има честен б'лгарин, чието с'рце да не трепне, запознавајки се с трагичните с'битија в село јастребино на 19.12.1943г.
Трите деца-Стојне,Иван и Надежда са от едно семејство-на беднија чак'лджија Пет'р Калајджијски.
Нај-малкијат е СТОјНЕ-седемгодишен!, п'рвокласник, роден на 18.12.1936г. Тој оште не може да изговарја буквата "р", но е п'рвенец на класа, чете нај-изразително, изписва нај-красивите букви, макар понјакога да нјама пари за тетрадка и молив.
ИВАН е деветгодишен!, роден на 19.12.1934г. С'средоточено и будно дете. Мечтае да стане машинист.
Нај-голјама е НАДЕЖДА-дванајсетгодишна!, родена на 16.11.1931г. Мечтата и е да стане учителка.
ДИМИТРИНКА Петкова Стоичкова е родена на 3.11.1932г. Башта ј е член на БЗНС.
Четири от невинните жертви на фашизма са от семејството на Иван Димитров. Две от тјах са сестричките близначки-Ценка и Цветанка, родени на 5.03.1930г. След като зав'ршват п'рвоначалното си образование в јастребино се записват в прогимназијата в село Лјубичево.Всеки ден в студ, мраз и виелици, тринајсетгодишните! деца ходјат до с'седното село и се вр'штат. Те знајат к'де се укрива батко им Митко с другарите си и подд'ржат вр'зка с тјах. Носјат им храна, дрехи, информират ги за обстановката в селото.
КРАјаТ НА 1943 година!!!
Неспокоен е Тузлушкија крај. јастребино е снабдителна база на партизаните от Омуртагскија отрјад, а за фашистите-опасно "комунистическо" гнездо. На Никулден-по стар стил-19.12.1943г. многохилјадна војска, полиција и жандармерија нахлуват в селото.
В дома на преданија јатак и стар комунист Петко Калајджијски нахлуват в'ор'жени војници. Подкарват цјалото семејство-родителите с ТРИТЕ ДЕЦА -Стојне, Иван и Надежда к'м кметството.
Не е отминато и семејството на Петко Стоичков. В дома са баштата, мајката и единајсетгодишната! Димитринка. Отвеждат и тримата.
Полицаи нахлуват и в дома на тринајсетгодишните! Ценка и Цветанка. Отвеждат ги заедно с мајка им и башта им.
Кметството на село јастребино е прет'пкано с арестувани. Разпит'т не прод'лжава д'лго. Не трепва озверјалото с'рце на подпоручик К. јорданов. В'ПРОСИТЕ В ПИТАштИТЕ ОЧИЧКИ НА ДЕЦАТА ОСТАВАТ БЕЗ ОТГОВОР! Малцина освобождават. Фашистите подбират жертвите си-осемнадесет души, от които
ШЕСТ ДЕЦА!
След пладне ги извеждат изв'н селото. Крај селската горичка ги спират и зловешт картечен изстрел ги покосјава. Незасегнат между труповете остава нај-малкја-СЕДЕМГОДИШНИја П'РВОЛАК Стојне. ЗАШЕМЕТЕН и УПЛАШЕН ТОј МОЛИ ДА НЕ ГО УБИВАТ. ЖЕСТОК ЗЛОДЕј СТРЕЛја И ДЕТЕТО ПАДА М'РТВО!!!
Трагедијата, разиграла се на 19.12.1943г. в јастребино, не е зав'ршила. На следваштата ношт убијците прод'лжават гаврата с жертвите си. Изваждат наб'рзо заринатите трупове и далеч от димјаштото село ги изгарјат на клада, за да заличат прест'пленијата си...

Точен е овој извештај на Темпо.
Во сите прогласи до македонското население, на истото тоа му се наложува дека ќе живее во братска Југославија.
За самиот Македонец поимот Југославија имало крајно негативна конотација, поради репресиите на српската полиција.
Со доаѓањето на Ченто и другите македонски патриоти, кои подоцна Темпо со Колишевски и другарите од КПМ ќе ги скинат, доаѓа до масовизација на македонското партизанско движење.
Во прогласите до македонското население стои, ослободување и формирање на обединета македонска национална држава.

Еве нешто за Колишевски:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/Kolishev.jpg

Kolishev ili Kolishevski?

По рождение Колишев, а след това по србо-комунјарско време Колишевски. За да звучи по на Македонски. Или ке ми речеш дека не знаеш за масовото подменуване на иминја -ов, -ев на -ски?

По рождение Колишев, а след това по србо-комунјарско време Колишевски. За да звучи по на Македонски. Или ке ми речеш дека не знаеш за масовото подменуване на иминја -ов, -ев на -ски?

More tapanar eden,vo toa vreme Bugarite ja teroritirale Makedonija a i ne samo Bugarite tuku i Srbite,koj kako bil na vlast taka gi preksrtuval lugjeto,mozes da najdes dokumenti eka nekoj imal i Makedonsko i Srpasko a Tatarsko prezime,e sto sega sakas da kazes?

More tapanar eden,vo toa vreme Bugarite ja teroritirale Makedonija a i ne samo Bugarite tuku i Srbite,koj kako bil na vlast taka gi preksrtuval lugjeto,mozes da najdes dokumenti eka nekoj imal i Makedonsko i Srpasko a Tatarsko prezime,e sto sega sakas da kazes?

Сака да каже че после 1946 масово ве преименувале от ов и ев на ски.Че тоа ски по рано било голема редкост во макадониа а сега е масово.Раздвижи ги малко неколкото мозочни клетки де ги имаш :smir:

Сака да каже че после 1946 масово ве преименувале от ов и ев на ски.Че тоа ски по рано било голема редкост во макадониа а сега е масово.Раздвижи ги малко неколкото мозочни клетки де ги имаш :smir:
Ti lud li si ili corapite ti smrdat?! Kaj ti vide na denesno vreme da si go smeni nekoj prezimeto?Ako mislis na onie sto go imaat vasiot posran pasos togas si vo zabluda,nie tie gi smetame kako gragjani od najdolniot red a za vas moze da se i gospoda ama toa nas ne ne interesira.Vazno nier poleka si go cistime gjubreto od kaj nas,pravime izvoz nakaj vas...

Ti lud li si ili corapite ti smrdat?! Kaj ti vide na denesno vreme da si go smeni nekoj prezimeto?Ako mislis na onie sto go imaat vasiot posran pasos togas si vo zabluda,nie tie gi smetame kako gragjani od najdolniot red a za vas moze da se i gospoda ama toa nas ne ne interesira.Vazno nier poleka si go cistime gjubreto od kaj nas,pravime izvoz nakaj vas...
Ти кажи за македонската опседнатост со Бугариjа - до ВСВ премиери, генерали, професори, митрополити, уметници, индустриjалци, а сега jагма невидена за бугарско државjанство, за студирање на бугарски факултети. Исто сценарио скоро без прекин се одвива:vozbud:

Еве јас сум исклучок. Мојата фамилија 3 века(толку знам) е Данилоски и еве и ден денеска сме Данилоски. Не знам дали си видел кај нас во Западна Македонија дали било реткост тоа ски.
А иначе ти барај мозок за пресадување, зашто изгледа го немаш.

Бе ти јавно много малко си чел. Да си читал нешто и за кланетата во Прилеп, Велес, Куманово? Види иминјата на убитите. Сега сите иминја во македонија (со мали исклучоци) са на -ски. Виктор Цветанов сега е Виктор Цветаноски (само уште еден чекор остава да биде Цветанос, ама тоа е друга реченица).

http://promacedonia.org/kc/cyrn25.html

Ти кажи за македонската опседнатост со Бугариjа - до ВСВ премиери, генерали, професори, митрополити, уметници, индустриjалци, а сега jагма невидена за бугарско државjанство, за студирање на бугарски факултети. Исто сценарио скоро без прекин се одвива:vozbud:
Eve kazuvam: KOJ GI EBE...Neka odat kaj sakaat ama poveke ovde da ne se vrakaat...

Бе ти јавно много малко си чел. Да си читал нешто и за кланетата во Прилеп, Велес, Куманово? Види иминјата на убитите. Сега сите иминја во македонија (со мали исклучоци) са на -ски. Виктор Цветанов сега е Виктор Цветаноски (само уште еден чекор остава да биде Цветанос, ама тоа е друга реченица).

http://promacedonia.org/kc/cyrn25.html

Gluposti pisani po internet ne citam,nekoj sakal malce slava pa istresol nekoja zelena za Makaedonija,ne se sekiram jas za takvite gomnojadci...Jas sum na SKI od koga znam za mojata familija,uste koga pred dvesta i nekoja godina mojot pra pra dedo go ubil Turskiot aga i prebegal od edno selo vo vo drugo ama imeto ne go smenil nitu se poturcil.Sekoj sam za sebe...

Не се секираj за нив, тие се множаат :3:

Pa neka gi pustat zenite za da g razmnozuvame i da ima poveke takvi prodadeni dusi ama ne znam dali decata ke bidat takvi kako roditelite?

Ти малоумен ли си.Написах после 1946.Два реда написани и неможеш да ги прочетеш.После 1946 масово ви смениха имената на ски.Факт.От ев и ев како беа 95% имената на македонските револјуционери на ски како са сега 80% от имената.После 1946

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom